Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Én a laptopbazis.hu-tól vettem tavaly négy gépet. Korrekt csomagoltás, telepítés, amit leírtak róla, igaz volt - nem ért meglepetés.
Itt megszólítottalak, ha tudsz segíteni, megköszönjük.
Köszönöm! Meg is rendeltem tőlük egy Lenovo W530-at, sokkal jobbak a paraméterei mint annak amit a másik helyen néztem árban pedig majdnem ugyan annyi.
Idézet: „Topi régen irt arról, hogy mi van a "gépházban".” Legyen, valóban sok éve nem írtam infókat Jelenleg a HE kicsivel több mint 160 GB helyet foglal. Múltkori szerver csere alkalmával egy kicsivel erősebb gépre költözött, és valamikor majd ezév végén egy szerver sorcsere miatt költözik majd a következő jobb gépre. Úgy szoktam szervert cserélni, hogy ha bekerül egy új gép, akkor sorban mindenki eggyel jobb gépre költözik, így a sor végén kihullik a leggyengébb gép A mostani HE frontend gép alapvetően nem egy hatalmas erőgép, gyorsaságát az oldal inkább az optimalizáltságnak köszönheti. Jelenlegi gép egy két processzoros 2 x Octa core Xeon gép (16 mag), 64GB 1600MHz-es ECC RAM-al, RAID1 winyókkal. Megbízható rackes, redundáns tápos Supermicro és Dell PowerEdge szerverekkel dolgozok, három hagyományos gép van már csak a szerverparkban, egyik például mailszerverként dolgozik a HE mögött. Az a mailserver is egy 8 magos dupla Xeon, de sima Midi házban, mert amikor be kellett állítani SOS egy gépet egy másik szerver cseréje miatt, nem volt hely már a rack szekrényben. Azóta átszerelések történtek, pár gépünk bekerült már egy új szekrénybe, de sok még nem került leállításra és átszerelésre, ennek egyszerű prózai okai vannak, ha nincs nagyon útban, akkor nem állítjuk le. 780 nap üzemidő után lett most novemberben leállítva a HE szervere, de van olyan gép is, ami már 900 napja üzemel. Sokszor fordult elő, hogy áramtalanítás és indítás után durran el a tápja gépnek, vagy nem indul el többet winyója. Ezért 4 gép még nem került átszerelésre ide az új szekrénybe. Mivel minden winyó 0-24-ben forog minden energiatakarékosság le van kapcsolva szándékkal, így tudnak meglepetések történni 3+ év folyamatos üzem után. Vannak még természetesen szerver gépek ezen szervertermen kívül is, két eltérő geolokáción DNS szerverek, egy másik lokáción van egy VOIP szerverünk két független uplinkkel, további két eltérő geolokáción backup-szerverek a minden napi automatikus teljes adatmentés érdekében, és két SMS szerver gép. A fotón látottakon kívül még van eltérő helyeken további 8 gép. A fotó egy munkaközi kép. Mivel több más szervert is üzemeltetek itt, ezért kisatíroztam azért a gépneveket, feliratokat, bocsi A salgókon dekkoló többi gépről nincs fotóm, max évekkel ezelőttről. A sok színes kesze-kusza patch az a saját színkódunk a különböző funkciójú linkekre. Pirosak gigabites uplinkek, zöld tartalék uplink, sárgák publikus interfészek, fehérek management port linkek. A gépek két eltérő villamoshálózat két eltérő fázisáról (és persze szünetmentesről) tápláltak. A gépek klímaalagútban vannak. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
A régi hozzászólásokban vannak linkek amik már nem élnek. Van mód ezek eltűntetésére?
Mód biztosan van, de a megvalósítás nem biztos, hogy megéri a fáradtságot. Ha egy szkript végigmegy az összes bejegyzésen, majd ha van benne link, akkor kiad egy kérést, amire kap egy hibakódot. Na ha ez a hibakód mondjuk a 302 (átirányítás), akkor hogyan dönti el, hogy élő a link, vagy sem? Ha pedig 500 (belső kiszolgáló hiba), de ez átmeneti és fél órán belül meggyógyul, akkor miért törölje ki?
Ha meg véletlenül ki is törli egy szkript a linkeket, akkor jöhet majd a kérések tömkelege, hogy ugyan linkeld már be, mert nem tudjuk mit akartál megmutatni... Sokkal egyszerűbb egy-egy ilyen hozzászólásnál jelezned, hogy a link esetleg már nem él.
A korai idószaknál gyakori a hiányzó link.
Ez a baj, hogy gyakori, de nem állandó. Az ilyet szinte lehetetlen kezelni.
Egyszerű: Ha találtok olyan hozzászólást, amiben hibás/hiányzó a link, jelezzétek moderálási kérelemben, és intézzük.
Még akkor is nehéz, ha a link target is a mi kezünkben van.
Külső hivatkozások esetében legfeljebb törekedni lehet rá. Meg aztán a moderátornak honnan lesz ideje, hogy lenyomozza miért "tört el" a link, és van-e helyette másik?
Isten őrizz!
Így is ki sem látszanak a munkából a moderátorok.
Azért igyekszünk elrendezni minden kérelmet. Persze, nem vagyunk 24/7-ben itt, de azért amit lehet, megteszünk.
Nem találtam jobb topikot, szóval remélem nem offolom az off topikot
Csinálok egy NAS / torrent szervert raspberryvel. Veszek hozzá egy 1TB-os tárolót használtan. HDD 8 899Ft SSHD 9 500Ft Alapvetően torrentezésre, film nézésre okos tv-n bőven elég a HDD, de 600Ft a különbség, ki tudja később mire használnám a merevlemezt. Érdemesebb lenne megvenni az SSHD-t, vagy megbízhatóbb a HDD? Van érdemi különbség köztük? Mert nyilván torrentezés közben úgy sem tudnám kihasználni az SSHD esetleges előnyeit, viszont sok adatot írnék rá, régi filmeket törlöm, újakat írok rá....
Mivel a fájlt a torrent rendszer feldarabolja és te random darabákat kapsz, a mechanikus tárolókat nagyon igénybe veszi a dolog, legalábbis addig, amíg a fájl feltöltése/letöltése tart. Amiket linkeltél, azok laptop háttértárak, 2.5"-os méretűek, már ha ez számít.
Az SSHD egy hibrid, nagy HDD és kis SSD kombinációja. Én tiszta SSD-t vennék.
Én így csináltam! Ssd van benne, és megtámogattam egy pc ventivel, amit 5V-ra kötöttem. Hdd-t azért nem ajánlanék, mert a nas mindig megy megállás nélkül. A mechanikai alkatrészek annyira ezt nem szeretik. Ráadásul energia is több kell nekik, 24 órás üzemnél már számít.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2021
Egy dolog biztos: soha de soha ne tegyél szerverbe toshiba vinyót!
Vagy WD black (green NE!), esetleg Seagate, vagy ahogy a kollégák ajánlották SSD.
Bocs, WD-ből a Red sorozat való NAS-ba. Nem csak a kompatibilitási listák szerint, de saját tapasztalatból is mondom. Nálam négy éve mennek hiba mentesen...
Semmi gond, én a black-re esküszöm , tudom hogy gyárilag a RED való oda, ellenben a black irtó gyors , és árban se fáj annyira (főleg mivel nekem a szerverekbe 2db-ot kell egyszerre cserélni. )
Azért gondoltam HDD-t SSD helyett, mert 1TB elég hamar megtelik, így a régi fájlokat törlöm és írok rá újat. Úgy tudom az SSD ezt nem kifejezetten kedveli, arról nem is beszélve, hogy 1TB hdd újonnan is 15.000FT körül van, az SSD pedig... 40 Ezer
3.5" tárolóhoz kellene dokkoló, amit én 12.000Ft alatt nem találtam, míg egy 2.5" rack usb 3 csatival 3.000Ft
Elfogadva amit írsz, azért ennyire nem érzékeny az ssd sem, hogy egy-egy film törlését ne élné túl! Ugyanis nem történik ilyen túl sűrűn. Swap-et nem szabad rátenni, mármint a virtuális memóriát amikor percenként darálja újra meg újra! Na az már nyírja!
A legtöbb cikk amit olvastam ezzel kapcsolatban 2010 körüli, azóta valószínűleg fejlődött a technológia.
A swap gyakorlatilag olyan mint a windowson a lemez töredezettség mentesítése? Windowson ez alapbeállítás, ki kell kapcsolni. Gondolom linuxon is ki kell kapcsolni
Úgy egyébként mi a baj a Toshibával? Pár éve azért ezekből vásároltam be (2db 1T, 2db 3T) mert az egyetlen gyártó volt amelyikről nem olvastam rosszakat. És valóban, teszik a dolgukat évek óta, mondjuk nem szerverben vannak hanem asztali gépben, de napi használatban. WD, pláne Seagate meg hullanak mint a legyek.
Nekem kb. 6 éve van egy toshiba HDD a laptopomban, erről bootoltam 4évig, kb. 2 éve lecseréltem egy SSD-re, azóta CD olvasó helyére tettem egy caddy-t és tárolóként azóta is üzemel. A laptop minden nap megy legalább 5-6 órát, de van hogy napokig ki se kapcsolom.
NAS szerverekben úgy tudom eleve HDD van, bár azok nem 2.5" nootbokba valók.
Szia, szervízben első dolog volt kidobni a Toshibát, folytonos szektor-buffer hibákkal küszködtek, új laptopban (3 év gari) 1 év után elment aludni a vinyó, azt mondták nem garis!
Hozzáteszem sok ilyen volt, WD-vel 2 év alatt 1-et hoztak vissza ott is kiderült működés közben élére ejtették a gépet. Én azóta WD párti vagyok, de szerverekben a seagate se rossz, annyi hogy talán "hangosabb"
Windózon a swap a virtuális memória! Amit lefoglal magának, aztán vagy kell neki, vagy nem. Ha kell, akkor darál rendesen. Ez az ára, hogy ne fagyjon széjjel amikor elfogy a ram. Én ki szoktam kapcsolni, mert annyit már nem tud mint hajdanán a w95 korában. Ha elfogyott a ram, akkor már úgyis régen rossz. Linuxon hagyni szoktam, az jól kezeli.(Ez gép és rendszerfüggő is szerintem, biztosan van más tapasztalat is ez ügyben)
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
Abból hogy kifogtál egy hibás darabot, vagy egy szériát, még nem lehet általánosítani. Én mielőtt vinyót vettem 3 héten keresztül bújtam a fórumokat, itthon és külföldön is, meg olvastam teszteket, véleményeket, és ezek után vettem meg a Toshibákat. Nem bántam meg...
Nem általánosítok, lehet a "maiak" jobbak, de 2 év leforgása alatt bő 3000~db merevlemezt küldtünk el megsemmisítésre, ebből elenyésző rész volt WD vagy Seagate.
Én maradtam a WD-nél , olyan ez mint a vallás, kinek mi válik be, vagy inkább a főzés! Maradok a húslevesnél az mindenre gyógyír.
Az a pálinka.
Falusi vakcina, mindenre is jó.
Kis segítséget tud valaki? Rádiomuseum.org -ra szeretnék "regisztrálni" mondta egyik ismerősöm régebben hogy van "fizetés mentes opció" is, de nem találom, vagy emlékszem rá hogy kellett.
Valakinek ötlet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |