Fórum témák
» Több friss téma |
Ó, még a fázishelyességet is visszaállítottad, szép!
Igen precíz kapcsolás. Köszönöm a közzétételét. Szerintem nem én leszek az egyedüli, akinek ez segítség.
Sziasztok!
A quad405-öt szoktátok PA erősítőnek használni, vagy csak legenda, hogy annak is jó? Én az enyémmel kapcsolatban azt tapasztalom,hogy ha a kivezérlő jelet felemelem, elnyomja a mély hangokat. Ha lentebb veszem a vezérlő jelet teltebb lesz a mély. Olyan, mintha elkezdené korlátozni a kimenet dinamikáját. Valaki nem próbálná ki, hogy az övé csinál-e ilyet? A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
Kis hangerőn az A osztályú fokozat működik, lehet ezt hallod.
Szia! Azt gyanítom, hogy a visszacsatoló híd pontatlansága jelentős tranziens torzítást produkál az erősítődben és nagyobb amplitúdónál ezért érzékeled a sávszélt elnyomva.
A Quad405-öt elsősorban a viszonylag gyenge hatásfoka tartja vissza a hangosítási célú felhasználásától, a ±50V tápfeszültségről a 100W-os 4 ohm-ra leadott teljesítmény édeskevés. A módosított változatok azért már jobban szerepelnek ezen a téren.
Nem tudom mivel magyarázzam a dolgot. Igazából 2 panelról van szó, nem egyforma alkatrészek, nem egyforma végtranzisztorok, nem is egyszerre készült, mégis ugyan az a jelenség figyelhető meg mindkettőnél.
A bemenetén fix osztó van. Harmadolja az érkező jelet. A hangforráson közép állásból elkezdem emelni a hangerőt, ekkor a fülemmel hallom, hogy a közép és magas tartomány lineárisan erősödik, a mély hangok (pl lábdob) ugyan olyan hangos marad, ezáltal viszont halkulónak hallom, mivel ugye a közép-magas tartomány erősödik. Ha meg középről lefelé tekerem a vezérlést, akkor lineárisan halkul a középmagas, és kiemelkedik és teltebb, összeszedettebb, kellemesebb lesz a mély. Eleinte a tápban kerestem az okozót, de nem fogy el a táp négyszögjelekkel vezérelve sem. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
Egy jelgenerátor segítségével ( ez lehet akár PC hangkártya, megfelelő programot találsz a neten) megmérheted az erősítést 50-500-5000Hz-en. Ha itt nem bukik ki a hiba, akkor a hangsugárzón vagy az érzékelésen múlik a dolog.
Sziasztok! kb 1évvel ezelőtt álitottam össze 1urbános quadot csak kopanás védelmet nem tudtam még csinálni hozzá. Jelenleg egy sima kapcsoló van a hang ki meneten, és ezt a kapcsolót kapcsolom ki először le kapcsoláskor majd utána a tápot. Be kapcsoláskor fordítva. Az a kérdésem hogy egyenlőre ha így marad ez estleg nem tud kárt csinálni a kapcsolásban ?
Tökéletes megoldás, maradhat így. Nem fog kárt csinálni a kapcsolásban. Ha automatizálva lenne a folyamat, akkor is ugyanez történne, csak nem te kapcsolnád hanem egy relé.
Ha szeretnétek agyalni akkor itt van két kép! Én ügy voltam az egész elkészítésével, hogy először lágyindító, táp, védelem, kijelző, előfok, és a legvégén a végfokok ami beüzemelésre került. Üdv!
Na végre valaki, aki még papíron, szabadkézzel szerkeszt. Nem mindenféle számítógépes programmal. Számomra itt kezdődik a szakma. Ne vegye senki se sértésnek. Kinek a pap, kinek a paplan. Én még így tanultam áramkört tervezni. Mindenki nevében köszönöm a képeket!
Akkor jó . Kösziszépen !
Sziasztok!
éleszteném a 2 405-ös panelem megvan az izzós teszt ,kimeneti fesz ként milyen a megengedett érték? Előre is köszönöm
Egyenfeszültségben minél kisebb, közel a nullához. De egy 20-50mV nem szokott gondot okozni.
Szívesen! A többieknek a kimeneti dc +-1mV maximum, a műveleti erősítőtől is függ. Azért nem árt egy kis számitógépes szimuláció, érdekes dolgok derülnek ki amire nem is figyelne az ember, mellesleg a végeredmény - jól megépítve - majdnem ugyanaz mint a szimuláció. (én 2.2ohm 0.5W ellenállásokat tettem a bizti helyére, így élesztettem, ha baj van maximum büdös lesz és buktam 5 forintot, ha jó akkor viszont rá lehet tenni voltmérőt és meg lehet mérni a tápáramokat ohm törvénye szerint. Üdv!
Na ne viccelj már végtranzisztorok nélkül mit élesztel ?
teljesen jogos,csak próbálok óvatos lenni és semmit sem tönkretenni
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
A -1x-es DC erősítés miatt a kimeneti ofszet a műveleti erősítőjével egyezik, az meg pár mV lehet. Ha ennél nagyobb, ott gyanakodni kell.
A végtranzisztorok vezérlés nélküli állapotban teljesen zárva vannak, olyan mintha ott sem lennének. Feltétlen ajánlom a végtranzisztor nélküli élesztést! Ellenőrizendő a kimeneti 0V közeli egyenfeszültség, valamint egyik végtranzisztor helyének bázis-emitter pontjai között sem lehet több 0,6V-nál. Ha a D5, D6 diódákat rontod el (hibás, vagy fordított beültetés) ilyenkor csak a 47 ohm, esetleg a 22 ohm füstöl.
Köszönöm én is így gondltam az élesztést ,viszont egyenlőre elakadtam mert az izzó nem akar kialudni. Keresem épp a hibát de foggalmam sincs mi lehet a baj
másik panel viszont rendben kimeneten 8.1mV-van és a végtranyók BE feszültsége 470mV a másiknál 495mV
Keress zárlatot, átvezetést, fordítva beültetett alkatrészt.
A hiba is megvan, nem kellet volna éjszaka dolgozni sikeresen a kimenetre kötöttem a +50 voltot...
Én is jártam mér hasonló képpen.
Hajnal 4 óra felé. - Format C: - Biztos? - Igen. - Minden megsemmisül! Akarod? - Igen. - Váááááá! A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
Azért a pontosság miatt tegyük hozzá, hogy a BD242-k is végtranzisztorok, csak azok az A-osztályé. Azoknak bent kell lenniük. A current dumper végeit lehet esetleg kihagyni, bár nem hiszem, hogy a soros ellenállások beiktatásával a tápágban, erre a bonyolításra szükség lenne.
Üdv!
Ismét lenne egy kérdés,elakadtam és nem merek továbbhaladni Megoldottam végre hogy a hűtőborda ne zárja rövidre a tranzisztorokat,de amint beültettem őket az egyik tranzisztor B-E e özött rövidzár van .megnéztem izzóval az is jelezte a rövidzárat,végigkövettem a nyákon ,ugye ott egy ellenálás. Ilyenkor ez normális? vagy mi a teendő? |
Bejelentkezés
Hirdetés |