Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Ezt én nem értem.„az RS, és E éppen oda van kötve, ahol fontos parancsbitnek kellene lenni.” A lényeg csak az, hogy az adatkiírás közben ezeket a biteket (RS, E) véletlenül se rángasd fölöslegesen!
Pontosabban:
Az E magas szintje előtt egy kis idővel (előkészítési idő - setup time) a D7..4 és a R/W valamint az RS jeleknek be kell állni fix szintre, az E magas ideje alatt és még egy kis ideig (tartási idő - hold time) ezeken a szinteken kell tartani az értékület. Az E alacsony szintre válása után ki kell várni a tartási időt, eztán a D7..4 és a R/W valamint a RS jelek változhatnak, de az E nem. Kivezetés spórolási ötletek: - ha nem olvas a program az LCD -ről, a R/W fix alacsony szint lehet . Ezt már ki is használod. - a D7..0 és a RS vonalakon más eszköz kezelhető, amíg az E alacsony értéken van. Pl: a vonalakra ellenállásokon keresztül csatlakozhatnak nyomógombok és azok felhúzó ellenállásai. Ekkor a portot bemenetnek használva a gombok állapota beolvasható a vonalakról. Kezelhető másik LCD vagy hasonló bemenetekkel rendelkező eszköz - a lényeg, hogy Enable vagy CS (chip select) kivezetéssel rendelkezzen. Pl. egyes 4 soros kijelzők, amikben 2 db HD44780 -vel kezelik a két sort, statikus RAM, SPI eszközök, stb. Az Enable vagy CS jeleket egyedileg, önálló portról kell vezérelni.
Újra átfutottam az egészet, és megtaláltam a gondot. Nem a kijelző kezelésben volt. A program ráfutott egy olyan sorra, ahol a DPOS változót töröltem.
Ez jelezte volna, hogy mikor éri el a 16. karaktert. Tulajdonképpen a feltétel sosem teljesült. Bocsánat a zaklatásért, és köszönöm a tippet.
Sziasztok!
lenne valami tanácsotok, arra, hogyan konfiguráljam a picet (16F627A) úgy hogy, indulásnál, és resetnél, a portb-n ne jelenjen meg csak úgy randomban jel? Mert léptetőmotort akarok vezérelni, de mikor bekapcsolom az áramkört, egyből aktív valamelyik portb kimenet, pedig nem lenne szabad, mert a program még csak a gombot kellene hogy tesztelje....És nem tesz jót a mocinak, ha kapja a koxot egy tekercsen (__CONFIG _XT_OSC& _WDT_OFF& _CP_OFF&_LVP_OFF) ezt a konfigot használom általában... Tanácsokat köszönöm előre is! Üdv!
Induláskor minden láb bemenet --> magas szint --> tegyél mindenhova egy lehúzóellenállást !
Steve
Hmm kipróbálom köszi
Induláskor minden láb bemenetként indul. Ha ez gond, akkor mindenképpen le vagy felhúzó kell a problémás lábakra. Ha viszont az a gond, hogy a TRISB bitek nullázása után egyes lábakon nemkívánt szint jelenik meg, akkor még mielőtt a TRISB-t nullázod, az előtt írj a PORTB-be kezdőértéket. Ez fog kimenni a lábakra, amikor a TRISB-t nullázod.
Ha jólértem, akkor megoldás lehet így? :CLRF PORTB/ CLRF TRISB? stb-stb?
Igen, ez a helyes sorrend. Csak ne feledkezz meg a szükséges bankváltásról!
Hello! EHHEZ az órához melyik PIC kell? PIC16F628-20/P, PIC16F628-04/P, PIC16F628A-I/P. Valaki elmondaná, hogy mit jelentenek ezek: -20/P, -04/P, A-I/P?
A harmadikat, a 16F628A -t válaszd. A másik kettőnél a kötőjel után van a max. működési freki: -20 : 20MHz, -04 : 4MHz. A -20 is jó lenne, csak épp 3-szor annyiba kerül.
Arra nem gondoltam, hogy mielőtt kimenetnek definiálod a lábakat nem állítod be a kívánt szinteket a porton és utána meglepődsz, hogy nem az általad óhajtott van !
Ha nem tetted meg, akkor jogos potyo hozzászólása ! Steve
Hali
A nem használt portokat (be-kimeneteket) szabadon lehet hagyni, vagy le kell zárni? Üdv.
Vagy kapcsold kimenetté és ne tegyél semmit a lábakra, vagy hagyd bemenetnek és tegyél fel vagy lehúzóellenállásokat.
Szia!
20 MHz -es verzió kell hozzá. 16F628A vagy 16F648A -t ajánlom, ezek a legolcsóbbak. Üzemel még 16F628-20 kontrollerel is. A feltöltött tervek dip (P tokozáskód) tokozáshoz készültek.
Köszi! Tényleg jó drágák.
Hp41C: Mi az a működési frekvencia? 4 MHz-essel nem is menne? És pl.: EBBE az áramkörbe 16F628A nem lenne jó?
Szia!
Nincs benne quartz, belső 4MHz -es oszcillátorról megy. Jó bele a 4 MHz -es típus is.
Nem nagyon értem. Na mindegy. Ha sikerül a programozás és nem kell lemondjak róla, akkor annyit megtennétek, hogy amikor akarok építeni valamit, akkor javasoltok nekem egy PIC-et?
A 16F628(A) kontrollerben van egy belső oszcillátor, melynek frekvenciája 4MHz. Ezést a 4MHz -es típus is jó ide...
A Microchip honlapján van egy kiválasztást segítő lap is... Persze segítünk... Idézet: Nem kezdőnek való váltogatni a típusokat. Ismerj meg egy széleskörűen használható típust alaposan, s azzal építs, amit akarsz/tudsz.„annyit megtennétek, hogy amikor akarok építeni valamit, akkor javasoltok nekem egy PIC-et?” A PICkit2 Starter Kit például PIC16F690-et tartalmaz. A Mikroelektronika PIC könyvei PIC16F887-re alapoznak. Kicist komolyabb alaklmazásokhoz jó a PIC18F4520 vagy a PIC18F4550 (kisebb lábszámmal pedig 2550).
De én nem írok programot. Én csak szeretném megépíteni más áramköreit, pl.: itteni Kapcsolások/Cikkeket.
Sziasztok. Megint itt vagyok.
Fölteszem az egész programot. Az a gondom, hogy 2*16-os LCD-re szeretnék 2 sorba szöveget írni. Kiírja az első sort, 2 mp szünet, aztán a második sort. Így kéne kinéznie: (TESZT KEPERNYO) <-Gorrodin-> Ehelyett kiírja az első sort rendesen, aztán a K-betűtől törli, és a 2. sorba írja. Ennek a tetejére azt, amit másodszorra kellene. A vége így néz ki: (TESZT K EP<-Gorrodin-> Egész nap ezen görcsöltem, a szimulátoron rendesen végigmegy. Már lassan a falhoz vágom az egészet. Tudom, hogy sok hülyeséget kérdeztem már, de ez már kikészít. Kérlek segítsetek.
Ha más áramköreit akarod utánépíteni, akkor meg az áramkörön meg van jelölve, hogy milyen pic kell, ne akarj másmilyennel építeni.
Nem tartom célszerűnek, hogy egy régebbi terv megépítésekor csak azért vegyem meg a drába és buta kontrollert, mert a tervezés idején az volt kapható... Ha egy kis átalakítással lényegesen olcsóbb, ma is kapható kontrollert lehet felhasználni, miért ne tegyük. A rengeteg feltöltött tervben szereplő 16C84, 16F84(A), 18F252, 18F452 stb. típusokat érdemes kiváltani más típussal. Ha valahol elakadsz, megbeszéljük.
Én mindig a legújabb cikkben lévő áramkört építem. Pl.: akarok Nixie órát építeni. Nixie órából van 3 féle csak ezen az oldalon. A legújabb a Mule V2. Azt fogom megépíteni
De pl.: az van odaírva, hogy: PIC16F628, akkor én azzal píteném, nem akarnék mást, de abból is van több fajta.
Az azonos modellek mind ugyanazt tudják, csak a tokozásban, frekvenciában, vagy a memória méretében különböznek. A külvilággal való kapcsolatuk ugyanaz.
Nem egészen értek egyet, néha kis különbség a típusszámban és már mást tud a kontroller:
16F628A: A 16F628 -hoz képest a legnagyobb eltérés, hogy debuggolható ICDx vagy PICKitx eszközökkel... 16F87xA: A 16F87x -től már több helyen is eltér: komparátor egység van benne, a programozása is máskép történik. Az árakról nem érdemes itt szólni, ki-ki láthatja a viszonyokat a forgalmazónál. Néha a régebbi típus háromszor drágább is lehet.
Ha egy cikkben csak régi típus van, akkor vagy azt kénytelen választani az utánépítő, vagy segítséget kér, ha nem ért hozzá maga, és talán lesz valaki, aki segít az újab típust kiválasztani és átírni a programot, hogy azon működjön.
A másik verzió, hogy a cikkben több típust is feltüntetnek és megvan hozzá a program is, akkor csak az árlistát kell böngészni, melyik éri meg jobban. Nem olyan bonyolult ez, hogy tanulmányt kéne róla írni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |