Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   91 / 96
(#) zozz12 hozzászólása Jan 8, 2011
Üdv!
Azt tervezem, hogy majd (ha végre eljutnék odáig) vzoole digitális állomását építeném meg. De felmerült bennem az a gondolat, hogy jó volna egy kiforrasztó funkciót is beépíteni. (tehát valamilyen vákuum pumpa, stb.) Készített már valaki ilyet? Ha igen, hogyan?

(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Jan 2, 2011
Az 1esnek a tovább fejlesztett változata.
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Jan 1, 2011
Az egyes verzió alkatrészeit nem tudod felhasználni?
Teljesen más konstrukció lesz vagy az 1-es tovább fejlesztett változata?
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Jan 1, 2011
Már kitaláltam mindent a kettes verzióval kapcsolatban, csak meg kellene építenem(ehhez kéne alkatrészeket vennem, csak ahhoz pénz is kéne ).
Ennél minden probléma ki lesz küszöbölve.
Az ékezetes progit meg már megcsinálta dtocy csak még lusta voltam kipróbálni, de majd kipróbálom.

Üdv.: mate_x
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Dec 31, 2010
Nagy a csend a topikban.

Nálam is kicsit háttérbe szorult az elektronika. A levilágító elkészült legalább. Alkatrész beszerzés is volt, páka, hegyek,tartók, kijelzők, PIC-ek, más apróságok.
Az LT1014 kimaradt, elkerülte a figyelmem. Eddig nem is ismertem (nem olcsó).
Fejlesztettetek a programon (ékezetes)?
A K2 kapcsolatos hibát a programban nem lehet kiküszöbölni? Arra gondoltam, hogy induláskor a progi elején kis várakozást beiktatni vagy egy kis demo lefutna... Ez nem lehet megoldás? Én nem értek a programozáshoz, de nekem logikusnak tűnik.

u.i.: trafóról fog menni, mert találtam a szekrény mélyén 2db "combos" trafót. Sajna lesz kis munkám a szekunder résszel, mert csak 2x10V-os.

Folytatjuk januárban....

Boldog Újévet Kívánok minden pákaforgatónak!
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Dec 18, 2010
Sajnos nincs már a listájukon az EW162G0GLY.
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Dec 18, 2010
Ahogy gyorsan átfutottam a HD44780 lapját, kompatibilis. :yes:
A csipkedben vettem EW162G0GLY btto 1350, a G0GR LED nélkül 1000.
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Dec 18, 2010
Az állomásod leírásánál írtad:"Az LCD is kevesebb, mint btto 1400, doboz....."
Hol lehet venni ennyiért LCD-t? Néhány darabot be kellene szereznem.
HD44780 kompatibilis?
(#) Kovacs Robert hozzászólása Dec 14, 2010
Ha valakit erdekel tudok jo arban Gordak 952 es 952 A - t.
Erdeklodni a robypapa@yahoo.com mail cimen lehet.
(#) t0bi válasza mate_x hozzászólására (») Dec 12, 2010
Szerintem ezt könnyű kivédeni. Egy pár kilós ellenállás a FET és a port közé és történhet bármi.
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Dec 11, 2010
Azért egy optocsatolót célszerű beiktatni. Így ha véletlenül lenne valami hiba a fettel, akkor sem fog tönkre menni a port.
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Dec 11, 2010
Akkor az optocsatolót és a hozzátartozó két ellenállást kidobni. A triak helyére egy IRL-t? Akkor a PIC 3. lábáról vezérelhető az IRL? Teljesen kezdő vagyok PIC ügyben.
Skori féle tápot akarok használni.
(#) kissadam válasza mate_x hozzászólására (») Dec 11, 2010
Ajánlom figyelmébe mindenkinek, hogy nézzen utána a váltakozóáram effektív értékének és csúcsértékének!

A villamos áram effektív értéke (vagy négyzetes középértéke) az áram hőhatására ad útmutatást. Az effektív érték annak az egyenáramnak az értékével egyenlő, amely ugyanakkora idő alatt, ugyanazon az ellenálláson, ugyanakkora munkát végez (hőt termel), mint a vizsgált váltakozóáram. A lenti képlet mutatja a valódi effektív érték kiszámítását.

Megállapodás szerint a szinuszos váltakozó feszültség (vagy váltakozó áram) értékeként az effektív értéket adják meg. (Pl. a 230V-os hálózati feszültség effektív értéke 230V.) A szinuszos feszültséget vagy áramot mérő műszerek is az effektív értéket mutatják.

Ebben az esetben a forrasztópákát is 24V effektív értékű váltakozó feszültséggel használjuk, tehát 24V-os egyenfeszültség kell ugyanahhoz a pákához!
(#) helektro válasza mate_x hozzászólására (») Dec 10, 2010
OK. Viszont ebben az esetben ~24V <> =33,94V teljesítményével ugyanakkora ohmos terhelés esetén.
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Dec 10, 2010
A legegyszerűbb megoldásra szavazok: egyenáram egy PC tápos dupla Schottkyval (nekem a Solomon nem mágneseződött fel), utána egy FET és kész. Ha IRL-t használsz, az logikai szinttel meghajtható, közvetlenül a PIC-ről. A tirisztor ilyen nagy frekin szerintem nem célszerü.
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Dec 10, 2010
Hááát azt tudom, hogy mire jó a triak. de az a bizonyos frekvencia.
Az a kérdés.
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Dec 10, 2010
Ha megfelelő frekvenciáról van szó, akkor a triak alkalmas váltóáram kapcsolására, erre találták ki.
(#) mate_x válasza helektro hozzászólására (») Dec 10, 2010
A csúcsfeszültségre is gondoltam.
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Dec 10, 2010
Ha elhagyjuk a diódákat a kimenő trafó után akkor elvileg működhet a triak.önrezgők
Vagy nem
(#) helektro válasza mate_x hozzászólására (») Dec 10, 2010
A váltóáram és az egyenáram nem mindegy, mert utóbbi esetében felmágneseződés előfordulhat, ha a páka anyaga olyan.
Amúgy pedig effektív 24V váltóáram, kb. 24V egyenáramnak felel meg teljesítmény szempont alaján (azonos ohmos terhelést feltételezve). Amit te írtál feszültség, az a váltóáram csúcsfeszültsége. A kettő nem keverendő!
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Dec 10, 2010
Mindenre van megoldás...
Kapcsoló üzemű tápokban még nem vagyok túl tájékozott, de tervezem a Forrasztóállomás v2.0-ás verzióját, ami már kapcsolóüzemű tápegységgel lenne.
Tulajdonképpen a páka fűtőszálára mindegy milyen áram jut, végül is csak a hőképződés számít.
Így 24 V-os váltóáram hőképződés szempontjából megegyezik 33,94 V egyenárammal.
Nem tudom mikor lesz kész a v2.0-ás verzió, igazából most kellene egy kis pénzt gyűjtenem, de szerintem tavasz elejére kész lesz.

(#) shield hozzászólása Dec 10, 2010
Arra volna megoldás, ha valaki nem trafót használna hanem kapcs.üzemű tápot? Ott már a triak használata kiesett, ha jól gondolom. Mert feleslegesnek tartom, hogy vegyen valaki 4-5ezerért trafót ha nincs otthon tarcsiban de van PC táp vagy alkatrész kapcs.üz. táphoz.

u.i.: a tirisztor szóba jöhet? Vagy kilőve a fél hullám kapcsolása miatt?
Valami trükk?
(#) mate_x válasza helektro hozzászólására (») Dec 6, 2010
Szia!

Először is az MCLR-nek nincs külön tápja, ugyanazt kapja, mint az egész PIC.
Egy következő verzióban lehetséges, hogy eltűntetem a RESET gombot, és program által lesz megoldva.
Megfontolom a külső hőmérséklet kompenzációt is, bár a szobában általában minidig ugyanakkora hőmérséklet van, az a pár fok meg túl sokat nem számít.
25-30-al biztos nem mutat többet, +-10 fokos tűrésben benn van.

Amúgy köszi az észrevételeket!

(#) lesliewednesday válasza shield hozzászólására (») Dec 6, 2010
Ez igaz, én akkor csak képeket tettem fel. Azt is inkább a méretek miatt. Azért kezdőknek pár kép kevés lenne... Viszont teljes leíráshoz (esetleg cikk) nincs időm. Viszont szívesen válaszolok, ha tudok a témában segítséget adni. A kontroller típusa mindegy, ahogy írtam is. A lényeg a benne futó program, amit vagy te írsz, vagy másokét használod. Természetesen a kapcsolást ennek megfelelően válaszd ki. Sima hálózati trafós táphoz én vettem anno készen Solomon vezérlőhöz valót, 3-4e között volt. Tekercseltetni is lehet, talán úgy olcsóbb. Jó ha van egy segédtápnak való kisebb feszültségű szekunder tekercs is. Ezzel csökken a vezérlés tápján a hőveszteség. Kapcsolóüzemű táphoz pedig aránylag egyszerű házilag is trafót elkészíteni, de gyakorlat nem árt és a táp maga jóval bonyolultabb! Valamint fokozottan kell ügyelni a megfelelő szigetelésre!
(#) lesliewednesday válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 6, 2010
igen, olyan régen írtam, hogy újra meg kellett nézzem.
(#) helektro válasza mate_x hozzászólására (») Dec 6, 2010
Ez tényleg nem akkora rejtély.
A reset lábon előbb kialakul a megfelelő feszültség, mint a PIC tápfesz lábán. Ez több okból is lehet. Néhány dolog, amit érdemes megfontolni :
- két tápot használtok (nem értem csak a reset jelnek miért kell egy komplett táp???), a reset tápon, vszínű a kisebb terhelés miatt előbb kialakul a reset jel. (Ráadásul így, hogy két kapcsolót használtok, teljesen felesleges a reset jeli táp.)
- a reset lábra egy 100nF körüli kondi kellene (lehet kisebb, v. nagyobb, ki kellen kísérletezni), hogy a reset jel felfutása lassítva legyen (viszont nagy kondit sem lehet, mert a lassú jel sem jó)
- használhatnátok a belső reset áramkört (szerintem a reset kapcsoló is teljesen felesleges). És szintén használhatnátok a beépíttett brown-out és a watch-dog áramköröket a PIC reseteléséhez. Akkor nem lenne ilyen problémátok, hogy időnként nem indul el az áramkör.
Már több PIC-es áramkört építettem, ezekből egy pár ipari környezetben működik, de még egyikkel sem fordult elő, hogy ne indult volna el (van ahol egy 3 fázisú 20kW-os motor néhány másodpercenként "megrángatja" a betápot. Mondjuk én minden esetben a belső reset áramkört használtam, és használom az előzőekben felsorolt belső áramköröket. Igaz ezek miden esetben a 18F sorozatból kerülnek ki, de nem gondolom, hogy a 16F-nél ez másképp lenne. Nézzetek utána, lehet akkor "bolondbiztosabb" lesz az áramkörötök.

Ill. néhány észrevétel:
Hiányolom a külső hőmérséklet kompenzációt is. Igaz ezt a legkönyebben a nyákon lehetne megoldani, és nem a nyélben, ahol pontosabb lenne, de ez is több lenne, mint a semmi. Így a páka simán 25-30 fokkal melegebb, mint amit mutat. Nyilván nem sokat számít, ha az ember sima alkatrészeket forraszt (bár bizonyos smd-knél már érdekes lehet), de ha már épí vki egy digitális forr. állomást akkor az már legyen pontos, amennyire lehet.
A 78L05-ös helyett használhatnátok kapcsolóüzemű tápot az 5V előállítására. Ebben az esetben a melegedés 0 és simán elviszi az egész áramkört. A kapcsolóüzemtől sem kell félni. Megfelelően szűrve a digitalizálás pontossága sem csökken ennek használatával.
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Dec 5, 2010
Vissza is került a cikk, lehet nézni a képeket...
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Dec 5, 2010
Köszönöm.

Kaptam egy halom alapanyagot a táp részéhez!
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Dec 5, 2010
Nem, csak a kérésedre raktam fel képeket + a kapcsolási rajzba betettem még a K2-es kapcsolót, és meg kell várni, hogy valamelyik moderátor elfogadja.

Üdv: mate_x
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Dec 5, 2010
Leszedtétek a cikket?
Gondolom most javítjátok, remélem hamarosan vissza kerül. Már eldöntöttem, hogy nem trafót fogok hozzá használni hanem rezonáns kapcs.üz. tápot.
Jó munkát a kapcsoláshoz.
Következő: »»   91 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem