Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   7 / 96
(#) t0bi válasza cseffo hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Ahogy Skori is írta, elég sok mindentől függ a jó működés, tehát bátran kisérletezgetni kell.
Nekem is csak 47 nF-osok voltak és szkópon kellett nézegetni a jeleket, mikor jó. Az 50 uH-s tekercset szintén kompakt fénycsőből nyertem, addig tekertem le belőle, amíg jónak nem találtam. Ugyanígy állítgatni lehet a kis trafó menetszámait is.
Mindenesetre, ha nem akarsz többszáz Wattot, akkor tapasztalataim szerint a megadott értékek saccra jók a 47 nF-dal együtt. Csak ha melegszik valami, akkor kell állítgatni.
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Szia!
Én is szeretném megcsinálni a Skori féle tápot. Jó néhány energia takarékost szétkaptam és PC tápot is, most már elég alkatrészem van. Csak a kapcs.rajzon levő SF68/RHRP8120 diódák a gondjaim. Sem a Hestore, sem a HQ árlistájában nem találtam 100V-nál nagyobb feszültségű Schotty-t. Te hol szerezted be vagy miből bontottad?
Az 5R ellenállás milyen teljesítményű legyen?
Remélem össze tudom szedni a nagy feszkós kondikat.
(#) JZoli válasza shield hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Nekem is az alkatrészekkel van gondom a táphoz. Az 56nF/400V-os kondit hol lehet beszerezni emberi áron? Tudom, hogy ez nem a hol lehet megkapni topik, de azért valamennyire idetartozik a táp miatt!
(#) shield válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Az a baj, hogy azokban a boltokban nincs ahonnét rendelem a többi cuccot. Pl. 2 diódáért futárszolgálatot is megfizetni, nem nyerő. Pedig a második forr.állomáshoz már nem fogok trafót használni.
Talán kapunk valakitől ötletet, hogy miből tudunk bontani.
(#) kissadam válasza shield hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Üdv!

SF68 és RHRP8120 dióda is van a LOMEX-ben, van webáruházuk is, csak csomagolási díjat számolnak fel, ha néhány darabos tételben veszed az alkatrészeket.
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Ápr 26, 2011 1 /
 
A Skori-féle tápok több száz Wattot is elbírnak ebben a kiépítésben, ha kisebb teljesítményre akarod használni, nyugodtan elhagyhatók a nagyfesz diódák. Az ötven Wattos páka tápnál még a védő Zenerek sem kellenek (persze a biztonság kedvéért beteheted).
Az 5R ellenállás kicsi is lehet, mert nagy áramok nem folynak rajta (pláne, ha Zener sincs).
(#) JZoli válasza kissadam hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Bocs, hogy én válaszolok, de szerintem ugyanaz a gondunk Shield-el, ha megrendelünk pár alkatrészt az a szállítás miatt nagyon megdrágul. De ezt a legtöbb vidéki tudja is. Ha éppen nem épít az ember mást akkor meg sosem készül el a cucc mivel vagy drága, vagy sokat kell várni míg összejön annyi rendelni való, hogy megérje a szállítást!
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Köszi. Egyenlőre csak páka táp teljesítményben gondolkodom. Te páka tápodat szemléltem és ott sem láttam a nagyfesz diódákat a trafó előtt. Amennyire kitudtam venni a képedből.

tobi táp.jpg
    
(#) shield válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Ma nagy szerencsém van. Panaszkodtam az öreg haveromnak a 56nF/400V kondikban kapcsolatban. Ő pedig kezembe nyomott egy doboz régi kondikat, hogy válogassak. Szerencsére találtam benne 22nF és 33nF/400V-kat, párosával már 55nF. Ha még szükséged van a kondikra, akkor priviben írd meg a címed és küldök 2 tápra valót.

Képen az ezüst színű, persze a leírt értékekkel.
(#) kissadam válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Ismerős helyzet az alkatrészrendelés, én is vidéki vagyok. Mindig hónapokat várok alkatrészrendelésekkel, lassan is haladok az építésekben. Csak javasoltam a lomex-et, ha véletlenül nem találkoztak volna még vele.
(#) shield válasza kissadam hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Köszi, ismerem a lomex-et. Már rendeltem tőlük, leértékelt nagy méretű hétszegmenses kijelző pl. Lehet hogy még van náluk. Karácsony előtt volt egy nagy rendelésem. Úgy jött össze a dolog, hogy két helyről rendeltem mert az egyik helyen egyik dolog volt jóval olcsóbb a másiknál pedig más. Két szállítási költséggel is olcsóbban jöttem ki mintha csak egyiktől rendeltem volna. Sokáig is tartott a kisilabizálása. Most is írogatom össze az alkatrészeket, sajnos ez miatt nem csak heteket csúszik a projekt hanem már hónapokat. Sajnos ez van. Majd a hétvégén megnyerem az ötöst....
(#) shield válasza shield hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Tobi, ha a diódákat kihagyom akkor az 56nF/400V kondik sem kellenek? Előre is köszi.
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Húúú, az a lényeg! :eek2:
Félhidas kapcsolásnál a kondik és a fojtó adja az oszcillátor frekvenciáját. Nagyobb áramfelvételnél a kondikon feszültséglökés léphet fel, ezt zárja rövidre a két dióda. Nézd át alaposan Skori írását, abból könnyű megérteni!
Szívesen segítenék alkatrészeket küldeni, de én is ritkán járok üzletekbe, aztán akkor is lenne posta, meg egyéb költség. Nem tudom a részleteket, de talán a LOMEX még a legolcsóbb, gyors megoldás
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Kondikat már szereztem, a diódákat is megfogom oldani, csak idő kérdése. Holnap a boltban próbálok rendelni, elég sok minden megtudnak szerezni. Skori oldalán tanulmányozni fogom a leírásokat, régebben már megtettem, de már az én koromban könnyű a felejtés. Ráadásul elég sok kapcsolásba bele kezdtem.Köszönöm a segítséget.
(#) shield válasza shield hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Jó néhány "energia takarékos"-t szétszedtem, vannak benne megfelelő kondik.
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Sikerült rendelnem nálunk RHRP8120-at, 1200Ft-ért 4db-ot hoznak. Így már jó árban van.
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Készül a második verziós forrasztó állomás?
Ha készül, akkor csak trafós megoldás lesz vagy rezonáns táp is szóba jöhet, vagy mindkettő?
(#) dtocy válasza shield hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Már el is készült a második, és a konstrukciós versenyen 7. helyezést értünk el vele. Már egy cikket is feltöltöttünk róla ide, csak a moderátorok megerősítésére várunk.
(#) shield válasza dtocy hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Ez igen, gratulálok! Nagyon ügyesek vagytok és betartottátok az ígéreteteket. Az első verzió is jó lett, gondolom erre még egy lapáttal rátettetek. Nagyon várom a cikket. Még 1x gratula!
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Szia!

Bizony kész lett, remélem tetszeni fog. A tápellátása egysze ~9V és egyszer ~24V, ezt tök mindegy mivel állítod elő neki, de mi trafóval csináltuk, így a legegyszerűbb legstabilabb... Persze egyenáramosra is meg lehet csinálni kisebb átalakításokkal.

Üdv.: mate_x
(#) mate_x hozzászólása Máj 2, 2011 /
 
Helló!

Érdekelne, hogy a weller forrasztóállomásokhoz való forrasztópákák milyen hőérzékelőt tartalmaznak, gondolom nem hőelemet. A neten sehol nem találtam róluk információt sajnos. A választ előre is köszönöm.

Üdv.: mate_x
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Tényleg semmi leírás. Hívtam a haveromat hátha tudja mitől is működik a wellere, de nem tudta. Lehet hogy holnap lesz lehetőségem szétszedni egyet. 100%-ra nem ígérem, de ha összejön akkor jelentkezem.
(#) eSDi válasza mate_x hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Üdv!

A Weller PTC szenzort használ a pákáiban. Itt olvasgass utána. A legjobb, ha szűröd az egészet az én hozzászólásaimra.
(#) Merida hozzászólása Máj 24, 2011 / 1
 
Sziasztok!
A mate_x és dtocy által közzétett Digitális forrasztóállomást szeretném megépíteni.
Beszereztem egy pákát, de sajnos csak négy vezetékes (a zöld színű testszál hiányzik). Ebben az esetben a hőszenzort csak a nyákra tudom feltenni. Mivel ez a hidegpont hőmérsékletét méri gondolom nem adódik nagy külömbség ha a szenzor a pákán kívül kerül. Okozhat-e ez gondot a kalibrációnál?

Üdv. Merida
(#) proli007 válasza Merida hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Hello!
Elvileg akkor nem okozna gondot, ha a páka hőelem vezetéke kompenz vezeték lenne (aminek anyaga megegyezik a hőelemmel). Ekkor a hidegpont lehet a panel becsatlakozási pontja is. A hiba annyi lesz, mint amekkora hőmérséklet különbség lesz a páka nyele, és a panel között. De hogy ez számodra megfelelő-e, azt döntsd el Te..
üdv! proli007
(#) Merida válasza proli007 hozzászólására (») Máj 24, 2011 1 /
 
Köszi a gyors választ,
marad a vezetékcsere, nem egyszerű a csatlakozó miatt, de ha már egyszer megépítem legyen pontos!



Üdv. Merida
(#) vicsys válasza t0bi hozzászólására (») Jún 12, 2011 / 1
 
Pali!
Szétszedtem egy 20W-os kompakt csövet. Sajna ebben is tranyák vannak. STC6823A. Muszáj kicserélni FETekre? A fényképeket csatoltam a panelról. A zöld toroidot kell áttekernem 2x13 menetre? Ahogy néztem, a tetején is van pár menet. Azzal mi légyen? A vasmagos tekercset meg a felére, hogy kb 50uH legyen?
A PC táptraffancs (kép csatolva), jó lesz? Ezt ugye nem kell áttekernem?
(#) t0bi válasza vicsys hozzászólására (») Jún 12, 2011 / 1
 
Szia!
Az elvet és a felépítést Skoritól tanultam, érdemes jól átrágni ezt az oldalt:
Bővebben: Link
A kompakt csövekben általában tranyók vannak, ki kell cserélni IRF 740- vagy 840-re, mert a FET-ek gate kapacitása határozza meg a rezonancia frekit. A te nyákodban ez könnyű lesz, mert az STC6823 kollektora a középső láb. A kis toroidról le kell szedni mindent, úgy tekertem meg, hogy a két oldalára tekertem 13-13 menetet, középre felülre 1 menetet, majd polaritás-helyesen vissza kell forrasztani a helyére. Nagyon szerencsés a nyákod, ebben minden a helyén van. A vasmagos tekercset nem is kell szétszedni (még a fontos légrés is benne van), csak le kell tekerni annyit, hogy kb két sor maradjon, ekkor 50-55 uH lesz az induktivitása. Persze biztos van mérőd, azzal pontosan be lehet lőni. A nyákra még a két 56 (vagy nálam 47) nF-os kondi is ráfér valahova a J3-J4-J5-J6 helyére. A C5 kondit szerintem kiveheted, az csak a gyújtó, (azért ellenőrizd le) - és már kész is a komplett rezonáns kapcsolóüzemü tápegység.
A pc trafó maradhat originál, a gyárinál úgy sincs jobb. A primer marad primer, a szekunderrel úgy lehet játszani, amilyen fesz kell, úgyis van rengeteg kimenete. PC tápból érdemes bele dupla Schottky diódát, valamint low ESR kondit tenni.
Ezzel az összeállítással 50 Wattot minden melegedés nélkül elbír.
(#) vicsys válasza t0bi hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Nagyon köszi! Kezdem kapiskálni a dolgot.
A rezonáns kondik hiányoznak, ha jól értem. Az ezekkel párhuzamosan kötött diódák kitermelhetők valahonnan? A Hestore-ban nem találtam 400V/8A-es gyors diódát. Ez megfelelne rezonáns kondinak? Bővebben: Link 56nF nincs sajnos
A vasmagról úgy tudom szépen levenni a felesleget, hogy felvágom az oldalát és visszabontom? Ide, feltétlenül litze kell? (Ha megsérülne, tudjam, hogy mit kéne visszatekernem...) A védő zenerekre nincs szükség? (illetve nem feltétlenül fontos?)
Nálam 1 ohm van az emitter körbe. Skory pedig 5 ohm-ot javasol a FETekhez. Ki kell cserélnem, vagy maradhat?
Már csak egy utolsó kérdés: Nagyon körülményes vagyok?
(#) t0bi válasza vicsys hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Teljesen jogosak a kérdéseid, ugyanis két rezgőkör egymáshoz hangolásáról van szó, ami elég körülményes (bár eddig ez a diskurzus inkább a kapcsi táp topikba való, de sebaj).
A védő Zenerek és a párhuzamos nagyfesz diódák szerintem csak akkor kellenek, ha nagy teljesítményekről van szó - ezt látom Skori írásából. Én pl. a Zenereket azért betettem, de a diódákat nem. Ugyanígy a gate ellenállások is védelem, áramkorlátozás a gate kapacitások feltöltésére. Szerintem az 1 Ohm is jó.
A kis teljesítmény miatt (kb. 50 W) a rezonancia párosítás is lehet lazább, tehát jó a 47 nF-os kondi is, valamint a tekercshez sem fontos a Litze, ami rajta van, az jó. Kiforrasztottam, letekertem belőle, megmértem és visszaraktam.
Persze akkor az igazi, ha a rezonanciák egyeznek, ezt Skori szépen leírja, hogy kell beállítani, meg jobb a Litze is, de hát az elektronikus hobbista ott egyszerűsít, ahol tud
Következő: »»   7 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem