Fórum témák
» Több friss téma |
Teljesen jó, csak nem stabil. Így egy feszültség ugrásnál nagyon megnőhet az áram és azután is szépen fog világítani csak nem piros lézerként hanem piros ledként. Ennyi.
És ebből mit akarsz csinálni ? Mert azzal a 350mA-el amit az IC egy csatornán tud nem igazán fogsz semmit sem vágni, vagy megelégszel a 1 mm/perc sebességgel.
Inkább használj egy legalább 1W-os infra diódát amit rendes áramgenerátorral hajtasz és kész. Sokkal egyszerűbb mint azt az SMD mütyűrt onnan levadászni, panelt készíteni hozzá és akkor is csak 350mA van, míg az 1W-hoz meg 1000-1200mA kell.
Akkor olvass vissza figyelmesebben, mert az is le van írva.
Ha csak folyamatosan akarsz világítani akkor semmit sem, sőt az egész mod in rész elhagyható.
Nézegettem az infra lézerdiódákat. Láttam is 1W- lézert. A gondot több dolog okozza. Az áramgenerátoros megoldás is bejön. A problémám inkább elméleti. Egyfelöl akkor már fókuszált lézerdiódát szeretnék vásárolni és azt nem tudom hol. Másfelöl nem találok iránymutatást, hogy miből is jön ki, hogy egy 1W-os lézer tud majd vágni. Arra gondolok, hogy A lézer fókuszált hőteljesítményét ( és gondolom különbőző felületű anyagokon) hogyan lehet kalkulálni. Biztos, hogy a fehér felület nem szerencsés, a fekete pedig bejön. A réz felület kérdéses. És mindezt persze megspékelve azzal, hogy milyen a lézer hullámhossza. A réz 1100 fokon olvad, azaz, ha ki akarom onnan olvasztani, akkor .... szóval nem tudom mit ér valójában egy lézer...
Amúgy : Bővebben: Link és méginkább hogy mire (miniplotter) Ja és az atmel chip-et nem fogom használni, mert kiderült a vezérlése... és több vele a probléma mint egy teljesen új kialakítással.
1W infrával maximum papirt gravirozol.
Rézhez már komoly 10-60W infra teljesitmény kell. Valami ilyesmi Collector kollega esetleg segithet,ő rendelkezik nagyteljesitményű dióda array-vel
Számomra ez túl veszélyesnek tűnik. Környezetemben gyerekek is vannak... és egyébként is.. Leteszek róla. Viszont egy másik dolog... Mivel nyák készítéshez izgultam be... Ha rezet nem tudok leszedni esetleg a Pozitiv20-ra és esetleg UV lézer ??
A fotómaszkos nyákkészitéshez célszerűbb egy fémhalogén fényforrás.
Hogy az UV lézert hogy tudod nagy felületre levilágitani,ez tovább bonyolitja a helyzetet. Részemről a nyomtatás+vasaló a nyerő,kis gyakorlással tökéletesithető.Olcsóbb is mint a fotólakk. Egyszerűbb,gyors nyákhoz pedig Edding márkájú 0,8-1,5mm csőtollat használok.
Eszembe nincs nagy felületre világítani hiszen egy plotterrel szeretnék rajzolni nyák tervet a PCB-re. A fenti link a saját építésű mini plotteremet mutatja.
Sajnos amúgy a nyákomon szerepel 0.5mm-es TQFP tok is.
Teljesen felesleges köröket futsz...
Ha nyákot akarsz készíteni 1-1 db protokat akkor felejtsd el a fotózásos technikát, a legegyszerűbb a vasalásos. De ha mégis automatát akarsz akkor inkább kis cnc masina egy gravír fejjel és kész. Beletolod az adatot és kiveszed a kész kimart nyákot és kész, nem kell világítani előhívni stb. Egyébként 1W infrával fára szépen tudsz rajzolni. De úgy ahogy mondták réz vágáshoz 60-100W lézerteljesítmény kell. És az a kérdés is adódik, hogy ha a fóliát elgőzölögtetted akkor mi fogja meg a lézert, hogy az üvegszálat ne kezdje el égetni ? Ha esetleg ekkora teljesítményben gondolkozol keress magánban.
Ehhez inkább Nd:YAG lézer kellene, sokkal kisebb fókuszpontot lehet elérni vele, és 200mJ -os impulzus is leviszi a rezet. Még olcsóbb is lenne, mint a diódalézer a rakás optikájával.
Neeem nem. Letettem a több wattos lézerről... ipari dolgokban nem gondolkozom. Amúgy igen a másik gondolat a forgó marófejes megoldás lenne, csak mint mondtam TQFP tok 0.5mm-es lábtávolság... szóval azt nem tudom hogy ezzel a megoldással el tudom e érni. De ezen a ponton nagyon eltérek a fórum témájától...
tehát érdekel, hogy az UV lézer hatással van e a POZITIV20-al fedett nyákra. Ha igen akkor ez kell nekem és akkor UV lézert használok (elvileg kis megvilágítás is elég a lényeg, hogy mennyi energia kell, hogy kifejtse a hatást) Ekkor nagyon vékony vonalakat készíthetnék, és nincs a marással járó macera.
Hát megnézed a lézer hullámhosszát, és a pozitív 20 adatlapját, ilyen egyszerű.
Ez jó ötlet volt.
KONTAKT CHEMIE UVA, 340 nm to 420 nm Azaz a Bluray 405nm-es dióda megoldja a problémát ))) Kafa, akkor.. őőő ki is tud nekem ilyen diódát )
Sziasztok ti sokat kísérleteztek ezzel szóval az a kérdésem lenne hogy porított műanyag megolvasztásához
mekkora teljesítményű infra dióda kellene persze pici pontra összefókuszálva? Ja és ezt az megolvasztást egy pillanat alatt kellene tudnia.... Előre is köszönöm a segítséget UI.:Erőforrás és idő hiányában nincs lehetőségem kisérletezni
Olvasztani,vagy hegeszteni kellene?Szerintem 1-3W elég lenne megfelelően befókuszálva,bár egy pillanat alatt tuti hogy nem csinálna semmit,ahhoz impulzusos lézer(Nd:YAG) kell és osk sok Watt teljesitmény(vagy joule)
Máskülönben, az infra-és a DVD dióda nem ugyanaz. Csak a topic cime miatt.
Hátha szivesen irtam.
Hátha nem! Éljen a DVD lézer topic!
A YAG az ide nem a legjobb, rögtön elpárologtatná azt a felületet, amit megvilágít. Diódalézer az megfelel.
Sziasztok. Egyszerüen nem tudom melyik lencsével lehetne központosítani a fényt a dvd olvasoból :-S mindegyikkel szorodik és csak nagyon közel lessz egy pontban ,de akkoris csak világít.
Nem tudom, hogy mi az, hogy központosítás, gondolom kollimálásra gondolsz. A szóródás szennyeződés miatt van.
Idézet: „de akkoris csak világít” Miért mit kéne még neki csinálnia?
Én simán a DVD olvasóban található lencsét használom, és teljesen jó. A szóródás, ahogy Colletor kolega is írja, a szennyeződéstől van. Mekkora a dióda, és mekkora árammal hajtod?
Nemtudom mekkora lehet mert nincs adat rajta. 250 mA vesz fel.
na megtudtam csinálni hogy egy pontba villágítson ,de semmi ereje :S nem is melegít :S mit rontottam el ?
Idézet: „:S nem is melegít :S mit rontottam el” Egész pontosan: valamit. (:S)
A DVD olvasó lézerének tudtommal nincs annyi energiája, hogy melegítsen, az írónak viszont igen vagy tévedek?
A DVD olvasóban 10mW-os 650nm dióda van.
Ennek teljesitménye olvasási sebességtől függően 3-7mw közötti. Ha erre 250mA-t adtál,akkor az már nem működik lézerként,mert maximum 70mA-t viselnek el hűtés mellett ezek a diódák.
Üdv.
Szétszedtem 1 olvasót, benne egy olyan lézerrel ami inkább infra... azt szeretném kérdezni lehet-e az ilyennel mondjuk gyufát gyujtani? De valamiröl ezt hajtani kell, eddig az olvasóban(doboz nélkül) próbáltam használni de csak épp lemez-ellenörzésig világít, ezt lehetne meghackelni hogy folyamatosan menjen? Vagy valami egyszerű meghajtó-áramkört tudnátok linkelni/mutatni? Segítséget előre is köszi. Idézet: „-e az ilyennel mondjuk gyufát gyujtani?” Nem. Idézet: „Vagy valami egyszerű meghajtó-áramkört tudnátok linkelni/mutatni?” Esetleg próbálj meg visszaolvasni, számtalan megoldás létezik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |