Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   119 / 966
(#) walter válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Akkor az ok: a trafó csillagpontja le van földelve.Az áram a mérőnél lévő PEN vezetőn-nullán FI relén- az összeérintés után a nullázón és a földelésen zárul.
Ez az érték jó földelés esetén simán lehet 30mA.
Ugyanis a Te földelésed része a hálózatnak,ami párhuzamosan kapcsolódik a többivel és ezért akkor is folyik áram a relén,ha le van kapcsolva a kismegszakító.
Tulajdonképpen a két földelés közti áram működteti a FI-relét.
(#) aroxol válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Melléklek egy rajzot, bocsánal laptoppal kicsit nehézkesen megy. A pirossal jelölt részhez nem férek hozzá, igy kötni sem birok rá.
(#) aroxol válasza walter hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Tehát akkor 4 méteren akkora feszültség és áramerösség keletkezik? És akkor a 30mA-os fi relé igy hogy fog müködni? Tesztgombal, nulla-föld, és fázis-föld zárás esetén is leold.

villany.JPG
    
(#) walter válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Egyről beszélünk.
Ha már itt tartunk a PEN szakadás ellen ugye nem véd az FI relé.
Nagyon jó 1-2 ohmos földelést készíteni nem egyszerű és drága is.
Mivel lehetne mégis kivédeni a bajt?
(#) walter válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Az áram a trafó csillagpontja felé halad a talaj fajlagos ellenállása és a földelésed minősége, mélység, hossz, határozza meg az ellenállását.
Ugye Te most úgy tesztelted ezt,hogy össze érintetted a nullát és a nullázót ez is arra utal,jó a relé.
Fázis nulla zárlat nem működteti. Az előbbi igen, fázis föld zárlat ezt tesztelted is.
A két földelést össze kellene kötni a mérőnél a PEN-el és a mostani nullázóról levenni,mert téves lekapcsolást okozhat.
Másként fogalmazva potenciál különbség van a kútban lévő földelésed és a mérőnél lévő PEN között ez okozza az áramot.
(#) aroxol válasza walter hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
A relé biztos hogy jo, zsir uj, az elözöt azért cseréltem le mert áram nélkül is leoldott (akkor még nem vettem észre hogy valahol összeért a nulla és a fázis). Amikor felszereltem az uj relét kicsit furcsállottam hogy ez is leold áram nélkül. Elháritottam a hibát, igy semmi gond nincs a relével, csak nem tudom hogy emiatt lehet e valami probléma.
(#) aroxol hozzászólása Jan 18, 2011 /
 
Viszont ha igy vesszük bárhol lehet ilyen probléma ahol pl. fém vizcsöre is földelnek.
(#) Massawa válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Nem világos melyik a be- ill. kimenet, de igy ez csapnivalo kapcsolás. Örülj, hogy csak a fi bosszant...

(#) walter válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Az előbb írtam,téves működés lehet, a megoldást is írtam.
Egyébként javít a null potenciálon,vagyis jó.
(#) walter válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
A víz csövet is a PEN -hez kell kötni.
Ha van FI relé és máshol van összekötve a föld és a nullázó,akkor igen.
(#) aroxol válasza Massawa hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Igazad van, de reméltem hogy a bekeretezett készböl és abbol hogy nem férek hozzá, kiderül hogy az a villanyora rész. Egyébbként nekem egyértelmü hogy egy képet balrol jobbra kell nézni, és az áram is ez irányba folyik. Persze lehet hogy ezzel csak én vagyok igy.
(#) aroxol hozzászólása Jan 18, 2011 /
 
Azért kiváncsi lennék hogy áram nélkül hány helyen oldana le a fi relé nulla és föld zárásakor. Gondolom eddig nem sokat tesztelték igy.
(#) walter válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Szerintem nem rossz ,nem veszélyes csak üzembiztosabb,ha ... amit írtam.
A PEN vezetőn mindig van feszültség esés ezért kell földelni a hálózaton és a fogyasztónál,hogy kisebb legyen. Így mindig folyik áram is a földben,ezért két földelő között is.
( A horgászok jól használják csali gyűjtésre)
(#) aroxol válasza walter hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Hát igen, a ház amit magamnak épitek, csillagpontos, minden egyes vezeték az eloszto szekrénybe fut (van is pokhálo, fogyott a vezeték), csak egy két konnektor van párhuzamosan kötve. Remélem itt nem lesz ilyen.
(#) walter válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Jó megoldás csak a legdrágább.
(#) potyo válasza aroxol hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Azért azt már túlzásnak érzem, hogy minden vagy minden második konnektortól külön madzag menjen az elosztószekrénybe. Szerintem általános célú konnektorokat elég helyiségenként külön vezetékre tenni, és még így is jóval a "szokásos" megoldás felett leszünk. Ekkor már inkább azt csinálnám, hogy a helyiség konnektoraiba legalább két fázist vezetnék, hogy ha egyik fázis elmegy, akkor is maradjon olyan konnektor a helyiségben, amiben van áram. A nem spéci célú konnektorokhoz (mosógép, villanytűzhely, ilyesmi) és szokásos házméret esetén szerintem szintenként bőven elég az, ha három kismegszakítóra és ezzel három fázisra el vannak osztva a konnektorok. Az említett spéci célúkhoz természetesen én is saját vezetéket javasolok saját kismegszakítóval, esetleg saját FI relével.
(#) aroxol válasza potyo hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Jo reggelt mindenkinek!

Azért döntöttem igy mert utálom a kötö dobozokat, igy nincs is. Az az egy pár konnektor meg párhuzasosan megy egyiktöl a másikig, ugy hogy nincs elvágva a vezeték. Gyakorlatilag csak bekötés van, toldás sehol. Mindenhol egy vagy két szállal több van, ha esetleg elmenne valahol, de villágitásra szántam öket. A másik hogy igy tudom a ház egyes részeit áramtalanitani, idöziteni, vagy vezérelni. Meg tudom oldani hogy ha pl. bekapcsolom a riasztot akkor bármelyik konnektortol elvegye az áramot, igy a sok készenléti készülék nem fogyaszt, nem lehet hogy véletlenül bekapcsolva hagyok valamit. Az a pár száz méter vezeték, és a nagyobb doboz (32 helyes) nekem megér ennyit. Még a villágitás kapcsolo vezetékei is a dobozba mennek, és onnan a lámpához. Kivétel néhány kis helyiség.
(#) ötfelezős válasza aroxol hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Tesztelésre tán nem használják, de amúgy ez szokásos jelenség a bosszúság oldalon - mikor az ember a kismegszakítót azon az áramkörön lekapcsolva dolgozik, és a kékre és zöldsárgára nem ügyel annyira, véletlenül összeérinti, és már sötétben is marad.
(#) Dudus válasza walter hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Kell egy mágneskapcsoló meg egy kis elektronika. Ha a nullához képest valamelyik fázis elszáll, leoldod a mágneskapcsolót és készen is vagy.
(#) proba válasza Dudus hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Egy túlfeszültséget figyelő rész sem árt.(nulla szakadás esetén könnyen előfordul.)
(#) walter válasza Dudus hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
De nem a fázist,hanem a PEN vezető szakadását kérdeztem.
(#) Dudus válasza walter hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Én arra válaszoltam!

Ha a PEN elszakad, a legegyszerűbben úgy lehet detektálni, hogy a csillagpont eltolódik és valamelyik fázison, a terhelés függvényében , megnő a feszültség.
(#) Dudus válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Ha elmászik a feszültség a névlegestől, és lekapcsolod a ház áramellátását, mi kell még?

Természetesen a túlfeszültséglevezetők beépítésére ettől függetlenül szükség van/lehet.
(#) walter válasza Dudus hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Igen,de mégsem.
Nem minden hálózat 3 fázisú, az egy fázisú hálózatra gondoltam. A 3 fázisnál jelzik a készülékek is füst jellel. Feltéve,ha nem szimmetrikus a terhelés, ritkán az lakóházban.
(#) walter válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
A túlfeszültség védelem inkább a villámvédelemhez tartozik,most más a kérdés.
Abban az esetben mikor 3 fázisú hálózatnál van a PEN szakadás a túlfeszültség a soros nem egyforma terhelések miatt jelentkezik, de a túlfeszültség védelem nem erre a hibára készült. Erre inkább a fázisfigyelő relé.
(#) Dudus válasza walter hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
A mai eszközök nagyon nagy része kapcsolóüzemű, ezeknek nem gond ha a PEN szakadás esetében egyfázisú hálózaton lecsökken a feszültség. Ezt ráadásul az izzók remekül jelzik fényerő csökkenéssel. Azonban szolgáltatói PEN szakadásnál az egyfázisú fogyasztóknál is megnőhet a feszültség nemcsak a három fázisú fogyasztási helyeken, a szakadás helyének, és a szakadt szakaszon lévő fogyasztás függvényében!

Talán csak az egyfázisú forgógépek éghetnek le lecsökkenő feszültségnél...(agyalgat)

Az egyfázisú helyeken vagy segédföldelőt csinálsz és a szétválasztási pont potenciálját figyeled a segédföldelőhöz képest vagy úgy alakítod a kapcsolást, hogy egy minimum és egy maximum érték között ne tegyen semmit, de mind az ez alatti, mind az ezt meghaladó értékek fölött lekapcsolja a hálózatodat.
(#) walter válasza Dudus hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Igen hasonló gondolatra jutottam, az a baj vele,hogy a segéd földelő és a fő földelő között is mindig lesz potenciál különbség,ami ráadásul állandóan változó a terhelés függvényében nem csak az általam használt hálózat miatt,hanem minden kiegyenlítő áram befolyásolja.
Ráadásul a talaj nedvessége is még a hőmérséklet is.
Ezért ez nagyon sok bizonytalanságot tartalmazó hibás működést,jelzést eredményezne.
Az egy fázis feszültség csökkenés más eset,azt kivédeni egyszerű.
A szakadás miatt viszont életveszélyes feszültség lesz jelen az összes védővezetőbe bevont fém részen.
A földelés csak csökkenti a terheléssel emelkedik, ugye egy átlag 10 ohmos földelőnél PEN szakadásnál 5A-nél már 50V lesz jelen ez a fürdőkádban vagy onnan kilépve túl sok az embernek. És ez még kis áram és elfogadható földelés.
Viszont a feszültség figyelése a földelő és fázis között már elfogadható lenne. Egy leosztott egyenirányított,stabil DC töltve tartana egy jó elkót ehhez képest figyelné egy komparátor a hálózatot.
Ezen érdemes tovább menni.
Üdv.
(#) Dudus válasza walter hozzászólására (») Jan 19, 2011 / 1
 
Igaz, de ha van rendes EPH, akkor a potenciálemelkedés nem gond, valamint azért ezt az 50V-ot viszonylag kis hibával lehet detektálni segédfölddel is, az összes, teljesen jogos, kételyt is figyelembe véve! Arról nem beszélve, hogy akkor 50V-tal kevesebb jut a fogyasztókra, amit nagyon könnyű detektálni és leválasztani, és ebben az esetben segédföld sem kell , elég egy ablakkomparátor. ( A jobb szünetmentesek is így működnek). Nem istentől elrugaszkodott, hogy beraksz egy szünetmentest és amikor átvált akkus üzemre ( ez olyan 190V - tól kisebb és 245V-tól nagyobb feszültségnél szokása), akkor ezt az UPS-t picit átalakítva, vele kapcsoltatod le a hálózatod. Akkuhibásat fillérekért lehet venni.
(#) ötfelezős hozzászólása Jan 19, 2011 /
 
A PEN vezető szakadását kimutató eszközt hurokellenállás mérőnek nevezik...
(#) walter válasza Dudus hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Az EPH sem jó, ha a földhöz képest érintjük a fém testet,különösen,ha vizes a környezet.
A feszültség csökkenést észre lehet venni, csak ugye nem kiszámítható,hogy éppen TV-nézés vagy fürdés közben. Elsősorban nem a fogyasztók védelmére gondoltam , hanem az életére.
Következő: »»   119 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem