Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   120 / 143
(#) zenetom válasza epyn hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Tulajdonképpen semmi, esetleg fényerőszabályzás, de valaki meg azt írta hogy úgy jobban bírja, mert jobban tud hűlni.
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Az a baj,hogy fényesebb az impuzusos hajtástól egyáltalán nem lesz,pedig sokan ezt hiszik.
A fényerőt pedig CW módban,analóg modulációval(áramerősség) szabályozzuk.
A rosszul megválasztott kitöltés század másodperc alatt tönkrevágja az első pillanatban a diódát.
Hűtés meg igy vagy úgy,de kell neki,mindegy hogy CW vagy impulzusban megy.
Impulzuss hajtás egy átlag alkalmazáshoz(lézershow,mutatólézer,gyufagyújtás
stb.)fölösleges.
(#) misi93 válasza epyn hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Köszi akkor az első műv. erősítő nem is kell, Köszi még egyszer.
(#) zenetom válasza epyn hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

A PWM-ben lévő túllövésekre gondolsz?
(#) epyn válasza misi93 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Arra azért figyelj,hogy a potira mindenképpen nagyon stabil feszültség kerüljön,mert ettől függ a dióda árama.Ha ingadozik a feszültség,tönkremegy a dióda.
LM7805-vel stabilizált áramgenerátor tápfeszültsége erre a pontra ráköthető.
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Igen.Illetve a nagyon keskeny impulzus szélességre,tüskére.

OK 7805---100nF---1000µF megfelel? Amúgy látom, hogy értesz hozzá és még annyit, hogy ha a moduláció tápon van akkor tönkre megy a diófa?
(#) epyn válasza misi93 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Nem megy tönkre.Nekem is 4V van a moduláció bemeneten és 400mA a diódán.A potival kell leosztani a bemenő feszültséget,ezzel szabályzod az áramot a diódán(fényerejét)
250mA lesz az a szint,ahol már nagyon jó fényereje van,de még bőven a maximális áram alatt van,ezt túllépni csak saját felelősségre.
Amig a bemenet nem nagyobb mint a tápfesz,addig gond csak akkor van,ha túlléped a dióda maximális áramát.
Az 5V-os tápfesz pedig tökéletesen jó lesz ennek az áramkörnek.
A stab IC kimenetére nem kell,nem kötelező nagy kapacitású elkó,elég egy hidegitő kerámia 47~470nF

OK Köszi! Akkor marad a 100nF és az 1000µF kondit kiszedem.Nagyon Köszönöm!
(#) epyn válasza misi93 hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Kicsit késve szólok,de el ne felejtsd a potit a testpontra(minimum ellenállás) tekerni,mielőtt beüzemeled.
Csak igy érdemes bekapcsolni,miközben a lézerdióda a kimenetre van kötve.
Áramot pedig közvetlne a diódán kell mérni,de arra feltétlen vigyázz,hogy a mérés meg ne szakadjon,amig a tápfeszültség az áramkörön van,mert a generátor kimenete ha terheletlen,a tápfeszültség értékére ugrik és ez a diódára nézve égzetes elsz.Stabil,fix köttetéseket biztosits a teszt,mérés folyamán.
(#) misi93 válasza epyn hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

OK ezt tudom már építettem régen ilyet akkor tapasztaltam, lehet, hogy helipotmétert teszek majd bele. Bocsi hogy láma kérdést teszek fel de akkor nemszükséges a puffer kondi a stab ic után? mert írtad, hogy elhagyhatom, vagy elé mondtad a puffert?
(#) David.zsombor hozzászólása Jún 4, 2011 /

Szerintetek melyik a vörös? és hová is kell kötni?
Bővebben: Link
(#) misi93 válasza David.zsombor hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Heló! Szerintem az "öntöttvas" házas lenne (nagyobb a hűtés), de ki kell próbálni. Nem belenézni. Áramgenerátorral hajtsd! Amelyik erősen világít"pirosan" az kell neked, a másik valószínűleg infra tartományban " sugároz"( kamerán keresztül látni) A bekötést itt a fórumban találtam a képek között 2mp alatt
itt a bekötés
Remélem tudtam segíteni
(#) David.zsombor válasza misi93 hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Köszi.
(#) piratez hozzászólása Jún 5, 2011 /

Szép Napot!
Egy kérdésem lenne, DvD íróhoz hasonló lézer diódát hol tudok venni? Vagy maradjak a kiszerelésnél?
Előre is köszi a választ.
:zavart1:
(#) David.zsombor válasza piratez hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Modullal együtt tudsz venni de olcsóbb ha kiszereled.
(#) piratez válasza David.zsombor hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Egy Linked dobnál PM-be hogy hol tudok ilyet venni? köszi!
(#) David.zsombor válasza piratez hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

(#) david91 hozzászólása Jún 5, 2011 /

Ha megépíteném az előbbiekben tárgyalt áramgenerátort, akkor a "mod in" bemenetre mit kéne kötnöm, az mire való? Úgy gondoltam, hogy simán adok neki stabil 5V-tot, és a potikkal szabályzom a kimeneti áramot, de itt elakadtam.
Másik kérdés:
Ha jól értem akkor a mod. potméterrel a maximális áramot, azaz egy felső limitet tudok beállítani, a másikkal pedig azon belül szabályzok?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) piratez válasza David.zsombor hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Köszi szépen!
(#) david91 hozzászólása Jún 7, 2011 /

A fórum keresőben látom, hogy epyn szólt hozzá utoljára a témához vasárnap 18:xx-kor de ha megnyitom a témát akkor nem mutatja nekem az ő hsz-ását, hanem piratez az utolsó, szintén vasárnap, 17:37.
(#) epyn válasza david91 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Töröltem a hozzászólásomat.
Lényegében több oldalon keresztül erről szól a topic,tessék megkeresni a választ,visszaolvasgatni.
(#) david91 hozzászólása Jún 24, 2011 /

Végre eljutottam odáig, hogy szétszedjem a régi dvd írómat (16x), és két diódát találtam benne. Alkatrész híján még nem tudtam megépíteni a Supepe féle áramgenerátort, ezért egy ilyennel (volt régről) próbálkoztam, de egyik dióda se villant föl. Utána megpróbáltam egy kis állítható feszültségű labortápról, az egyik dióda elkezdett világítani olyan 2,5V környékén, 3V ig mentem vele, de nem gyújtotta meg a gyufát. A másik így sem világított, pedig annak növeltem a feszültséget. Mind a kettő 5,6mm-es. Lehet, hogy az egyik infravörös tartományban sugároz? Az egyik az olvasásért, a másik az írásért felelős talán?
(#) zenetom válasza david91 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Idézet:
„Lehet, hogy az egyik infravörös tartományban sugároz? Az egyik az olvasásért, a másik az írásért felelős talán?”

Igen ez így van, az olvasó dióda infra lézer és kis teljesítményű, az író dióda látható piros lézer.
De szerintem ez az egyszerű áramkör eléggé megnyírbálhatta szegényt, illetve a labortáp is.
(#) Eticsiga hozzászólása Jún 24, 2011 /

Sziasztok!
Bontottam egy diódát dvd íróból (sajnos nem tudom hányszorosból) és nem tudom milyen áramgenerátort csináljak neki? nézegettem itt rajzokat de nem jutottam előrébb.
(#) zenetom válasza Eticsiga hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Én a szupepéset ajánlom.
(#) david91 válasza zenetom hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Köszi a gyors választ!
Még egy kérdésem lenne. Én a szupepe féle á.g.-t tervezem megépíteni, csak nem tudom a mod in-re mit kell kötni. Visszaolvasgattam, de nem találtam rá választ. Ha tudod leírnád nekem légyszíves? Vagy, ha van régebbi hozzászólás amiben pont ezt tárgyalják akkor kérlek linkeld be!
(#) hgpl hozzászólása Jún 25, 2011 /

Sziasztok. Pár DVD-t szétszedtem... és készítettem egy plottert... De ez nem tartozik ide Viszont lézer vágót készítenék. Az egyik DVD íróban a mellékelt kép szerinti vezérlőt találtam. Valaki tud benne picit segíteni? Utánanéztem és egy kafa kis áramkör.

Ja és egy másik kép róla. ATMEL ATR0849-es chip.

Még egy kérdés: miért nem jó megoldás, hogy egy kb 10ohm / 5W ellenállást sorba kapcsolok a vörös lézerrel?
Kipróbáltam és 270mA áram folyik a lézerdiódán, szépen világít.. ennyi.
Következő: »»   120 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem