Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor az ok: a trafó csillagpontja le van földelve.Az áram a mérőnél lévő PEN vezetőn-nullán FI relén- az összeérintés után a nullázón és a földelésen zárul.
Ez az érték jó földelés esetén simán lehet 30mA. Ugyanis a Te földelésed része a hálózatnak,ami párhuzamosan kapcsolódik a többivel és ezért akkor is folyik áram a relén,ha le van kapcsolva a kismegszakító. Tulajdonképpen a két földelés közti áram működteti a FI-relét.
Melléklek egy rajzot, bocsánal laptoppal kicsit nehézkesen megy. A pirossal jelölt részhez nem férek hozzá, igy kötni sem birok rá.
Tehát akkor 4 méteren akkora feszültség és áramerösség keletkezik? És akkor a 30mA-os fi relé igy hogy fog müködni? Tesztgombal, nulla-föld, és fázis-föld zárás esetén is leold.
Egyről beszélünk.
Ha már itt tartunk a PEN szakadás ellen ugye nem véd az FI relé. Nagyon jó 1-2 ohmos földelést készíteni nem egyszerű és drága is. Mivel lehetne mégis kivédeni a bajt?
Az áram a trafó csillagpontja felé halad a talaj fajlagos ellenállása és a földelésed minősége, mélység, hossz, határozza meg az ellenállását.
Ugye Te most úgy tesztelted ezt,hogy össze érintetted a nullát és a nullázót ez is arra utal,jó a relé. Fázis nulla zárlat nem működteti. Az előbbi igen, fázis föld zárlat ezt tesztelted is. A két földelést össze kellene kötni a mérőnél a PEN-el és a mostani nullázóról levenni,mert téves lekapcsolást okozhat. Másként fogalmazva potenciál különbség van a kútban lévő földelésed és a mérőnél lévő PEN között ez okozza az áramot.
A relé biztos hogy jo, zsir uj, az elözöt azért cseréltem le mert áram nélkül is leoldott (akkor még nem vettem észre hogy valahol összeért a nulla és a fázis). Amikor felszereltem az uj relét kicsit furcsállottam hogy ez is leold áram nélkül. Elháritottam a hibát, igy semmi gond nincs a relével, csak nem tudom hogy emiatt lehet e valami probléma.
Viszont ha igy vesszük bárhol lehet ilyen probléma ahol pl. fém vizcsöre is földelnek.
Nem világos melyik a be- ill. kimenet, de igy ez csapnivalo kapcsolás. Örülj, hogy csak a fi bosszant...
Az előbb írtam,téves működés lehet, a megoldást is írtam.
Egyébként javít a null potenciálon,vagyis jó.
A víz csövet is a PEN -hez kell kötni.
Ha van FI relé és máshol van összekötve a föld és a nullázó,akkor igen.
Igazad van, de reméltem hogy a bekeretezett készböl és abbol hogy nem férek hozzá, kiderül hogy az a villanyora rész. Egyébbként nekem egyértelmü hogy egy képet balrol jobbra kell nézni, és az áram is ez irányba folyik. Persze lehet hogy ezzel csak én vagyok igy.
Azért kiváncsi lennék hogy áram nélkül hány helyen oldana le a fi relé nulla és föld zárásakor. Gondolom eddig nem sokat tesztelték igy.
Szerintem nem rossz ,nem veszélyes csak üzembiztosabb,ha ... amit írtam.
A PEN vezetőn mindig van feszültség esés ezért kell földelni a hálózaton és a fogyasztónál,hogy kisebb legyen. Így mindig folyik áram is a földben,ezért két földelő között is. ( A horgászok jól használják csali gyűjtésre)
Hát igen, a ház amit magamnak épitek, csillagpontos, minden egyes vezeték az eloszto szekrénybe fut (van is pokhálo, fogyott a vezeték), csak egy két konnektor van párhuzamosan kötve. Remélem itt nem lesz ilyen.
Azért azt már túlzásnak érzem, hogy minden vagy minden második konnektortól külön madzag menjen az elosztószekrénybe. Szerintem általános célú konnektorokat elég helyiségenként külön vezetékre tenni, és még így is jóval a "szokásos" megoldás felett leszünk. Ekkor már inkább azt csinálnám, hogy a helyiség konnektoraiba legalább két fázist vezetnék, hogy ha egyik fázis elmegy, akkor is maradjon olyan konnektor a helyiségben, amiben van áram. A nem spéci célú konnektorokhoz (mosógép, villanytűzhely, ilyesmi) és szokásos házméret esetén szerintem szintenként bőven elég az, ha három kismegszakítóra és ezzel három fázisra el vannak osztva a konnektorok. Az említett spéci célúkhoz természetesen én is saját vezetéket javasolok saját kismegszakítóval, esetleg saját FI relével.
Jo reggelt mindenkinek!
Azért döntöttem igy mert utálom a kötö dobozokat, igy nincs is. Az az egy pár konnektor meg párhuzasosan megy egyiktöl a másikig, ugy hogy nincs elvágva a vezeték. Gyakorlatilag csak bekötés van, toldás sehol. Mindenhol egy vagy két szállal több van, ha esetleg elmenne valahol, de villágitásra szántam öket. A másik hogy igy tudom a ház egyes részeit áramtalanitani, idöziteni, vagy vezérelni. Meg tudom oldani hogy ha pl. bekapcsolom a riasztot akkor bármelyik konnektortol elvegye az áramot, igy a sok készenléti készülék nem fogyaszt, nem lehet hogy véletlenül bekapcsolva hagyok valamit. Az a pár száz méter vezeték, és a nagyobb doboz (32 helyes) nekem megér ennyit. Még a villágitás kapcsolo vezetékei is a dobozba mennek, és onnan a lámpához. Kivétel néhány kis helyiség.
Tesztelésre tán nem használják, de amúgy ez szokásos jelenség a bosszúság oldalon - mikor az ember a kismegszakítót azon az áramkörön lekapcsolva dolgozik, és a kékre és zöldsárgára nem ügyel annyira, véletlenül összeérinti, és már sötétben is marad.
Kell egy mágneskapcsoló meg egy kis elektronika. Ha a nullához képest valamelyik fázis elszáll, leoldod a mágneskapcsolót és készen is vagy.
Egy túlfeszültséget figyelő rész sem árt.(nulla szakadás esetén könnyen előfordul.)
De nem a fázist,hanem a PEN vezető szakadását kérdeztem.
Én arra válaszoltam!
Ha a PEN elszakad, a legegyszerűbben úgy lehet detektálni, hogy a csillagpont eltolódik és valamelyik fázison, a terhelés függvényében , megnő a feszültség.
Ha elmászik a feszültség a névlegestől, és lekapcsolod a ház áramellátását, mi kell még?
Természetesen a túlfeszültséglevezetők beépítésére ettől függetlenül szükség van/lehet.
Igen,de mégsem.
Nem minden hálózat 3 fázisú, az egy fázisú hálózatra gondoltam. A 3 fázisnál jelzik a készülékek is füst jellel. Feltéve,ha nem szimmetrikus a terhelés, ritkán az lakóházban.
A túlfeszültség védelem inkább a villámvédelemhez tartozik,most más a kérdés.
Abban az esetben mikor 3 fázisú hálózatnál van a PEN szakadás a túlfeszültség a soros nem egyforma terhelések miatt jelentkezik, de a túlfeszültség védelem nem erre a hibára készült. Erre inkább a fázisfigyelő relé.
A mai eszközök nagyon nagy része kapcsolóüzemű, ezeknek nem gond ha a PEN szakadás esetében egyfázisú hálózaton lecsökken a feszültség. Ezt ráadásul az izzók remekül jelzik fényerő csökkenéssel. Azonban szolgáltatói PEN szakadásnál az egyfázisú fogyasztóknál is megnőhet a feszültség nemcsak a három fázisú fogyasztási helyeken, a szakadás helyének, és a szakadt szakaszon lévő fogyasztás függvényében!
Talán csak az egyfázisú forgógépek éghetnek le lecsökkenő feszültségnél...(agyalgat) Az egyfázisú helyeken vagy segédföldelőt csinálsz és a szétválasztási pont potenciálját figyeled a segédföldelőhöz képest vagy úgy alakítod a kapcsolást, hogy egy minimum és egy maximum érték között ne tegyen semmit, de mind az ez alatti, mind az ezt meghaladó értékek fölött lekapcsolja a hálózatodat.
Igen hasonló gondolatra jutottam, az a baj vele,hogy a segéd földelő és a fő földelő között is mindig lesz potenciál különbség,ami ráadásul állandóan változó a terhelés függvényében nem csak az általam használt hálózat miatt,hanem minden kiegyenlítő áram befolyásolja.
Ráadásul a talaj nedvessége is még a hőmérséklet is. Ezért ez nagyon sok bizonytalanságot tartalmazó hibás működést,jelzést eredményezne. Az egy fázis feszültség csökkenés más eset,azt kivédeni egyszerű. A szakadás miatt viszont életveszélyes feszültség lesz jelen az összes védővezetőbe bevont fém részen. A földelés csak csökkenti a terheléssel emelkedik, ugye egy átlag 10 ohmos földelőnél PEN szakadásnál 5A-nél már 50V lesz jelen ez a fürdőkádban vagy onnan kilépve túl sok az embernek. És ez még kis áram és elfogadható földelés. Viszont a feszültség figyelése a földelő és fázis között már elfogadható lenne. Egy leosztott egyenirányított,stabil DC töltve tartana egy jó elkót ehhez képest figyelné egy komparátor a hálózatot. Ezen érdemes tovább menni. Üdv.
Igaz, de ha van rendes EPH, akkor a potenciálemelkedés nem gond, valamint azért ezt az 50V-ot viszonylag kis hibával lehet detektálni segédfölddel is, az összes, teljesen jogos, kételyt is figyelembe véve! Arról nem beszélve, hogy akkor 50V-tal kevesebb jut a fogyasztókra, amit nagyon könnyű detektálni és leválasztani, és ebben az esetben segédföld sem kell , elég egy ablakkomparátor. ( A jobb szünetmentesek is így működnek). Nem istentől elrugaszkodott, hogy beraksz egy szünetmentest és amikor átvált akkus üzemre ( ez olyan 190V - tól kisebb és 245V-tól nagyobb feszültségnél szokása), akkor ezt az UPS-t picit átalakítva, vele kapcsoltatod le a hálózatod. Akkuhibásat fillérekért lehet venni.
A PEN vezető szakadását kimutató eszközt hurokellenállás mérőnek nevezik...
Az EPH sem jó, ha a földhöz képest érintjük a fém testet,különösen,ha vizes a környezet.
A feszültség csökkenést észre lehet venni, csak ugye nem kiszámítható,hogy éppen TV-nézés vagy fürdés közben. Elsősorban nem a fogyasztók védelmére gondoltam , hanem az életére. |
Bejelentkezés
Hirdetés |