Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   90 / 174
(#) Kovidivi válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Ott a poti a kimenet közelében. Vele van egy soros ellenállás. Ezeket mérd meg, milyen értékűen, és át kell méretezni őket. Bírni fogja a 12V-ot.
(#) reloop válasza Tambi hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Úgy látom rendben lesz, mit értesz lassúság alatt?
(#) Ge Lee válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
A másodikra nem találtam semmit, amiben a 494 van olyat már variáltam valamikor. Ha jól emlékszem akkor a kimenetnél lévő trimmer a visszacsatoló körben van, tehát annak a módosításával tudod tágabb határok mellett állítani a feszt.
Ahogy már előttem is írták, nézd meg hogy a trimmer végeivel van-e sorban ellenállás. Ha van, akkor próbáld meg egy picit növelni vagy csökkenteni az értékét (mondjuk 10-20%-ot) és nézd meg hogy milyen irányban változik a fesz, illetve a trimmert is tekerd el a kívánatos irányba. Biztos hogy be tudsz majd állítani 12V-ot. Ha nem jön össze, akkor lehet hogy a trimmer másik végével kell sorba kötni valamekkora ellenállást, erre már nem emlékszem. Illetve amit nekem hoztak annál nagyobb feszt kellett csinálni mert ledeket hajtottak róla.
(#) Balabmw válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Igen,a poti a visszacsatoló körben van.
Beletúrok és majd jelzek, hogy mit sikerült.

Köszönöm a válaszokat Mindenkinek!
(#) siletto válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Üdv!
Szeretnék tápegységet építeni, és úgy gondoltam, hogy mikrohullámú sütő transzformátorral oldanám meg.

Egyszer csináltam már ilyet, a szekundert leszedtem és a helyére én tekercseltem huzalt, majd epoxigyantával lefixáltam. Ez működött, azóta is működik. Az lenne a kérdésem, hogy más próbálkozott-e már vele, és ha igen, milyen eredménnyel?
(#) Balabmw válasza Balabmw hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
Az NE1101 vezérlőst megnéztem,ez az újabb design.
A poti egyik vége gnd,a másikkal sorban egy 3,2k van. Ezt 10k-ra növelve lejutottam 17V-ig,de ott megáll, hiába növelem tovább. 21V alatt már fura hangot is ad,gondolom annyira belenyúl a szabályzó rész.
A másik gondom,hogy a teljesítmény is csökkent,17V-on ~7A felett lekapcsolt.
Jövő héten megnézem a régebbi 494 vezérlőset. Arról olyan leírást is találtam, hogy az áramkorlátot hogyan lehet állítani.
(#) marone hozzászólása Nov 15, 2015 /
 
Sziasztok !
Kérdezném hogy szerintetek egy "mezei" kapcsolóüzemű tápegységet lehet-e minőségi audio tápként használni úgy ha mondjuk kap még egy valag szűrést plusszba.
Tehát mondjuk kapna porvasmagos fojtót (nagyfrek.) + lemezelt fojtót + fóliakondenzátort az elko-val párhuzamosat, ilyesmi.
(#) zsa hozzászólása Nov 15, 2015 /
 
Sziasztok! Segítségeteket kérném (Xbox360 jasper) 150W-os tápja javításában. Készenléti állapot az meg van ,de indításnál pirosran villágít a tápegység ( tílt) . Ha kedve van működik tökéletesen órákig is. Szétszedtem de nem leltem durva elöregedett alkatrészt. Szekunder oldali kodik jók , a nagyfesz részen lehet valami hiba terhelésre. Köszönöm a tanácsokat előre.
(#) kameleon2 válasza marone hozzászólására (») Nov 15, 2015 / 1
 
Szia! Nekem egy 12V/5A-e snotebook táppal megy egy TDA 7297. Egy "valag" plusz szűrés nélkül. Teljesen jól szól 2 éve, pedig nagyon kis dobozban van, közvetlenül egymás mellett a két burkolatlan panel.
(#) kameleon2 válasza zsa hozzászólására (») Nov 15, 2015 / 1
 
Egzakt módon akkor lehetne valamit mondani, ha külső tápról indítanád el. A saját táp kondijai kiszáradhatnak - amit szemmel nem biztos, hogy észreveszel. Ki kell forrasztgatni egyesével és például alkatrész teszterrel megnézni. Ha külső tápról meg az XBox, akkor a táp a ludas egyértelműen, bár nem árt ilyenkor egy árammérés sem.
(#) Ge Lee válasza marone hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Mit jelent a minőségi audió táp? Nekem a 2x400W-os végfokomban "mezei" kapcsolóüzemű táp van, és pont úgy szól vele mint a nem kapcsolóüzeművel.
(#) marone hozzászólása Nov 15, 2015 /
 
Merthogy a kapcsolóüzemű tápban állítólag feszültség "túllövések" vannak, meg zajos, stb.
Hát ezért kérdeztem.
(#) zsa válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
A szekunderi kondik ESR értéke elfogadható, diodak jók . A primmer oldalon (varisztor ,sck056 thermistort , ventilátort ) cserélgetik a youtobe-n piros led esetén . Tipus : HP-A1502p2
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
(#) kameleon2 válasza zsa hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Nem eszetlenül cserélni kell mindent, mert van, hogy az új alkatrész rosszabb, mint a régi. Külső tápról próbáld meg. Ha több tápfeszed is van, egyesével vissza lehet tenni az eredetit is párhuzamosan. Akkor kiderül, hol a gond.
(#) csapo1002 hozzászólása Nov 16, 2015 /
 
