Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   262 / 400
(#) fierback hozzászólása Márc 4, 2014 /

üdv!
Nem tudtok olyan quad rajzot ahol az alapvető mérési,és ellenőrzési pontok fel vannak tüntetve?
köszi.
(#) reloop válasza fierback hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

(#) fierback válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Köszönöm indulásnak jó is lesz.
(#) djface hozzászólása Márc 4, 2014 /

sziasztok! egy kérdés
a műveleti erősítőnél milyen IC-t tegyek ugyan az a kapcsolás de a műveleti mindenhol más
tudnátok segíteni?
Előre is köszi
(#) granpa válasza djface hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Szervusz!
Egy kérdés: nem működik a shift billentyűd?

Ha egy kapcsoláshoz több típusú műveleti erősítő is alkalmazható, akkor secko-jedno; bármilyen jó bele (ami az alap paraméterekkel rendelkezik). A különböző betűk, számok, gyakran ugyanazt az eszközt takarják, az olcsóbbat, vagy az éppen kaphatót kell alkalmazni.
(#) shaftee hozzászólása Márc 17, 2014 /

Sziasztok éppen építem az Alkotó-Ludwig féle panelt, de kettőt rakok egy erősítőbe, hogy sztereo legyen.
Toroid
Az alábbi toroidot nézegettem hozzá, szerintetek jó lenne?
(#) djface hozzászólása Márc 17, 2014 /

Még sok is ) teljesen megfelel kevesebb V/A is elég
(#) shaftee válasza djface hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Túlméretezés miatt gondoltam erre. De egyébként ahogy nézem ennek négy szekunder kivezetése van, tehát gondolom kettő 35V és 2GND, de akkor a kettő GND közösítve lenne a középkivezetés /0/ ? Ebben kicsit elkavarodtam most.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
(#) djface hozzászólása Márc 17, 2014 /

Hát hamind a 2 gnd akkot azokat összekötheted de nem inkábbvalami segédfesz?
(#) zimi1991 válasza shaftee hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Sziasztok!
Ne haragudjatok ,hogy bele szólok.
2 db 35 volt váltó van lehozva a trafón.
Vagy a 2x35 voltot sorba kötöd és így a két szélén tudsz mérni 70 volt váltót vagy külön egyen híddal csinálod és puffereken kötöd polaritás helyesen sorba.
Szvsz. az utóbbi jobb megoldás, de egy egyen híddal több kell hozzá.
(#) Alkotó válasza shaftee hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

A kapcsolást 4R terhelésen könnyedén rá lehet venni nagyobb teljesítményre is. Ha ilyen terved is van, akkor nem sok a választott trafó.
A 4 kivezetés teljesen normális, ha 2 tekercs van rajta (és ennyi van).
Az egyenirányitó hidak számától függ, mit és hogyan kell bekötni. Hagyományos esetben, a két tekercset egymáshoz kell kötni, méghozzá az egyik végét a másik kezdetéhez. Akkor jó a kapcsolat, ha a két szabadon maradt végen dupla szekunder feszültséget mérsz.
(#) shaftee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Köszönöm a válaszokat! 4R terhelésen használnám egyébként igen. Úgy gondolom, hogy akkor 2 híddal fogom megoldani. Tehát akkor elvileg egyenirányítás után a pufferekre úgy kötöm rá, hogy a 2 GND lesz a 0 és a másik 2 fesz. pedig az egyik a pozitív a másik pedig a negatív?
(#) Travolta válasza shaftee hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Nem, nem! Ha 2 híddal valósítod meg az egyenirányítást, akkor ugyebár lesz két pozitív és két negatívod. Ahhoz, hogy ebből szimmetrikus tápod legyen, az egyik pozitívját a másik negatívjával kell össze kötnöd, és ez a közösített rész lesz a GND. A maradék két kivezetés meg értelem szerűen pozitív és negatív lesz a GND-hez képest.
(#) shaftee válasza Travolta hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Értem, és akkor nem fog duplázódni sem a feszültség, hanem marad szimmetrikus 35V ha jól gondolom.
(#) Travolta válasza shaftee hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Nézőpont kérdése. Nyilván a +/- között duplázódni fog, de a GND-hez képest 2x35V-od lesz.
(#) reloop válasza shaftee hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Szia! Táprajz.
(#) gbal6565 hozzászólása Márc 19, 2014 /

Sziasztok. Ezt a Quad 405-öt építettem meg nem régiben, csak sajnos nem indult úgy ahogy kellene. Először is megépítés után, én suta elfelejtettem a + tápfesz felöli végtranyó és a negatív tápfesz felüli meghajtóhoz műanyag alátétet rakni bordázásnál, így zárlat volt, végtranyó meghalt a mérés szerint. Ma kicseréltem a 2db BD249-est , örült a fejem, eggyel közelebb a célhoz. Újabb probléma az volt, hogy elég hamar vágott oscilloscope szerint az erősítő terhelés esetén, kicsi is volt a kimenő feszültség (jó ha 5V..) és a terhelés felé folyó áram 44mA volt rendes kivezérléssel. Tápfeszültség 2*32V-volt labortápról. Dióda is tönkre vágódott, méghozzá a D3, kicseréltük. Most eljutottunk oda, hogy normálisabb lett a kimenő feszültség erősítés, szóval meg van a 20V. Viszont a kimenő áram nem igazán akar még most se megnőni, és mint ha csak a pozitív félperiódust erősítené az erősítő, az alsót vágja és zavaros. Kicseréltük a műveleti erősítőt, sajnos sokat nem javult a dolog. Miközben próbáltuk tesztelni vezérléssel, csak a T7-es BD244-es tranyó melegedett /242 helyett használtam/, a másik meghajtó szinte alig... Műveleti erősítő rendesen erősít, torzítás nélkül. A két 560ohmos ellenálláshoz nem sikerült hozzájutni üzletben (az 5W-osokhoz), így 600ohmosak vannak helyette. Az okozhatja még a gebaszt? Esetleg a meghajtó BD244-esek nem felelnének meg? Nincs sok ötletem miért nem akar rendesen nyitni a végtranzisztor fokozat. Terhelés rátéve az erősítés pedig csökken és torzzá válik a jel. Próbáltam leírni a dolgokat... Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv.:gbal 65
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
(#) reloop válasza gbal6565 hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Szia! Gyanús, hogy az áramkorlátozód rendetlenkedik. Elképzelhető, hogy a zárlat során a 0,1 ohm ellenállás (R32, 34) megnyúlt? Labortáp esetén megkockáztatható az áramkorlát kiiktatása, például R22, 26 rövidrezárásával.
A nagyobb értékű ellenállás nem vészes, a hűvös T8 normális.
(#) gbal6565 válasza reloop hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Akkor iktassam ki a 0,1ohmos ellenállást sima vezetékkel és úgy próbáljam ki holnapi nap folyamán?
Tudom, hogy normális, hogy a meghajtó fokozat nem forr, csak olyan, mint ha az egyik oldala erősítene az erősítőnek
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
(#) reloop válasza gbal6565 hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Elsősorban R34-re terelődik a gyanú, ha terhelés hatására a negatív félperiódus gyengének mutatkozik. Az inkább csak lehetőség, hogy a T8 áramerősítési tényezője végletesen alacsony. A kísérlet segít a kettő szétválasztásában.
(#) gbal6565 válasza reloop hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Eleinte a T8 kollektora záródott sajnos össze a T9 kollektorával. A t8 még működőképes volt, mikor kivettem és rámértem. Lehet attól független degradálódott.Holnap írom mi a helyzet a 0,1ohmosokkal! Köszi a segítséget!
(#) rielaci hozzászólása Márc 19, 2014 /

Sziasztok! Örülök ennek a -még mindíg aktív- topiknak, már majdnem sikerült végignyálazni ezt a kétszázsok oldalt, pihenésképp a saját QUAD 405-ös szerkezetem nézegetésre, hogy jobban menjen nektek az ötletelés, Hajrá!
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
(#) reloop válasza rielaci hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Le a kalappal!
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
(#) djface hozzászólása Márc 20, 2014 /

Üdv megépítettem az alábbi végfokot de a végénél elakadtam
0,91 ohmos ellenálásoknál ,neten utánna nézelődtem a kapcsoláskonak és sehol sem találtam olyat ahol az 0,91 lenne nem inkább 0,091 ohm?
Ha valaki tud egy kicsit felvilágosítani azt megköszönöm
(#) reloop válasza djface hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Szia! A helyes érték 0,091 ohm. Ez egy 0,1 ohm és egy 1 ohm párhuzamos eredője. (Már sokszor elhangzott.)
(#) reloop válasza djface hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Az 1 ohm-os ellenállás tizedannyit disszipál mint a vele párhuzamos 0,1 ohm-os, ezért oda kisebb terhelhetőségű is elég. A két ellenállást helyezheted egymás fölé, vagy elrejtheted az 1 ohm-ost a forrasztási oldalon is.
(#) djface hozzászólása Márc 20, 2014 /

Köszönöm szépen
(#) gbal6565 hozzászólása Márc 20, 2014 /

Újból üdv!
Sajnos nem sikerült helyre pofozni a Quadot, feladtam, lehet hogy a nyákterv nem éppen pászolt...
Úgy döntöttem mindneképp szeretném megépíteni, és a PDF alján található nyákterv meg beültetés probléma mentes? Válaszotokat előre is köszönöm! (sajnos nincs sok időm a kérdésnek utána olvasni, nyelvtanulás mellett... )
Üdv.:gbal65
(#) Tiggey válasza rielaci hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Quad 405 PA célra. Ha valami szépen tud szólni, akkor ez biztos közéjük tartozik. Tetszetős az a "pöttöm" táptrafó. Az egész profi munka. A kiegészítő áramkörökről nem tudnál dokumentet feltenni? Hogy ne csak a képekben gyönyörködjünk, hanem a kapcsolásokon is agyalhassunk? Engem a szimmetrikus bemeneti rész érdekelne a legjobban.
(#) rielaci válasza Tiggey hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

szerintem ezen a bemeneti fokozaton sokat nem kell agyalni, rémegyszerü, inkább csak a nagyfrekis megfogás a szerepe, és hogy illessze a hangkártya szimmetrikus kimenetéhez a végfokot. az RCA bemenet kommerz felhasználásra van bármilyen hifi cucchoz. Minőségben úgy vallom hogy fémréteg 1% ell., styro kondi, minőségi OPA, Alps poti, jól szűrt táp, ennyi. üdv!
Következő: »»   262 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem