Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Azért durván hasít ott is a szellemi szinvonal...
Kiírtad hogy privátot írjanak, ahhoz képest elég sok a kérdező komment.
Szia!
Az a lényeg, hogy az adó és a vevő azonos formátum szerint működjön. A karakter kódjának tévesztésének lehet más oka is. Paritás vétele, ha az adó nem adja. Az órajelek közötti különbség (a vevő órajele lassabb). Szia
Szia.
Annyit nem ér, hogy ki-be forrasztgassam a HUB-ot, Közben ezt találtam, ez vajon működhet?Bővebben: Link A lapról annyit, hogy félúton elszállt a bios frissítés, és az alaplaphoz való flash szoftver nem engedi újra beírni.
Es ennek mi koze a PIC temahoz? Jobb lenne valami masik topicban folytatni ezt
Részemről az ügy lezárva, én felajánlottam a segítségem még egyszer (privátban is), itt nem kívánom tovább folytatni, mert tényleg nem ide való. UFF szóltam
Elég sok köze van, de már a probléma megoldva.
És csak azért írtam ide, mert ezért minek nyissak új topikot, ugyanis ilyen nem volt, de itt legalább kaptam válaszokat. :duhos2:
Üdv mindenkinek!
Gondolkodom rajta hogy teszek az áramkörömbe egy rotary encodert mert ezzel könnyedén lehet prörgetni a számokat. Nagy vonalú elképzelésem van arrol hogy hogyan kéne ezt programból lekezelni, de azért szeretném megkérdezni hogy ezt hogyan szokás? gondolom nem kell interrapt lábra kötni, hanem ránézegetek néha hogy mi a helyzet nem? Aki csinált már ilyet és megosztaná velem hogy hogyan érdemes annak nagyon megköszönném!
Az encodert ajánlott interrupt lábra kötni, különben előfordulhat hogy lépést tévesztesz vagy irányt is.
Az első kérdés az, hogy milyen fajta az encodered, na meg hogy milyen processzorod van.
Ha inkrementális, akkor mglehetősen egyszerű a dolog. Az újabb fajta PIC-ek (nem öregebb 5-6 évnél) tartalmarnak egy Input change Notification nevű megszakítás kezelőt. Igazából csak abban különbözik a külső megszakításoktól, hogy itt egy megszakításvektor van, és ebben a rutinban kell kezelni az összes lefutó élet, ja és nem csak 2-3 hanem többnyire 16 van belőle. És még egy megjegyzés: Ha inkrementális encodered van és 4/4-es felbontással (minden le és felfutó élet vizsgálsz) akkor viszont external interrupt bemenetet kell használnod, mivel input change nélcsak lefutó éleket lehet kezelni, kivétel a pic32 prociknál.
Kedves Urak!
Ki mit javasol nekem, mint kezdőnek: PICkit2-t vagy USB-s ICD2-t építsek? JDM-et és társait inkább kihagynám...
Hali!
Remélem van valaki itt a fórumban, aki ismerős az új a Microchip kontrollerek terén. Már egy jó éve foglalkozom a PIC32-es családdal, de vannak nagy problémák. A legtöbb perifériával nincs probléme, de az amiért a családdal kezdtem foglalkozni, nevezetesen az USB modul, nem úgy működik ahogy kell. A legnagyobb (most már nem) PIC32MX460F512L proci, ami a gyári fejlesztő rendszeren is van, hiba nélkül megy, de egyik demót sem tudom feléleszteni bármely más procin. Az MPLAB-ban lefordul a másik hardverre is, a szimuláció hibátlanul megy, de az életben nem. Van valaki aki tudja hol van a processzorfüggő része a programnak, vagy mi lehet a probléma???
PICkit2-t javasolnám.
Én használtam ICD2-3 at is, de nagyon körülményes ha PIC32-t is szeretnél programozni. Folyton cserélgetni kell az oprendszerét. PICkit2- höz meg van egy okos kis program, amivel mindent hiba nélkül programozhatsz, meg megkeresi a hibákat is ha vannak...
Szia!
Sajnos mindkettő fölött kezd eljárni az idő - egyre több kontroller jelenik meg, melyeket már nem támogat. A Microchip átsorolta őket a nem támogatott "Please consider the MPLAB ICD3/PicKit3" kategóriába. Ha vásárolsz néhány szempont: - Pickit3: a programokkal, funkciókkal való ellátottsága (még) rosszabb, mint a PicKit2-é, az ára pedig magasabb. Kezelése nehézkesebb, a pic család váltásánál letölti a FirmWare-t (az újraprogramozási száma korlátozott). - Az ICD3 az ára miatt csak akkor éri meg, ha jól ki tudod használni. Ha építed: - PicKit2 jól, könnyen utánépíthető, de kell hozzá egy másik programozó, amivel a 18F2550-et felprogramozod. Ajánlatos a teljes, de legalább azt a verziót megépíteni, amelyik a tápfeszültséget állítja. - ICD2 klón nem állítja a tápfeszültséget, így az újabb kontrollerekkel nem kompatibilis. Szia Idézet: „- ICD2 klón nem állítja a tápfeszültséget, így az újabb kontrollerekkel nem kompatibilis.” Ez így önmagában nem igaz. Valóban nem állítja a tápfeszültséget, de ha külső tápról üzemelteted a kontrolleredet, akkor bármilyen tápfeszültségű kontrollert tud égetni.
A PICkit3 funkcionalitásában mennyire különbözik a PICkit2-től?
Meg van benne a logiakai analizátor funkció? Van hozzá olyan önálló alkalmazás a mint a 2-es esetében?
Sziasztok!
Egy kéréssel fordulok hozzátok. Szeretnék kiolvasni egy PIC 12C508A tipp. ic-t. Az adatlapot megnéztem, de nem látom a „dat és clk” lábakat. Melyek lennének ezek? Nem szeretném tönkre tenni az IC-t. Vagy lehet, hogy nem is lehet kiolvasni? Ha valaki megnézné nekem, megköszönném!
Szia!
Az adatlap 3-1 táblázatánál lehet olvasni róla, eszerint a GP0 az adat, GP1 a clock bemenet. Viszont lehetőség van code protectionre is, és ha be van állítva, akkor sajnos nem fogod tudni kiolvasni a kódmemória tartalmát! Üdv
És szerinted mikor lesz szüksége azokra a nem támogatott PIC-ekre? PK2 még nagyon sokáig elég lesz a legtöbb feladat megoldására, semmi értelme PK3-at venni még.
Szia!
Köszönöm a segítséget, megpróbálom a kiolvasást. :eeknoes: Üdv.
Köszi a hasznos infókat.
Mindenképp építeni szeretném, mert ha más megépítette, én miért ne? Ez az egyik... A másik pedig: építeni olcsóbb, de ezt mindenki tudja. Szerintem Ha így ál a dolog, mivel elsősorban a fejlesztés egy bizonyos szintre történő megtanulása a cél, és csak később lenne belőle "komolyabb" fejlesztés, ezért lehet, hogy megcsinálom mindkettőt, így legalább lesz összehasonlítási alapom. Azon kívül pedig, ha egy egyszerűbb feladatot kell PIC-kel megoldani, nem feltétlenül fogok használni 16-os vagy 18-as, vagy netán nagyobbat, mert felesleges.
Üdv ilyen encoder-t szeretnék használni: Bővebben: Link, A PIC amit használok az a PIC18F4620 dip40-es tokban.
Finom kis darab. Szerintem ezt simán meg lehet oldani pollingolással. Az ajánlott áramkörben is 5msec szűrés van, ide is elég 5msec-enkén ráfigyelni a vonalakra és detektálni a bejövő impulzusok sorrendjét, számát. De az interruptos bemeneteket is fel lehet használni, ha az a szimpatikusabb.
Azért feszegettem idáig is ezt a ránézegetős módszert mert az interruptos lábakat másra tartogatom. Szóval 5msec-enként ránézek de utánna mit kell tennem? megvárom az első felfutó élt, vagy a változást az előző állapothoz képest? Ez a része még nem teljesen tiszta.
A PicKit2 tökéletes hobbi célra, viszont hogy olcsóbb lenne megépíteni az már nem biztos!
- Már 10eFt alatt meg lehet venni, (én a sarter kittet akciósan 6eFt-ért vettem két éve) az apróhirdetésekben időnként 5eFt ért kínálják. -> teljes funkcionalitás, kulturált tokozás, garancia. Egy kezdőnél nem elhanyagolható szempont (nem feltétlen rád gondolok) hogy nem azon kell törnie a fejét, a használatakor, hogy az égető vagy amit programozna az rossz! - Megépíteni is jó szórakozás lehet, de ha összeszámolod a szükséges anyagok árát, az esetleges postaköltségeket, az utánajárást-utazást, valamivel programozni is kell a 18f2550-t, az élesztés is kerülhet időbe és költségbe, valamilyen tokozás is kell készíteni. Az építésre fordított energia sem jelentéktelen, igaz ez hobbi. Üdv. P István
Változást kell nézned, és azt, hogy a másik lábhoz képest ez milyen irányú. Nézd meg, hogy az A és a B láb el van tolva 180°-al, így tudod meg, hogy merre tekerted.
pl. Ha mindkét kimenet alacsony, és elkezded tekerni, és az A láb lesz előbb magas, akkor mondjuk jobbra tekerted, de ha a B, akkor balra(most nem tudom, hogy van ez a valóságban, lehet hogy pont fordítva, de ez a lényegen nem változtat. Bármely állapotból csak egy féle állapotba lehet jutni, ha egy adott irányba kezded tekerni a "potit".
Tehát asszerint hogy melyik láb vált előbb a legutóbbi tárolt állapothoz képest megtudom mondani az irányt!? aszthiszem kapizsgálom. Köszönöm a segítséget!! remélem beválik
Idézet: „Azért feszegettem idáig is ezt a ránézegetős módszert mert az interruptos lábakat másra tartogatom. Szóval 5msec-enként ránézek de utánna mit kell tennem? megvárom az első felfutó élt, vagy a változást az előző állapothoz képest? Ez a része még nem teljesen tiszta.” Én ezzel nem értek egyet. Az inkremetális encoder jelének feldolgozását kimondottan erre a célra kifejlesztett IC-k segítségével a legegyszerűbb megoldani, és ezek nem is kerülnek sokba. Ha ez nem lehetséges, akkor viszont a két megszakítás láb használatát javaslom, én evvel oldottam meg. Attól függően, hogy mekkora feloldással akarod csinálni, két metódus lehetséges. Az egyszerűbb a 2/4-es feloldás. Ez azt jelenti, hogy a le, vagy felfutó éleket kell figyelni. Ha az egyik jelvonal megfelelő élet produkál, meg kell vizsgálni a másik vonal szintjét. A bekötés határroza meg hogy melyik jelszint melyik irányt jelöli. A legegyszerűbb, ha felrajzolod az egyes jelek idődiadramját két periódusra, abból ki lehet sakkozni a szinteket. Azért is hívják ezt a módszert 2/4-esnek, mivel fél periódus alatt (két negyed periódus) mindenképpen érkezik egy lefutó él (lehet felfutóra is dolgozni, de én már nagyon hozzászoktam, hogy lefutót használok). A nehezebb és bonyolultabb megoldás, hogy minkét irányú élt figyeljük. Ebben az esetben viszont tárolni kell azt is, hogy milyen irányú él jött. itt már minden negyed periódusban van egy él, így a felbontás az előző verzió kétszerese.
Mellékelek két C példaprogramot, meg a programok leírását a Microprocessors: From Assembly To C with the PIC18FXX2 (R. B. Reese) c. könyvből. Ez ugyan interrupttal dolgozik (a második példában Timer2-vel kelt periodikus interruptot), de a mintavátelezés talán pollingos módban is hasznosítható. Bővebben: Link
A programot nem próbáltam ki, csak találtam és továbbadom. (Megjegyzem, a könyv összes mintaprogramja letölthető a fenti linkről.) Idézet: „A PicKit2 tökéletes hobbi célra, viszont hogy olcsóbb lenne megépíteni az már nem biztos!” 1. Nem csak hobbi célra jó és kevesebb, mint fele árban kijön(a levegőt még nem számoltad hozzá, meg a Maris néni cigijét, amiért még kerülő utat kell tenni! ). 2. Ha leírás alapján nem képes valaki megépíteni egy áramkört, akkor neki se álljon PIC-el foglalkozni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |