Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Make sure the car is regularly used to keep the battery charged but YOU MUST NOT operate this device with the engine running.” Erre én sem találtam értelmes magyarázatot. De kétszer is leirták, tehát szerintük fontos (magyarázatot viszont nem irtak a cikkben). Elég sok feszültséget bir az IC, nem hiszem hogy 30...40 V-os impulzusok lennének az akku sarkain. Lehet hogy miközben a laptopot nyomkodod ne menj neki egy fának?
Remélem, hogy csak valami ilyesmi biztonsági ok miatt írták.
Én szeretném mozgás közben is használni,de nem vezetés közben. Idézet: „Metal parts of the car are also at 0V so this is acceptable practice.” Egyébként ez sem 100% igaz. Létezik pozitív testelésű személyautó is. (sajnos) A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
Tisztelettel kérdezném,
hogy a képen látható tekercs megfelel-e az előzmény hozzászólásban található autós laptop tápegység megépítéséhez?
Nem. Ami oda kell, az toroid magon kivitelezhető (a képen is látszik).
Ez egy sima fojtó, ami épp elbír 3A-t.
Köszönöm válaszod.
Ezt áttekerve egy toroid magra működne? Vagy nagyon homályosban tapogatózom!?
A 68uH-t nagyon be kell tartani,vagy használhatok nagyobb induktivítású toroid-ot is?
Igérem utána olvasok a tekercsek működésének.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem a elektronika zsenijeihez. Gyerekemtől kaptam egy EONON e1022 autós dvd-hez való "előlapot". Szerintetek ezt betudom üzemelni monitorként, vagy valahogyan? Persze a dvd meg a többi alkatrész amit a másikfelébe van beépítve, annélkül... Látom rajta a 5v-os bemeneteket, de nem merek csak úgy össze-vissza kötni rá feszt. Egy angol bolha piacon vette, a tulaj "találta" a garázs lomtalanításon... 2 fontot kért érte a gazdája,fiam meg gondolta az Apja jót "játszik" majd vele.. Nagyon köszönöm a segítségeteket! További jó munkát!
Az a V-In és V-gnd nem a video?
Szia!
Lehet, de még a bekapcsoláshoz is adni kellene adni valamelyik pontra feszt!
TFT+5V?
Valószínűleg nem csak azt... nem látok negatív LCD tápot, csak bemenetet hozzá.
Sziasztok!
Az tft negatívot majd kimérem, MCU + mi a franc lehet? De majd kipróbálom , tft - mcu-ra kötök rá 5V-ot, negatívokat is ahová kell. És meglátom mi történik... Köszönöm az ötleteket!
Hali!
Bekötöttem, a bekacsoló gombnál világít a led...ennyi. Még valamit csinálni kell... - van valami ami ézékelheti "helyére" van csatolva (ez csak egy előlap) A Tft nagatív a GND mint az usb-é. Hát ehhez én sajna "pici" vagyok...
MCU + esetleg Micro Controller Unit + rövidítése. Azaz mikrovezérlő táp. Talán 3,3 vagy 5V
Sziasztok!
Nos lüke kérdéssel jövök megint mint szokásom. Pc tápegységben kellene segítség de nem javítás meg hibakeresés meg ilyesmi lenne a célom hanem simán csak ismereti illetve használati dolgokban kellene segítség. Túrom egy ideje a fórumokat és az internetet ismeret gyüjtése címen de sajnos nem túlzottan nagy sikerrel. Ami nekem ismeretem van róla és amit olvasással szerztem be is édeskevés megfelelő tipus kiválasztásához. Nos elősször is eléggé kis fogyasztású gép összeépítése van folyamatban (ez kb :30-50W közötti fogyasztást jelent). Ami itt a probléma hogy a jelenlegi kínálatban eléggé el vannak szaladva a wattok már kilowattos irányban. Akad probléma hogy ilyen pici terheléssel némely táp el sem indul vagy ha elindul is instabil , zajos és rossz a hatásfoka. Tudom erre azt mondják ott a paneltáp. Paneltápot meg nem szívlelik folyamatos járatásra. Nade akkor milyen lenne jó erre a feladatra ami kis terhelésen agyonverhetetlenül stabilan bírja a járatást. Valahogy sehol sem találok erre a kategóriára megfelelő alternatívát. Itt szeretném a szakavatottak segítségét kérni akik jobban vágják a pc tápegységek lelkivilágát. Amit szeretnék : Legyen halk esetleg néma. Sima atx méreten szerelhető legyen. Csatlakozás szinten 24 pin plussz 4 pin 2 sata egy molex. Ne legyen az ára horrorisztikus. Ami viszont a legfontosabb hogy atomstabil legyen ilyen kis terhelésen folyamatosan. Várom az ötleteket.
PC táp csatlakozóján ha két pontot rövidre zársz - elindul.
Kotorássz régi kompakt gépekben. Pl. a HP-nak is volt rengeteg ilyen, P4 1,5GHz körüli procival, SD RAM, 20GB HDD meg hasonlók. Ezekben ha jól emlékszem 200W-nál is kisebb táp van (bár általában hogy miket írnak rá az lényegtelen). Ilyen komplett gépet mostanság 5-6000-ért dobálnak a piacon. Csatlakozókat meg olyat forrasztasz rá amilyet akarsz.
Aggkori agyérelmeszesedésben szenvedhetek! A FOK-GYEM régebbi tápjain a feszültség dekádikusan volt beállítható. A "filléres" panelműszerek és helipotok korában ez botorságnak tűnhet, de nosztalgiából ilyet szeretnék építeni. Egyszerűen elfelejtettem, hogy ők hogyan oldották meg. Pl az 1V-os potiról még csak ötletem sincs hová kössem, hogy mindég 1V-ot szabályozzon, így a mellékelt vázlat kapcsolásában nem is szerepel.
Természetesen nem ment el teljesen a maradék sütnivalóm, nem az ellenállásokról akarom a 40V 10A-t "kivenni", csupán az elvet szeretném, ha eszembe juttatnátok pl egy kapcsolási rajzzal. Előre is köszönöm.
Szia! Szerintem - és az én szintén nem túl megbízható emlékeim szerint, ezek a dekadikus megoldások azért születtek, mert így mindig könnyű volt pontos feszültséget beállítani. A potméter "csak" a köztes feszültségek beállítására szolgált, azaz simán sorba volt kötve a dekáddal. Ha letekerted teljesen a potit, azaz 0Ohm állásban volt, akkor a dekád értéke adta a kimenő feszültséget, maximum állásban, pedig tizedeket tudtál szabályozni. Magyarán ha a dekád kerekeket 1-es(tizes szorzó) és 2-es (egyes szorzó) állásba forgattad - azonnal jött a 12V és nem kellett panelműszer, vagy deprez műszer a feszültség méréséhez, hiszen kalibrált volt a dekád, pontos kék ellenállásokkal.
Szia! Nem tudom eredetileg hogyan volt megoldva, de ha egy ilyet kéne összerittyentenem áramgenerátort használnék a táp felől. A generátor árama 1V-ot ejtene az R ohm ellenállású potenciométeren, és 10*R illetve 100*R értékű ellenállásokat kapcsolgatnék hozzá sorba.
Hello! Ez pontosan így volt, maximum nem volt feltűnő, hogy a szabályozás által az egy áramgenerátor volt..
Köszönöm, kedves Barátaim! Mit szólnátok egy ilyen elvi megoldáshoz? Az LM358 egyszeres tápról az általam felvett karakterisztika szerint már 2 mV-tól!!! működik, kár, hogy lassú.........
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne: Van egy Marshall 3520-as basszus erősítőm, az a gondom vele, hogy kikapcsolás után kb 5 másodperccel még "kirúgja" a hangfalakat, reccsen, csattog, "huppog" még párat, mielőtt elhallgat. Odaadtam egy elektroműszerésznek, hogy nézze meg, az ő 40 centis mélynyomóját simán kivitte, de az erősítőt megcsinálni nem tudta. Állítása szerint mindent /tápot, kondikat, diódákat/ leellenőrzött, de hibát nem talált. Vidéken lakom, messze Pesttől, itt embert nem találok, akire rá merném bízni. Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a gond? Egyenfesz megy a hangszórókra? De mért csak kikapcsoláskor? Valamelyik végfok tranyó? De amúgy az erősítő gyönyörű szépen szól, "menet közben" semmi baja, csak ha kikapcsolom, az egy kicsit durva. Egyenlőre azt találtam ki, hogy előbb kihúzom a hangfalat, aztán kapcsolom ki... Igen, de ha egyszer elfelejtem.... Nem tudok másik mélynyomót venni. Olvastam a modern végfokokba beépített csillapításokról, ami leveszi a hangerőt, de ez, még '88-ban készült. Amúgy, feltételezem, hogy fénykorában még csendesen kapcsolódott ki, tehát valami csak elszállt benne.. Még valami... Bolotnyikov - Hifi kapcsolások könyvében látok olyan tápot, amiben a 2 pufferkondival párhuzamban van kötve egy-egy 1 kilós ellenállás, hogyaszongya, azok kisütik a kondikat lekapcsoláskor, vagy ha nincs terhelés a végfokon. Elég sok táp-rajzot megnéztem, de ilyet sehol máshol nem láttam... Merre keressem a hibát? Bocsi a hosszú szövegért... A segítséget előre is köszönöm! üdv: Várnai Ferenc
Koppanásgátló kell neked. Van témája, keress rá. Építsd meg, építsd be, és majd ő leválasztja neked a hangsugárzókat ki- és bekapcsoláskor.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
Köszönöm, igen, hallottam róla.... Igaz, bekapcsoláskor is koppan, de azt már el sem mertem
mondani.. üdv:Várnai Ferenc
Sziasztok
Van 2db 24V-os tápom. Valamelyiket át lehetne alakítani 12V-osra?
Szerinted van olyan ember aki ez alapján megmondja? Legalább egy fotót csináltál volna a belsejükről, meg írtad volna le hogy milyen vezérlő van benne. Egyébként nagy eséllyel bármelyikből lehet 12V-osat csinálni, feltéve ha nincs benne valamilyen alacsonyfesz figyelés a kimeneten. Akkor is lehet, csak úgy már nem olyan egyszerű.
És a másik:
Szabályzó részen: NE1101F K3878 Kimeneten: D92-02 |
Bejelentkezés
Hirdetés |