Sziasztok. Olyan problémám lenne, hogy van egy Genius 5.1-es hangfalszettem és állandó búgás hallható a mélynyomóból, kikapcsolás után is. A búgás a mélynyomó hátulján lévő főkapcsoló lekapcsolásával megszűnik. Arra már rájöttem, hogy a tápegység búg benne, szerencsére, nem a végfok. Lehet ezt valahogy orvosolni? Köszönöm a segítséget előre is!
(#) szucsistvan123 válasza csapo1002 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
A táp szűrőkondit kellene megnézni, vagy lehet árnyékolási hiba is.
(#) Kovidivi válasza csapo1002 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Vagy ha sima trafós, akkor a trafó lemezei rezegnek. Húzd meg az összetartó csavarjait. Ha kapcsolóüzemű tápos, akkor kicsit mélyrehatóbb a probléma.
(#) zsa válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Köszönöm a tanácsot a nagyobb Uf kondikat kimértem jóknak találtam ,de a mai napon az összest kicseréltem újra kivéve a 420V 150uf -ost. Sajnos nem hozzott sikert ahogy gondoltam nem a kondikkal van gond . Diódák (Smd tranzisztor) , biztik átnézve nincs szakadás, zárlat. Standbay állapot működik de indításra pirosra vált és leíilt a tápegység . Xbox tápbemenetét megnéztem 12v os ágon nincs zárlat . Minden tanács érdekel ha tud valaki segíteni vagy már találkozott ilyen xbox360 táp hibával (pirosan világít a táp indításra). Sajnos cseretápom nincs hogy kipróbáljam .
(#) zsa válasza zsa hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Kipróbáltam az xbox360 tápot gép nélkűl is ,direktbe kötve de azzonnal letilt terhelés nélkül is . Valami tip mit nézek még meg ?
(#) csapo1002 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Azt elfelejtettem írni, hogy "csak" egy pár hete kezdett el így viselkedni!
(#) szucsistvan123 válasza csapo1002 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Milyen a tápja?
Kapcsolóüzemű, vagy trafós?
(#) zsa válasza zsa hozzászólására (») Nov 17, 2015 /
 
Keszitettem par kepet hat ha segit valamit, kondik melol kilet szedve a dual 16A dioda az altlathatosag veget.
(#) motorosmedve hozzászólása Nov 17, 2015 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Előrebocsátom, hogy a leszólós dolgokat hagyjuk, nem ezért írtam...
A napokban építettem egy tápegységet, de amikor működés közben kötözgettem a kondikat, egy pillanatra a trafó kimenetre érintettem a kondi egyik sarkát. A másik a Graetz-hídon maradt.
Ekkor megugrott a feszültség. Ennek örömére szétkaptam mindent és elkezdtem a jelenséget vizsgálni. Oda jutottam, hogy az AC12V trafó után 28V egyenfeszültséget mérek a jelölt kapocspontokon. Semmi sem akar felrobbanni és semmi sem melegszik. Kitartóan és fehéren világít a 24V/5W-os izzóm. Láttam már karón varjút, de most nem jövök rá, hogy milyen elv alapján működik. Valaki ismeri? Vagy tudja a folyamatot, hogy mi történik?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015

trafó.jpg
    
(#) kadarist válasza motorosmedve hozzászólására (») Nov 17, 2015 / 1
 
Szia!
A megoldás: Bővebben: Link.
(#) motorosmedve hozzászólása Nov 17, 2015 /
 
Aztamindenit... Tényleg az! Úgy bekavart a graetz, hogy nem ismertem fel a 6.osztályos alapkapcsolást... kőszönöm!
(#) teglascs hozzászólása Nov 17, 2015 /
 
Sziasztok,
műhelyrendezés közben találtam egy HP nyomtatóhoz való 30 V 500 mA-es külső tápegységet (fekete, "öntött" műanyag kocka, a 230V és a készülék felé menő kábelekkel).
A kérdésem az lenne, hogy ez alkalmas-e esetleg arra, hogy egy egyszerű, de szabályozható "labortápot" készítsek belőle? (LM317-tel pl...)
Kezdő vagyok az elektronikában.
Köszi!
(#) Kovidivi válasza teglascs hozzászólására (») Nov 17, 2015 / 1
 
Erre tökéletes, az LM317-et is ajánlom! Én is dobtam össze pont ilyet. Esetleg rakhatnál egymás után két LM317-et, az elsővel tudnál váltani néhány áramerősség között, pl. 10mA, 100mA, 500mA , ennyi lehetőség bőven elég, az utána levő pedig a feszültséget szabályozná. Sőt, ha veszel kapcsoló üzemű step down-t, aminek van áramkorlátja is, még építeni sem kell. Ebay, biztos van olcsóbb is, hirtelen ezt találtam. Inkább ezt utóbbit ajánlom, mert így akár 5V 2.5A-ed is lesz, míg analóg szabályzóval csak 5V 0.5A-t tudsz levenni.
Bővebben: Link 2.15$, hát ez vicc. Ennyi pénzért felesleges az LM317-tel szórakozni.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
(#) Bakman válasza teglascs hozzászólására (») Nov 17, 2015 / 1
 
Nagyon korlátozottan igen. Az 500 mA nagyon kevés.
(#) teglascs válasza Bakman hozzászólására (») Nov 18, 2015 /
 
Köszi.
Tudom, hogy a fél Amper nem sok, de a cél nem is az lenne, hogy egy bikaerős tápegységem legyen, hanem hogy építsek valamit, ami azért használható is (tapasztalat szerzés).
(#) teglascs válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 18, 2015 1 /
 
De jó! Köszönöm.
Mi kell még hozzá, hogy tényleg összehozzak egy ilyet? Kapcsolási rajzban tudnál esetleg segíteni?
Következő: »»   90 / 174
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem