Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   112 / 244
(#) Doncso válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Van aki szerint a suzuki is jó kocsi.....
(#) compaqamplifier válasza Doncso hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Van aki szerint a wv is.....
(#) hammer14 hozzászólása Feb 18, 2012 /
 
Témánál vagyunk első kézből tudnék beszélni pont mind2 gyártóról.... Na,de itt másról volt szó,mert a két említett autógyártónak vannak előnyei és hátrányai. Hangosításnál a salnak milyen előnye van? Bár ez egy hosszú téma és az idők végezetéig vita tárgya lesz.

30hz nél 95db/okt 1w/m-en elég ritka azzaz 30 ezres kategóriába én még nem láttam újonnan bár nem vagyok egy 40 éves hangosító ember aki ebből él csak érzékeltetem hogy ha van ilyen hangszóró akkor az tuti nem sal nál 10 ért.
(#) Doncso válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Van előnye, olcsó és szól. Kicsit gondolj bele, mi lenne ha 30.000 alatt nem kapnál hangszórót.
(#) sound.man válasza ptesza hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Néztél már olyan hangszórót ami nem 12"-os és gumis? Vannak ám 18"-os textil peremes sub-ok is. Nézz körül.. Ismerősek neked olyan dolgok például, hogy EV? Dynacord esetleg Beyma? Vicces lenne ha egy Beyma 18"-os sub hangszóró 90dB lenne nem gondolod? Nem csak úgy lehet sub hangokat előcsikarni ha nicns érzékenység.. Ne 10"-os nyomóval akarj sub-okat mert akkor tényleg 90dB se lesz.. A másik meg, hogy elöbbi hozzászólásodba nem írtad, hogy 30Hz-en 90dB.. Sub-okat amúgy is 40Hz-re hangolják általába mert 30Hz nem nagyon van sehol..
(#) axterix válasza sound.man hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
szia!

Ne haragudj de neked tényleg fogalmad sincs miket írsz és hogy mi miért van.Amire te gondolsz az doboz plusz hangszóró így együtt 100....akárhány dB ez is csúcsteljesítményen.Több százezres kategória.De te biztos belyma 18G50...550 vagy McCualey hangszórókat használsz mert ez a kategória ami tud legalább papíron 95.....98 dB csekély 150K-ér.És milyen érdekes ahoz hogy ezt a telyesítményt elérjék csúcson kell járatni őket ami több száz esetleg ezer watt.Egyszóval a szub nem olyan mint egy egyszerű hangszóró nem olyan érzékenyek ezét szokták a hatásfokát javítani a különböző dobozokkal esetleg tölcsérekkel.És a szűrőkről nem is esett szó pedig komoly mínusz dB csökkentések ezek is.....stb
(#) ptesza válasza sound.man hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Válasz: A kérdésre nem kaptam választ.

Pontos típust mondj , és hiteles T/S-t. Semmilyen márkától vagy textilszéltöl nem kell seggreülni, amíg le nem lett modellezve vagy mérve.

Nagy fogalomzavarban szenvedsz . A hangolási freki az teljesen más mint az alsó határfreki. Fb nem egyenlő F3.

95 dB/ de 110 ezerbe kerül!

Továbbra is nem győzöm ismételni a túl érzékeny hangszórók nem fognak alkalmasak lenni szub-nak. Lehet, hogy van olyan gyártó aki valami sepc eljárással és alkatrészekkel tud 1-2 dB nyerni. Gyakorlatban több hangszóróval lehet az érzékenységet növelni , és a nagy gyártók is így tudnak 95-98 dB érzékeny productumot.
(#) ptesza válasza axterix hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Igen kb erről van szó. De lényegében a hangszóró konstrukciója is beleszámit. Az egyik legfontosabb a lengőrendszer súlya. Egy könnyű tud csak érzékeny lenni.
(#) hammer14 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Olcsó és szól és még magyar is a h2000 és még jobb is mint a sal rendes ajánlott méretezett dobozokkal mellékelve,hogy egy kezdő is megtudja építeni a kis szobába a frankó kis ládáját.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Feb 18, 2012 /
 
Ne haragudjatok meg de szerintem a SAL a minőségéhez képest igenis drága. Egy 18colos sal mély áráért kapsz sokkal jobbat más gyártóknál. Anno mikor még a suliba jártam, volt a sulinak egy kis "rendszere" 2db aktiv kétutas láda 12colos hangszóróval, és két darab aktiv kétutas 15colos hangszóróval. Hangminősége sz@r, érzékenysége csapnivaló, teljesitménye 250/500w a 15colosoknak. És képesek voltak óriási összeget adni ezért a négy szemétért. Van a THE BOX-nál, ugyan ilyen aktiv láda majdnem félanyiért, aminek még a hangképe is sokkal jobb.
(#) compaqamplifier válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Van egy orosz láda, 40-45-ős hangszóró kell bele úgy néz ki mint egy mosógép, ipari-diszkós láda. Akkor még nem éltem de az egyén csak 30as hangszóróval csinálta meg "ócska fadarabokból" 30cm-es hangszóróval, 2x50 wattal tornatermet úgy behangosította hogy saját hangját alig hallotta Aki tudja hogy mekkora egy szabvány tornaterem az gondolhatja mi lehetett. Ez 80as években volt. A rajz le lett közölve több helyen is, nekem a 89-es rádiótechnika könyvben van meg, leírom a paramétereket ha nagyon kell. Most az egyének hátul hever a fészerben a doboz, hogy majd utánaépíti, nyulketrecként szolgált utoljára , ezért én is csak nyúlketrecnek hívom. Mellesleg nincs levédve a rajz és sehol sincs fent.
(#) hammer14 válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Szia

NEM tudom,hogy hogy értelmezted az írásom amire ez let a válasz Mibden estre ha van ilyen szuper láda tervrajzod sztem mások is kíváncsian várják. Én legalábbis biztosan !

Mert:1 vagy tényleg jó és lesz egy projektem !
2 nevetünk egy jót és ajánlunk helyette mást.
Magam részéről én nem vagyok egy profi szaki hangosító viszont ha jó a terv akkor bizonyára mások is megfogják erősíteni. Karlson nevezetű ládáról eltudnék képzelni ilyet amit írsz és az is 30-as hsz val volt szerelve annak idején.
Azzal csak a bibi,hogy már nincs olyan hangszóró bele Vmi altec volt a gyártó ha jól tévedek.
(#) axterix válasza ptesza hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
szia!
Igen ebben teljesen igazad van,de azt te is tudod hogy mechanikailag nem nagyon tolerálja a könnyű (vékony) lengő.Ám bár a precision devices cég régebb óta kőkemény fejlesztéseket csinál és az egyik legjobb legérzékenyebb sub hangszórókat gyártja persze megfizethetetlen áron.Most épp egy sugárzójuk van ami PND2450 néven fut 1000w Neodymium mágneskör amit a dobozon kívül hűteni kell és garantált 99dB.Egyébként az első cég aki elismerte hogy nagyobb teljesítményű hangszórót nem érdemes gyártani mivel úgyse bírná tartósan mechanikailag hisz ha beszerelik egy dobozba és plusz 3dB szeretnének ahhoz legalább 2400w motor kell, plusz 6dB....na ezt nem bírná ki egy eddig gyártott hangszóró se.Örömünkre azért Porkoláb is kísérletezik gyárt 2000/4000w hangszórókat nagyon érzékenyek de ezeket is hűteni kell külön.
(#) sound.man válasza ptesza hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Hangszóról volt szó és 90dB-ről.. 95-98 az már jó én a 90-en akadtam ki.. Nem tudom, de biztos nagy bűnt követtem el ezzel, hogy azt mertem állítani, hogy igenis nagyobb cégek 98dB-es nyomókat is tudnak csinálni ami sub mert létezik.. Nem beszéltem semmilyen alsó hátárfrekiről sem. Bővebben: Link Lehet nézelődni 97dB-is találni.. Amúgy meg nem tudom miért linkeltél be egy ládát amikor hangszóról volt szó..
(#) sound.man válasza axterix hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
szia!

Ne haragudj, hangszóról volt szó és nem írtam 100-at hanem 90-re mondtam, hogy van több is. Amúgy az meg elég gáz ha 100dB van csúcsteljesítményen... Viszont sajnos igen volt beymám is a francba, 5" lengős ami papíron 97dB ha jól emlékszem a típusa beyma 18G440 volt, de megnézem neked, sőt képet is tudok feltölteni róla. Ilyen több kw-os rendszereknél senki nem vág passzívan már.. Amúgy meg megfordult már a kezem alatt egy pár hangszóró.. Beyma, Ciare, Voice acoustic..
(#) compaqamplifier válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Karlson az megint más, bár azt is hallottam hogy dicsérte az egyén.Altec viszont lehetséges hogy az mivel arról közölték még a voice of threatre c ládát.
(#) compaqamplifier válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
(#) ptesza válasza axterix hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Jól látod, erősebb motort kisebb légréssel , különleges tekerési módszerekkel ,és huzalokkal tudnak elérni.A membrán is különleges , több réteg különböző fajta anyag , különleges forma. Jó drágák is , de a nagyobb baj ,hogy ezt már nem fogják tudni otthon javítani ,mert nem lesz hozzá alkatrész.Huzal , pille , stb.
(#) hammer14 válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Hát én ezt nem látom egy nagy csoda ládának! Úgyértem szólhat nagyot persze,de egy sima nyitott láda hangolatlan reflex,nekem is van itthon két kis sal hangfalam úgyanígy van megcsinálva,mert így ment a legmélyebbre.. Igaz már vagy 2 éve be se kötöttem sehová ágyam mellet gyertya tartó.
Ha tévednék a linkelt ládával kapcsolatba akkor javítsatok ki hogy,miért is tud extra dolgot!
(#) Doncso válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Te valamit félreértesz, egyáltalán nem favorizálom a sal-t, sőt, kifejezetten felfordul tőle a gyomrom, de te kérdezted mi az előnye.
(#) sound.man válasza axterix hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Na és csak, hogy elhidd..
(#) axterix válasza sound.man hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Szia!
Én eddig se a te technikádról beszéltem és nem mondtam hogy neked nem lehetnek hasonló kaliberű rendszered!Hidd el most küldözhetnénk egymásnak a képeket kinek mije van,de nem erről van szó.Rá szerettem volna világítani hogy ezek nem otthoni standard használatra való,nem is igazán lehet.Vegyük példának a te hangszóródat kb 800/1600w ügye? Ehhez párosul egy legalább 2kw-os erőmű hogy maradjon tartalék,ne keljen clippen ..... Na itt jönnek a gondok. Általában a betáp elosztótól a konnektorig általában 1,5mm2-es, legjobb esetben ha a tulaj magának építette a lakást 2,5mm2-es vezetékkel mennek el. Ha ilyen vezetékeknél csutkára hajtod az adott erősítőt akkor a vezetékek melegedése miatt ha nem megfelelő a betáp biztosító (16-25A max) akkor tűzveszélyt is kockáztatsz. Kigyúladhat a falban a vezeték. Ezek a szűk keresztmetszeteknek dinamika csúcsokban így is szépen megnő az ellenállása és leesik a feszültség, ennek következtében lecsökken az erősítő teljesítménye. Ha szűk keresztmetszet, laza kötés van valahol a lakás előtt a villamos hálózaton akkor képes az egész lakásban a feszültséget észrevehetően meghúzni......stb Egyszóval nincs elég dinamikád,(nekem valahogy mindig kell a 32A)ez csak a subbod felette nincs semmi.Én csak azért írtam neked mert ptesza-nak gúnyosan írtad mit akar a kicsi.... olvasd vissza pedig ő mindig az adott kérdéshez és felhasználási módjához igazítsa a válaszát,hidd el ért a hangszórókhoz.Nekem is segített egy EV-12l és reflex ring párosításában mai napig monitorként megyen és mások is szeretik a hangját.Nem hiszem hogy ezzel szoktál házimozizni a nappaliban! Ha igen akkor beteg vagy! Részemről lezárva az ügy.
(#) andriska_13 hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Sziasztok,Talan nem ez a megfelelo hej de velemenyeteket szeretnem kerni errol az erositorol:http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php?cPath=234&products_id=6068 Lehet ez 2x1000w es menyire jo?
(#) bensepeter válasza andriska_13 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Szia! Szerintem végfokra nem ez a megfelelő választás, mi több a 2*1000W-ot felejsd el!
Mire szeretnéd használni a végfokot és hova tervezed? Könnyeben tudnék neked segíteni választani. Mennyit szánsz rá? Milyen hangfalakat hajtanál róla?

üdv: Petya.
(#) ptesza válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
D osztályban még elképzelhető lenne. Drága játék...
(#) pinyó39 válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Milyen ezer watt? 2x300 W 4 Ohmra, autómba komolyabb van.
(#) andriska_13 válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Es az 1000 az p.m.p.o?
(#) andriska_13 hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
(#) sound.man válasza axterix hozzászólására (») Feb 20, 2012 1 /
 
Idézet:
„Egyszóval nincs elég dinamikád,”
Huha. Ezt így csuklóból rávágod, hogy nekem kevés a dinamika a cuccomba.. Magas nem kell még rá? Vagy nem kevés a mély? Amúgy se tudom miért írtad le ezeket. Na mindegy én is lezárom az ügyet. Az jött le a beszélgetésünkből, ha gúnyosan írok akkor hülye vagyok és nem értek semmihez és cseréljem le a kábeleket a házba és akkor több lesz a dinamikám! Köszönöm a segítséget.
(#) ozpecs válasza axterix hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Azért ez nem egészen igy van, a zene átlagosan talán 30% kitöltési tényezőt jelent leszámítva egy két orgona tuttit vagy nagyon durva elektronikus zenét, szinuszt meg kevesen hallgatnak. Elég nagynevű gyártőnál is láttam olyat hogy azt irták ki ők 1/8-as kitöltéssel számolnak csak. Na az azért szerintem már nagyon kevés. De a 30% általában elég jó közelítés. Mértem is mielőtt rákérdezel tavayl szilveszterkor nagyon pocsék volt a hálózat igy vittünk magunkkal fesz stabilizátort, 1250VA-est ami kiírja a terhelő áramot is szép nagy műszeren Na erre volt rákötve 5 db RCF310A (350W/db, keverőpult, meg még egy kis 2x300W-os végfok két WHARFEDALE titan12-vel és elég rendesen hajtottuk néha be is villant a clipp. A müszer szerint megdöbbenésünkre kb nagyobb csucsoknál volt az átlag 4-500VA összesen !!!
Következő: »»   112 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem