Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ML3931-100/27u Léptetőmotor üzemeltetése!
Lapozás: OK   1 / 1
(#) L_Maqvus hozzászólása Máj 10, 2008 /

Sziasztok!

Van egy a topic címében említett léptetőmotor, a neten rákerestem de információkat nem találtam róla.
Elsősorban ezeket az adatokat találtam rajta:
lépés=3,6
R= 27 ohm
I=0,175A

A kérdéseim a következők:
Ez egy 5 kivezetéses motor (piros,zöld,naracssárga, kék,fehér). Hogyan és mire kell ezeket kötni hogy a motor elinduljon? Illetve hogyan tudom vezérelni?

2. kérdés: Mekkora nyomatéka ennek a motornak? Honnan lehet megállapítani?

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) zoly15 válasza L_Maqvus hozzászólására (») Máj 10, 2008 /

Szia!
Miért nem használltad a keresőt? :no:
Van vagy 3-4 léptetőmocis topic
A nyomaték megállapítására ITT
van ez és ebbe a topicba írogathatsz

üdv!
(#) L_Maqvus válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 10, 2008 /

Azt hittem minden típushoz más vezértlés kell. Bocsánat :S
(#) kobold válasza L_Maqvus hozzászólására (») Máj 10, 2008 /

Ha kézzel megforgatva nem lehet érezni rajta a léptetőkre jellemző kis ugrásokat, akkor ebből és az öt vezetékből arra tippelnék, hogy változó reluktanciájú a motor. Ha ez igaz, akkor négy tekercs van benne, amiknek az egyik vége ki van vezetve, a másik pedig az ötödik szálon közösített. Egy ilyen motor vezérlése végül is annyit tesz, hogy a megfelelő sorrendben egymás után kapnak energiát a tekercsek (pozitív ág a megfelelő kivezetésre, test a közös pontra), és egy lépés 3.6 °-ot fog jelenteni a neve alapján.
Nyomatékával kapcsolatban, először meg kellene hajtani (van a HE-n is elég sok cél-áramkör, de a neten is), aztán zsinórt tekerve a tengelyére, megmérni azt a tömeget, amit még épp meg bír emelni, majd ebből nyomatékot számolni (erő * erőkar).
Azért multiméterrel nem ártana megmérni a vezetékeket: a közös ágat kéne megtalálni, addig pakolgatni a mérőzsinórt, míg egy vezetékhez képest a másik négy azonos ellenállást nem mutat (az említett 27 Ohm-ot).
(#) jamiki hozzászólása Pé, 12:59 /

Léptető motor vezérlés Arduino Uno vagy Mega 2560

Ééptető motor müködtetés Arduinoval (Mega vagy Uno)
A képen látható bipoláris motort szeretném Arduino Uno-val müködtetni. A Példa programok között a stepper példával nem indul el. Nem derül ki, hogy az arduino 8 - 11 lábat a 8988 melyik lábára kell csatlakozni.
A gugli nem talált olyan cikket, ahol néhány soros MÜKÖDŐ kód lenne. A meghajtó a 4988 Ic lenne. Az áramkorlátott Kb 1A-ra állítottam be. A motor hajtására Kb 12-15V külön tápot tettem.
Ehhez kérnék segítséget.
Köszönöm.
(#) Massawa válasza jamiki hozzászólására (») Vas, 17:23 /

Itt az A4988 bekötése:

Ha van EN jeled ( ami nem okvetlenül kell) azt az EN bemenetre kell kötni.
Az a kod emit használsz nem az A4988-shoz van irva ( annak amint a képen látod csak DIR meg STEP jel kell.)

Van egy sereg Arduino program az A4988-hoz is ( robotok között keress). Hány polusu az a motor ( hány pin van a stekkeren).
A hozzászólás módosítva: Vas, 17:25

IMG_7835.jpeg

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem