Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   129 / 579
(#) hatvanasjocó válasza moltam hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Ha csak a tetején van a hiány akkor állj neki és távolítsd el a lakkot teljesen, (kromofág, vakarás, spakli, citlingelés csiszolás) ezután faragókéssel adj a hiányzó részeknek határozott egyenes vonalú határt és 1 rétegű intarzia lapokat szabj be pontosan a hiányzó részekbe. Faipari ragasztóval kell beragasztani. Nézz utána az intarziázás címszónak a Google-ban! Keményfa lapok és gyorsszorítók használatával ragaszd a beszabott lapokat a helyükre. Ahol dupla réteg hiányzik ott előbb külön ragassz össze 2 réteget és aztán a dupla lapos foltot a helyére! A szálirány az eredetivel megegyező legyen. Ha a ragasztás sikeres akkor a régi furnír réteggel egy síkba kell csiszolni! Ha konkrét méreteket írsz akkor intarzia lapokkal tudok segíteni.
(#) moltam válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Az egyik oldalán is van egy hiányos rész. Komoly munkának tűnik, nem hiszem hogy meg tudnám csinálni. Ha lenne eszközöm, akkor talán... A lakk mállik róla, azt egyszerű leszedni. Talán az unokatestvérem tud segíteni, aszatlosnak tanul.
(#) Janó bácsi hozzászólása Dec 17, 2010 /

Ime egy nyálcsorgató szépség. Sajnos nem az enyém, javitásra hozták, a hálózati kapcsolója volt törött. Meg akartam venni, de a tulaj semmi pénzért nem adja el, amit meg is tudok érteni.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Még képek. A gép egyébbként 1933-as kiadás.
(#) didyman válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

A szavam elállt tőle, gyönyörű!! Ritkán mondok ilyet, de ehhez lehet, hogy nem mernék nyúlni-legalább tíz percig . Mindenki eredeti, gyári még benne?
(#) Janó bácsi válasza didyman hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Hát nagyjából minden eredetinek néz ki, csak a pot méteren (a képen látszik) van egy modernebb kondi, gondolom csatoló, amit még majd kidobok belőle, illetve kicserélem valami retró kondira. Sajnos a panelt valaki összekente "kályhaezüst"-tel meg az egyik csőre alufóliát tekert, de a többi rendben. Egyébbként minden "nagyon" meg van épitve, a hál. kapcsoló a pot méterrel közös tengelyen egy kb 7 cm nagyságú komplikált tömbler volt, amit senki nem mert kiépiteni, inkább zsinórkapcsolót raktak bele. Volt vele meló, amikor kiszedtem, a középső, mozgó részt le kellett gyártani, esztergálni, szegecselni stb. De most jó, szépen szól az egész, öröm volt vele foglalkozni.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Szerbusz! Nevét, típusszámát nem tudod?
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Sajnos nem eredeti a hátlap rajta, az adattáblán meg csak az van hogy Philips, meg a gyáriszám. A Kádár könyvbe sincs bent, úgy hogy nem tudok többet róla. Üdv:

Kár! Köszi.

Megtaláltam! Philips model 634 A Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Átszámítva majd 170000ft-ot kér érte (leárazva) Hát én ennyit nem igértem érte, lehet hogy azért nem akarták eladni? hi. hi.
(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Üdv Janóbácsi ! Csodálatos !
Mást nem tudok hozzáfűzni. NINCS IS ÉRTELME.
Öreg T / Tamásbácsi .
(#) bmajor hozzászólása Dec 19, 2010 /

Még régebben én is felújítottam egy csöves rádiót. VT Velence a típusa. Az eredeti hálótrafó cserélve van benne, az egyenirányítás sem csöves, hanem egyutas szilíciumdiódás. Ezt nem én követtem el, már nagyapám is így vette. Én visszaforrasztottam a varázsszem vezetékeit (Letöredeztek a foglalatról) és puffer elkot cseréltem mert az eredeti zárlatos. A dobozát lecsiszoltam, újrapácoltam, majd sellak-kal újrapolitúroztam. A hangerőpotmétere kuka, úgy be van állva hogy fogóval se lehet tekerni. Vettem egy ugyanilyen rádiót 1000 ft-ér hogy majd jól átteszem a potiját meg a trafóját, erre a trafó primere szakadt, a potméterben meg nem érintkezik a kapcsoló
Egyébként nagyon szépen szól, nem csak a kossuth jön be rajta. A hangszóróvásznat anyukám kedvéért nem cseréltem (Amikor a szekrényükön szólt a rádió is ugyanígy volt foltos)
Nincs benne nagy elko (2*330 uF) de brummnak nyoma sincs.

Itt vannak képek
(#) hatvanasjocó válasza bmajor hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

A forgatógombokat egy 5 cm-es tengelycsonkra tedd fel és fogasd be fúrógép tokmányba.Megforgatva finom csiszolópapírral tökéletes fényesre tudod varázsolni a réz tárcsát. Az elkó 2x33 uF. Hálózai trafó ügyben keress meg privát ü.-ben.
(#) totya694 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Szép estét!
Én is begyűjtöttem 1-2 rádiót/erősítőt és "majd" rendbe kellene raknom az erősítőket.
Bővebben: Link

Nos ilyen készülékeket sikerült az utóbbi időben vásárolgatnom...
(#) zolika60 válasza bmajor hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Új korában tán fényesebb volt a lakkozása, de így is szép.
(#) ticseboy hozzászólása Dec 20, 2010 /

Neki álltam "ujraéleszteni" az Orion 331-et. 3órányi csiszolás után ennyire jutottam.
De szerintem, megéri a melót.
(#) zolika60 válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szerintem is megéri. Bár hátra van még pár óra.
(#) ticseboy válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

A kép készitése óta elörébb jutottam lettema dologgal.

Csak így tovább, amíg kész nem lesz. Aztán jöhet az újabb masina.
(#) ticseboy válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Van még egy Blaupunkt későbbre.

blau.JPG

Ez is szép feladat. :yes:
(#) ticseboy hozzászólása Dec 21, 2010 /

Csiszoltam és csiszoltam és pácoltam is egyet.

PC210975.JPG

(#) CIROKL válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Mmm már majdnem olyan szép mintha én csináltam volna ! Alakul ez kérem a folytatást is megnézzük ám !
(#) ticseboy válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Nem tudom, igy az ünnepek alatt hogyan lesz időm erre is, de ha jutok valamire, azt is felrakom, uram!
(#) zolika60 válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Na igen, nem volt hiába. :yes: Remélem a többi is ilyen szép lesz.
(#) Action2K válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Ez kérem új? Már látom előre a gyönyörűséget!
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Megérte melózni vele Q..va szép lett gratula. Kiváncsiak leszünk majd a fényezésre is ám!! :guluszem1:
(#) david224 hozzászólása Dec 22, 2010 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy miként lehetne eltüntetni a karcolásokat és sérüléseket egy fekete sony deckről.Szervízben volt és a karcmentes deckem elég karcosan jött vissza.az eleje nem sérült csak a teteje és az oldala mint a macska karmolás néhány helyen.és egy kissé a sarkairol leütve a festék.Nagyon haragudtam érte.van erre mód,hogy némiképp megszüntessem a karcokat?Előre is köszönöm a segítségeket!!
(#) Mazsika hozzászólása Dec 22, 2010 /

Alakul az én rádióm is, egyelőre beszereztem a skálahúrt, (Thököly út 130) és sok szöszölés után sikerült felfűzni.
Miért van az embernek digitális fényképezőgépe? Hogy a sorsdöntő pillanatokban a fiókban pihenjen.
Mivel a skálahúr elszakadt az első vizsgálat pillanataiban, mondjuk nehéz is lett volna feljegyezni hogy hogy volt eredetileg, bár némi részei még felfedezhetők voltak, azonban a húr szétugrott, letekeredett.
Nem maradt más hátra, mint újból kitalálni, hogy merrefelé kell futnia a zsinórnak. A legvékonyabb skálahúrból is ki kellett húzni a belét, és a középső részét használtam fel (a plusz harisnyával túl vastagnak bizonyult. A skálahúr még azonban így is rendkívül sprőd dolog, ügyeskedni kelett, és trükköket ki kellett találni hogy nem fusson vissza amikor már fel van tekerve a hangolódobra. A trükk az volt, hogy ethernet kábel tömör rézdrótjából szabtam le darabokat és ezeket ide-oda - mindig ahova szükség volt rá - kellett "befülezni" az így elkészített ideiglenes segédfeszítő-tartódrótokat, amely a szerelés különböző pillanataiban a skálahúrt megfogta a kívánt pozícióban

A feszítést még nem sikerült 100%-osan beállítani, ezért a forgótengely réz adapterén még egymásra fut néha, a homorú részen a felcsévélőirányban a forgótestre csavarodó húr nem képes arrébbtolni a csévemeneteket,(ehhez valószínűleg egy gondolattal feszesebbre kell állítani ) de már nagyjából él a szerkezet, óvatosan lehet hangolni, az indikátor végállásai jók, merőlegesen áll a mozgatási irányra. A felújítást jövőre folytatom és majd töltök még fel képeket ha lesz időm fotózni.

Hogy ne guruljon minden szanaszét, ami részlegesen megbontásra került, a húrozás végén, ideiglenesen összeszereltem a dobozt az alvázzal, és leteszteltem. Hát mit mondjak, igazi retró élmény a skálaüveg, a belül futó indikátor, a hangolásjelző cső......

Régen mikor kisgyerek voltam, volt nekünk egy Pacsirta és imádtam, persze akkor még játéknak tekintettem, tekergettem, ma pedig a régi technika iránti tisztelettel nézek rá.
Következő: »»   129 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem