Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Bárhogy is szeded szét, az 1-2 napos nitrohigítós áztatás mindenképpen ajánlott. Utána egy erős szőrű kefével és esetleg egy éles késsel lekapargatod róla a leoldott ragasztó és lakkdarabokat mindenhonnan ahol csak hozzáférsz a maghoz. Eztán megint 1-2 nap áztatás. Ha szerencséd van és valami silányabb ragasztót használtak, akkor ezután már gyengéd feszegetésre szét is jön. Ha nem, akkor jöhet a főzés. A trafó a tüskéin álljon, tehát a ferrit ne érintkezzen az edény aljával, és együtt melegedjen a vízzel különben szétpattan. 2-3 perc forrás után ronggyal megfogva megpróbálod széthúzni, ha nem jön visszateszed még 2-3 percre.
Vannak légréses trafók (nem a PC tápban) amiket valami műgyantaszerű dologgal ragasztanak össze, középen a légrésben is. Na az általában sehogyan sem jön szét, csak darabokban.
Nekem a főzés után szétjött, igaz kicsit noszogatni kellett, lekapartam róla a ragasztót. Elég kemény anyag volt. De rászóltam finoman, és megadta magát a kötés, és szépen kettévettem.
Amúgy tudja valaki, hogy kell ilyen trafót (PC tápba, vagy másmilyen kapcsolóüzemű tápba) méretezni? Mert ha az áttételt kiszámolom, az sehogy se jön ki úgy ahogy a hálózati trafónál.
Ha nem jön ki akkor el kell menni matek korrepetálásra. A primeren 150V körül van, az egyszerűség kedvéért számoljunk ennyivel. A primer menetszám 38, az 5V-os szekunder tekercsé pedig 3. Ennek az áttétele 12,66. A 150/12,66 nálam 11,8V, és nagyjából ekkora feszültség is van az 5V-os tekercsen. A PC tápban üzemi körülmények között nyilván nem, mert nem teljes kitöltéssel megy a táp. De ha rámérsz ilyenkor a szekunderre szkóppal, akkor azon 12V-nak kell lenni, ami úgy lesz 5V, hogy a fojtó és a puffer kiátlagolja a rövidebb kitöltésű 12V-os feszt (pwm).
Üdv Mindenkinek!
Szeretném az alábbi táp feszültségét megemelni ! Jelenleg 12,26v a feszültség,nekem pedig megközelítőleg 14,4v-ra van szükségem!A szabályzó top223y .Hasonló típusú szabályzó átalakításáról már volt néhány írás - de az ott javasolt átalakítás számomra nem hozott eredményt! (optocsatoló és környéke).Köszönöm a segítséget!
Szia!
A kivett ZD01-et próbáltad nagyobb feszültségűre cserélni?
Jól látom, hogy a hűtőborda rá van fordítva a kondira és melegíti azt? Ez komoly?
Igen, az elsők között volt aki megadta magát-egyébként egy supresszor dióda volt! De pótoltam . Az optocsatolóban levő led pontját próbáltam meg 'eltolni' ,de valamiért nem reagált rá! Valamit nem vettem még észre...sajna!
Sziasztok!
Sikerült megcsinálnom , EZT az átalakítást, végre, a 4-dik mely nem füstölt el , sőt engedékenynek mondanám mert elfuttattam a feszt pár másodpercre (amig elővetem a mérőműszert és rámerve, az 24V-ot mutatott), futyolt a ventilátor úgy pörgött, és a 16V kondik sem durantak el . Ugyanis az történt , hogy nem a rajz szerint modositotam a kapcsolást, hanem meghagytam az alsó ágat a 2 ellenállással melyek őszege 3.7k, felszabadítottam a két ellenállást amelyen az 5 es 12Vdc jön , majd úgy rakotem egy potit a 12V ágra, ami ugye nem fedte a megadott értéket , jóval több volt így a feszültség is minden ágon A végleges bekötés az egy 10K ellenállás a 13K helyett , es egy 10K poti. A feszültség amit így lefed az 4-7Vdc az 5-os ágon , 8-16Vdc a 12V-os ágon Persze nem marad igy mert szeretnem meg jobban levini az also határt, egy kicsit kísérletezem majd poti es ellenállással. DE szeretnek segítséget kerni. Mivel ez egy DBL 494 IC-re épült ami ugyan az mind a TL 494. Hogyan tudnám az ampert is állítani? Menyi lenne a maximum amit ki csavarhatok belőle? a teljesítmény tranyok tipusa C4161. Menyi a minimum fesz amit elérhetek 12V-os ágon? Előre is kosz!
Sziasztok!
Az Amarton cikkében leközölt PIC-es szabályzást valaki adaptálta innen ATX-es táphoz? Van működő tápegység innen a topkiból valakinek ami ezzel működik? Köszönöm -
Közben sikerült megoldanom a problémát! A fehéren bekeretezett ellenálláshoz párhuzamosan kapcsoltam 1db 4,7 k ellenállást ez pontosan 14,1V feszültséget eredményezett a kimeneten. A bekötés szerint a mellette levő alkatrész valószínűleg egy tl431-es referencia áramkör-ez segített megoldani a kívánságomat !Remélem tudtam segíteni másoknak is...... Külön köszönet 'sprofan' _nak :Kapcsoló üzemű tápegység ,a cikkben leírtak alapján!
Sziasztok!
Egy KA7500B -s pc tápot szeretnék átalakítani ez a cikk alapján. Megcsináltam az átalakítást, bekapcsolás után nincs kimenő feszültség, ill 2-3V a -12V-os ágban, a KA7500B 12-es Vcc lábán 1,3V-ot mérek. Mi leget a gond? A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
Sziasztok. Lenne egy pár kérdésem a lenti pc-táp átalakítással kapcsolatban. az első hogy az eredeti TL-ic által meghajtott fokozat kicsit másabb mint a végeredmény, és az maradhat-e az eredeti, a második pedig, hogy a vezérlő áramkör mellett az SB trafó elbírja-e az eredeti ventillátorát ami 12V 120mA-es. Mégegy aggályom van, ha például 30V-on ballag a táp nem lehet-e probléma belőle ha hirtelen letekerem a fesz. állító potit nem kaphat tulfeszt az ic bemenete, mert a kimeneti pufferek a max feszen vannak a poti meg közvetlen az 1-es lábon? A donor egy 350W-os codegen(mellékletben), a szekunder oldalt kitakarítottam, csak a KA7500 és az általa meghajtott rész, a TL431, és a venti meghajtás maradt benne innen fogom tovább építeni a rajz alapján ha tudtok segíteni a számomra kétséges dolgokban.
Előre is köszönöm.
A lemaradt mellékletek.
Szia!
Nem, nem tudod olyan gyorsan tekerni a potit (ha valamennyi terhelés van a kimeneten). De ha emiatt aggódsz, akkor tegyél egy diódát az egyes láb és a 12-es (azt hiszem ez az IC táp lába) közé úgy, hogy az anód legyen az 1-es lábon. Az SB trafó nem alkalmas arra, hogy 12V-ot vegyél le róla, mert nyitóüzemű (single transistor forvard converter), és szinte biztos hogy szaturációig kéne gerjeszteni a vasat... Inkább a helyedben azt tenném, hogy a főtrafó (eredetileg) 5V-hoz tartozó kivezetéseit egyenirányítanám induktivitás nélkül, így mindig kb 11-12V ra tölt fel, a modulációtól függetlenül. (Nekem így van megoldva az ATX táp--> forrasztóállomás szerkentyűmnél, és jól működik. Pedig a hűtőbordák fele le lett flexelve...) A többi kérdésre nem tudok válaszolni érdemben.
Szia, bocsi hogy beleszólok a nagyok dolgába, de addig ne is menj tovább mig meg nem lesz a tápfesz az ic-n, ez ATX-es donor volt, mert ha igen akkor az SB trafónál keresd a hibát. Ha meg lesz a táp utána lehet tovább menni.
Köszi a hsz.-t. Már kiiktattam mindent a 12V-os részt kivéve, valahol visszább olvastam, hogy kb 1A-rel terhelhető az SB része, ezért gondoltam arrol hajtani a ventit is, gondoltam az egy amperbe belefér, majd kipróbálom hogy bekavar-e a vezérlésnek. A főtrafót 1-30V-ig szeretném használni, ezért nem jó onnan hajtani a ventit. Az sb-trafó meg eredetileg is 5V és 12V kimenettel rendelkezik , (lásd melléklet) és ha valóban 1A-es akkor szerintem birnia kellene. A dioda jó ötlet, igy nem tud tápfesz fölé menni az ic bemenete, kivéve a dioda nyitófeszültségét, de ez is sok neki az adatlapja alapján.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
Sziasztok!
Hogyan lehet legegyszerűbben 18V-ot (esetleg 24V) kiszedni egy ATX tápból? Mennyire marad terhelhető így? Két tápból össze lehet hozni egy szimmetrikus tápot, ami nem csak párszáz mA-re képes? Erősítőhöz kellene.
IC-je válogatja. Általában úgy, hogy kicserélsz benne egy ellenállást, a visszacsatolás feszültségosztójának egyik tagját és már kész is. Ennyire persze nem egyszerű, mert általában el vannak látva túlfeszültség védelemmel is, ami azt jelenti hogy ha a táp feszültsége 15V fölé (vagy a beállított érték fölé) megy, akkor a táp (vagy egy komparátoron keresztül, vagy maga a vezérlő tud ilyet) lekapcsol. A másik, hogy a kimeneti elkók általában 16V-osak, azok sem biztos hogy örülnek majd a 18V-nak, bár ekkora túlfeszültséget még el kell hogy viseljenek. A terhelhetőség alapból a trafó áttételének függvénye (mert annak arányában látják a primer kapcsolóeszközök a szekunder áramot), másrészt a felhasznált alkatrészeké.
A szimmetrikus táphoz nem kell 2db táp, mert az 1db-nak is két szekundere van, vagyis alapból ott a szimmetrikus táp, maximum 2x26V DC-vel. Valamint feszültségkétszerező egyenirányítással ennek a duplája is elérhető. Ha ilyen kérdéseid vannak akkor nem nagyon ajánlott a táp belsejében történő matatás, további ismeretek megszerzése nélkül.
A szimmetrikus tápot azért kérdeztem, mert általában a -táp kevésbé terhelhető az adatlap szerint.
Nem vagyok túlságosan otthon a kapcsolóüzemű tápegységekben. Eddig transzformátorral oldottam meg a problémákat. Ésszel nyúlok bele dolgokba, amiben nem vagyok biztos, azt inkább nem csinálom.
Sziasztok! Az ATX es tápból a legnagyobb trafó tekercselés nélkül használható lenne 12V 5-6 A re?
Meg, hogy vezérelhető a TOP sorozat valamelyikével. Üdv. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
Használható, mert hát a PC tápban is akként van használva. A TOP-val viszont nem, mert az flyback topológiákhoz való, a PC táptrafó meg félhidas elrendezéshez.
Ennek a legnagyobb trafóját menteném ki elöszőr.
Szia! Biztos nem lehetne megszólaltatni?
Ránézésre ez nem is félhíd hanem 1T forward. Ennél fogva a menetszám még stimmelne is, csak ebben nincs légrés, a flyback-be meg kell. Nem ismerem a TOP sorozatot, lehet hogy elmenne forward-ként is. Ha igen, akkor menne ezzel a trafóval, ha valóban forward. Meg kell nézni hogy a trafót 1db tranyó hajtja vagy kettő. Ha 2 akkor félhíd, ha 1 akkor forward.
2 db FQPF9N50C N FEt a meghajtója. Létezik?
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
Jól veszem ki az eddigi írásokból ha KA7500B ic van a tápomban, akkor szerencsés vagyok? Display 300PA tápról van szó.
Van egy Azona is, az kétszer olyan nehéz, jóval nagyobb trafók vannak benne, de olyan zsúfolt, hogy ahhoz nem biztos, hogy hozzáfognék átalakítani. 18V elképzelhető belőle igaz?
Létezik, viszont akkor félhíd. A trafó primerje 150V-ra van méretezve és légrés sincs benne, tehát a TOP-hoz ebben a formában nem jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |