Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem nem jó a szek összekötés,nem középmegcsapolásnak megfelelően kell.Akkor feltekertél négy szálat,válaszd szét a kélt tekercset,1-2 tekercs az 1 tekercs vége a 2 elejével kell összekötni,ez lesz a közép,és a 2 vége a vég,így lesz egy kezdeted,közeped,meg egy véged.A két tekercset két két kétutassal irányitsd.
Azt, hogy a szekunder helyesen van -e tekerve nagyon egyszerű ellenőrzini egy induktivitás mérővel (pl LCM3), megméred őket külön-külön, meg végtől végig. Végtől-végig négyszeres induktivitást kell mérned.
Amúgy 1/3 primer 2/3-ad szekunder nem stimmel. Kb fele-felének kellene lennie. De 12x0,45mm huzal elég kell hogy legyen 3A-re. Mivel mérted a 480uH mágnesező induktivitást? Most mennyi a légrésed, számításaim szerint 27 menetnél jó 0,4mm légrés kell egy ilyen magba. Én úgy látom, hogy a két középső szekundert rövidre zártad, emiatt gyakorlatilag a teljes szórt induktivitásnyi rezonáns áram cikászik a rezonáns körben és melegíti a drótokat.
Szia!
Ha a kimeneten van 40V és erősen melegszik, akkor a frekvencia a fele vagy negyede a kívánt értéknek, Nézz esetleg utána. Üdv. Foxi
Lehet, hogy itt lesz a kutya elásva. Hol méri a frekvenciát? A félhíd kimeneten, vagy az IRS RC-tagján?
Idézet: „Hol hibázok ennyire?” Ott, hogy nem olvasod végig amit írok, írunk. Először is válaszolj légyszives a kérdésekre. Mit keres már megint egyenirányító a szekunder ágon? Amikor tesztelünk, akkor hagyjuk már a normákat meg a feszültség stabilizált, pufferelt akármiket a körből. Majd, ha megy utánna lapozzunk ezekre a fejezetekre. Második /harmadik kérdés. Miez a 40V? Üresjárat, vagy terhelve? Hogy a fenébe jön ki? Mi ez a 4 szekunderes (de mégis 2x55V-os leágazás)? Logikailag nem tudom összreakni. Ezt akár hogy számolom 50V-jön ki !!! 150:27=5,55x9=50V. (ez lenne a szinuszos feszültséged) Márpedig gondolom az, mert ott látok egy rezonáns kondit. Megint mit keres 27 menet primer??? Atya Isten!? Mikor le lett írva, hogy soha, semmilyen dróttal, ami átfér egy ETD49 magon nem fog lejönni még 100W se egészségesen ha az INDUKCIÓT nem viszed feljebb mondjuk 0.18T-ra! Mondtam. Szekundernél akkor jó, amikor olyan vastag lesz a drótod, mint egy kb egy normál cigi vastagság. Ez messze nincs annyi és kérsz szerencsétlen trafóból annyi áramot mint egy hegesztő!? De ha maradna elég hely (és végre nem a primerre kanyarintanád fel a hasznos keresztmetszetet, akkor végre haladnánk is valamit. A primernek jó a 10-12 szál 0.45-ből, de kérlek értsd meg a szekundernek olyan vastagnak kell lennie mint egy ceruza. Gondolj bele. 40-50 voltod van de kérsz belőlük sacc 25-30Ampereket. Áganként. Ez tudod mi? Egy jól felmelegített hegesztést 1-es vékony pálcával meg kéne oldjon. És olyankor ránézek a konstrukcióra és elmosolyodom. Ha nem megy akkor elsőre csak egyetlen egy szekundert tekerj arra a csévére. Ha beindul utánna tekerj bifilárisan meg többfilárisan mit tudom, de ahogy elnézem biztos 15x jobban értesz az elektronikához mint én (én tényleg full kuka vagyok hozzá) de már hetek óta egy trafó méretezésén csücsülünk. Nem utolsó sorban. Itt nagyon harapnak a tagok a megfelelő óvintézkedések be nem tartására. Használj megfelelő szigetelőszalagokat, mert ennek hiánya is okozhat számítási fejtörést (zárlatot) és balesetet is! A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
Nyugi má...
Ebből a huzalmennyiségből ki kellene jönnie neki 400W-nak. Még ha 50V lenne, akkor is 4 ohmba 12,5A lenne az árama, de ugye ktéutas az egyenirányítás, így tekercsenként csak a fele. Szigatelés amúgy teljesen jogos. Ugye osztott csévénél az osztás véd és megadja a kúszóutat is. De szoros tekerés esetén illene normális szigetelést használni, még tesztelésnél is.
Én nem tudom te hogy szoktad a tápokat készíteni,de én mindig be rakom az egyenirányítást és a puffereket is.Sosem okozott problémát élesztéskor.4 sodratot tekert fel,abból van a két szekunder én értettem.szekundernél miért erölteted a cigi vastagságú drótot?Én 120A is Kb 4-5mm átmérőbe tekerem hegesztőbe.Leírta hogy 4 sodrat,12x0,45 vezeték.Ebből lejön a 20-30A simán mivel is szakaszos terhelés van az erősítő miatt.Szigetelést jó hogy írtad,az elöbb elfelejtettem szólni,a prim és szek közé mindenféleképp kell az elvélasztó,és az nem kifogás hogy nem tudod beletekerni akkor a madzagot.Megfelelő számolással bele kell férnie.Ekkora vasba meg főleg.
Így van. Le kéne jönne kb 450Wattnak. Ez kb a csúcs amit tudna is a trafó ezzel az elrendezéssel. De majd ha lenne rajta megfeleő szigetelés. Akkor már nem. Az indukciója valahol 0.06T körül van... Mondjuk beszélhetünk itt légrésről, indukcióról, huzalvastagságokról atomjaira szedhetjük a témát, és a végén kiderül, hogy zárlatos volt valahol a huzal (vagy el lett kötve ez a 4 szekunderes buli).
Biztos, hogy kapásból letekerném a hozzáférhető szekundert és /vagy a kötéseit szétszedném...
Én úgy szoktam, ahogy Te. De amikor már atomjaira szedem és mégis gyanúsan zárlatos valami (mert itt inkább már úgy tűnik, hogy az) akkor ki szoktam vágni az olyan felesleges dolgokat a körből amik egy lehetséges zárlat (vagy szivárgás) kockázatát jelentősen csökkentik. Úgyis légszerelt a hóbele banc. Anélkül is elmegy.
De amúgy már értem (csak a logikát nem, ha úgyis párhuzamra van kötve akkor meg minek?) a dupla sodratú 4x-es leág. Na mindegy. pepe1125: A negatív kritikát azért írom, hogy ezt is tessék pozitívan venni, mert nem játék, ráadásul ismétlődően ugyan azt látjuk. Nincs osztott cséve, nincs szigetelő szalag. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
Hohó!
Idézet: „Mit keres már megint egyenirányító a szekunder ágon? Amikor tesztelünk, akkor hagyjuk már a normákat meg a feszültség stabilizált, pufferelt akármiket a körből. Majd, ha megy utánna lapozzunk ezekre a fejezetekre.” Ha nem teszek bele egyenirányítást, és puffert, akkor valami oknál fogva a védelem egy szemvillanás alatt lekapcsolja a vezérlést. Próbáltam csak egy egy menetet megterhelni, mivel van kettő 8 Ohm műterhelésem, egy egy ágat közvetlen terhelni tudok. Idézet: „Miez a 40V? Üresjárat, vagy terhelve? Hogy a fenébe jön ki? Mi ez a 4 szekunderes (de mégis 2x55V-os leágazás)? Logikailag nem tudom összreakni. Ezt akár hogy számolom 50V-jön ki !!! 150:27=5,55x9=50V. (ez lenne a szinuszos feszültséged) Márpedig gondolom az, mert ott látok egy rezonáns kondit.” Pontosan 50 V-ra alakult a 27/9-es menetáttétel. Igen, 50 V-ot várunk tőle! DE a lorylaci féle kalkulátor 55 V-ot hoz, amúgy meg a frekvencia módosításával - merthogy kivan vezetve egy potméterre - tudom csavargatni és állítani a kimeneti feszültséget. Mindig úgy állítom, hogy a 40 V meglegyen a kimeneten, mert tudom, hogy ilyenkor van 400 W terhelésem a 4 Ohm ellenálláson! Tehát terhelve játszok csakis! Idézet: „Megint mit keres 27 menet primer??? Atya Isten!? Mikor le lett írva, hogy soha, semmilyen dróttal, ami átfér egy ETD49 magon nem fog lejönni még 100W se egészségesen ha az INDUKCIÓT nem viszed feljebb mondjuk 0.18T-ra!” Többen írták, hogy ez a vas nekik 27 menettel szuperál. Bátorkodtam annyira tekerni. A számoló program is ezt hozta ki! Sőt, azt is kiszámoltam, hogy 0.45 mm huzallal 12 szálat kell összesodorni a primerhez, a szekunder pedig 24 szállal menjen ugyan ebből a huzalból. Azért a primer csak 12 szál lett, a szekundernek meg ott van 4x12 szál vezeték. Az már 48 szál, és igen vastag amikor össze próbáltam tekerni. Ezért könnyebb volt 4x12 szálra bontani és feltekerni, mert a végén úgy is párhuzamosíthatom a tekercseket, vagy éppen meghagyom kétszer kétutas egyenirányításra, mert 2x50 V kellesz a végeredménynek. Nekem ez volt a logikám. Ha hibáztam benne, akkor elismerem. De egyelőre nem itt látom a hibát. Idézet: „Ha nem megy akkor elsőre csak egyetlen egy szekundert tekerj arra a csévére. Ha beindul utánna tekerj bifilárisan meg többfilárisan mit tudom, de ahogy elnézem biztos 15x jobban értesz az elektronikához mint én (én tényleg full kuka vagyok hozzá) de már hetek óta egy trafó méretezésén csücsülünk.” Ez a legnagyobb problémám, hogy ezen a rohadt trafón csücsülök, mert már a sokadik tekercselés, ráment sok huzal, volt már 12 primerrel is, volt már 36 -al is tekerve. Vékonnyal, vastaggal. Az eredmény mindig ugyan az lett. Melegszik a tekercs. Az induktivitásokat sorosan tudom kapcsolni, nem csinálok zárlatot a menetek között, különben azt egyből észrevenném, mert a bemeneti áramfelvételem 30-40 VAC -nál már a csillagos eget verdesné. Egyértelműen a tekerccsel van problémám. Biztos kuka vagyok én is az elektronikához. Csupán 30 éve ez a szakmám. De igen, bevallom, trafót sose méreteztem! De ami késik az nem múlik. Megpróbáltam. Ekkora szívást egy elektronikával sose éltem meg. Kizártnak tartom, hogy az a vastagságú huzal ami ebbe a trafóba belekerült ne bírna el akár 20-30 Ampert, mert az a virsli vezeték a (citromsárga-fekete) tizede annak ami a trafóba van és az se melegszik. De akkor sorra lépésről lépésre haladok, és elkezdjük a kályhától az egészet. Csak egy jó vastag huzal kerül majd fel primernek, és egy a szekundernek. Idézet: „Hol méri a frekvenciát? A félhíd kimeneten, vagy az IRS RC-tagján?” A félhíd kimenetén. De amit antennaként összeszed egy szál dróttal a trafó közelében. Idézet: „Mivel mérted a 480uH mágnesező induktivitást? Most mennyi a légrésed, számításaim szerint 27 menetnél jó 0,4mm légrés kell egy ilyen magba.” Az induktivitásmérő ezt mutatta a két A4-es papírral félbehajtva a két vas között a képen látható módon. Aztán rövidre zártam az összes tekercskivezetést a szekunderen és úgy mutatta a 70 uH értéket. Idézet: „A negatív kritikát azért írom, hogy ezt is tessék pozitívan venni, mert nem játék, ráadásul ismétlődően ugyan azt látjuk. Nincs osztott cséve, nincs szigetelő szalag.” Leválasztó trafóm van, nem félek attól a 150V váltótól, rázott már meg komolyabb is, a kezem ki van képezve rá. Amint veszek osztott csévét valahol, ha sikerülne, áttekerem az egészet. Csak látnám már működni legalább annyira, hogy nem olvad szét 30 másodpercen belül a huzal. Tutira mondom, hogy nem zárlatos, nagyon jó a huzal szigetelése, alig bírom késsel lekaparni, hiába melegítem fel akkor se pattan le. Nem tudom miből lehet, de masszív. A zárlat bizonyítása pedig, ha nem kötök a szekunderre semmit se, nincs a bemeneti oldalon jelentős áramfelvétel. Holnap egy tekercsre fogok terhelést tenni. Videózom, megosztom. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
Értelek.
Próbáljuk meg úgy, hogy a vasmag indukcióját tegyük 0.16-0.17re mondjuk. Ez kicsit sok, de elmegy. Próbaképp. Áramsűrűséged 4A/mm2 ez így ezen a frekin 2.11 mm2-es maggal (jó ratyi anyag de akkor is) 1300W körül lenne 12x0.45-ös dróttal a primeren, ha csak 10 menetet húzol fel rá. Mert most tudod hol jársz? Valami 0.06-0.07 körül, ha ennyi menetet tekersz fel rá. Így hiába is elfér a vastag szekunder, egyszerűen nem mágnesezi át a magod a drótokat és veszteségként éli meg. Neked 8-12 menet primer kell legfeljebb. A 12 szál huzalból. Az úgy jó, de legyen rövidebb. A szekunder is, jó úgy ahigy van, de el ne felejtsd abból is kevesebb menet fog kelleni 50V-hoz. Ennyi. Nézd meg, menni fog.
Megnézem, kamerázom. Köszönöm a lelkesítő szavakat.
A vas adatlapja 0.1 T indukciót ír 100 kHz-re max PV 3.1 -el. Ezért próbálom nem túlgerjeszteni. De legyen. 0.16-0.17 T. Jah, és felőlem lehet alacsonyabb freki is. 60-300kHz között tudok mozogni. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
Idézet: „Ha nem teszek bele egyenirányítást, és puffert, akkor valami oknál fogva a védelem egy szemvillanás alatt lekapcsolja a vezérlést” Ha nincs terhelés, akkor előjönnek a parazita tagok, ami miatt lehetnek disznóságok. Idézet: „Mindig úgy állítom, hogy a 40 V meglegyen a kimeneten, mert tudom, hogy ilyenkor van 400 W terhelésem a 4 Ω ellenálláson! Tehát terhelve játszok csakis!” Ez így nem okés, az átviteli tényező csak egy ponton független a terheléstől, ez a rezonancia frekvencia (és itt 1). Itt kellene a trafódat tesztelned, hiszen a többi tartományban akármi lehet kategória van. Idézet: „mert a bemeneti áramfelvételem 30-40 VAC -nál már a csillagos eget verdesné.” Nem feltétlen. Ha a rezonanciafrekvencia föl állítasz, akkor zárlat esetén szépen korlátoz a szórt induktivitás. Ha a rezonancaifrekvencia alá állítasz, akkor nem igazán van korlát. Ha a rezonanciafrekvenciára állítasz, akkora rezonáns kör korlátoz, ha a rezonáns kondikon ott vannak a korlátozó diódák. Nem tudom most például hogy rezonanciafrekvencia alatt vagy felett dolgozol. Idézet: „Kizártnak tartom, hogy az a vastagságú huzal ami ebbe a trafóba belekerült ne bírna el akár 20-30 Ampert,” Ebben egyetértek. Voodoo is kicsit lenyugodhatna, nyilván nem elsőre akarsz maxot kinyerni ebből a magból, csak működjön már normálisnak. Ennek a huzalmennyiségnek el kellene bírnia sok áramot. Idézet: „Az induktivitásmérő ezt mutatta a két A4-es papírral félbehajtva a két vas között a képen látható módon.” Milyen induktvitiásmérőt használsz? Meg tudnád nevezni? Idézet: „nagyon jó a huzal szigetelése, alig bírom késsel lekaparni, hiába melegítem fel akkor se pattan le. Nem tudom miből lehet, de masszív.” Valószínűleg poliimid. De ez még nem jelenti azt, hogy a huzalszigetelés tökéletes lenne. A főbb biztonságtechnikai szabványok szerint az oldószeralapú huzalszigetelés nemszámítható fel tekercsek közötti szigetelésként. És ennek meg van az indoka, nem hiába mondjuk a pro szigetelést. Ha szoros csatolással 70uH a szórt induktivitásod, amit én nem hiszek, akkor laza csatolásban nem érnél el megfelelő szórt induktivitást. Számításaim szerint egy ETD39-en 27 menettel szoros csatolásban 6uH szórt induktivitást kell kapnod, ETD49-re nincs beírva a képletem, de olyan 10uH körül lehet max. Tehát valami nem stimmel.
Bővebben: Link
Ezt látnotok kell mielőtt szétszedem az egészet. A videó HD felbontásban, jól olvasható a szkóp is. Az első percekben terheletlenül hőmérsékletet mérek, sorba kötött tekerccsel a szekunderen. Majd a sárga vezeték a 4 Ohm terhelés. Jól látszik, hogy nincs zárlat a trafóban, különben melegedne terhelés nélkül is. Aztán mikor megkapja a műterhelést, hirtelen felmegy 180 fokra a réz és füstöl. A FET és a többi alkatrész 30 fokos max. Jah, a szkóp a trafó két szekunderét mutatja ellenfázisban. LCR-814 műszerrel mérek induktivitást. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
És itt van kibontva a trafó. Megmértem megint az induktivitást amit másik műszerrel mértem most, de hasonló értéket mutatott mint a múltkor. (papíron látható)
Tehát ez a 27/4x9 menet. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
Kellene csinálni egy áramváltót a primer tekrenc elé, hogy ne ellenálláson kelljen nézned a félhíd áramát.
A papírodon található alkatrészekkel sehogy sem fog kijönni a kívánt sokszáz watt teljesítmény a trafódból. Túl nagy a szórási induktivitás. Ez így kb. a veszteségekkel nem számolva 260W körül tudhat.
A szekunder huzalod a video szerint nem melegszik. Szerintem jelenleg felesleges ennyi rezet rátekerni a szekunder oldalra. Szerintem teszthez ne tekerj ekkora keresztmetszetet, inkább a szigetelésre figyelj oda. Ha a trafó jól működik, akkor a kisebb keresztmetszettel megtekert szekunder fog jobban melegedni, nem a primer. Megkönnyíti a dolgodat, és minket is megkímél pár bizonytalan tényezőtől.
Ha a szkóp a szekunder feszt mutatja, akkor az iszonyatosan ronda. Teli van belengéssel. Egy szép négyszöget kellene látnod.
Saccra óriásiak egyrészt a parazita kapacitásaid. Milyen diódákat használsz? Jó lenne, ha a frekit a rezonanciafrekvenciára állítanád. Ez a fajta műszer általában nem mér túl jól szórt induktivitást. A szórt induktvitásod nekem nagyon gyanus is. Biztosan nem stimmel.
Vagy a műszer, vagy az induktivitás nem jó, de az egyik biztos!
Üdv olyan kérdésem lenne hogy szeretnék építeni egy erősítőt mivel a troid trafó elég drága úgy tűnik hogy a Kapcsolóüzemű táp egység olcsóbb meg venni mert megépíteni tudom hogy elég veszélyes . Szerintetek mekkora teljesítményű kellene venni hogy megfelelő legyen . A kapcsolásba -95 és +96 V szükséges (kapcsolási rajzot fel töltöttem) .
Oda van írva hogy 500W 8ohmon.Ehhez Kb:6-700W táp kellene.
Ha tapasztalatlan vagy, akkor most még ne építsél (ekkora) tápegységet. Olvasd figyelmesen a topicot, olvasd el a cikket. Egy pár száz wattal megpróbálkozhatsz, de ez sok lenne neked. Egy ilyen erősítőhöz olyan tápegység kell, ami csúcsokban képes akár 1kW-ot is kiadni rövid ideig, és folyamatosan is képes kb 500W-ra.
A mellékelt kapcsoláshoz való tápegységek elég drágák kapcsolóüzemben, ugyenis ez nem standard feszültség (mint a 5,12, 24, 48), így nem tudsz olcsó kínai tápot venni. Itt van ilyen feszültésgű és kellő teljesítményű tápegység
Na igen, rondák a jelalakok, mert levettem a kimeneti egyenirányítót. Nincs ott egy szál dióda sem. Csak ahogy írta voodoo, közvetlen rá a 4 Ohm. És most rezonancia közelében vagyok, mert papíron 104 kHz jön ki.
Az áramváltón már gondolkodtam. Kis zöld gyűrű vasmagot találtam, azon áthúzom. Aztán teszek a szekunderre 100 Ohm ellenállást. És kész az áramváltó. Már csak valahogy be kellene lőni, hogy mi felel meg 1A -nek a primeren. Ha a műszer nem mér jól szórt induktivitást, akkor mi mér jól? Van egy mikrokontrolleres RLC mindenes mérőm, az is ezt saccolja. Szóval hogy kellene csökkenteni a szórási induktivitást, mikor így sincs annyira elválasztva a szekunder a primertől?! Ha még betennék egy elválasztót, akkor még rosszabb lenne a helyzet. Lehet inkább valami szoros csatolását kellene tekerni, és egy soros induktivitást betenni a primer körbe?! Idézet: „Ha a műszer nem mér jól szórt induktivitást, akkor mi mér jól? Van egy mikrokontrolleres RLC mindenes mérőm, az is ezt saccolja.” Én az LCM3-ra esküszöm, szórt induktivitás is jól mér az esetek 95%-ban. Legjob lenne, ha csinálnál egy rajzot (sematikus, mint cimopata cikkében), hogy hogyan tekerted meg a trafót pontosan, és én megpróbálok neked rá egy szórt induktvitást számolni. Először jó lenne megtudni mennyi is a szórt induktvitiás valójában, utána kellen variálgatni a dolgokat. Ha ismeretlen a szórt induktivitásod, akkor persze meg lehet mérni úgy, hogy a félhídat szándékosan alacsonyabb feszről hajtod (20-30V DC), majd méred a puffert szekunderen a DC feszültséget, nagy terhelés mellett (4 ohm tuti), és tekered a frekvenciát. Ahol a legnagyobb a feszültség, ott a rezonanciafrekvencia. Ebből aztán vissza tudsz számolni. Ha 55V helyett csak 40V van a kimeneten, akkro biztos nem vagy a rezonanciafrekvencián.
Mivel a bemenet egy szabályozható AC táp, nem szoktam 230V betápot adni neki, hanem kevesebbet, hogy a kimeneten meglegyen a 400W 40V 4 Ohm az egyszerűség kedvéért. Így nem lesz meg az 55 V viszont össze tudom hasonlítani, hogy javult vagy rosszabb lett e a helyzet.
Szóval a rezonancia közelségében vagyok. Szinuszos az áramom. Nem dűl egyik irányba sem. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
Próbaképpen nézd már meg 8 ohm 200W-tal.
Ahogy korábban is írták az adaott rezonáns elemekkel a primer oldalon a rezonáns kondenzátor feszültsége meghaladj a tápfeszt. Ha nincs dióda és puffer, akkor a szekunderen szinuszos feszt is kellene látnod, mindenféle katyvasz nélkül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |