Fórum témák
» Több friss téma |
Kössszz... ezért?
Priviben adok egy "tekercs-címet".
Idézet: téma ide áthelyezve! „ferrit magos tekercs”
Hellosztok!
Elakadtam a BA1404-es IC-vel müködő rádióadó építésében. Az adónak 4-5mA kéne felvennie de az enyém csak 0.16mA vesz fel 3V-rol. És nincs ötletem mi lehet a baja, már IC-t is cseréltem benne. Kipróbáltam többféle induktivitással, söt még trimer kondival is. De egyáltalán ez a tekercs befolyásolhatja ennyire a müködését, hogy else "indul" az adó, vagy az csak azt befolyásolja hogy milyen sávban sugározzon? Bocsi, hogy itt is megkérdezem, de a szomszéd topikot senki se olvassa
a győri somogyi elektronic nagykerből rendeltem egy szivargyujtóba dugható stereó fm modulátort. fogad jack aljzaton külső jelforrást,usb pendrive-ről és sd kártyáról mp3-at játszik le. 87.5-108 Mhz között 100kHz-enként hangolható, távszabályzó is van hozzá.kijelző mutatja a frekvenciát ill mp3 lejátszáskor mutatja az aktuális infókat A hatótávolsága meglepően nagy kb. 50 m. Ezt már csak meg kellene fejelni egy végfokkal és kész a kiváló minőségü fm stereo adó. És a nagykerből 4900+áfá-ért hozták. Sajnos már nincs nálam, elvitték, de majd előkeresem a somogyi katalógust, és onnan beszkennelem a képét meg a müszaki infókat.
Sziasztok!
Megépítettem a BA1404-es IC-n alapuló rádiót és müxik is. A kérdésem annyi lenne, h mekkora teljesítménytől kell rá engedély? Én kevesebb mint 5mW felvételt mértem az akkun. Válaszotokat előre is köszi!
Magyarországon 0 watt-tól.
FNFT szerint H61 A 87,5–108 MHz sávban URH-FM rádió-műsorszóró állomások részére kijelölhető frekvencia „Az URH rádióműsorszórás tervezésével megbízott körzeti igazgatási értekezlet (1. Körzet és a 3. Körzet egy része) (Genf, 1984)” által meghatározottak alapján. SRD-ben sem szerepel. Ugyanolyan engedély kell neki, mint a solti nagyadónak
Köszönöm a gyors választ! Kár, h így van
ha nem kereskedelmi jelleggel akarok üzemeltetni rádiót akkor az mi pénzbe kerül?
hali
ha érdekel még hogy magáncélú rádiót hogyan lehet üzemeltetni szólj és leírom amit tudok, illetve elküldöm az ORTT által küldött információkat.
Már nincs ORTT, NMHH van.
köszi a pontosítást
Üdvözlök minden témalátogatót!
Egy segítségre szoruló öreg műkedvelő lennék. A kérdésem lényege, remélne itt megoldást, nem aminek a kiegészítésére szolgálna. Aminek a javítására kellene, az egy DAC órajele lenne. A kvarc típusa YRC 100.000. Nem találtam hozzá lábkiosztást. Így a negyedik láb funkciója ismeretlen számomra. A DAC rajzon is csak 3 láb jelölt. Erre azért lenne szükségem, mert le szeretném választani a közös tápról az órajelet, de test-telepileg, és jó lenne a kvarcot a panelen hagyni, mert nem tudom nem mászik e el a frekije a forrasztási hőtől. Ugyanakkor szemmel csak részben olvasható a panel vezetékezése. Azt már kinéztem magamnak, hogy a DAC chip a 29-és 30 lábán fogadja az órajelet, de jelenleg itt elakadtam az említett problémával. Minden segítséget előre is köszönök! ui.: elnézést a képminőségért, de csak kézből fotóztam, és a lényeg talán felismerhető.
A negyedik láb jó eséllyel nem használt... de lehetne engedélyezés, vagy negált kimenet....
Ha csak a táp leválasztása a cél, az L jelű alkatrészt likvidálnám, oda beköthetnéd az új tápot és kész is vagy. Az hogy ez milyen előnyökkel jár nem tudom. Amit viszont kisebb frekvenciás oszcillátor moduloknál tapasztaltam, a tápfeszültséggel finomhangolható volt a frekvencia. Ha ez a cél akkor nyertél, ha nem, akár több hibát is belevihetsz, mint a forrasztási hő.
Két helyen sóhajtoztam támogatásért. És jó volt tapasztalni a segítőkészségeteket. Kera-vill fórumtársunk már segített a negyedik lábba. Ő azt mondta, hogy az 1. láb NC. Így már ketten vagytok e dologban.
Köszi a tapasztalataidat! Az igazi nehézséget a GND levlasztásában látom, mivel követhetetlen a GND huzalozása. A teljes függetlenítés lenne a célom. Azonban lehet, hogy kétszerre lesz kivitelezve. A 3,3 V esetében csak felállítom az induktivitást, esetleg terhelés kímélő lappal és ahogy írtad mehet rá a külön 3,3 V. nem én találtam ki e megoldást, de állítólag javítja az eszköz hangminőségét. Mégegyszer köszönöm a segítségeteket!
Idézet: „Két helyen sóhajtoztam támogatásért.”
A GND-t leválasztani mégis hogy gondoltad? A gyárinál jobb/közelebbi közös pontot nem találsz, összekötni meg ugye össze kell a két táp GND-t is... Ha ilyen bajom volna, egy jó vastag vezetékkel összekötném az ic és a rezonátor testjét, még véletlenül sem a darabolás jutna az eszembe. Hogy ezt a hangminőségen nem fogod jó értelemben észrevenni az szinte biztos. Max rontani tudsz rajta. ( hacsak nem egy nagyon hitvány szerkezet, de akkor szinte biztos, ez a legkisebb hiba amit elkövetett a tervező)
Mint önálló egység, azaz nem a közös GND sínen lenne. És csak a chip 29, 30 pontjára kötve találkoznának. Persze vevő vagyok minden ötletre. Azért te is tapasztaltad, hogy a mérnöki munkák között, mint bármi másban vannak különbségek. Azok sem istenek, már csak a munkakörülményeik miatt sem.
Lemaradt, nem a chip felé látok gondot, hanem a közös GND sínre kijutó esetleges RF-el. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2022
Idézet: „hanem a közös GND sínre kijutó esetleges RF-el.” Elvágod a GND-t a neked "szinaptikus" helyen, és teszel oda egy picike fojtótekercset! Viszont fenntartom annak a jelentős esélyét, hogy a meglévő "mérnöki" tudással csak rontani lehet a készülék paraméterein...
Először is köszönöm a tanácsaidat! És remélem nem sértelek meg vele, hogy én nem szívesen tennék testágba fojtót. Nekem barátibb a csillagpontos szerelés, ahol a puffer dolga a zavarszűrés. Persze a tanácsok mindig jól jönnek!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |