Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   329 / 507
(#) pudding1 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Nem számoltam megtérülést, mivel azt sem tudja megmondani senki hogy jövőre mennyibe fog kerülni az áram, így saccolni is értelmetlen lenne.
(#) laccika77 válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Azért ez nem kis beruházás volt.
(#) btoti válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Az adattábláról több nemigen derül ki. A 13.120 a család: állandó mágneses DC motor. A Lenze honlapján se sokart árulnak el a konstrukcióról, esetleg Google kereső: "Lenze pm dc motor", vagy hasonló.
A Lenze honlapja.
A PM DC motorok kommutátoros (szénkefés) forgórész tekercseléssel (nyilván az állórész a többpólusú mágnes) készülnek. Csak így lehet egyenárammal motorként működtetni.

Esetleg a rotor kommutátorra menő tekercsvégeinek az átkötésével lehet játszani feszültségnövelési céllal, ha szétszedés után a konstrukció lehetővé teszi. Ezzel a névleges (egyben a legjobb) ford/teljesítmény értéket kisebb ford. felé lehet vinni, talán 1/2 fordulathoz. Lejjebb nemigen áttekercseléssel sem, mert a mágnes pólusszáma, a rotor bordázata és a kommutátor "szeletelése" adott. Hogy ezt a kérdéses motoron meg lehet-e csinálni, az csak szétszedés után derül ki. Kérdés mennyiért jutsz hozzá, érdemes-e kockáztatni? A másik aggodalom, hogy ez generátorként biztosan jól használható, de, hogy generátorként mekkora ford-hoz mekkora fesz. és telj. tartozik csak az tudja megmondani, aki ezt MEGMÉRTE. Ahány motorból generátor, annyi variáció a belső konstrukció különbség miatt.

Egyben is írhattam volna, mostmár ez van.
Kb. ez várható, de generátorként pont ezt produkálja-e, meg nem tippelem - lehet jobb is, rosszabb is, de nagyságrendben valahol itt lesz. 10-20V, 40-100W, ami egy ablaktörlő motor is tud. Igaz, hogy akkor nincs telj. tartalékod.
(#) btoti válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Trend azért van, évi 10%-s növekedés.
Nagyságrend érdekelzt volna - 5-10 év, 15-20 év a két inverter és napelemek miatt.
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Ha jelenleg van hálozati áramod,számold őssze,mennyi pénzt fizetsz évente.És számold ki mennyibe kerül egy szigetrendszerü szgenerátor,mindenestül,aksik,inverter,esetleg napelemek,stb.Ebből a két adatbol kőnnyen kiszámolható a megtérülési idő.Ez alol,csak a kizárolag szigetrendszerből ,,,élők,,, a kivétel,ahol az üzembehelyezés Pillanatában megtérült minden kőltség.(végre rászabadultak az áramra,petroleum lámpa helyett)
(#) laccika77 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Üdv! Akku töltésre ideális lehetne, a tartalék miatt nagyobb szélben sem kellene fék a rendszerre. 8ezerért árulják, lehet,hogy szerencsét próbálok vele.

Szia!
Ennyiért szerintem megér egy próbát, bár nem én fizetem. Még, ha később át kell buherálni, vagy áttételezni 2-3 szorosra. A Lenze nem gyárt bóvlit!
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Nem a számolással van gondom!
Az inverterek és napelem cellák árával sokkal inkább. Ezért gondolkodom közvetlen generátoros betáplálásban (nem kell inverter és a fordulat stabilizálás is megoldódott).
(#) pudding1 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

(Mivel majdnem mindent használtan, ill. áron alul vettem meg, így a megtérülés 5-10 év. Sokat kellett "vadászni", mert pl. az fd 300-as szélgenerátor új ára is 120.000ft volt, nekem meg 46.000ft lett az átlag ár amikor az utolsót is megvettem. Összességében a hivatalos új ár 1/3-a lett elköltve a rendszerre.)
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

Mivel csak szigetrendszereket telepitettem,a hálozati visszatáplálásban nem sok tapasztalatom van.Volt alkalmam látni néhányat,de azok mind akkusak,inverteresek.
(#) btoti válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

Kösz!
Így, az 1/3 árral nem olyan tragikus. Az inverterek és napelemek miatt izgatott. Egy drasztikus energiaár emelkedés, ami bent van a pakliban, ezt az időt mégjobban lerövidíti és ráadásul nem lesz egyik hónapról a másikra 1,5-szeres villanyszámlád.
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

Igen, a közvetlen generátoros betáplálás házi kategóriában nem egy elterjedt variáció. Remélem nem előttem még ismeretlen műszaki oka van (a nagyobbaknál működik, itt is kellene). Jogi, áramszolgáltatói akadálya nincs. Ezt már leleveleztem.
Ha működik, egy irányadó lehetőség lehet másoknak is. Aszinkron generátornál a szinkronozásnak is csak +/- 5%-s frekvenciaegyezés a feltétele.
Nincs méregdrága inverter, akkutelep, amik már első olvasatra elveszik az ember kedvét nagyobb 10-20kW-s szélerőmű megépítésétől.
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Azért a nagyon nagy generátoroknál egészen más erőviszonyok vannak.És a befektetett pénzek is ,,,nagyobbak,,,,,meg természetesen az elvárások is.De probálkozhatsz kicsiben is megvalositani.
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Természetesen én sem a házi nagynak (~25kW) ugrottam neki elsőre. A kisérleti (4 m2, 1,1kW, 720 1/min aszinkron gép) készülget.
Ilyen típussal 3-5 kW-s (25-30m2) már fedezheti az éves villanyszámlát milliós nagyságú inverter és akku telep nélkül! Ugyanennyi éves energiához nem hálózatvezetett generátoros megoldásnál 2-3-szor nagyobb már a beépített gen. teljesítménye (és ára) is, + inverter, akku. ...?! Egyenlőre a kulcskérdés az áramszolgáltató részéről is befogadandó aut. szinkronizátor (olcsó, hozzáférhető legyen). Dolgozom rajta. Itt a fórumon is próbáltam ez ügyben korábban nyomozni, de sűrű sötét csend.
(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Volt alkalmam ,,,felmászni,,, a szó szoros értelmében,olyan szük a nagy,profi széltornyok belsö része.Nos ezekben a szélgenerátorokban a vezérlés,computeres,árban csak elenyésző töredék a többi felépitmény mellett(milliós nagyságrendü Euroban).A lényeg viszont,hogy van bennük egy olyan modul,amit fázis szinkronizátornak neveznek,és ennek a feladata hogy a szgenerátort csak akkor kapcsolja rá a hálozatra,amikor már beált a szinkron fordulat,Ugyanez a modul választja le a generátort,amikor a generátor teljesitménye,egy bizonyos érték alá esik.Ez a modul több részegységböl áll,az egyik legfontosabb a 3 fázisu,fáziskomparátor,a másik fö része a teljesitmény figyelö(ezt magyarul nem tudom hogy nevezzem),ami szintén egy nagyon lényeges része.
(#) sziriusz válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Üdv Pudding1!
Jó információ lenne egy becsült éves kWóra teljesítés a szélgép egy négyzetméterére, azzal a megjegyzéssel, hogy szerinted milyen széljárású helyen vagy.
(#) athor77 hozzászólása Ápr 20, 2011 /

Sziasztok.
Ma összerektam ideiglenesen a tengelyt rajt a két DC roller motorral.
Sorba kötöttem őket és terhelés nélkül simán multival rámértem mit tudnak együtt.
Kb. hatot kellett tekernem rajt és elérte a 10 voltot.
Ha lesz időm holnap csinálok pár képet és teszek rá égő terhelést hogy ampert is tudlak mérni.
Mekkora égővel érdemes terhelni?
55W -os reflektor izzó megteszí?
A lapátokat majd ezután készítem el.
Meg kell mérnem az indulási nyomatékot.
A kg-ból hogy tudom meg hogy mekkora felületű és milyen gyorsjárású lapát kell?
(#) Barret válasza athor77 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

A terhelés döntően a lapátkeréktől függ.
A levehető teljesítmény határozza meg
Másik tényező:hány voltot tud termelni?
Nekem már elcseppent a 12V10A-es halogén...
Szereztem rá 24V 200W-os halogént,de direktben már ez is meghalt volna...Ezen keresztül szoktam akksira kötni.
Szóval meg kell tapasztalnod.És ott a kiszámíthatatlan tényező...(vihar) Na ott jön ki az IGAZI teljesítmény!
Van 2db 6V 105 Amperórás akksim,ezeket töltöm kisegítőben vele. 9v 20A a maximális töltési fesz és áram.
Ezt nehéz folyamatosan átlépni Rövid ideig meg bír az akksi többet is.
(#) pudding1 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Nem igazán vagyok otthon ezekben a számolós dolgokban, de amit tudok megadok, hátha jó lesz valamire. A 2kW-os generátor még csak 5 hónapja üzemel, ez alatt az idő alatt 280kWh-t termelt. A lapátok 175cm hosszúak, ebből 15cm a felfogatás, e felett 25cm széles a lapát, a csúcsánál pedig 7cm széles. (A gép 6 lapátos) Szinte kizárólag az északi szelet tudom hasznosítani, a déli olyan turbulens hogy számottevő teljesítményt nem tudtam belőle kivenni. (k.-ny.-i szél itt szinte soha nincs) A hely közepesen szeles.
(#) athor77 válasza Barret hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Szia.
Csináltam egy tesztmérést.
Kb:200 as fordulat
20-25V
0,4A ?
24V-os 10W-os halogénnel

Nem kevés az amper egy kicsi szerinted.
Próbáltam 12V-os 55W-os refi izzóval.
Ott 2A de 8-10V 100-as fordulaton kb.
(#) Dzsos hozzászólása Ápr 21, 2011 /

Egyenlöre nem foglalkozom a széllel tovább igy ha valakit érdekel megvállnék egy-két szervómotoromtol.Mindegyik 3fázisú állandó mágnesű a legnagyobb 24,5 KW 300fordulattal.Bár ez már motorként hibát jelzett melegedett.nem picomotor 250kg a súlya. a többi 1-4kw közöttiek.
(#) laccika77 válasza Dzsos hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Üdv! A legkisebb adatai, és ára érdekelne.
(#) sziriusz válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /

Köszönöm az infót. Szerintem ilyen adatokra szükség van, segít eldönteni, hogy maradjon valaki hobbi szinten, vagy próbálkozzon megtérülő beruházással.
A másik fórumon ZordonC3 közölt szélmérés adatokat. Ezeket én felhasználtam vízszintes tengelyű szélgépre. Ennek alapján a szélkerék által súrolt felület 1 négyzetméterének éves teljesítése 50,75 kWóra, ami most kb. 2537 Ft/év megtérülést ad. Megjegyzés: a 7 m/sec-nál nagyobb szélsebességet a lefordulás miatt 6,5 m/sec-os sebességgel számoltam.
(#) athor77 válasza Barret hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Ma ha időm engedi kipróbálom hogy sorba kötés előtt egyenirányítom őket hogy ne dolgozza meg az egyik a másikat.

Az 55W-nál eléggé lefogta a rendszert.
Még a kétsoros csapágy hiányzik hogy az összeállítás hibái miatti feszültséget is levegyem a tengelyről.
Ha kompletten összeállt majd még megírom hogy akkor hogy muzsikál.
(#) btoti válasza athor77 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Szia!
Hát ez a 10W körüli telj. nem valami vigasztaló!
Mekkora volt eredeti üzemben (a rollerben) ezeknek a motoroknak a fordulatszáma (felnőtt, padlógáz), és a meghajtó akku fesz-e? Mekkora az adattábla szerinti max. áram? A fényképen olvashatatlan az adattábla. - Ezekből már saccolható lenne, hogy generátorként mi várható (10, 50, 100 W). Generátorként illik a névleges motor fordulat min. 1/3-, 1/2 -ével forgatni hatásfok gondok miatt. Így még kellő teljesítmény tartaléka is marad a viharokra.
A plusz egyenirányítás nem igen javít a helyzeten, mert már eredetileg is lüktető egyenáram van a kimenetén a kommutátoros egyenirányítás miatt. (A DC motor mindíg kommutátoros - ettől lesz a váltóáramúból egyenáramú motor, vagy generátor.)

Látatlanul fordulatszám gondot borítékolok. Generátorként min. 500 körüli fordulatot tippelek elfogadhatónak.
(#) btoti válasza lehar hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

A "sűrű sötétségtől" ez már több, de sajnos nem sokat segít rajtam.
Igazi nagy szélerőmű "megmászását" irigylem - tanulni, tapasztalni a nagyoktól kell! És persze eldönteni, hogy miket lehet elhanyagolni a házi méreteknél. Merőben más költségarányok vannak. (Fellelt anyagok. Sokkal inkább vasdarabokat, villanymotorokat találunk, mint mikroprocesszoros vezérléseket.)
Igazából nekem frekv. összehasonlítás kell. Aszinkron generátor szinkronozásának csak a frekvencia +/- 5%-s egyezése a feltétele. Főleg azért ez a nagy könnyítés, mert tulajdonképpen motorként kapcsolódik a hálózatra, majd a szinkronfordulat fölé pörögve generátorként működik néhány másodperc elteltével. Így minimális fesz. és terhelés "rántást" okoz. Ezzel sem veszélyeztetve az egyesített európai villamosenergia rendszert az összeomlástól. - Röhej, amikor ezzel érvelnek a házi szél, nap erőművek ellen, holott a saját érdekeltségeikbe tartozó foszilis energiaszektor bevételét féltik!
(#) athor77 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Ezekről van szó.

2.jpg

1.jpg

(#) lehar válasza btoti hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

A szinkronizáló modul müködéséröl szeretnék,apránként többet irni.A legfontosabb része a kettös bemet,az egyikre a hálozatot kapcsolják,egy kis 3 fázisu transzformátoron keresztül,a másik bemenetre pedig a generátort,szintén illesztőtranszformátorral.Innen a két különálló jel már egy kétutas fáziskomparátorra megy,majd annak a kimeneti jele két ujjabb részt vezérel,az egyik a hálozati feszültség jelenlétét figyelö körre,egy másik rész pedig a fékezö rendszerre megy,ugyanis a modul,mindig ,,,megvárja,,, amig a generátor valamennyivel tulpörörg,amikor a tulpörgés megtörtént,akkor kapcsolja be a féket,ami csak éppen anyira fogja vissza a generátort,amig az,és az általa gerjesztett áram,szinkronba kerül a hálozattal.csak és csakis ekkor kapcsolja a generátort a hálozatra,miután ez megtörtént a fékek ujra kioldanak.A generátor lekapcsolásárol a modul egy másik része gondoskodik,egy teljesitmény figyelön keresztül,szintén transzformátoros traduktoron keresztül,ami megakadályozza a szgenerátor oriásventillátorrá alakulását nagyon kicsi szélben.Ha érdekel majd megprobálom részletezni az eggyes részegységeket is.igy talán egy kis fantáziával megprobálhatod háziméretüvé,és árrá szeliditeni a vezérlő modult.
(#) Barret válasza btoti hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

10W-os izzón keresztül nem adhat többet,ez nem örökmozgó...
Következő: »»   329 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem