Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
A tápegység és a mérő áramkör GND-je közös?
Én ezt nem tudhatom, de mivel akkutöltő, gondolom nem.
Én sem tudom... De mivel azt sem tudjuk, mekkora feszültségű akkukat fog tölteni az áramkör, ezért egy olyan megoldást vetettem fel, ami biztosan alkalmazható a mérendő paraméterektől függetlenül.
Köszönöm szépen!
A táplálással kapcsolatos nehézségekkel tisztában voltam, de úgy gondolom, hogy 5V-ról indítva, különböző regulátorokkal (mint pl. a HeStroe-ban kapható LM 317T) a feszültség beállítható először 4.2V-ra, - ez lesz a GSM modulé - majd onnan 3.3V-ra. Vagy ez az elképzelés nem jó? Az viszont már nagy örömmel tölt el, hogy nem kell szintillesztést végeznem a TX-RX lábak között. Kell majd azonban a 3.3V.-os kontroller és a számítógép RS232-es portja között, mert ez is benne van a tervben. 5v-ossal már sikerült megoldanom (MAX232), de 3.3V-ossal még soha nem próbáltam. Ha azonban a kontrollert választanám 5V-osnak, akkor a TX-RX jelekkel lesznek problémáim. Hogyan lehetne ezt a legcélszerűbben? Köszönöm előre is!
Látok itt egy max3232-t:
http://www.hestore.hu/files/max3232.pdf Ezzel lehetséges lenne közvetlenül a 3.3V-os kontroller és a számítógép közötti kapcsolat megvalósítása? Csak röptében pillantottam rá, de nekem úgy tűnik. Köszönöm előre is!
Ha a gsm modul 4.2V-ról jár majd, a mikrokontoller viszont 3.3-ról, akkor nagyon valószínű, hogy a gsm modul Tx jele(tehát amin ő ad) ~4.2Vos lesz. Egy mezei avr uC viszont nem bír el csak tápfesz+0.5V-ot a bemenetein.
Nagy baj nincsen ugyan, mert a láb bemenetei van egy védődióda pont emiatt. Azok viszont nagy áramot nem tudnak megenni, tehát a gsm modul és az avr lábai közé tegyél be egy nagyobb ellenállást, ami korlátozza az áramot. Most így a hasamra ütve azt mondom, hogy ez legyen ~10kOhm, akkor biztos nem nyiffan ki a védő dióda a túl nagy áram miatt. Ezt természetesen ki lehet számolni pontosan is, ha végigtúrod az adatlapokat.
Nagyon köszönöm, hogy időt szakítasz rám!
A modult a VBAT lábra kötött 3.4-4.4V-os feszültséggel kell üzemeltetni, ha jól látom. Szerencsém van, mert van a modulnak egy VDD_EXT bemenete ami a külső áramkörök részére határozza meg a kimenő feszültséget. Ide 2.8V-ot kell kapcsolnom, és akkor minden bizonnyal beférek a 3.3V-os kontroller TX-RX tartományába. Jól gondolom? Köszönöm előre is!
VBAT viszont van három is. 50,51,52-es lábak. Ezeket minden bizonnyal össze lehet kötni. Jól gondolom? A VDD_EXT pedig a 7-es lábon van.
A sok GND-t is összeköthetem? Köszönöm előre is!
Így teljes a kép.
Hülyeséget írtam. A VDD_EXT-ről kell táblálni a level shiftert.
Vajon ebben az esetben a bipoláris tranzisztor milyen legyen?
Köszönöm előre is!
Te írtad, hogy 2,7-5,5V-ig működik. Akkor mi akadálya lenne a 4V-os tápfesznek?
Nem olvastam végig az adatlapot. De gondolom, semmi. És akkor közvetlenül köthetem össze az RX és a TX vonalakat?
Köszönöm előre is!
Nem akarok itt sokat értetlenkedni, inkább kipróbálom. Meg gondosan átolvasom az adatlapokat.
Akkor újra barátkozok az avr stúdió 5-el. Valahogy megoldom.
Ezt az AVR ISP MK2-ot megépítetted? hol lehet elérni nyáktervet, beégetendő hex-et? Stabilabb az avr doper-nél?
Megépítettem, de mint említettem egyelőre nincsen rajta szintillesztés. Tehát ő 5V-on ketyeg, és azt képes programozni, ami szintén 5Vos.
Nyákterv nem lelhető fenn neten, ellenben a teljes forráskódja a már korábban belinkelt oldalon található (itt). Ezt letöltve mindenki magának fordíthatja a hexet. A forráskód tartalmaz doxygen dokumentációt, ami minden részletben kitér arra, hogy mely lábai lesznek a programozó pinek. Ezzel és pluszban a kiszemelt AVR adatlapjával (különböző usb-s avrekkel is működik) egyetemben mindenkinek módja van arra, hogy megépítse a saját ispmk2 klónját. Azt, hogy mennyivel stabilabb a programozó, arról nem tudok nyilatkozni, illetve nekem nem is volt nagyon rossz tapasztalatom a doper-rel. Az viszont biztos, hogy sokkal gyorsabb. Ha szeretnétek, akkor feltehetem a mostani próba nyáktervem, ami jelenleg működik. Illetve folyamatban van egy szintillesztett programozó verzió is. Arról viszont csak akkor teszem fel a terved, hogy megbizonyosodtam, hogy tényleg működik.
Sziasztok.
Cben avr studioban szeretnék megvalósítani egy nyomógomb számlálást ha megnyomom akkor hozzá ad egyet pl a "szamlalo" értékéhez. erre egy kód részletet tudnátok adni? köszönöm előre is: Suhanc
Helló!
Még soha sem építettem sem avr sem pic-es dolgokat de szeretnék megismerkedni vele.Legelőször egy avr programozót akarok építeni és kéne egy software is hozzá. A segítséget köszönöm.
Sziasztok
Nem használtam még ADC-t próbálok rájönni, hogy hogyan kell. Áramerősséget akarok mérni, a fent említett Ellenállásos megoldással. Az AREF 5V, és a PORTA1-be megy be a mérendő feszültség. Attiny 24-et használok. Már sikerült konfigurálnom a lábakat, bár azért leírom, hogy hogyan csináltam: DDRA=0xC0; ADCSRA= (1< Üdv, yoman>>>>>>
AJánlom figyelmedbe a követlező sorozatot: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/nyolc_labbal_i_resz.html
Biztos vagyok benne, hogy megtalálod a választ a kérdésedre. Illetve szerintem kezdj el áttúrni egyéb tutorial oldalakat is, mint pl. ezt: http://extremeelectronics.co.in/avr-tutorials/
Az ADC 10 bites, tehát 0 tól 1023ig vehet fel értékeket, ami ugye 1024 különböző állapot.
A barátod egy egyenletet mondott. Annyiban tévedett, hogy 1024 helyett 1023-t kell írni. Uell = 5V/1023 * ADC Ez ugye egy lineáris egyenlet. De hogy világosabb legyen: y = 5/1023 * x Az ADC mint említettem 10bites, tehát 0->1023 ig. Tehát ez az egyenlet fogja megadni azt, hogy mekkora feszültséget mértél. Gyengébbeknek illusztrálás: Bővebben: Link A DDRA beállításokkal nem tudom mit szeretnél elérni, de van egy olyan gyanúm, hogy a 6,7 lábat szeretted volna bemenetnek állítani. Nos van egy rossz hírem, ezzel pont kimenetnek állítottad őket.
Sziasztok
Nem tudna valaki segíteni abba hogy a Topi féle avr programozót,hogy tudom használni winavr-el illetve a winavr-ben a fuse-t hol ill.hogyan kell beállítani.Ezt a hexet http://www.scienceprog.com/wp-content/uploads/2008/03/Firmware.zip szeretném betölteni atmega 16pu-ba Valószinüleg winavrrel szerkesztették,próbálkoztam awr studioval,de azzal nem jön össze
A 6,7 lábakat kimenetre akartam állítani, mert két digites 7 szegmensű kijelzőt szeretnék kapcsolgatni vele. Az egyenlet világos, rosszul tettem fel a kérdést, inkább ugy kérdezem, hogy miként tudnám beirni a programba? Engedélyezem Az ADC-t, azután meghatározom a referenciát feszültséget. De gondolom utánna nyílván nem írhatom be ezt szimplán. Ehhez kérnék egy kis segítséget.
Sziasztok!
Soros portra szeretnék float, double változókat kiíratni, de a szám helyett csak egy "?" jelenik meg. A következőképp jártam el:
Az AvrStudio4 beállítása: Project -> Configuration Options -> Custom Options -> [Linker Options] add: "-Wl,-u,vfprintf" Project -> Configuration Options -> Libraries -> Available Link Objects add: "libm.a" and "libprintf_flt.a" A terminálra a következő kerül: "number: ?" Előre is köszi a segítséget!
Ŕtraktam az áramkörömet az univerzális NYŔKról az erre a célra készitett NYŔKra, de azon nem akar menni a dolog.
Az AVR2313 kimenetére egy ULN2003-son keresztül kapcsolodnak a LED-ek, de az AVR kimenete csak 0-1.06V tartományban változik, ami nem elég az ULN meghajtására. Ha kiveszem az ULN-t akkor a kimenet 1,3 - 5 V tartományban változik (ki/bekapcsolva). Emiatt sajnos az ISP port sem ismeri fel az AVR-t. Ha kiveszem az ULN-t akkor sem . Rövidzárlat nincs (legalábbis nem találtam), ha kiveszem az AVR-t a foglalatból akkor egy 1,5 kOhmos ellenálláson keresztül minden LED kapcsolható. Ha bedugom az ISP csatlakozot (az ULN-ek is helyükön vannak) akkor az AVR 17,18 és 19-es kimenetére csatlakoztatott LED-ek rendesen világitanak ill. villognak ha a DRAGON-on elinditom a debuggert. Az univerzális porhoz képest az egyetlen különbség, hogy azon ULN2803A-s meghajto van (elvileg belül ugyanolyan felépitésü mint az ULN2003A csak eggyel több meghajto van benne. A feszültségek is stimmelnek. Nem tudom méh hol keressem a balhét. Minden ötlet jól jön. Kösz!
Szerintem ezzel próbáld:
-Wl,-u,vfprintf -lprintf_flt -lm Illetve így írd ezt a részt, mivel ha jól látom csak írni szeretnél:
Én jómagam sikerrel beizzítottam ezt a FILEStream dolgot, a következő oldal alapján: Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |