Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Attol hogy te nem valoszinusited lehet benne tekercs. Legegyszerubb pelda erre a Texas TPS92550 modulja. Egy TO-263-as tokban(TO-200 meret csak 7 kivezetessel) minden benne van tekerccsel egyutt, csak egy bemeneti szurokondi kell neki es kesz az allando aramu, kapcsolouzemu buck kontroller.
Szia. Ez is lehetséges. Ha rámérnék a LED-re szkóppal, kiderülne, hogy pwm vagy buck. Lehet meg is teszem. Meg lennék lepődve (és pozitívan csalódnék), ha egy 2.5$-os termékben hasonló megoldás lenne, de igazából bármi lehetséges, lehet kihozták pár centből.
Szia. Ez is lehetséges. Ha rámérnék a LED-re szkóppal, kiderülne, hogy pwm vagy buck. Lehet meg is teszem. Meg lennék lepődve (és pozitívan csalódnék), ha egy 2.5$-os termékben hasonló megoldás lenne, de igazából bármi lehetséges, lehet kihozták pár centből.
Kérdés, hogy mennyire elegáns a következő megoldás:
Adott egy step down konverter. Adott 3db 10W-os cree T6-os LED. (A nyitó feszültség kb 3,5V környékén van, és a sorba kötött LED-eket 2A-es árammal szeretném működtetni.) A step down konverter bemenetére adok 15V dc-t. A kimenetre rákötöm a LED-eket (amik ugye sorba vannak kötve, így a nyitófesz kb 10,5V) A step down konverteren a feszültséget addig állítom, míg a LED-ek árama eléri a 2A-t. Itt az áram a lényeg igazából nem a beállított feszültség. A LED-ekkel sorba kötött műszerrel a felvett áramot nézem. A feszültség ugye majd az áram függvényében kialakul. Így, gyakorlatilag egy DC-DC konverter áramgenerátorként használok. DC-DC STEP DOWN MODULE Ez a megoldás mennyire elegáns, avagy eretnekség?
Ez nem igazàn jó mert nem àramgeneràtoros, csak feszültséggeneràtoros. Keress olyat amin CC potméter is van, az jó neked, azzal lehet az àramot is szabàlyozni.
Pl ilyet... A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Hogy érthetőbb legyen, hogy miért nem jó a feszültséggenerátoros meghajtás, változtassunk a mérleg állásán drasztikusan. Mondjuk az egyik LED-ed átüt és zárlatos lesz, a DC-DC feszültséggenerátoros üzemmódban a maradék kettő LED kapocsfeszültségét igyekszik az általad beállított értéken tartani, ami nagy áramemelkedést jelent nekik. A végeredmény ismert.
De ez még jobb:
Bővebben: Link Nem kell ahoz tönkremenni egynek sem, mert ahogy melegszik máris változik az áram ha csak feszültséggeneràtoros a meghajtás. Áramgenerátorosnál pedig tartja a beállított értéket... A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Értem. Igaz.
Egy olyan műhelylámpát építek, amiben összesen 6db cree LED van. (3db 3500K és 3db 6500K) A 3-3 LED fényereje PWM-el lesz szabályozva, ezáltal a szemnek, a legkellemesebb szín hőmérsékletet lehet beállítani. Az ebay-en kinéztem eme két LED-et kérem, akinek van ezekkel tapasztalata, segítsen nekem legyen kedves.
CREE XML-T6 WARM WHITE CREE XML-T6 COOL WHITE Köszönöm szépen.
A PWM műhelyben nem éppen eszményi megoldás, különösen akkor, ha forgó gépek, szerszámok vannak (használatban).
Ezzel egyetértek! Ez csak a forrasztóállomás feletti lámpa lesz. Nem elég pontosan fogalmaztam.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Maga a Cree márka talán a legjobb választás, amit csak tehettél, gyakorlatilag évek óta a leghatékonyabb rétegeket használják és dolgozzák ki a fejlesztők. A hűtésére tényleg oda kell figyelni, és 100 %-os áramon (ami itt kb. 3A) sem érdemes folyamatosan, napi 6-8-10-14 órákat járatni. Legalábbis, ha az eredeti fényerő hosszútávú, sok éves megőrzése a cél.
Idézet: „Maximum junction temperature: 150 °C” Ha van esetleg jó kis precízebb infrahőmérőd, végezhetsz közelítő méréseket a chip hőmérsékletről megbizonyosodás céljából. Kíváncsian várom, mit hozol ki belőlük!
Csak egy vélemény, de ha ez a lámpa csak egy asztal felett lesz, szerintem felesleges beépíteni 3 -at. Elég lenne belőle egy is. Vagy 2 ha színhőmérsékletet is akarsz állítani. Van egy elemlámpám amiben ilyen LED van de az is elég erős egymagában is...
Nagyon nincs igazad, mert rendkívül rossz koncepció egy db led-re bízni a megvilágítást! Gondolj bele milyen zavaró az éles fény-árnyék átmenet, ahogy dolgozol alatta.
Sokkal célszerűbb több helyről, több irányból világítani, még úgy is szokni kell, mert igen erős fényforrásokról van szó!
Azért tervezem 3-3db LED-ből, mert egyrészt nem szeretném túlvezérelni, csúcson járatni a LED-eket, másrészt az elrendezésből adódóan a fénykeverés elég homogén lesz. Valóban elég erős fényű LED-ek ezek. Az igaz, hogy túlvilágítani sem jó egy munkaterületet. A PWM fényerő szabályzás ebben fog segíteni. A találkozón PIC kollégánál láttam CREE LED-et a stroboszkópos szökőkútban. Kolimátor lencsével és a nélkül is láttam a fényét. Elképesztő, hogy milyen különbség van a kettő között. Elképzelhető, hogy kerül rá 90 fokos kolimátor lencse.
Nekem 5 db van egymástól kb 20 cm-re. Az asztalon 5 db árnyék van. Na az a zavaró.
A LED-eket mindenképp úgy kell elhelyezni, hogy a fény vetülete legalább felében átfedésben legyen, így a világítani kívánt központi területen nagy valószínűséggel homogén lesz a fénymennyiség. Esetemben a 6db LED kb 100x62mm-es területen lesz, egyenként 60 fokos kollimátor lencsével.
60°-os kollimátor lencse A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
Az asztali lámpámban 3db 1W-os van 2,5cm-re egymástól. Amikor nyákot fúrok, a fúrónak 3 árnyéka van, de így jól látom hogy az árnyékok metszéspontjánál lesz a lyuk .
Azon gondolkodom, hogy vajon elegendő lesz-e a hőtő felület a LED-eknek? (...) (6db LED összesen 60W. De nyílván csak 80%-on járatva kb 48W és PWM üzem.) Van egy ilyen reflektorom, azt kibelezem és a korábban feltett pdf-ben szereplő elrendezésben szeretném beletenni a LED-eket.
LED reflektor A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
A megvilágítás homogén lesz, az hogy szétválnak-e az árnyékok a távolságoktól függenek, de ez nem lámpa lesz, hanem reflektor .
Csak érdekességként: Wifi LED driver
Nos ha mégis a 6 LED -es megoldást választod, az elhelyezést nem téglalap formában csinálnám, hanem szerkesztenék egy hatszöget, és a csúcspontjaira tenném a LED -eket, egy meleg / egy hideg, felváltva. Így szerintem jobban fedik egymást a fénycsóvák...
Való igaz, hogy ez nagyon jó elképzelés részedről. Szeretném, de a rendelkezésre álló hely adottságai sajnos nem teszik lehetővé. Úgy lesz megoldva, ahogy azt korábban már bemutattam a pdf állományban.
Egyetértek, sőt érdemes fényerőszabályzást is berakni, mert éjszaka már nagyon zavaró a teljes fényerő. Nem mindig smd-t forraszt az ember, olyankor jól jön a lágyabb, gyengébb fény.
Akkor ez a megoldás "teljesen árnyákmentes" lesz, vagy még ennél is jobb ötleted ?
Árnyékmentességet nem könnyű elérni de nem is lehetetlen. Elsősorban diffúzor kell a LED-ek elé, ami szétszórja a fényt, pl. fehér anyagú plexi.
Persze, nem is műtőslámpa minőségű világítás kell... Csak olyan ami az amatőr körülményekhez elfogadható megvilágítást ad. Akkor már csak beszerzési forrás kell majd. Köszi !
Sziasztok!
Szükségem lenne igen erős infra fényszóróra éjszakai drón repülésekhez. Ahogy rákerestem, csak 4.5-5voltos chipeket láttam. LED driverem pedig csak 12voltoshoz van (3S akkuról menne ami kb. 10-11 Volt). Köthetek 2db ilyet sorba ugye és úgy egy sima LED driverre? Gyárilag is 3x3-as mátrixban vannak.... Bővebben: Link (egy amit kinéztem) Idézet: „10W high-power Infra-red Wavelength :940nm Forward Voltage:4.5-5v Forward Current: 1000mA” Ez hogyan 10W?
A LED esetén az 1W/3W/5W egy maximális áramtartományt jelöl. 1W a 300mA-350mA LEDek jelzője.Ha infra LEDről van szó, a harmadakkora nyitófeszültség miatt ez sokkal kevesebb, de még a piros/zöld esetén is jelentősen kevesebb.
Fogjuk fel inkább méretfaktornak. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |