Fórum témák
» Több friss téma |
A telefon töltését adatkábellel oldanám meg! (USb kábelt kötném a napelemre azt az adatkábelre azt a feszültségstabilizátorra és így a telefonra)
Az lenne a problémám h az USB-n melyik a 2 pólus (hanyadik csatlakozórész)??? Azért ez durva. Azt már megsozktam, hogy a Conrad méregdrága, de ekkora hülyeséget írni: Idézet: „Max. fordulatszám: 120 g/cm”
ja drága, de mégis kénytelenleszek beruházni egy szolársapkába, mert más megoldás asszem nincs. vagy veszek még vagy 8 kertilámpát 4rugóért, vagyazta kalapot,2500+postaköltségen.
szasztok. Nos, vásároltam egy szolársapkát, amely egy napelemből és egy kis motorból áll, melyeket egy kábel köt össze. A motor működik a villanykörte fényétől, de csak kb 5-10cm távolságból.Azt szeretném,ha 40cm-ről működtetné a 100-as izzó a kismotort.
A kérdésem: ráköthetek-e még néhány napelemet a motorra, hogy a távolságot növelhessem a fényforrástól? nem teszi -e tönkre a több napelem a motort? Tud valaki olyan kapcsolást amivel a napelem feszültségét (normál fényvél 2,5 V maxon 6V) 5 V-os impulzusokká lehet alakítani? És úgy változzon a kitöltés ahogy nől vagy csökken a napelem feszültsége.
ja békafejek, megoldottam a dolgot.a villanykörtetöltianapelemeket, azokmeghajtjáka kismotort,amire felvan kötve egy ún éllyelilepke,aki köröz a villanykörte körül.Hogy mire jó ez?semmire.ez művészet.
Szia !
persze van megoldás ha a kisérletemról lévő cikket átolvasod te is megtalálod a választ. Pájer Tibor Fénykapu napelemes kisérletek ATIS fényképekkel illusztrálva... sajna a linket nem tudtam idemásolni....
Szia !
persze de készre szerelve + dobozolva feléért megkapod....... MW 220 akkusinv. 800 Ma ig terhelhető
Szia !
persze, szoktam ilyet késziteni , de a kinai piacos kézitekerős generátor 1900 Ft-ért dupla annyit tud s bármikor működik. a napelemek néha 12 %- s teljesitménnyel mennek... 1 kis felhő az égen. ráadásul A 700 ft os kerti lámpából 4-et kell szétverni..
Van már hozzá napelemem. Kapcsrajzot tudnál adni?
Szia !
3-5 db napcella / ? mennyi az uresjárási fesz..-----saj.tap. 3,8---1,8 V ig / a pozitiv ágba 1 dióda 1N4001 v. schottky Ha fessz magasabb 6,8 V-nál akkor + 1 6,8V-s Zéner ZPD 6,8 és párh. 100-470 mikro-s elkó..a+/- közé müködik ! ! persze van jobb is 12-18 V nyi napcella 1 mobil autóstöltő és kész ! persze ehhez jó ha a napcella rövidzárási árama 50mA fölé esik........ poli/mono kristályos tipus
Ezt írtam:"Tud valaki olyan kapcsolást amivel a napelem feszültségét (normál fényvél 2,5 V maxon 6V) 5 V-os impulzusokká lehet alakítani? És úgy változzon a kitöltés ahogy nől vagy csökken a napelem feszültsége." Erre kéne kapcsrajz!!!
Nem az a kérdés h mire jó hanem az h tud e valaki ilyet csinálni. De úgylátom nem....És tök jó lenne ha csak az írna aki a kérdésemre tud válaszolni aki pedig nem az nem....
kaphatóak ezek a kertilámpa nevű napelemes rémségek (cca. 1-2000ft) ezt felhasználva tudnál építeni egyet szerintem... (pláne ha azt nézzük, hogy az elektronika végül 12V-t küld a ledre!)
a tapasztalatot egy ilyen kocka szétszedése után mondom, mert egybeöntött műanyag az egész, és ha egyszer kiég, akkor fújhatod... mi meg szétszedtük, hogy megnézzük mégis mi romlott el belül
Láttam már olyat. Amit én kérdezek az teljesen más, sokkal összetettebb mint azok a vackok.
Nekem olyan kapcsolás kellene amivel a napelem feszültségét (normál fényvél 2,5 V maxon 6V) 5 V-os impulzusokká lehet alakítani! És úgy változzon a kitöltés ahogy nől vagy csökken a napelem feszültsége.
Először egy buck-boost konverterrel meg lehet csinálni az 5 V-ot.
Aztán: 1.) Azt nem írtad le, hogy nagyobb fesz esetén csökkenjen, vagy nőjön a kitöltési tényező 2.) Szerintem ha még 10* leírod a problémádat, akkor sem fogsz gyorsabban segítséget kapni... 3.) MCuval könnyen meg lehet oldani a kitöltési tényező változtatását. A kérdés az, hogy mennyire tudsz mikrokontrollert programozni...
Sajnos azt semennyire. Egy buck-boost konverter tud csinálni 2,5 V dc-ból 5V-os impulzusokat egy adott frekin?
a buck-boost konverter az negatív feszt csinál...
a boost növeli, a buck csökkenti a feszt.
Szia!
ahhoz kérdezni is tudni kell , nem mindenki hülye aki itt van s válaszol
A buck-boost konverter stabil 5 V-ot tud előállítani 5 V alatti és feletti feszültségekből egyaránt (2,5 V - 6 V-ig bármilyen tápot kap, mindig 5 V lesz a kimenő fesz kis terhelés esetén).
A PWM vezérlést egy kicsit nehezebb megoldani. Itt van egy áramkör, amit az U1D műverősítőnél át lehet alakítani feszültségvezérelt PWM-meghajtóvá. Értelemszerűen a kapcsolásba a FET és a motor nem kell.
Szia!
először is minek neked a kitöltési tényezőt változtatni? a napfényerősségét akarod mérni? MERT MINDEGYIK MOBILBAN BENNE VAN A TÖLTÉSVEZÉRLŐ ! ! Az ALCTELEK 12 v a Siemens + motorolla samsung 8v a Nokiák 6V ról müködnek /terhelve/ A saját beégetett progrmml tölti az akkuk lépcsős/ ciklikus töltés kisütéssel .
Azért mert 2,5V-on nem indul be a töltés, azért kell 5V h beinduljon. És 2,5V kb. 50 mA-ból nemhiszem h lehetne 5V 200mA-t csinálni, csak ha kitöltés olyan 50%-os.
PWM meghajtásnak nem hiszem, hogy örülne egy telefon. A töltésnél egyébként is az átlagteljesítmény számít, nem pedig az impulzus csúcsteljesítménye. Szerintem használj több napelemet és egy egyszerű DC-DC konvertert.
A másik dolog, hogy a PWM meghajtók tovább csökkentik a töltés hatásfokát.
Szia!
sajna a 2,5 V 50 ma-ből én csak 5v 20,,22mA tudok csinálni... konverterrel GONDOLOM MÁS IS. ezért kell 3 v több "napelem "sorba kötve...ráadásul a napfény is ingadozik kis felhő esetén is eshet 50,,,90%-ot. viszont az előbb irt feszültség terhelve kell.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |