Fórum témák
» Több friss téma |
"Mennyi meleg vizet? " Azt majd a szél eldönti
Szia!
szerintem 100l havonta. Az is néha 60C fok.
Vagyis nem energia nyerés a lényeg, hanem a kísérletezés és építés öröme.
Az ékszíj mennyire veszteséges a bordásszíjhoz vagy a fogaskerék áttételhez képest?
Mert a fogaskerék áttételt a lassú fordulathoz, az ékszíjat pedig nagy fordulathoz használni, mert az ékszíj megcsúszhat ha túl nagy a forgatónyomaték? Ha nem csúszik meg akkor mekkora a vesztesége arányaiban? Melyiket érdemes használni szélgenhez?
Illeltve melyiket mekkora fordulaton szokták használni?
Ékszíjnak van a legnagyobb súrlódása,a kialakítása miatt. A bordás szíj a legjobb.Nem kell szorosra húzni,alig van ellenállása.Még a fogaskeréknek is több van,mert nem mehet szárazon,kenni kell valamivel.Az meg ugye fékezi,pláne hidegben.
Mekkora arányú áttételt lehetne megvalósítani szerinted egy szélgépen? 2000szeres?
Először arra gondotlam hogy a lassab fordulatra tennék két spéci fogaskerék szöghajtást, 3,63szoros áttétellel, két diferenciálművet, átalakítva. így már 200fordulat környékére jönne ki percenként, ha a lapát sebességét 30fordulat per percre méretezném. A két szöghajtással pedig szeretném egy tengellyel levezetni a szélkerék aljára a forgást, és ott növelném tovább a fordulatot, ékszíj helyett bordás szíjjal és akkor már csak meg kell tízszerezni a forrdulatot. Elég szkeptikus vagyok.
Szép gondolat, hibás számítás. Kétszer 3,63-as áttétellel 30 fordulatból 395 kimenő fordulatot kapsz. Közben a szélkereked a torony tetején körbe-körbe forog. A terelőlapát egyenletes szélnél megfogja, de pillanatnyi kimaradás vagy oldalirányú széllökés hatására megpördül.
Tényleg. Én összeadtam a két szöghajtás szorzóját, pedig össze kell szorozni, akkor már csak 4-5 szörözni kell a fordulatot.
Attól még forgolódik a szerkezeted.
Akkor vagy vezérleni kell egy lépkedőmotorral, vagy fékezni kell, hogy ne ficánkoljon?
Függőleges tengelyű szélkerekek hajtását szolták lehozni. Általában közvetlenül, áttételezés nélkül. Vízszintes tengelyűeknél fenn van a generátor és az esetleges áttétel. Vízszivattyúnál meg excenterrel mozgatott húzórúd hozza le az erőt.
Hogyan lehetne megfogni? Nem tudom. Talán valaki arra is tudja a választ.
Egy lendkerék, ami giroszkópgént is szolgál jó lehet?
Igen. Mekkora fordulaton pörgetnéd? Fix kapcsolattal, vagy szabadonfutóval? Akkor is pörögne, ha áll a szélkerék?
egy villanymotor hajtaná, valami ventilátorból kiszedhetném. Nem sokat fogyaszt egy ilyen szerintem, ha jól van ccsapágyazva. Így akár megőleges is lehet a tengelye a szélgen lapátjára, be is burkolhatom, és a generátor termelte áram pörgethetné a motort.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
Talán még érne is annyit, amennyit fogyaszt. Mekkora szélkerékhez szánod? 5 m átmérő?
Ne haragudj, de nem tudom, még csak ötletelek. Minnél nagyobb teljesítményűt szeretnék.
A generátort fent kell elhelyezni,a termelt energiát meg kábelen lehozni. 1:6 arányú áttétel fölé meg ne menj,mert a termelt áramot megeszi az áttétel... Vagy ha mégsem,akkor meg nagy méretű gépben kell gondolkodnod.Azt meg összedönti az első vihar. Ugye nem voltam negatív?
DE MIÉRT?
Ha akarok, olyan fogasszíj Áttételt csinálok, ami nincs 10 kiló. Egyébként a nagy fordulatú gen. kisebb mint a lassúfordulatú gen. ez is számít súlyban. Vannak csöveim,6 méter hosszúak, 100-140mm átmérőig, ilyen csövekből szeretném építeni a szélgent tartó vázat, mekkora a legnagyobb megengedett magasság?
6 m csúcsmagasság. Nem a torony, hanem ahova felér a lapát széle.
Ha valakinek nem tetszik, lebontatják. Miért? Csak. Településképi okból vagy mert zavarja a szomszédot, hogy nálad forog valami. Próbálj engedélyt szerezni! Persze ehhez pontos tervet kell beadnod. Méret, teljesítmény, zajszint, ...
Honnan mérik a 6 métert? a tengerszinttől, az utcaszinttől, a betonalaptól? Mert elég nagy földkupacot össze tudok hordani, ha kreativitásról van szó.
Nagy áttétellel erős szél kell,hogy megmozdítsa! Kis áttétellel meg kisebb szellő is mozgásra bírja.
Itt nálunk (Magyarország) a kisebb szellők dominálnak. Nagy fordulatú generátorokat meg el is felejtheted! Már a 600-as fordulat is sok! De ha kitartóan építgetsz,erre a megállapításra fogsz jutni magadtól is. Kerékpár agymotor a legjobb ide,1:3-as áttétellel tökéletes! Direktben hajtva elég erős szél kell hozzá hogy töltsön.(tapasztalat)
Nekem van 220V-os három fázisú állandó mágneses villanymotorom,ez mehet direktben áttétel nélkül.
Ennél jobbat nem tudok elképzelni Fent is van,már kis szélben termel valamennyit. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2018
1500W agymotor Mekkora lapátot kell készíteni, ha olyan 7 méteres magasságban, és 3:1 átétellel akarok 1500W elektromos teljesítményt kinyerni?
Ha sikerült meghívlak egy sörre A PVCu csőből készült lapát szerinted működhet? Ezek a motorok milyen feszültséget adnak le? Milyen vezérlés kell hozzá, hogy egy 12voltos akkut megfelelően töltsön? Milyen túlpörgés elleni védelmet használjak? Kérlek hogy ha tudsz, minden kérdésemre válaszolj.Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2018
3,5 m átmérőjű szélkerék 10 m/s szélsebeségnél 25 % becsült hatásfokkal tudja az 1,5 kW-ot.
Valaki már készített hasonló méretű szélkereket vastagfalú PVC csőből. Arra kell vigyázni, hogy csak követő szerkezetnél használható, mert ha a torony előtt van, erősebb szél meghajlítja, belever a toronyba és eltörik. Erre is volt már példa.
Tehát a követő szélkerék, amikor a torony titakarja a szél egy részét?
Hány lapátot kell tennem 3.5méteres átmérőnél az 1,5 kw hoz? Milyen szabályzó kell a fentebb linkelt motorhoz? Köszi.
1. Igen.
2. Amennyit akarsz. 3. Milyen célra? 4. Szívesen.
2-Tehát akkor egy lapáttal is ugyanakkora teljesítményt érhetek el, mint mondjuk 10-el?
3Akumlátortöltésre szeretném használni, lehetőleg 12v.
Elvben igen. Minél több a lapát, annál lassúbb a kerék. Nagyobb a nyomaték, de kisebb a hatékonyság. Kevesebb lapátnál nő a fordulatszám, javul a gyorsjárási tényező, ezzel együtt a hatékonyság (hatásfok, bár nem teljesen ugyanaz a kettő). Egy lapáttal lenne a leghatékonyabb, de a járás egyenletessége és főképpen esztétikai okok miatt a háromlapátos a leggyakoribb.
Lehet kapni készen is szélgenerátor vezérlőegységeket. Nem elég tölteni az akkut. Ha megtelt, a termelt energiát illik felhasználni, pl. vízmelegítésre. Ha nem kell, akkor söntön szokták eldisszipálni, vagy le kell állítani a kereket. Biztonsági fék vagy szélből kifordítással lehet védeni túl nagy szél esetén vagy leterhelés nélkül túlpörgő kereket. Töltésvezérlő1Töltésvezérlő2 |
Bejelentkezés
Hirdetés |