Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   19 / 507
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
18 db,egyenként 410 menetet,0,4 mmes Cuem-et tekercselsz fi 30 mmes csévére,a cséve vastagsága maximum 7 mm.A tekercsek mind egyirányba lesznek csévélve,és vigyázat, a tekercs kezdö szálát megjelölni!,nagyon fontos.A tekercsek kezdő végei ,,,csillagkötésbe,,, egybe,a másik végek pedig az eggenirányitó hidakra mennek,ebben a változatban hidanként max 0,8 Amperrel számolsz.(nagyon erös,viharszerű szélben) A tekercseket egy tömbe poliészter lakkba öntöd,és üvegszállal,vagy szénszállal erösited.A tömb vastagsága ne haladja meg a 8 mm-ert.Az öntéshez öntöformát kell készitenek fábol,és a belsejét nagyon simára csiszolod,majd nagyon vékonyan valamilyen zsirral bekened.Az öntéshez kb 1,5_ 2 kg poliészter lakkra,és kb 5_7gr butánra,reaktiv,lesz szükséged.Vigyázz,nehogy tul sok reakivátort(butánt)tegyél a lakba, mert kötés után repedezni fog.
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Az egyik fele lapos,a másik szárnyprofilos.Ha egy kicsit viszalapozol, feltettem egy generátor készitési leirást abban megtalálod a lapátok készitésének a leirását,rajzát is.Hugh Pivoth.a leirás cime.
(#) vasporos válasza SZIA hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
szia a kérdésedre minimáli csovázon üvegszál lapok de nem csak én hanem a barátaimis csinálták a femváz anyaga 10mm átméröjü csö 1mm falvastagság izometriás ezek a képek joklesznek?
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
(#) vasporos válasza SZIA hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
csináltam még képet csak az a baj hogy fehérek a lapátok igy nemigazán látszodik a lapát iveltsége itt a kifordito is meg a csö méret
(#) vasporos hozzászólása Márc 3, 2008 /
 
#189358 itt hbáztam" minimális csöváz"
(#) SZIA hozzászólása Márc 3, 2008 /
 
Nagyon korrektül megvan csinálva, de elég erős?
pl itt ez a 2 kép, ezen alu lemez borítás volt, és kicsit átrendezte a geometriáját a szelecske!

A kifordító még nincs kész, ha jól láttam, mert azt vmi motor fogja elfordítani, nem?
(#) zrichts2 hozzászólása Márc 3, 2008 /
 
Sziasztok! Mikróhullámunak a tányérforgató motorjával lehet valamit kezdeni???
Üdr. Ricsi
(#) SZIA hozzászólása Márc 3, 2008 /
 
Energia1:
Még mindig azon a kapcsoláson rágódok amit beraktál ide.
Megkérdeztem másokat is róla, és mint kiderült, ez egy inverter tulajdonképpen, ez nekem csak azért rossz, mert nagy áramot venne fel! (12--->230)
Na most pont az a baj, h áramból van a kevés!
Te ezt megépítetted?
Ha igen, tudnál mérési eredményeket mutatni?
pl: felvett áram!

köszi, SZ!A.
(#) Atis57 válasza zrichts2 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
szoia!
igen -- levélnehezék disztárgy stb
a zélgép témakörben : szélsebesség mérő generátora.
villog is róla néhány leed
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
A szélgenerátor épitök eggyik ,,,szarvashibája,,, ,amikor minden tökéletesen meglett épitve,hogy a lapátok igen közel kerülnek a tartó oszlophoz.Nagyon erös szélben az erös nyomás következtében hátrahajlanak a lapátok,és beleakadnak a tartó oszlopba,jó gyors forgás közben..... Az eredmény látható az általad mellékelt képen.És még valamit, ami nagyon fontos amikor szélgenerátort tervezel,ORKÁNRA tervezd.A szélnek bazi nagy ereje tud lenni.Külömben ezen a hibán én is átestem.A te lapátjaiddal meg különösen vigyázz mivel nagyon,de nagyon erösekSok kilowattra lettek tervezve.Nagyon erös szélben tonnákat mozgatnak meg.
(#) SZIA válasza lehar hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
No meg azért is érdemes távolabb rakni, mert kisebb lessz a zaj, minél közelebb van, annál jobban suhog, amikor elhalad a tartóoszlop mellett! Ennek csak az a hátránya, hogy erősebbre kell csinálni a lapát tartó tegelyt!
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
köszönöm a jotanácsot erre énis gondoltam a lapátok elfordulnak nagy szélben, de még igyis fog maradni hej böven méréseim szerint kb: 45-50cm a lapátok hátrahajlása teljesen szélre álitva 17cm , a lapát gyengeszélnél 7km/h 37fokra álbe , negyob szélnél kifordul 85fokra de tervezek bele egy kiforditot is ami kiforditya széliránybol amit már beszéltünk
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Persze a kiegyensulyozás kihagyása is ,,,következményekkel,,, jár.Bizonyos szélirányba nehezen,vagy egyáltalán nem áll be.Kb az alábbi rajzon ilusztráltat ajánlanám.

Sulypont.rar
    
(#) SZIA hozzászólása Márc 3, 2008 /
 
Núú nem tudom, hogy ebben vagy egy másik fórumban olvastam az önmagától kifordulú lapátról?!
képet mellékeltem...
Az a hír járja, hogy nagy szélben ez a faroklapát felcsukódik a lapátokkal párhuzamosan, és így kifordítja azt a szélből!
(#) László zs válasza lehar hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Igen elégé nagy a szélteher időnként a Dunántúlon az egyik 400kV-os távvezetékoszlopból egy párat is kitekert.
(#) vasporos válasza Directors hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
nézz ide!!!! :eek2:
(#) Directors válasza vasporos hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Frankó nagyon
(#) vasporos hozzászólása Márc 3, 2008 /
 
szia lehar neodym hasábban többet tud ?? pl:30/20/10 ez a méret hosz.széleség.vastagság
(#) vasporos hozzászólása Márc 3, 2008 /
 
15kw inverter kelle valakinek aksikal???
(#) vasporos hozzászólása Márc 3, 2008 /
 
elmentem a l u d n i
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Sokkal többet,kb a 2- 3 szorosát,mint a kerekek.
(#) vasporos válasza Directors hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
igy jo lesz??
(#) Directors válasza vasporos hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
Első osztályu zsír nagyon.
köszi szépen ezer hála.


(#) tralala válasza László zs hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Sziasztok!
Még új vagyok itt, de nagyon érdekel a téma! Sajnos a mai gazdasági helyzetben egyre inkább rákényszerülnek az emberek, hogy valamilyen módon függetlenítsék magukat az energetikai szolgáltatók kizsákmányolása alól! Nagyon jó ötletnek tartom a házilag kivitelezhető energia termelő berendezéseket, föleg az olyanokat, amelyel, amelyekkel, meglehet oldani az egyes háztartások energia igényét! Végig olvastam a topikot, és összességében nagyon tetszett, persze nem minden irányvonallal értek teljesmértékben egyet, de valahol meg kell tudni alkudni is! Persze mindenki saját maga döntse el, hogy milyen szélgenerátor tipus az amit megszeretne építeni, mihez van lehetősége és képessége! A segítség és a jószándék mindenesetre úgylátom megvan mindenki részéről, és ötletekben sincs hiány, igaz nem minden ötlet megvalósítható! Hozzá kell tegyem egyébként, olyan, hogy rossz ötlet nem létezik, úgyhogy csak bátran fogadjuk be az ötleteket, még ha azt valamiért később el is vetjük! Jelenleg úgylátom, hogy az áram termelő rész (generátor) már eléggé kiforrott és kivitelezhető, kevés szó esik viszont a töltévezérlésről, a házilag kivitelezhető inverterekről ("kocka", vagy sinuszos) és a megtermelt energia tárolásának, tárolhatóságának házi kivitelezéséről! Igazából én azt az elvet követem, hogy ha nem is lehet olyan tökéletes hatásfokú, vagy kellően kompakt ezközöket, berendezéseket házilag előállítani, akkor is megéri a témával foglalkozni, legfeljebb a saját kivitelezés rosszabb hatásfokkal, nagyobb mérettel fog elkészűlni, de így is kiváltja, kiválthatja a szolgáltatói függőséget, és ezáltal kevés befektetéssel pénzt tudunk megspórolni!
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Érdekes gondolatok.Viszont itt csak megjegyzem hogy például néhány dologban azonban volna ellenvélemény is.Igy például kétféle ,,,szelest,,, külömböztethetünk meg: az elsö szeret kisérletezgetni,külömbözö tipust kiprobálni kicsibe,inkább csak kiváncsiságbol kedvtelésböl,komolyabb célkitüzés nélkül.A másik tipus viszont nagyon is komoly eredményekre ,,,startol,,, mivel olyan helyre van szüksége, ahol más energia forrás nem nagyon áll rendelkezésére.(sziget üzemmod) Az utobbiaknál már nagyon fontos a rendszer megbizhatosága,az áramszolgáltatás folytonossága,és tulajdonképpen itt válik kifizetödövé a szélerömüvek és a napelemek felállitása.Egyébként azért ez se tulságosan olcsó mulatság.És ami szintén lényeges, az inverterek : kis teljesitményű inverterek házi készitése viszonylag egyszerű,de a nagyobb,egész háztartást ellátó,folyamatosan müködő,jóminöségű inverterek, házi épitése sajnos nem,vagy csak igen nehezen oldható meg, mivel igen komplex vezérlőelektronikát,és nagyon magasszintű szakismereteket igényel.Hogy hasonlattal éljek,valahogy ugy van mint a hotroadosok: szebbnél szebb kocsikat épitenek,de a motorok mind,kivétel nélkül gyári készitésüek.A töltés vezérlésre elég sokféle megoldás van,itt viszonylag széles a ,,,választék,,, .
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Szia!
Nem gondolom, hogy bármiféle ellenvéleményt fogalmaztál volna meg, úgygondolom, hogy azért én is tisztán átlátom a helyzetet, csak a saját céljaimat próbáltam megfogalmazni! Irásaidból látom, hogy te rákényszerültél a teljes önellátásra, és nagyra tartom az eredményeidet! Céljaim között szerepel egy kísérleti ház megépítése alternatív, házilag előállított építőanyagokból (természetesen az ésszerüség határain belül) (nyilászárókat, cserepet, stb nem fogok otthon gyártani), amit alternatív energia termelő rendszerrel szeretnék ellátni! A cél az olcsóság egyszerűség, hatékonyság! A házépítés mikéntjére most nemszeretnék kitérni, viszont az energetikai elképzeléseim a következőek. A villamos energia rendszert egy hármas rendszer látná el, szélgenerátor, parabolatükrös sterling motorra kapcsolt generátór (napenergia), valamint fa és aprítéktüzelésű kandalló tűzhely beépített sterlingmotoros generátorral. Az elképzelés már meg van, még a kivitelezésen még töröm az agyam, és mivel tudom, hogy ezt egyedül külső segítség és szakértelem nélkül nem tudom megvalósítani, így keresem a kapcsolatokat, valamint várom a véleményeket! A végzetségem gépész, ígyhát konyítok a mechanikához, viszont az elektronikai része fehér folt számomra! Írod, hogy a töltésvezérlés megoldott történet, én ezt elfogadom! Továbbá írod, hogy az inverterek nagysága és a kivitelezhetőség valamint a jósági tényező nem állnak összhangban egymással. Mi lenne, ha célzottan a fogyasztók igényeinek megfelelően lenne kialakítva a villamos rendszer? (több kisebb inverter a hálózaton belül kiépítve) Elvileg kivitelezhető szerinted? Azon kívűl, azon készülékeket, amelyeket lehet kis feszültségről is üzemeltetni, azokat, amennyiben reális lehetőség van rá, átalakítani, vagy eleve lehetőség szerint olyanokat vásárolni! (Pl. a világítás mehetne 12-24-48 voltról) Van 12 voltos hűtő, tv stb! Tudom ez többlet kábelezést igényel, de szerintem megoldható lenne!
Az áramtermelő berendezések által termelt energia egy központi helyen találkoznának, megfelelő vezérlés után akkumulátor töltését biztosítanák külön-külön, vagy egyszerre, és onnan lenne az áram invertereken keresztűl a megfelelő helyre továbbítva. Kérlek véleményezd az elképzelést!
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Nagyon helyeslem az elgondolásaidat.A fütés télen nálam is fával megy.De az áramellátásom már csak szélgenerátor és napelem kombinácioja,tavasztol öszig pedig a meleg vizet is napkolektorokkal oldottam meg.(pl.a napkolektorokat akár házilak is nagyon olcson és könnyen elkészitheted)A stirling motoros generátornak van egy nagyon nagy hátránya:állando melegitést igényel,sok a kopásnak kitett mozgó alkatrész,szinte folyamatos felügyeletet igényel.Viszont a napelemes megoldás jóval praktikusabb mivel elsösorban közvetlenül áramot ad.nincs mozgó alkatrész,ami igen hosszú élettartamot biztosit,megfelelő teljesitmény mellett,és föleg nincs szüksége semmiféle felügyeletre.Némi készen megvásárolt töltésvezérlövel szinte észre se veszed a muködését.Ami az invertereket illeti csak egy nagyobb teljesitményű,az egész lakás normál áramellátását biztositó inverter használatát javasolom.Elsösorban nem utolsó szempont a normál háztartási készülékek használata.Másodsorban az inverterek váltofeszültségeit nagyon nehéz lenne szinkronban tartani,tul ezen, mivel minden inverternek van egy üresjárati fogyasztása,sok kicsi inverter üresjárati fogyasztása elég tetemes plussz fogyasztással járna.Van aztán egy olyan hogy pl.kis 12,vagy 24 voltos hütő ami viszont nagyon KICSI,porszivó ugyan az,stb,automata mosogépröl nem is szoltam.Egy nagyobb jóminöségű inverterröl akár egy kisebb hegesztökészüléket is gond nélkül müködtethetsz.Ez, és még nagyon sok okbol javasolom az egységesre kialakitott háztartási áram ellátását.Igy elkerülheted az utolagos állandó jellegű modositgatásokat,és az ezzel járó tetemes pénzkiadásokat, bosszuságokat.Végül ajánlom a jól bevált napelem,szélgenerátor,napkolekor kombinácioját,persze jól,helyesen méretezve,ami már valoban komoly eredményeket hoz.Miután ez megvan és van kedved kisérletezgetni is egyébb,pl. stirlingmotor,stb,ugy rajta, sok sikert.
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Szia!
Köszönöm válaszod! Az inverter dolgot megértettem!
A sterlingmotor állandó felügyeletét nem értem! Tavaly tavasszal egy angol cégnél találkoztam először a parabola tükörre szerelt sterlingmotorral, amit hatékonyabbnak és ötletesnek találtam, mint a napelemeket, és úgygondolom legalább részben házilag kivitelezhető!(vezérlés a nap felé, a parabola tükörrész, mozgatás antenna forgatóval, és a generátor rész) Maga a sterlingmotor nem tudom mennyire megoldható házilag, még ha megfelelő géppark, vagy bérmunka is rendelkezésre áll! A tervezésről a fénykapuban esik néhány szó! (méretek, nyomás, gáztipusok) Elképzelhető viszont, hogy érdemesebb megvenni, vagy legyártatni! A napkollektorra ternészetesen én is gondoltam, mivel igazából nem egy bonyolult dolog, viszon azzal csak a használati melegvíz kérdés oldódna meg részben, vagy egészében, de ez nem villamos áram termelés témaköre, így azért nem említettem. Mindenesetre elkanyarodtunk a szélgenerátor témátol. Úgygondolom hamarosan hozzá kellene kezdenem a szélgenerátoromhoz, hogy mire neki állok az építkezésnek, addigra legalább egy működőképes rendszer részem rendelkezésemre álljon! Köszönöm véleményedet, a fejleményekről majd beszámolok!
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Szia!
Lemaradt érdekesség!Kép: Hivatkozás Lengő dugattyús sterling motor direkt áramtermeléssel, csak lineáris mozgást végez!
Következő: »»   19 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem