Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Az elmúlt két napban én is szabadidőmbe sokat számoltam, kétoldalason 2 db A4-es lap tele van Nprimer=10000*322*0,5/2*32000*0,2*6,83=18,416 menet ez inkább legyen 19 menet. A mag típusa amire tekertem N87. Tényleg én szúrtam el a számolást.
Szerintem bekapcsolhatod.A műszernél nézd meg mekkora feszültségszinten tud frekit mérni,ne,hogy az vágja haza,nem ismerem ezt a műszert.
Helló
Természetesen átnyálaztam a papírját.250 voltig lehet vele frekit mérni.A vezérlés ha jól gondolom 5.5 volt körül adja.Csak nem voltam biztos benne,hogy a hfa diódák vagy az igbt-k nem e bezavarnak
Csak pici igazítás.Az 5.5V körüli értéket sima DVM -mel mértük,szkópon kb. 12V érték látható.Csak azért írom le újra és újra,hogy ne legyen megtévesztő.
Hát sajnos ezt a 12 voltot én egyenlőre még nem mérhetem.De már ennek a multinak is nagyon örülök.Össze se lehet hasonlítani a régivel.
A kitöltésed nem változik. Az csak akkor fog változni,ha az árammérő körből érkező jel összehasonlítható lesz a poti által beállított alapjellel. Tehát üresjárásban, terheletlenül a kitöltés nem változhat, a frekvencia nem változhat, a gép PWM köre nem állhat le a poti egyik véghelyzetében sem. De ezt már Gábor néhányszor leírta itt a fórumon.
Csak óvatosan azzal a 250V-al. Szerintem az a feszültségérték nem arra vonatkozik,hogy ilyen magas feszültség frekvenciáját lehet vele megmérni. Úgy tudom- bár ne legyen igazam-hogy ebben az üzemmódban 20-25V körül lehet a maximális bemenő feszültség. Csak azért írtam mindezt, mert jó néhány éve én már hazavágtam egy multit azzal,hogy az IGBT G-E lábai közt akartam frekvenciát mérni hálózatra kapcsolt gépnél.
A müszer papírjából vettem az infót.Azért nem fogom bedugni a falon lévő röfiorrba az tuti.A frekit a 200 ohmos ellenállás két lábán akarom megmérni.Az hozzáférhető így összeszerelt állapotban is és elég közel van a leválasztó trafóhoz is
Érdekes a dolog, nekem is felkeltette az érdeklődésem ez a 250V. Pár napja olvasom a frekimérős topic-ot és ott is kb 20V a max mérhető feszültség az épített készülékeknél. Viszont találtam itt leírást a szóban forgó műszerhez:Bővebben: Link itt is 250V RMS-t ír (3. oldal) adig lehet felmenni frekiméréskor. Egyébként nem valami feszültségtüske tehette tönkre a te multiméteredet mérés közben. Kíváncsi vagyok erre a dologra, de majd jönnek a hozzáértők és megmondják. de így magamtól én sem merném a 250v-ot megmérni vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Én a multimmal mértem már kíváncsiságból a konnektorban lévő frekit. Még működik.
Az mindenféleképp pozitív, hogy kibírta. Kicsit inkább arra lennék kíváncsi, hogy ezt nagyfrekin is kibírná-e mondjuk 100Khz-es tartományokban.
Melyik? A műszer, vagy a konnektor?
Nekem is van egy Maxwell-em, de frekit még sosem mértem vele (arra van frekimérő). Annak a papírja nem azt írja hogy 250V-ot mérhetsz vele, hanem azt hogy a bemenetén 250V-os túlterhelés elleni védelem van. A kettő ugye nem ugyanaz. A frekit az IC kimenetén mérném, az biztosan nem fogja tönkretenni a műszert.
Én is valami ilyesmire gondoltam, de mindenesetre a műszer papírjában ez elég érdekesen van leírva, különben berobbantam kollégának van ilyen műszere, ő fog vele mérni, én építek majd pic-es frekimérőt.
Helló Mindenkinek
Nos megmértem a frekit.Az uc ic lábán 32.5 khz.A 200 ohmok lábán is mértem.Az egyiken 32.5 khz a másikon 32,42 khz.Ennek nem kéne egyformának lenni?A cd4093-at tanácsotokra kivettem a foglalatából.Ez az eltérés adódhat a műszer pontatlanságából vagy valami más oka van.Felmerült bennem,hogy hibás a meghajtó trafó tekercselése de akkor én eszem szerint a zénereken mérhető fesz lenne nagyon eltérő.Meg 99%-ig biztos vagyok benne,hogy jól tekertem meg a trafót.Az 1 %-ot is csak a kisördögnek hagytam mert ő sose alszik.Most bekötöttem a főtrafót meg a fő tápot a panelba.Van egy 220/22 voltos trafóm ami elég agyas.10 ampert lazán bír.Ezt bekötném a graetz elé,a szekunder oldalra pedig beteszek sorosan egy 100 W-os égőt.Így ugye nem lőhetem el az igbt-ket?
Jó estét mindenkinek
Van egy inverteres CEMAX MAXARC 1400-as hegesztő amelyiknél hegesztéskor kigyullad a védelmi sárga led és közben kikapcsolja a relét ami az egyenirányítás után van és az a feladata hogy a töltő ellenállást rövidre zárja. Amikor indítanám a hegesztést csak szikrázgat szerintem nem enged még 20 Ampert se. A relét és annak tranzisztorját (ksp 13) kiszedtem leellenőriztem és azok jók.Volt-e már valakinek hasonló problémája ?
A sárga led kigyulladásának több oka is lehet. Az adott védelmi körbe bekötött funkciók gyártófüggőek, a legegyszerűbb esetben a hűtőbordákon levő hőkapcsolók állapotát figyeli. Általában egy műveleti erősítőbe vezetik a kontrolljelet,és a műveleti erősítő komparátorként működve kapcsolja be a hibajelző ledet, és tiltja a működést. Ha a relét kikapcsolja,de a PWM kört nem tiltja, az szívás, mert akkor összetettebb a hiba. Az adott típust nem ismerem, de a nevéből ítélve vagy olasz vagy francia.
Nos gondoltam kalandra felBekapcsoltam a gépet.A trafót a vezérlés kapcsolta.A 300 volt helyén 32.3 volt van.A kimeneten is megmértem a feszt ami elég érdekes.Az áramszabályzó poti minimum állásánál 3,467 v a fesz.Ahogy tekerem felfelé a potit úgy szépen emelkedik a fesz kb a poti fél állásáig.Itt 4.5 volt a fesz,viszont hiába tekerem tovább a potit a fesz már nem emelkedik.A potit leellenőriztem mégegyszer nem szakadt sehol.Másik érdekesség,hogy kb a poti fél állásánál az igbt panel felől hallatszik egy halk zizegés vagy cincogás.Nem tudom ez mitől lehet.A potit alaposan megvizslattam ebben az állásban de hibátlan.Tovább viszont tényleg nem lépek míg nem írtok valamit.Gondolom kéne valami terhelés a kimenetre és áramot mérni.De a pontos kivitelezés nem egyértelmű számomra.Az utobbi időben volt pár tipp és én megint elvesztem az infók között.
Ne haragudj, de ez a kérdés kinek szólt?
A hibát ne a potinál keresd. Az a cincogás gyanús, ilyennek nem szabadna lenni, a korábban leírt okok miatt, miszerint a poti minden helyzetében a kitöltésnek azonosnak kell lenni terheletlen kimenetnél.
És merre keressem esetleg.A kimeneten rajta van a 3 kilós ellenállás ami a maci rajzon is rajta van.Számomra a másik érdekesség a fesz változás a kimeneten.De hátha jön valaki aki megmondja a miérteket.A kisegítő áramkörök nem szólhatnak bele a dologba mivel az ic-jét kivettem.A paneltervek tuti jók mert Tubi kolléga készítette őket.Mikor a zénereken mértem a feszt akkor sem utalt semmi a poti szakadására.Töbször is végigtekertem és 1 század voltot ugrált a multi de sehol nem szünt meg a jel.A kitöltésnek egyébként nem kéne változni a poti tekerésével?Én eddig úgy tudtam így szabályozza az áramot a maci.Vagy a 3 kilós kavar be a kimeneten?Arra gondolok,hogy azon folyik valamennyi áram.
Én kunszentmártonban lakok szolnok megyében.A baj csak a szabadidőmmel van.Szombat vasárnap dolgozok hónapok óta.Többek közt ezért is haladok ilyen lassan.
Kicsit visszaolvasol, megtalálod a magyarázatot a kitöltésre vonatkozólag. Én írtam, kedden, 21 óra 43-kor.
Mindenben igazad van egyedül a hőfigyelést nem a bordára rakták hanem a főtrafó szekunderjére. Átnéztem kínomban a bemeneti egyenirányítást is hátha csak az a baj hogy nem kap elég kraftot és azért állítja le, mert terheletlenül megvan a 60 Volt a kimeneten de nem találtam hibát ott sem. Amit még nem szedtem ki azok az elkók ! Ugyanis csak 2 darab van benne, lehet-e kapacitás hiány és az végett nem tud menni ? Az esze vagyis az IC-és rész egy külön kis panelon van tüskesorral ez a rész SMD tehnikával készült ami nem volna baj de valamilyen technológiával eltüntették az icékről a feliratokat ! Na még nem adtam fel és kisérletezek vele még egy darabig hátha ki tudom mérni mi okozza a letiltást.
Azt hiszem erre a fórumra írta valaki, hogy a relé érintkezője volt beégve és amiatt volt valami gubanc...
Helló
Nos valami itt nem kerekMellékeltem a vezérlésem paneltervét.Az uc ic melett a frekibeállító kondi 3.3 nano.A potin lévő 820 ohm pedig 1 kilós egyenlőre.Nos amiket méricskéltem.A poti beforrasztott állapotában 2 kiloohm.Egész pontosan 1.98.Viszont nem szakadt,végigmértem mindkét oldalt.Ez már alapvetően érdekes mert 2.2 kilo kéne legyen.Kb közép állásnál van a cincogás.Az összes alkatrész a gépben van.A kimeneten csak a 3 kilos ellenállás van ami a kapcs rajzon is van.A fő táp lörébe tettem egy trafót a graetz elé ami 22 voltos.A szekunderén van egy soros 100W-os égő.Ha a potit tekerem a minimumról felfelé akkor az üresjárati fesz megy felfelé 3.46 v-ról egészen 4.5 voltig.Kb itt a cincogás.Ha tovább tekerem a potit a fesz már nem változik.Néztem az uc ic 6-os lábán is a frekit.Az alsó állásban 32,18 khz a cincogásig a fölött 32,42.Ha viszont a 200 ohmok lábain mérem a frekit akkor a cincogás felett 32,4khz és van kb 100hz eltérés a két oldal között.A cincogás alatti tartományban viszont az ellenállásokon mérve a frekit még 60 khz is volt.Megmértem a zénereken is a feszt.Az alsó tartományban még 1 volt környékére is leesett.A felsőben 5.4-5.5 volt körül van mindkét oldalon.Ezek alapján van valami tippetek,hogy mit próbáljak meg?Jah a cd4093 nincs az áramkörben.Ami érdekes,hogy amig nem voltak benn az igbt-k és hfa diódák addig a zénereken is megvolt a fesz.Ezek hibáját viszont kizárnám.A hfa-kat megnéztem és jók voltak.Az igbt-k újak de biztos ami biztos alapon azokat is megnéztem és jók.Ugye ezeket nem lőttem most el?Kb 30 voltot kaptak a 300 helyett és kb 0.6-0.7 ampert. |
Bejelentkezés
Hirdetés |