Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   510 / 782
(#) pepe1125 válasza voodoo hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Egyelőre még nem nyúltam hozzá, mert gondoltam körbemérem az egészet mielőtt szétbontom.
Maradt még a 27/9 arány.

Készítettem áramváltót. Szkópon 10V / osztás felel meg 1A áramnak.

Találtam jó kis teljesítménymérőt, 200 VAC x 1.83 A x 0.72 cosFí, 264W-ot eszik a táp, de csak 200 W jön ki. Többi a trafóban marad. Sok.
(#) voodoo válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Értem. Valahol még régebbi megosztásodon láttam a szkópábrákat. Ott elfogadható négyszög van azt hiszem 12m primernél.
(#) sny válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

(Egy off kérdés, a képen látható hűtőbordáknak elárulod a típusát, beszerzési forrását?)
(#) sny válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Tehát jelenleg 115kHz a rezonanciafrekid? (szkóp szerint)

Érdekelne még egy dolog, a félhíd kimenete /feszültség jelalakja.
(#) pepe1125 válasza sny hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

A hűtőbordák régi PC tápból kitermeltek.
Amin a dióda van valami autós végből van. De ennyi. Semmi extra.

A félhíd jelalak szép négyszög. A fetek szépen kapcsolnak. Ezek relatíve nagyáramúak, kicsi RDSon és kis Gate töltés. Nem is melegek, de raktam most már rá bordát a nyúzás miatt.
(#) pepe1125 válasza sny hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Tudjátok mi az érdekes, kivettem a légrést, és a rezonancia jóformán nem is változott. Maradt ott ahol van.
(#) csipaDJ válasza dara hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Üdv. Igen ám de ha jól értelmezem a rajzon is akkor 4 ohmon akár 1000W is lehet a kimenő teljesítmény (Pout) na és persze RMS-be mint a rajz szerint! Úgy is elég a kb. 700W-s táp?
Bocs ha hülyeséget mondtam vagy kérdeztem!
(#) steelbird válasza dara hozzászólására (») Feb 3, 2015 / 1

Egy erősítőnél 500W kimenő teljesítmény esetén kb. 1000W csúcsteljesítménnyel kell számolni, minimum arra kell méretezni a tápot.
Sztereó 500W esetén pedig 2kW -ra.
+/- 95 V -os kapcsolóüzemű tápot nemigen fogsz venni, főleg ekkora teljesítményűt nem.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) dara válasza steelbird hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Ezt honnan vetted?Miért kellene 2x teljesítmény?Valahol el vagy tévedve.Egy 500W erősítőből akkor lesz 1000W,ha hidalod.
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Hú, tévedtem. Távol keleten semmi nem lehetetlen...
37.000 Ft -ért a tiéd lehet.
(#) steelbird válasza dara hozzászólására (») Feb 3, 2015 1 / 1

Nézz utána légy szíves.

Az 500W teljesítmény az átlagteljesítményt jelenti. Ennyit tud az általad belinkelt rajzon látható erősítő. 500W RMS teljesítményt. Az kb. dupláját jelenti jelcsúcsoknál, pillanatnyi impulzusoknál.

Úgy látom, az alapvető elektronikai ismeretekkel kicsit hadilábon állsz.

Ha pedig sztereó erősítőt akarsz, az ugye két végfok, darabja 500W RMS teljesítménnyel. Az összesen 1000W RMS, vagyis kb. 2kW csúcsban.

Ha külön tápról megy majd a kettő, vagy csak monoblokkot csinálsz, akkor elég egy 1kW -os táp.
Menni fog kisebbről is persze, csak valahogy nem lesz ereje, nem fog akkorát szólni.
Pont akkor fog elfogyni az erő a végfokból, mikor épp nagy szükség lesz rá, mert elfogy a tápból a kakaó. Nem lesz dinamikája.
(#) csipaDJ válasza steelbird hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Üdv. Kicsivel korábban valami hasonlót irtam én is!
Igen ám de ha jól értelmezem a rajzon is
akkor 4 Ωon akár 1000W is lehet a kimenő
teljesítmény (Pout) na és persze RMS-be mint a
rajz szerint! Úgy már elég kevés a kb. 700W-s táp?
Ja igen a rajz szerint is 8ohmon van az az 500W teljesítmény!
(#) voodoo válasza steelbird hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Adom a véleményed. Sose baj (sőt kell is) ha többszörös túlerőben van a táp, legyen az hagyományos vagy kapcsolóüzemű...
(#) steelbird válasza csipaDJ hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Nagyon nem elég, még egy végfoknak sem.
Legjobb esetben (talán) ki lehet vezérelni 90V -ig a végfokot, ami 8 Ohm -os hangszórón kb. 1000W.
4 Ohm -on pedig a duplája. Jelcsúcsoknál persze...
(#) pepe1125 hozzászólása Feb 3, 2015 /

ÉN vennék egy olyan kínai tápot. Megterhelném, mert kíváncsi vagyok kijön-e belőle stabil 3000 W. Mert ezt írják.
(#) steelbird válasza voodoo hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Kell is, meg jól meg kell pufferelni, főleg a kapcsolóüzeműt, sok hiedelemmel ellentétben.
Az a tapasztalat (rendezvényhangosítások alapján), hogy valahogy még a professzionális cuccoknál is elfogy a kapcsolóüzemű tápos végfokok ereje, ha nagy energiájú basszusokról van szó.
Szubládákkal jóval energikusabban szólnak a hagyományos tápos végfokok. Szubjektív tapasztalat.
(#) steelbird válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Kérdéses tényleg, lehet, hogy pár percig bírná csak. De az is lehet, hogy megfelelő hűtéssel nyomná rendesen. Kicsit drága ahhoz, hogy kísérletezzen vele az ember.
Bár... 4x 10.000 µF van a szekunder oldalon, lehet, hogy tudja, amit írnak róla.
(#) ferci válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Amilyen graetzet látok a bordán, olyant láttam hasonló 400 watt körüli LCD TV tápjában.
Megnézném a fóliákat is a szekunderben. Ha abból kijön 3 kW stabilan, érdekes lenne.
Természetesen ne 2 percig vizsgáld majd - de nem hiszek neked. Nem fogsz kockáztatni.
(#) ufy92 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Egy PKN végfokot megnéznék mikor- mi fogyna ki belőle...
(#) steelbird válasza ferci hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Ott van mellette a bordán a 4 db Schottky dióda, elég izmosnak néznek ki.
(#) pepe1125 válasza ufy92 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Bővebben: Link
Hol van benne a trafó? az a kicsi sárga lenne ott?! Annyika?
(#) ferci válasza steelbird hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Ja? Azt hittem, azok a fetek. - nem látom, hány lábuk van. Csak akkor mi kapcsolgat? ( csak vicc ám..)

pepe1125: várj ám a rendeléssel, mert a shipping + 75 dolcsi.
(#) steelbird válasza ufy92 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Jah, de ez nem egy átlagos cucc, még a professzionális technikában sem.
(#) ufy92 válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Pont nem ezt a véget linkeltem, de az a picike is 6kW-
ra képes
(#) (Felhasználó 46585) válasza steelbird hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Az RMS és az átlag teljesítmény két, különböző fogalom.

Nézzük meg, mennyi áramot is kell tudnia egy tápegységnek. A tápfesz legyen Ube, a terhelés ( hangszóró ) meg mondjuk R. Akkor a csúcsáram legjobb esetben is maximum Ube/R. Tehát, ha eltekintünk attól, hogy jó nagy pufferkondi van, akkor maximum ekkora áramot kell szolgáltatnia a tápnak. Ez középértéke átszámolva: 2 x Im/Pi. Ami azt jelenti, hogy a középértékhez képest 1,57-szer nagyobb áramot vesz fel a végfok, mondjuk egy szinuszos jelel történt kivezélésnél csúcsértékben. Ez azt jelenti, hogy a tápból felvett egyenteljesítmény középértékénél 1,57-szer nagyobb teljesítménynek kell a szinusz csúcsértékeinél kiférnie a tápból. Ez a felvett teljesítményre vonatkozik. Az, hogy ebből mennyi lesz az RMS teljesítmény a hangszórón, már egy másik kérdés.

Ha azt tekintjük, akkor ez az 1,57 nagyon messze van az általad említett 2-s szorzótól. Más kérdés, hogy hőtechnikailag mit kell kibírnia a tápnak. Én azt hiszem, lenne mit tanulnod ebben a kérdésben...

Ennél egy kicsit jobb a helyzet a felvett áram szempontjából, ha elég nagy puffer van használva. A kondik kiintegrálják a csúcsáramokat. Kicsit problémás, hogy az egészen mély hangokra sokkal nagyobb pufferek kellenének, mint az általában használt 10...20 mf-os értékek. Mondjuk valaki csináljon egy szimulációt 30 Hz-re... Ott már nagyon sok kondi kell, tehát, ha a kivezérlést nem vesszük vissza, akkor a tápnak kell ezt az áramot szolgáltatnia. Egy hálózati trafós tápnál ez valahogy kijön a trafóból, de egy kapcsitápnál más a helyzet. Ott erre az 1,57-szeres értékre kell állítani az áramkorlátot és ez azért nem kicsi. A pwm erősítőkben nagyon kevés puffert használnak ( nyilván anyagi, meg méretbeli megfontolásokból...). Aztán, ha nem jön ki ez az áram a tápból, akkor fulladozik az erősítő.

Kicsit nézz utána, hogy mit jelent az RMS, az átlagérték ( középérték), csúcsérték fogalma. Mi az egyenáramú, mi a váltakozóáramú teljesítmény, meg ilyenek. ( Mielőtt másokról értékítéletet alkotsz... )
(#) pepe1125 válasza ufy92 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

pfúúú... Mindjárt feladom a tápkészítést ezek után. Az a kis vasmag ennyit tudna?! :O
(#) (Felhasználó 46585) válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Igen, sokat tud csúcsértékben. De kiváncsi lennék, mennyit tud folyamatos terhelésnél. A trafót két pár 42-es, vagy 55-nek nézem.
A Labgruppennek is vannak ilyesmijei... igaz, abból van kétszer ekkora is, de a trafója is nagyobb.
(#) steelbird válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Ok, tudom, hogy az RMS az a négyzetes közép.
Én szinuszosra számoltam ki, szinusz jelnél (tudom, hogy valóságban senki nem színusz jellel hallgatja az erősítőjét) 8 Ohm -ra a végfok kb. 506W -ot tud. Effektív teljesítménye ennyi. Már ha kijön belőle csúcsban a 90V, a 95V -os tápfesz esetén.
Csúcsoknál max. 90V van kint 8 Ohmon, jó esetben. Az pedig akárhogy számolom, 1012W. Abban az adott pillanatban. Ezt pedig csak ki kell nyögnie magából a tápnak.
(#) voodoo válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Amúgy mi újság a trafóval? Hogy szuperál ?
(#) pepe1125 válasza voodoo hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Olvad szét a réz... Már lassan elcsöppen.

Holnap melóba tudom letekerni, mert ma haza kellett jönnöm a családhoz. De egész nap azon leszek, hogy 10 primer menettel széthasítsam a műterhelést.
Annyi volt a bibi a 12 menettel már próbálkozás során, hogy a FET-eket nagyon terhelte. Igen melegedni kezdtek.
Következő: »»   510 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem