Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   463 / 564
(#) KissAttila válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Hello,
Ma kiveszem a 100 Ohm-os ellenállásokat és mérek.
A vezérlő, a kézi multiméter szerint 14,1 V-al volt táplálva( azért ennyivel, mert a hegesztő segéd tápja ennyi lesz majd).
15V szerintem a csúcs fesz, de majd ezt is lejjebb veszem, hátha helyre jön.
Az IC nem melegedik egyáltalán.
Igen a tápegység földfüggetlen.
Szkóp leválasztó trafóról üzemel.
Hővédelem bemenet rövidre van zárva, ha nyitom leáll az IC( kipróbálva).
(#) KissAttila válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

"Labor táp"-ot használok. Évek óta megvan és biztos vagyok a jó müködésében. A végleges táp kapcsoló üzemű lesz TNY268-al,Tubi rajza szerinti. Minkét táppal ugyanaz a hiba.
Nekem valahogy ez az IC nem indul 12,5V-nél, vagy a műszereim rosszul mutatnak.
Az IGBT-ék vigan mennek 12V-al is.
Mindkettőtöknek köszönöm a válaszát.
(#) black1989 válasza erdgab hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Semmi baj!

Köszi a segítséget!

Mond már meg nekem azt , hogy légréses maggal össze lehet e hozni mert az van itthon! Elég robosztus mag 2 párat tennék egybe , de sajna van legalább 1 mm légrés!

képen mellékelve!

Egy mag méretei pedig::. 21*47*54
(#) erdgab válasza black1989 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Ezt a magot szerintem,felejtsd el,nem igazán ideális még párban sem.A légrés is gond,bár egy ügyes kezű építő csiszolópapírral el tudja távolítani,de nem éri meg a macerát.
(#) lac12345 hozzászólása Jún 16, 2016 /

Miért baj a légrés ?
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Osztom a véleményed, így igaz!
Egyébként örülök, hogy most is itt vagy és követed a fórumot. Azért vannak elvont ötletek.
Amivel egyébként nincs is gond, csak jó lenne, ha a kezdők az alap építéssel kezdenének és az első sikereres építés után gondolkodnának a változtatáson.

Van ugyanilyen magom párban ami nem légréses! Azzal menne?
Meg van egy másik légrésmentes is , a méretei pedig:..50*50*17. Na szerinted?
A gyárikban is van sok ami ilyesmivel van szerelve!
A mag aminek a méreteit most adtam meg , az egy 500 wattos plazmatv tápjában volt!
(#) p_kowa válasza lac12345 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

A légrés önmagában nem nagy baj, csak itt túl nagy. Ekkorával nagyon megnőne a mágnesezőáram, ami veszteséget jelent.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Jún 16, 2016 / 1

Szia Sanyi!
2008.05.31. 15 óra 01 perc. "Megszületett s azóta is él"

DSC00092.JPG

(#) erdgab válasza black1989 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Anno 2 fajta maggal próbálkoztunk,illetve a kisebbik gépben lévő +1.
Hogy a Te magjaiddal mit tudna,azt nem tudom megmondani,kísérletezz mint Mi akkor.
(#) p_kowa válasza erdgab hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Én is sokféle maggal kísérleteztem mikor építettem, légréses, légrés nélküli, de maradtam az utóbbinál. Kisebb áramkihajlások, nagyobb hatásfok, kisebb melegedés mind ferrit, mind az Igbt modulban. Nem számottevő, de vannak különbségek...csak mondom megosztom miket tapasztaltam, míg küzdöttem a főtrafóval
(#) black1989 hozzászólása Jún 16, 2016 /

A másik maggal aminek megadtam a méreteit azzal mi a helyzet?
(#) erdgab válasza p_kowa hozzászólására (») Jún 16, 2016 / 1

Minden tapasztalat,minden végeredmény,de még a kudarc is hasznos információ,köszönöm szépen az infót.
(#) p_kowa válasza black1989 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Az kicsi lesz, úgy számolgattam. A hasznos keresztmetszetnek minimum 3,5-4 cm2-nek kellene lennie. Ez még 3sincs ahogy számoltam. Csatoltam egy pdf-et ami talán segíthet neked a trafó tervezésben
(#) black1989 válasza p_kowa hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Ez mire értendő?
Nem fér el a tekercs rajta , vagy eleve nem ad le akkora teljesítményt?
Az érdekes az hogy bontottam már gyári gépet, és megdöbbentett hogy egy 50mm-es toroidra van tekercselve és 160 amperes gépről beszélek! Ők hogyan vesznek ki akkora teljesítményt abból a kicsi magból?

Ha a hasznos keresztmetszetet kérded, akkor az az a terület, ami a te magodon kör alapú, a E magokon a középső oszlop, toroidokon meg maga a gyűrű anyagának a keresztmetszete. Amit adtam pdf-ben található a trafó méretezések alapképlete:
Bmax=(U*100)/(4*f*N*Ae) a képlet többi része itt elhagyható, mert a jel nem tartalmaz egyenáramú összetevőket.
Bmax=maximális megengedhető indukció, ferriteknél 200-250mT max
U=a primer feszültség, itt az üresjáratban mérhető félhíd (ha a macit építed) feszültségét kell behelyettesíteni! Tehát 160V
N=primer menetszám
4 a négyszögjel miatt
f=freki
Ae=hasznos keresztmetszet.
Ha négyzetcentiben számolsz, az u-t szorzó 100 helyett 10000-el számolj, mert a 100 az m2-re vonatkozik.
Azt a kicsi magot, a képletből is világosan látszik, úgy bírják nagyobb teljesítményre, hogy valószínűleg több10, vagy >100 kHz frekin járatják. Számolgass a képlettel, csak úgy hasraütés szerű értékekkel behelyettesítve, és egyből megérted a dolgok mikéntjét
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2016
(#) black1989 hozzászólása Jún 16, 2016 /

Összeraktam a két pár magot amiben nincs légrés, így a méretei a :. 43*54*47.
Így már elég combos a mag!
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2016

Ha belebírod tekerni a kellő mennyiségű rezet, akkor jó lehet. Ha fenn a primer, mérj Al-értéket, ha 5000körül van oké lehet. Még szeku nélkül tedd be az inverterbe először csökkentett táppal, majd soros izzóval. Ha az izzó nem virít, csak halványabban világít, akkor mehet hálózatra. Járasd 20-30 percet, és ha 60-70 foknál nem melegszik jobban (hűtés nélkül) akkor jó lesz, mehet rá a szekunder eztán
(#) Ferenci Norbi hozzászólása Jún 17, 2016 /

Sziasztok. Egy komplett megépített 120-160 A-s Iv hegesztőt mennyiért építene meg nekem valaki ?
(#) hegman hozzászólása Jún 17, 2016 /

Pár éve nézegetem már ezt a topicot, de sajnos idő hiányában még nem tudtam belevágni a projektembe. Viszont egy ismerősöm fejlesztéséből az alábbi IGBT maradt ki, ez kissé felcsigázta az érdeklődésemet újra. IRGPS4067DPBF Használható ehhez a projekthez?
Így elsőre nekem jónak tűnik, pláne a bolti árhoz képest, amiért megszereztem. Azt hiszem most már el kéne kezdenem a projektet.
(#) erdgab válasza hegman hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

40-50kHz frekin egy baromi erős "Maci" féle gépet,teljes hidasban egy "vadálatot" építhetsz vele.
(#) devergo74 hozzászólása Jún 18, 2016 /

Sziasztok.
Tudnátok ajánlani inverteres hegesztőt, leginkább 2,5 elektródát használnék, és úgymond hobby célra lenne. Nézegettem az inverteres hegesztőket, választék van bőven, csak nem tudom melyiket lenne érdemes megvenni.
Előre is köszönöm.
(#) black1989 hozzászólása Jún 18, 2016 /

Üdv!

Byv26c diófa helyett byt54m került a gépbe! Helyettesíti?
(#) dara válasza black1989 hozzászólására (») Jún 18, 2016 / 1

Nagyon egyszerü,nézd meg az adatlapját.Ne tőlünk várj megerősítést,a kugli mindent kidob és ha eldurran a gép,azt mondod hogy ti mondtátok.Meg kell nézni hogy helyettesíthető vele.Ne várd hogy más nézze meg helyetted.
(#) black1989 válasza dara hozzászólására (») Jún 18, 2016 1 /

Nagyon segítőkész vagy köszi!

Ha nem akarsz segíteni akkor ne is válaszolj az írásomra, mivel nem a neked tettem fel a kérdést! Ez egy fórum ahol mindenki segít ha tud, de ha te nem akarsz akkor minek is írsz!
Egyébként meg a byv26c gyorsabb! 25ns. a byt54m az 100ns!
Ezért kérdeztem hogy jó e helyette, nem azért mert nem ismerem a paramétereit!
(#) dara válasza black1989 hozzászólására (») Jún 18, 2016 / 1

Hát akkor mi a bánat bajod van?Ha gyorsabb,akkor nem egyértelmű hogy jó helyette?Mit kellene segíteni,ha meg is válaszóltad a kérdésedet?Hihetelenhogy a mai fiatalokban semmi kezdeményezőérzés sincsen,sajnos az oktatás manapság 00.
(#) black1989 válasza dara hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

légyszíves kulturáltabban adj hangot a véleményednek !
Ha elolvastad volna figyelmesen amit írtam , akkor rájönnél, hogy amit beleakarok tenni az a lassabb!
(#) Ge Lee válasza devergo74 hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Teljesen mindegy, mivel nem látsz bele. Csinálnak Kínában néhány félét, és nagyjából azt rakják bele az összesbe, fantázianévtől függetlenül. A felépítésük is ugyanaz, maci féle (1T forward). Ház körül jó, olyat érdemes választani ami újabb széria, és nincs agyonbonyolítva a vezérlés, hogy egy esetleges hiba esetén lehessen javítani. De ugye ez csak akkor derülne ki, ha engednék a boltban hogy belenézz.
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Nyilván jobb lenne a gyorsabb, de el fog menni azzal is. Amiket manapság árulnak azokban egyáltalán nincs is snubber, mégis működnek.
Következő: »»   463 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem