Fórum témák
» Több friss téma |
800W PSU
Erről mi a véleményetek? Igaz, hogy kínai (bár manapság szinte minden az) elég jól össze van rakva. 800W, +/- 80V, segédtáp. Ráadásul jól néz ki és nem kéne vele szenvedni.
Hol marad az alkotás öröme akkor Amúgy árban jónak látszik.
Hát az alkotás öröme az már megvolt és többszörös kudarc kísérte.
Számomra csak néhány szépséghibája van. Tele van pufferral a kimenet, ami kell is elnézve azt az apró kis trafót. A 800W globálisan értendő (ránézésre még úgy sem), tehát a két 80V-os ágon közel sem fog annyi kijönni, szerintem 3-400W-nak már örülhetsz. A harmadik, hogy ennek az árából majdnem három olyat összerakok mint az enyém, és az egy picivel többet tud. Az sem biztos hogy nem kell vele szenvedni, mert egyrészt nem lesz egyszerű megválni tőle amikor majd rájössz hogy közel sem hozza a ráírt paramétereket, másrészt rajzot sem fognak adni hozzá, hogy esetleg később meg tudd majd javítani ha tönkremenne.
Mindez persze ne riasszon el, vedd meg nyugodtan.
Javaslom, hogy előbb tanulmányozd át az alapvető topológiákat. Ameddig nem tudod az alapvető topológiák működését, addig ne gondolkodj a rezinánsá (ZVS vagy ZCS) tételével.
Schmid Walter oldla sok jegyzettel. Én ebből sokat tanultam. Itt nagyon jó előadás jegyezteteket találsz, németül és angolul is! (az egyiket gondolom csak érted). Miután ezekkel érted az alapvető működéseket, ajánlom papaíron végezz néhány próbaméretezést, aztáns ezen kalkulátor segítésgével ellenőrizd. A leggoyrsabban így lehet tanulni. Majd miután ez megy MOSFET alapok tanulmányozása után nekiállhatsz például Skory oldalán keresztül a rezonáns dolgoknak. Amíg nem tudsz megkülönböztetni egy two transitor forward convertert a félhídas konvertertől, addig még ne rezonánálj
A Sinewave az relatíve jó design (legalábbis jó designt lop le, ahogy Christi ismerősöm mondaná).
Ha olcsó kell, akkor még Christi boltját tudom ajánlani.
Milyen frekvenciákra terveztél?
Milyen k értékkel számoltál? Mik a további tervezési paramétereid (bementi fesz tartomány, elválrt teljesítmény). A legegyszerűbb ha berakod az excel táblát, úgy gyorsan át tudom nézni. A Ferroxcube 3C90 az úgy az Epcos N67 szintjén van, nem túl jó anyagi tulajdonságú ferrit. 200kHz fölött nem ajánlott, és 100kHz fölött is csak kisebb B-vel érdemes rá tervezni.
Miért ne tudhatna 800W-t?
ETD39-ből simán kihozok neked 1200W-ot. Meg azt se felejtsd el, hogy a bemeneten ott van még egy PFC fokozat ami szintén dob a minőségén. Azért az EMI-re sem árt odafigyelni mert, nem tudom nézted e már, hogy pl egy 1kW os csúcsegyenirányítású táp milyen áramot vesz fel a hálózatból.
Ráadásul a PFC egy kétfázisú ellenütemű határmódu PFC (two phase interlived boundary mode PFC). Ez egész jó hatásfokú nem csak 800W-on hanem széles teljesítménytarotmányban. Két zavarzsűrő tekercs is van, ezért én mondtam is, hogy relatíve jó terv.
A sok puffer meg egyszerűen azért kell, hogy a nagy búgóáram ne melegítse tőúlzottal fel. (63V felett nem angyon van speckó LOW-ESR kondi) Persze az egész ventillátoros hűtésre van tervezve!
Ezt most így hirtelen nem értem mire írtad
Erre most nem tudok hirtelen mit mondani. Nem szeretnék ilyen újat venni, bár ha tehetném azt tenném.
Csinos kis tápok. 1.0 kW Nem lehet rossz 109.9 $ilingért
Ge Leenek írtam csak félrecímeztem, bocs.
Ge Lee kételkedett, hogy a táp nem bír 800W-ot.
Folyamatos 800W-ot szerintem is csak ventillátoros hűtéssel bír. De az esetek többségéen az ember ilyet használ, és az esetek többségében nincs folyamatos terhelés. Amit amúgy linkeltem connexe... oldalt, az ő tulaja Christi, akivel egyszer beszélgettem. Ő egy román srác, aki kiment kínába dolgozni. Ahogy itthon, náluk romániában is nehéz beszerezni az új alaktrészeket, kevés a jó alaktrészbolt, nincs sample service. Kínában be tudja szeezni a legújabb IC-ket, alaktrészeket, és sokkal olcsóbban. Litze huzallal tekert kész trafót olcsóbban vesz az ő egyéni megrendelésére, mint itthon magokat. Nyákot is baromi olcsón gyártanak, furatgalvánnal, dupla rézzel, mint itthon egyrétegűt. Ő például ismeri ennek a Sinweave-nek a tervezőjét, és konkrétan azt is tudja, hogy az illető honnan kopizza a terveket. Voodoo igazából a döntés a tied. Lehet venni tápokat készen, jókat, jó áron. Persze azokat is ugyanúgy el lehet rontani. Nagyon nagy élvény saját tápot tervezni és csinálni, de téynleg nehéz dolog. Nekem sem ment elsőre (ajánlom lapozz vissza párévvel ezelőtti posztjaimra). Egy komoly kapcsolóüzemű táphoz tényleg kemény tudás kell.
Pont ehhez nem, de hasonlóhoz volt szerencsém élőben. Abból hogy rezonáns félhíd már elég sok mindenre lehet következtetni. A másik meg ez mivel H osztályú végfokhoz készült: 1.Main out:+/-80V and +/-40V rated power 800Wrms. Csak az egyik (mondjuk a +/-80V-os) ágon maximum füsttel együtt fog kijönni a 800W, de senkit nem szeretnék lebeszélni semmiről. Fogok majd mutatni egy valóban (az értékrendem szerint is) jó rezonáns rajzot, ha sikerül megcsinálnom úgy hogy bírja a zárlatot is.
Sziasztok!
Kaptam egy tápot amit a képen mellékelek.Nekem 34V-on kellene 1,7A a trafó szekunder át lett tekerve most már akár 50V-ig fel lehet húzni de Csak 1A-ig tud teljesíteni erős feszültség eséssel.1A-nél már csak 14V-ot ad le,és erősen melegszik a fet a trafó és az IC is aszekunder diódája meg már meg is főtt egyszer.A feszültség osztóban a 22k ki lett cserélve egy 100k-s potira.Mit kellene változtatni hogy bírja a kívánt teljesítményt?
De ha H-osztályú véghez van, akkor nem is kell tudnia külön-külön sinenként a 800W-ot.
Sőt pont azzal, hogy nem tudja, a H-osztályú erősítőd rövidzárvédetté tudod tenni. Megfelelő rövidzár és áramkorlát beiktatása esetén a H-osztály nem tud fellépni a felső sinre. Az alsó sínből folyik a beállított áramkorlát. Ezzel fele annyit kell disszipálnia a tranyóknak Sőt ha a tápot jól állítod be, akkor a belső sín ilyen hosszanti terhelésénél, a belső sín tápfesze essen, mert az LLC konverter nem tudja úgy növelni a gaint, akkor tovább is nyersz. Ezzel a tranyóknak egy ilyen esetben kb harmad annyit kell disszipálnia, mint egy azonos nagytápefeszű B-osztálynak. Egy jó végnél ezt megfeleő tranyó párhuzamba kötésével biztosítják. A vég borda hőtehetelensége nagy, és van túlmelegedés védelem. Plusz ott a ventis hűtés. Szóval pont egy ilyen ÜGYES tervezéssel egy jobb táp+erősítő kombót tusz összehozni, mint külön. A vég le tudja adni a zenei csúcsokat, és könnyebben megoldható az üzembiztos rövidzárvédelem is. Ellenben ha te fogod és tervezed úgy hogy mindkét tápsínkülön-külön és együtt is max folyamatos teljesítményen menjen, és mondjuk ugyanakkor csúcstelejsítményre , akkor még rosszabb táp+vég kombó jön ki, mert nem igazodik a zenéhez mint jelhez. Attól hogy rövidre zárható, nem lesz jobb, szinte értelmetlen. A felhasználói igény az lehet, hogy végnek kell rövidre zárhatónak lennie. Ha pedig olyat tervezel ami 800W folyamatos, de nagy csúcsteljesítmény, akkor van egy olyanod, mint ez x2. Tehát lényeégben csak a lépték más.
Ki kell cserélned a FETet egy jobbra (ha jó 200V-os FET kell akkor IRFB4227 a legjobb).
A trafóban növlened kell a légrést, hgoy több energiát tudjon tárolni (flyback táp). Vagy meg kell növelned a kapcsolási frekvenciát, hogy adott enerigát többször vigyen át másodpercenként. A bementi feszültésg pontosan mekkora (milyen tartomány között mozog)? Mindenképpen kell izolált feszültség? A FET alatt van egy ellenállás, ami beállítja a FET áramkorlátját. Ezt is módosítanod kell, ha többet akarsz belőlekivenni.
A FET már cserélve van IRFB630 van benne a freki is meg van emelve bár nem tudom mennyire(azt nem én csináltam már így kaptam).A FET alatti ellenállás 0,47 re van cserélve de az eredetivel is csak ennyit tudott.A bemeneti fesz ha az elkón mérem 290V
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
290V az kicsit sok oda. Honnan van ez táplálva?
Hálozatról 230V 50 Hz Nem tudom hogy eredetileg hova tervezték de aki adta azt mondta hogy nekem is jó kell hogy legyen.
A rajzra is 100V van írva. 200V-os fettel csoda hogy bírja egyáltalán valameddig a 230-at.
Mit variáljak át rajta hogy jó legyen?
Akkor a FET zárlatban van. Azonnal cseréld le egy legalább 700V-osra. A flybacknél a FETet a bejövő DC tápfesz kétszeresére ajánlott legalább méretezni.
Az iRFBG30 egy 1000V-os FET. Nem fog tönkremenni de az 5 Ohm miatt kelleni fog neki borda. Persze msota nagy melegedés nem ettől van, lásd lejjebb.
Flyback számoló progi idea kvöetkezőket írtam ba: Vin min 290V max 330V typ 320V Vout 34V I out 1.7A fsw 66 khz Ha rányomsz a calcuatere akkor kiszámolja az ajánlott primer induktivitást és menetszám arányt. Ha rányomsz a transformer datara, akkor kinyomja hgoy az ETD29 jó lehet, de ő 0,5 vagy 1,0 mm légrést javasol (mindegyiknél írja a javasolt menetszámokat) Ezek alapján a magod minden bizonnyal betelít. Az áram ekkor fölkúszik hirtelen, és az áramkorlát mindig bekapcsol. (mivel a fölkúszás hirtelen van, ezért különböző értékeknél is hasonló a helyzet) Ez melegíti a FETet is, a trafót is stb... Ajánlom ezt a számoló linket, tök jó. Remélem ezzel tudtam segíteni.
Meg próbálom köszi. Gondoltam rá én is hogy az egész trafót át kellene méretezni.
Át tekertem a trafót a megadott menetszámra bírta is egy darabig (bár erősen sípol a trafó)de a szekunder dióda el halálozott a hőtől és hiába cseréltem már nem indul a táp. Az IC tápja nem megy 7V-tól feljebb.Zárlatot nem találtam se rossz alkatrészt, erős a gyanúm hogy elhalálozott az IC.
Figyelted közben a kimeneti feszültséget? 34V-ig nyomattad? Mert a dióda miatt én nem mennék fel 50V fölé.
Ezek a dióákat igaz hgoy 8A-esre írják, de ezt az áramot csak bizonyos körülmények esetén bírjük (pl nagy méretű rézterüeltre van forrasztva rövid lábbal vagy hasonló). De 2A-t gond nélkül tudnia kell. Jó lenne egy szkóppal rámérni a dologra. Egyrészt azért, mert más be és kimenti feszütlésggel doglozol mint aza eredeti kapcsolás, így több dolgot át kellene tervezni benne. Egyrészt az osczillátor kört hozzá kell igazítani a apramtéerekhez. Itt egy ellenálás és egy kondi meghatározza a kapcsolófrekit, de egyben a kitöltési tényezőket is bekorlátolja. A FET alatt lévő ellenállás meg nem csak a túláram ellen véd, hanem egyben az adja a vezérlést is,mivel ez egy árammódu vezérlő. Nem ismerem konkrétan ezt az IC-t, de az adalapjában láttam méretezési javaslatokat, így aljánlom fusd át egyszer.
A feszültséget fel sem nyomtam csak 32 voltra a dióda meg egy pc táp-ból vett 5v köri volt kettő párhuzamosan( pontosan nem tudom mi a tipusa) szerintem az jóval többet kell bírjon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |