Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1875, LM3875, LM3886, stb. TI végerősítők
Lapozás: OK   10 / 48
(#) bakos13gab válasza Gabó hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /
 
2,2µF-os kerámia kondi? Olyat se láttam még.
(#) ZSozsóó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /
 
Amúgy nem vita indítás képpen, meg nem is ez a topikja, de miért nem jó? Ha jól emlékszem, a kábeli zűrzavar topikban kb egy éve volt egy olyan kijelentésed, hogy a kondenzátor egy szigetelő meg 2 fegyverzet és az átvitt hang csak a kondenzátor kapacitásától függ...Na, most akkor mégsem? Mégis számít mi a szigetelő és a kialakítás? Mit jelent az, hogy nagyfrekire való? A Wima FKP szériája is jó nagyfrekire ,mégis tökéletes audió célra. Nekem az jött le mindig, ami nagyfrekvenciára nagyon jó, az audióra is jó kell legyen! Félre ne érts, csatolónak inkább a kezem vágnám le, de kerámiát nem tennék... Szép napot! Zs.
(#) J-O-E hozzászólása Ápr 16, 2013 /
 
Csak egy kérdés ha valaki még van itt és tapasztalt a témában?

De kíváncsi lennék a szubjektív véleményekre
Üzemi feszültség: AC 12V,
Maximális kimeneti teljesítmény: bal / jobb 2 x 25 W, Super bass: 1 x 50 W,
kimeneti impedancia: 4 ~ 8 ohm
Átszámítva 4900.-Ft lenne nincs szállítási költség.
Olyat keresek aki halott már ilyen LM1875 szólni NE5532-t nem kell bemutatni.
(#) reloop válasza J-O-E hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Szia! Mire ez a pesszimizmus?
Az LM1875 remek hangú integrált áramkör.
Mivel ennyi adatot közöltél reflektálnék azokra is.
A 12VAC táp köszönő viszonyban sincs a teljesítmény adatokkal.
Pályafutásom során kétszer találkoztam ilyen gyártmányú nyomtatott áramkörrel, mindkettővel volt valami gond amit nem is sikerült kiküszöbölni.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
1,6MHz-en?
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Valamiért beletervezték, csak nem értem mit csinál ezekkel az értékekkel. Ha egy kondit tesz be, akkor nagyfrekis szűrés, de odatett egy ellenállatot is, így már hangolt 6dB-es szűrés, de egyen körben, meg ilyen magas frekin? Nem világos.
Ja, és ennek a stabilizátornak mennyi lehet a drop-outja? Mert én növelt 33V-ról fogom hajtani az IC-t, a nagyobb Pki érdekében. Gondolom 4-5V legalább kell neki.(35-38V) Túl sem akarom lőni, mert nem fűteni akarok a BD-kkel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
A tápösszeesés nagyobb kimenőteljesítménynél lehet olyan 3-4V szerintem, ha az lejön 40-ből, akkor 36 marad, és a zénerem meg 33V-os most benne. Akkor ~28-29VAC-s reduktor kell ezek szerint.
(#) J-O-E válasza reloop hozzászólására (») Ápr 21, 2013 / 1
 
Köszönöm a választ tehát lutri ilyen gyári panelt venni, de jól néz ki.
Azt én is nyilvánvalónak tartom hogy 12V-ról nem várhatok el 25W teljesítményt az LM1875 -től.
De alkatrész árban megérheti, a gyári panel készen
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Szia! A dinamikus terhelés ugyan indokolja a snubber használatát, de a 10mF és a 100nF kímélése nem egy szempont. Az egyenirányító híd diódáin volna hasznos!
A korábbi rajznál a P-s tranzisztorok várhatóan nagyobb bétája miatt nem lesz egyforma a két stabilizátor. Osztott trafóról lévén szó, jobbnak érzem ha a két stab. egybevágó.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Köszi. Akkor ez mégis valamiféle szűrő-védő tag? Én megvallom, még nem hallottam róla.
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Fórumtársunk írt nekem egy remek értekezést, a snubber használatáról - sajnos elkallódott.
Ezt a leírást találtam a világhálón.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
(#) ZSozsóó válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Inkább úgy képzeld el, mintha a transzformátor szekunder szórt induktivitása és az őt terhelő kapacitások bizonyos időpillanatokban (diódahíd nyitás-zárás)egy rezgőkört alkotnak, aminek adott esetben elég nagy lehet a Q-ja nagy frekvencián. Azon a nagy frekvencián a puffer már biztos nem olyan hatásos ráadásul, ez a snubber tag ott letöri ezt a nagy Q-t, mintegy kisimítja az átvitelt. A tápegység belső ellenállása nagyfrekvencián sem fog jelentős ingadozást mutatni. Persze a hatás a terhelés növekedésére csökken (gyakorlatilag ez is a lényeg, az R-tag egy terhelés, a C csak azért kell ,hogy ezt a terhelést frekvencia függővé tegye, ha nem lenne ott a C, akkor nagy lenne a disszipáció, de a hatás azonos lenne). Precízkedés, nem több ez, ami a tápegység magas frekvenciás belső ellenállásának javítására szolgál. Vizsgálódtam ez ügyben régebben, az eredmény meglepő, néha hallottam hatást, más esetben nem, igaz rosszabb sem lett. A jelenség nagyon összetett, írtam erről anno, lehet az én irományomra gondol Reloop? Akkoriban foglalkoztam szkóp + generátor-al tápegység belső ellenállások mérésével nagy frekvencián, persze csak kicsiben, 78xx stabilizátorokat mértem, ott is eljutottam dolgokig. Első lépésben kimértem a kb kimeneti induktivitását (visszacsatolt rendszer, növekvő frekvenciák felé csökkenő erősítés = induktív kimenet), és a régebbi snubberes nyomozások segítségével kikalkuláltam, hogy mekkora kondenzátor + kondenzátor - ellenállás párhuzamos kombó kell a kimenetre. Az üres stab kimenet egy négyszög áram terhelésre elég komoly lengésekkel válaszolt , persze a megfelelően nagy frekvencián , a kondi + snubber kombó ezt gyönyörűen kompenzálta. És semmi egetverő értékek, pártíz -száz nF-ek. (Ha nincs snubber, csak egy kondi, mondjuk 100nF vagy amit gyakran alkalmaznak 330nF, akkor a belső induktivitás okozta lengéseket csak "lejjebb hangolod" ezzel a kondival, kell oda még ami leveszi a kiemelést, ezért kell a snubber, igaz ilyen több száz nF-el, µF-al már elég alacsony frekvenciára teszed, ahol a Q is kisebb lesz, de még mindig nem egyenletes a belső ellenállás!). Ha meg nagy µF elkót tesz oda az ember, ami szerintem tragédia (lebunkózni a kimenetet, ahonnan a visszacsatolása működik...mintha egy erősítő bemenetét földre tennénk, a kimeneten földet várunk, de még oda teszünk pár mF-et és örülünk, hogy de jó föld van ott), akkor a belső ellenállás is kicsi ugyan ,de a négyszögre adott válasz is egy lomha dolog. Magyarán van egy szép tiszta tápod, de a reakciója csak a nagy elkó tároló képességétől függ első sorban. Valami ilyesmi célt szolgálnak ezek a snubberek, egy rezgőkör nagy Q-jának letörésére alkalmazható! Hozzáteszem, szerintem!!! Elnézést az off- ért, szép napot mindenkinek!! Zs.
(#) ZSozsóó válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Mondjuk úgy, hogy ez nem egy artifikális dolog, ezen aztán nem fog alapvető működés múlni, adott esetben, mint írtam ,sem jobb ,sem rosszabb nem lesz/lehet! A tápegységedben a zenert mai fejjel lecserélném valami precíziós referenciára, az örök kedvencem az LM329-es, 6,9V-os referencia. Gyakorlatilag a differenciális ellenállása töredéke egy átlagos zener diódának, sorba is kapcsolható, magasabb ref feszültségért stb. Ha jól értem a kapcsolást itt az a lényeg, hogy egy áramgenerátorral meghajtja a zenert, ami a referencia feszültség, így az áramgenerátor magas belső ellenállása + a zener kis belső ellenállása leosztja a tápon a terhelés okozta brummot, így alakítva ki egy nagyon stabil referenciát ,amit a tranyók bázisára küld. Egy precíziós referenciával ez még inkább stabil lesz szerintem...csak tipp, a másik lehetséges fejlesztés egy nagyobb belső ellenállású áramgenerátor. Ez a két irány lehetséges szerintem. Érdekes lehet egy ilyen stabil megoldással hajtani egy LM végfokot, lehet összedobok valami hasonlót majd, ha lesz időm, kíváncsi vagyok! Zs.
(#) szamóca válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
ZSozsóó!
Le a kalappal! Köszönöm a kimerítő válaszod.
Én sem építettem még stabtápos végfokot, és kíváncsi vagyok a hangjára. Valamiért nem kultiválják a cégek ezt a fajta tápellátást, legalábbis én még nem láttam senkitől ilyet.
Leginkább az árnövekedésre tudok gondolni ez ügyben.
A tervező is kipróbálta TL431 referenciával, de nem tetszett a kapott hang neki, ezért visszatért a zénerhez, ami szerinte, jobb hangzást ad.
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Az LM3875 120dB PSRR-je mögül kihallani a TL431 és a zener különbségét - csaknem ezotéria
(#) ZSozsóó válasza reloop hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Ez pontosan így van! Én mazochista vagyok, szeretek mindent kipróbálni és szeretem a korrekt dolgokat, mondjuk úgy ,hogy jobban alszok ,ha tudom, hogy adott helyen feszültség referencia van és nem zener. Attól függetlenül mikor olvastam, hogy levegősebb meg jobban kontrollált...szóval nem kellett több, ezek a jelzők elhangzottak és nem is olvastam tovább. Ennyi ezen nem múlik az tuti, ahogy említetted, ekkora tápfesz elnyomás esetén még több száz mV brumm sem jut a kimenetre ki jelentősebb amplitudóval...Akkor meg, ha jobban alszok én maradok a fesz referenciánál! Ha valami műszakilag korrektebb , szerintem az nem szokott borzalmasan rosszabbul teljesíteni...Zs.
(#) MusicMan hozzászólása Ápr 24, 2013 /
 
Sziasztok!
LM3875TF-típusú erősítőhöz kéne nyákrajz és beültetési rajz.
Az lm3875t és az lm3875tf mi a különbség?
(#) reloop válasza MusicMan hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Szia! Az "F" talán anyagösszetételre utal. 2013.04.11-től ez a rendelési jele. Mást nem árul el az adatlap. Van egy tervem, még nem volt megépítve, ha megfelel felrakom valamilyen számodra alkalmas formátumban.

LM3875_2.JPG
    
(#) Cirboja válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
A TF az teljesen szigetelt tokozású.
(#) MusicMan válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Köszi!
(#) gaboca323f hozzászólása Máj 3, 2013 /
 
Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha van egy beag toroidom, ami elvileg 300watt, 2x42 volt jön ki belőle.
Ha csinálnék neki egy szimmetrikus tápot, lm350-el stabilizálva a feszültséget, akkor jó lenne egy sztereó lm3875 esetleg 3886-hoz? Kb 60volt lenne az egyenirányitás és puffer után az egyenfesz, ebbő 20-25 voltot kellene elfűteni az LM350nek.

Működhetne a dolog szerintetek?
(#) gaboca323f válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 3, 2013 /
 
Ezt a megoldást nem szerettem volna alkalmazni

Gyakorlatilag működne a dolog?

Akár a csatolt LM338-al, akár egy 350-essel?

LM338.jpg
    
(#) J-O-E válasza gaboca323f hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
Javítsatok ki ha tévedek de nem Max: 35V -ot bír az LM338 és a LM350 is!
(#) reloop válasza J-O-E hozzászólására (») Máj 4, 2013 /
 
Úgy látom az IN és az ADJ között nem is lesz több annál.
(#) gaboca323f hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Üdv!

Épitett már valaki 3886-ost? Én nemrégen csináltam egyet, aminek az a hibája, hogy szól ugyan, de nagyon halkan. Kellene valami bevált kapcsolás, ami tuti működik, mert az enyém valahogy nem akar, pedig az is utánépités.
Gyanakodunk, hogy a mute funkció szól bele a dologba, a neten keringő kapcsolásokban változatos értékek szerepelnek.
Létezik az, hogy a gyári 10kohm os ajánlás nem megfelelő?
A tápfesz +/- 35volt.
Csatoltam a rajzot, és a nyáktervet.
Előre is köszönöm!
(#) Gabó válasza gaboca323f hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Én ezt építettem meg, hiba nélkül indult, és a hangerővel se volt bajom.
(#) reloop válasza gaboca323f hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Szia! R4-nek mit ültettél be? A panel terven 47k-t jelöltél 4,7k helyett.
Következő: »»   10 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem