Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok!
Azért írok, mert régebben volt egy weboldal, ami csak PIC mikrokontrolleres leírást tartalmazott, egész részletesen. Sajnos ennek a weblapnak nem tudom a címét, és googlével sem talátam rá! (Remélem nem szünt meg) Különös ismertető jele:rózsaszin háttér, egyszerü keretes felépítés. Akinek beugrik a cím kérem írja meg! Köszönöm!
Az oldalamon a hivatkozások között ott van ez is...
Igen
Ezer hála! Nem értem hogy miért nincs a google találatokba! De most elmentem a kedvencek közé! Ez aztán a reagálás! Mégegyszer köszi!
Pedig néztem az oldad, ezek szerint elsiklottam felette!
Nagyon szívesen!
Amúgy én is Watt honlapjáról néztem meg most a linket. Köszönjük Watt! szerk: "PIC kézikönyv" keresési kulcsszóval az első találat a google-ban
Sziasztok!
Felszeretném tenni az MPLAB IDE 8.63-at, de hibával leáll. Hibaüzenet: Error 1719.Windows Installer service could not be accessed. Win7 32 bitem van. Korábbit feltudok tenni, de azzal meg nem kompatibilis a C32 1.05. Valaki ötlet?
Újraindítás után sem megy? Elképzelhető, hogy egy másik folyamat már használja a Windows Installer Service-t. Próbáld meg letölteni újra a telepítőt, mert elképzelhető, hogy megsérült. Nekem is W7 32 bit van fent és gond nélkül felment az MPLAB 8.63.
Rájöttem teljesen véletlenül a megoldásra. Az volt a probléma hogy a vírusirtó rákérdezett hogy blokkolja, korlátozza vagy pedig teljesen szabad hozzáférés legyen-e a programnak. Én mindig a korlátozzra megyek, és eddig nem is volt soha probléma, de most teljesen véletlenül mindent engedélyezre mentem, és akkor már felengedte telepíteni. De azért köszi a segítséget :yes: .
Sziasztok!
Nagyon érdekes dologgal fordulnék hozzátok,én már feladtam a dolgot. Van egy bonyolultnak tűnő nyák,aminek egyik kis részáramkörét tesztelném: PIC 16F628 vezérel 3 tranzisztort,RGB led vezérlő a lelkem. Tápfeszültség rákapcsolásnál áramgenerátoros üzembe megy át a táp,nem tudom hogy hol a hiba. Odáig vissza'fejtettem' a dolgot hogy a PIC lábára tápfeszültséget kapcsolok,akkor is ezt műveli. Tehát lényegében az egész áramkört nyákostul kizártam,a PICet kézbevéve is gond van. Ez mitől lehet szerintetek? Polaritáshelyes kap a PIC 5 V-ot,vadi újjal is ezt műveli. Van ötletetek? Köszönöm!
Ki kiveszed a PIC-et, akkor mit csinál az áramkör? PIC reset lábával mit csináltál?
Jééézusom..van egy sejtésem hogy sikerült mégis fordított tápfeszültségre kötni...
De ha így van,elsüllyedek szégyenemben... :hide:
Vigasztaljon a tudat, hogy a PIC-ek jó eséllyel sértetlenül túlélték a dolgot.
Szia!
Süllyedek....orbitálisat tévedtem mikor a foglalatot ültetem be,valóban fordítva volt bekötve. Most visszaépítettem az eredeti felállást,a PIC-et irányba forgattam.Viszont nem megy...nemtudom hogy mi a gond,remélem hogy a program nem okés. (+5V-tal szépen tudom kapcsolgatni a 3 színt ha kiveszem a PIC-et és a megfelelő tüskét érintem,tehát áramkörileg ez a rész rendben van) Ezt építettem meg,jelenleg semmit sem csinál. A tápfesz mostmár rendben van. A programozóm Pickit 2 utánépítés,a Microship oldalról szedtem le a PicKit 2 v2.61-es verziót. Beimportáltam a programot és egyszerűen beégettem. Az oldalon láttam beállításokat IC-Proghoz...ezeket itt is el kellene végeznem?Nem állítottam semmit csak beégettem. Köszönöm szépen! Kicsa
Közben megoldódott a probléma. A T1OSCEN = 1 sorral sikerült bekapcsolnom a Timer1 oszcillátor bemenetét, ami épp a CCP2 kimenete. Ezt nem szerette a PIC.
A linkelt oldalon lévő zip-ben van egy lefordított hex, abban a config szó 0x3F62. A hex-et MPLAB-ba beolvasva megnéztem a config biteket, de azok még véletlenül sem úgy állnak, ahogy az oldalon leírja, hogy hogy kellene. Eleve HS oszcillátor van a configban, ami külső kvarc nélkül nemigen fog menni.
A configot módosítottam a leírás alapján, a javított hex a mellékletben. Idézet: Nemcsak írni kellene, hanem olvasni is!„Ezt építettem meg,jelenleg semmit sem csinál.” Bővebben: Link
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget de még mindig nem megy. Elnézést kérek azért mert nem olvastam utána,már látom hogy nem is olyan rég volt téma. Megpróbáltam mindkettőtök verzióját,a led világít 'vegyes' szinekben (4 lábú,közös katódos típus). A jelenlegi helyzet : A hardver jó mert a megfelelő 3 lábra +5 V-ot kapcsolva a 3 alapszín működik. A tápfesz rendben van,a PIC alatt a lábak között van egy 100 nF-os kondenzátor. Próbáltam jegyzettömbben átírni az utolsó sort,ahogyan itt le van írva,sajnos még nem működik. (16F628A a típus pontosan) A dip kapcsoló helyett jumpereket raktam be,jelenleg nem reagál rájuk,talán egyszer vált egy színt és annyi. Ahogy olvastam,az MCLR azaz a 4-es lábat fel kellene húzni 10k-val + tápra,ez lesz holnap az első dolgom. Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek az eddigi segítséget is! Kicsa
Nekem nincs semmilyen "verzióm", én csak a hibás HEX állomány javításában próbáltam segíteni. Az előző beírásomban belinkelt program (ami az általad is idézett lap alján, javított változat címen szerepel), az több embernek működött már. Természetesen ahhoz az áramkört is módosítani kell, ahogy írva van!!!
A közös katódú LED-del nem tudom, hogy milyen kapcsolást építettél meg. A mintaprojektben közös anódú szerepel, amit a tranzisztorok miatt nem triviális helyettesíteni. Olvasd el figyelmesen a szombati üzenetváltásokat, s hogy a kapcsolókkal (jumperekkel) pontosan mit kell csinálni! Az MCLR-t sürgősen kösd be!
Igen,arra gondoltam amit kijavítottál.
Itt kérdeztem meg,hogyan tudom 'átcserélni' a közös anódot közös katódra. Az ott megadott válasz alapján építettem a kapcsolást. Az MCLR-t bekötöttem az imént de nincs pozitív változás.
Na.akkor mégegyszer: az első változat többeknek nem működött (hiába javítottam ki a konfig biteket). A második változat ugyanezen delikvenseknél működött.
Ezt is elolvastad? "Az összes DIP kapcsolót zárt helyzetbe tedd, majd egyesével "nyitogasd" ki és láss csodát működni fog."
PIC18-nál mit jelent a "Firmware controlled Master" mód az MSSP I2C egység SSPCON1 regiszterbeállításánál?
Úgy gondoltam, hogy a Master mód (SSPM=0b1000) az interruptos, a "Firmware controlled Master" mód (SSPM=0b1011) pedig a pollingos módhoz való. De a Microchip másképp gondolhatta, mert az utóbbi módban a beolvasás nálam nem működik (BF sohasem billen '1'-be):
Pedig a gyári perifériakönyvtár ReadI2C függvényéből úgy tűnik, hogy ebben a módban is kellene működnie az olvasásnak:
Szia!
Ehhez azt a plusz két dip kapcsolót is be kell építeni? Mert ugye a nyákon csak 4 darab szerepel...Megpróbálom akkor a 2. változatot... Üdv Kicsa Idézet: Igen. De én mindezekről csak annyit tudok, amit itt a topikban és a kapcsolást közzétevő honlapon magad is olvashatsz. „Ehhez azt a plusz két dip kapcsolót is be kell építeni?”
Szia!
Úgy néz ki hogy sikerült! Bekötöttem a másik két lábat is,illetve az MCLR is bekötésre került a felhúzóellenállással. A 6 funkció közül kettőt bekötöttem 'fixre',az egyiket 10k-val +5V-ra,a másikat pedig gnd-re. Így a maradék 4 opciót kivezettem a tüskesorra,nagyon a nyákot sem kellett fúrni-faragni. Most működik szépen,megnézem hány PIC-et sikerült átküldenem az örök vadászmezőkre,aztán élesztem az áramkör többi részét. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget! Kicsa
Sziasztok!
Ismét segítséget kérnék Hogyan lehet kicsalni a feszültség referencia modul aktuális feszültségét a portlábra? Elvileg minden regisztert beállítottam, de nem jön össze. Nem tudok ott mérni semmit. 16F876A típusú tokkal próbálkozom, egyenlőre sikertelenül. Ehhez kérnék tőletek valami instrukciót! Előre is köszönöm a segítséget! Üdv The_Saint
Szia!
RA2 analóg. Ld. ADCON1 regiszter PCFG3..0 mezője, RA2 input - TRISA.2 = 1; CVRCON.CVEN = 1; CVRCON.CVROE = 1; A Vref kimenet nagyimpedanciás, lehet, hogy túl van terhelve...
Szimulátorban szeretném megmérni Stopwatch-al hogy milyen időközönként történik megszakítás. De ha futni hagyom a programot hogy majd a töréspontomnál megálljon, akkor nem ott áll meg hanem az A/D mintavételező rutinomban valahol. Az Output ablakban, az MPLAB SIM fülön pedig ezt írja ki a lista tetejére:
Idézet: „ADC-W0001: Tad time is less than 0.700us ADC-W0008: No stimulus file attached to ADRESL for A/D.” Alatta pedig ezt a sort írja nagyon sokszor: Idézet: „ADC-W0010: A Minimum of 2 TADs are required before another conversion should be started.” Majd a lista legvégére ezt: Idézet: „MAXIMUM number of warnings/errors exceeded 200, program execution halted.” Mi a gond ami miatt nem fut tovább a szimuláció? Rosszul lenne beállítva az A/D modul? Így van konfigurálva:
PIC18F4523-ról van amúgy szó és külső 10MHz-es kvarcról, PLL-el 40MHz-en fut. |
Bejelentkezés
Hirdetés |