Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   121 / 254
(#) elektroncso válasza tbalint3 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Köszönöm. Ahogy nézem ezt hozzá lehet kapcsolni más felépítésű rádiók KF fokozatához is. Majd alkalomadtán kipróbálom.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) sdrlab válasza tbalint3 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Ez miben jobb, mint a 10-es lábra rábiggyeszteni egy műszert ??
(#) tbalint3 válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Annyiban, hogy a 10-es lábon nekem a zajzár potméter van, egyszerre pedig nem sikerült a két funkciót összehozni, ezért veszem le a jelet a KF oldalról.
(#) sdrlab válasza tbalint3 hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Pedig az ott egy log kimenet lenne, amivel kb 70dB szintkülönbséget is ki tud jelezni!
Igaz, ha jól látom közvetlenül még sem használható, mert max 12uA műszer kéne hozzá, ami esélytelen ))
Egy tranzisztorral megfejelve viszont minden további nélkül... )
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Mindíg érdemes az adatlapot alaposan áttanulmányozni, azon rajta az infó: AN980 tervezési segédlet, abban van megoldás az RSSI -re és a zajzárra is. Egyébként a 10 kimenetet célszerű RSSI re használni, pont a logaritmikus szintje miatt.
Inkább tbalint3 -nak figyelmébe.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Inkább ?? ) Ha tbalint3-nak szánod, akkor miért nekem címzed ??!
Kb annyi közöm van a dologhoz, mint neked..., még életemben nem fogtam kezemben az IC-t, csak rémlett, hogy ezeken szokott lenni rssi kimenet is..., és viccesnek tartottam, hogy egy külön ezt kiszolgáló, s még csak nem is log kijelzés összemérhető bonyolultságú kapcsolást szült valakinél is, mint maga a rádió
Egyébként megnézve a gyári ajánlást is, még azt is túl bonyolultnak találom ide...!!

tbalint:
Ha egy pnp, kb 100-as bétájú tranzisztort kötsz sorba a potiddal(bázis-emitter sorba a potival, kollektor a kimenet), máris 400uA-1,2mA közé eső áramod lesz a föld felé, mellyel kényelmesen meghajtasz szinte bármilyen analóg műszert, úgy, hogy nem avatkoztál bele abba a működésbe, amit jelenleg használsz!!
(#) pucuka válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Elnézésedet, valóban nem neked szántam, de mikor visszaolvastam, jöttem rá, hogy rosz helyre címeztem. Legközelebb figyelmesebb leszek.
(#) atesz33 hozzászólása Dec 4, 2015 /

sziasztok! érdekelne a sdr sharp(doonglevel) hogy lehet jól fogni a am rep sávot nekem torz.mi a pontos beállítás .?nálam 124.100nál jönnek.
Esetleg milyen érdekes frekiket tudtok én 145megán használom meg 137en.

atesz
(#) Kera_Will válasza atesz33 hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Kapcsold be az AGCket , a skálát a PPM értékével kalibráld pontos jelforráshoz vagy keressél rá a rtl-sdr kalibráló programra.
Nézd meg a BUD airband / légisáv freki táblázatát (google ).
Kb.: 20-30 csatornát fogsz találni.
Üzemmód: AM , kb.: 5 kHz sávszélesség
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
(#) atesz33 hozzászólása Dec 4, 2015 /

köszi.
A Zajzárt hol lehet beállítani ?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
(#) tbalint3 válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Köszönöm a tanácsotokat sdrlab + pucuka, a következő vevőmben erre figyelni fogok.
Arra gondoltam, hogy építek egy ehhez hasonló TV tuneren alapuló VHF-UHF vevőt: Bővebben: Link
Találtam egy ideális tunert is hozzá a HQ elektronikában, még a lábai is feliratozva vannak így könnyű beazonosítani mit hova kell kötni + még kapcsolási rajzot is mellékeltek: Bővebben: Link vagy egy másik szimmetrikus KF kimenettel: Bővebben: Link
Ezekhez a KF részt (38,9 MHz-re) MC3362-vel tervezem felépíteni. Itt már figyelni fogok, hogy az MC3362 RSSI lábát használjam a jelszint kijelzésére.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) Kera_Will válasza atesz33 hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Zajzár -> SQL vagy squelch engedélyezni kell , utána a küszöbértéke állítható
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Na ma elindult az első VEF206-om. Nem módosítottam bele, így is hallottam hosszú dróttal 3,5 távírót. Holnap mellé teszek egy szignált egy méter dróttal BFO-nak. El tudná valaki magyarázni az első fokozat működését? Hol mérjek lokál frekit? Köszi!
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Kell egyébként játszani vele. Minden poti KH-s volt és az elemtartó is sérült. A legszebb, hogy a piros vezeték a negatív...
(#) Kera_Will hozzászólása Dec 12, 2015 / 1

(#) Gafly válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Azóta is sajnálom a 2015-ös találkozót, hogy ilyen béna lett és nem tudtam meghallgatni a "cuccot". Egyszer csak összejön...
(#) Kera_Will válasza Gafly hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Kárpótlásul a netről bármikor követheted
(#) Gafly válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Az nem ugyanaz, mint amikor hozod a cuccot, felrakod és és élőben lehet...
(#) Kera_Will válasza Gafly hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Végül is úgy könnyebb beleharapni ...
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Szia elektroncső ,
Szeretnék neked és a kezdő rádióamatőr jelölteknek mutatni egy barkácsolmányomat. Még 2013 - ban egy kidobott fali telefon vonal átkapcsolóból készítettem ezt a kis morze billentyűt. Lehet kicsit megmosolyogtató de hát ha más is szeret szinte a semmiből alkotni valami hasznosat. Egyébként olyan jól sikerült, hogy már jó pár összeköttetést létesítettem vele. A képen a háttérben a sok QRP QSO megérkezett QSL lapjai láthatók.
Üdv. Gábor HA8LKM
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Kiváló konstrukció! Nekem telefon reléből van gyorsbillentyűm.
(#) ha4023 hozzászólása Dec 17, 2015 /

nekem is, orosz polár jelfogóból készített van
(#) Medve741 hozzászólása Dec 18, 2015 /

Megírná Valaki a PSK frekvenciákat 2m és 80 m között?
(#) Kera_Will válasza Medve741 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

(#) Medve741 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Köszönöm!
(#) Antennaman hozzászólása Dec 28, 2015 /

Szervusztok !
Kihasználva a szép ködös sáros időt, telepítettem egy kis zajú vevő antennát. Az EWE antennára esett a választás. Ugyanis sok állomást hallhatunk egy egyszerű dipóllal is, hogy javában DX-elnek és mi semmit nem hallunk a DX-ekből. Ennek fő oka a magas zajszint. Gondoltam kipróbálok egy egyszerűen elkészíthető kis zajú kis helyigényű vevő antenna típust. Árbocok gyanánt 2 db. kb. 4,5m-es mogyorófa hajtást alkalmaztam a huzal pedig 1,5mm2 villanyszerelő huzal. Bemeneti illesztő trafó 1:16 impedancia áttételű kis Ferit gyűrű a lezáró ellenállás 850 Ohm.
Tapasztalat: már bekapcsoláskor jóval csendesebb mint a dipól . A dipól esetében a zaj S - 7 szinttel volt jelen az EWE esetében S-1 ezzel egyben az állomások is jóval halkabban hallatszottak. Úgy lehetne jellemezni, hogy teljesen kitisztul a vétel.
Egyből szép tisztán hallottam pl. 7 MHz-n VK2/F9IE ; 9M2PUL ; VK2AOH állomásokat ott CQ-zgattak és alig hívta pl. az utóbbit is valaki. Na persze ez is úgy lenne teljes ha legalább négy irányba lenne telepítve.
Közületek próbálta már valaki ezt a megoldást, és hasonló volt a tapasztalat?
Nektek is jó év végi kikapcsolódást!
Üd. HA8LKM Gábor
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 29, 2015 /

Jól néz ki! nekem is van ekkora helyem, Kipróbálom.
(#) kérdező hozzászólása Dec 30, 2015 /

Sziasztok!
Nézegettem egy ilyen online rádióvevőt, és időként ferde vonalak tűntek fel, azaz valahol keletkezik valami jel, aminek folyamatosan és szép lineárisan nő a frekvenciája. Milyen jelenségről lehet szó?

radio.jpg

(#) Kera_Will válasza kérdező hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Ha csak ilyen néha át át futó sweepek lennének.
De ennél sokkal cifrábbak is. Lásd a holland websdr oldalán lévő "chirp" mintákat : WEBSDR "csirp"
A napi összegzett mintáik pedig itt : napi teljes sáv
Ezek lehetnek ionoszféra szondázó jelek, más esetben radar rendszerekből származhatnak.
Habár ezeknek jellegzetesebb ismétlődő mintázatai vannak.
Esetleg csak egy szabadon futó, valamitől (hő/tápfesz...stb)változó, RH tartományban gerjedő áramkör által keltett zavar.
Szóval bármi lehet .
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
(#) gerenk válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Lokáljelet a T4 emitterén tudsz mérni /P423/
Következő: »»   121 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem