Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   121 / 143
(#) telectro válasza hgpl hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Teljesen jó, csak nem stabil. Így egy feszültség ugrásnál nagyon megnőhet az áram és azután is szépen fog világítani csak nem piros lézerként hanem piros ledként. Ennyi.
(#) telectro válasza hgpl hozzászólására (») Jún 25, 2011 / 1

És ebből mit akarsz csinálni ? Mert azzal a 350mA-el amit az IC egy csatornán tud nem igazán fogsz semmit sem vágni, vagy megelégszel a 1 mm/perc sebességgel.
Inkább használj egy legalább 1W-os infra diódát amit rendes áramgenerátorral hajtasz és kész. Sokkal egyszerűbb mint azt az SMD mütyűrt onnan levadászni, panelt készíteni hozzá és akkor is csak 350mA van, míg az 1W-hoz meg 1000-1200mA kell.
(#) telectro válasza david91 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Akkor olvass vissza figyelmesebben, mert az is le van írva.

Ha csak folyamatosan akarsz világítani akkor semmit sem, sőt az egész mod in rész elhagyható.
(#) hgpl válasza telectro hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Nem ugrik meg. Stabil 5V.
(#) hgpl válasza telectro hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Nézegettem az infra lézerdiódákat. Láttam is 1W- lézert. A gondot több dolog okozza. Az áramgenerátoros megoldás is bejön. A problémám inkább elméleti. Egyfelöl akkor már fókuszált lézerdiódát szeretnék vásárolni és azt nem tudom hol. Másfelöl nem találok iránymutatást, hogy miből is jön ki, hogy egy 1W-os lézer tud majd vágni. Arra gondolok, hogy A lézer fókuszált hőteljesítményét ( és gondolom különbőző felületű anyagokon) hogyan lehet kalkulálni. Biztos, hogy a fehér felület nem szerencsés, a fekete pedig bejön. A réz felület kérdéses. És mindezt persze megspékelve azzal, hogy milyen a lézer hullámhossza. A réz 1100 fokon olvad, azaz, ha ki akarom onnan olvasztani, akkor .... szóval nem tudom mit ér valójában egy lézer...
Amúgy : Bővebben: Link

és méginkább hogy mire (miniplotter)

Ja és az atmel chip-et nem fogom használni, mert kiderült a vezérlése... és több vele a probléma mint egy teljesen új kialakítással.
(#) epyn válasza hgpl hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

1W infrával maximum papirt gravirozol.
Rézhez már komoly 10-60W infra teljesitmény kell.
Valami ilyesmi
Collector kollega esetleg segithet,ő rendelkezik nagyteljesitményű dióda array-vel
(#) hgpl válasza epyn hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Számomra ez túl veszélyesnek tűnik. Környezetemben gyerekek is vannak... és egyébként is.. Leteszek róla. Viszont egy másik dolog... Mivel nyák készítéshez izgultam be... Ha rezet nem tudok leszedni esetleg a Pozitiv20-ra és esetleg UV lézer ??
(#) epyn válasza hgpl hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

A fotómaszkos nyákkészitéshez célszerűbb egy fémhalogén fényforrás.
Hogy az UV lézert hogy tudod nagy felületre levilágitani,ez tovább bonyolitja a helyzetet.
Részemről a nyomtatás+vasaló a nyerő,kis gyakorlással tökéletesithető.Olcsóbb is mint a fotólakk.
Egyszerűbb,gyors nyákhoz pedig Edding márkájú 0,8-1,5mm csőtollat használok.
(#) hgpl válasza epyn hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Eszembe nincs nagy felületre világítani hiszen egy plotterrel szeretnék rajzolni nyák tervet a PCB-re. A fenti link a saját építésű mini plotteremet mutatja.
Sajnos amúgy a nyákomon szerepel 0.5mm-es TQFP tok is.
(#) telectro válasza hgpl hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Teljesen felesleges köröket futsz...

Ha nyákot akarsz készíteni 1-1 db protokat akkor felejtsd el a fotózásos technikát, a legegyszerűbb a vasalásos.
De ha mégis automatát akarsz akkor inkább kis cnc masina egy gravír fejjel és kész.
Beletolod az adatot és kiveszed a kész kimart nyákot és kész, nem kell világítani előhívni stb.

Egyébként 1W infrával fára szépen tudsz rajzolni. De úgy ahogy mondták réz vágáshoz 60-100W lézerteljesítmény kell. És az a kérdés is adódik, hogy ha a fóliát elgőzölögtetted akkor mi fogja meg a lézert, hogy az üvegszálat ne kezdje el égetni ?

Ha esetleg ekkora teljesítményben gondolkozol keress magánban.
(#) Collector válasza hgpl hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Ehhez inkább Nd:YAG lézer kellene, sokkal kisebb fókuszpontot lehet elérni vele, és 200mJ -os impulzus is leviszi a rezet. Még olcsóbb is lenne, mint a diódalézer a rakás optikájával.
(#) hgpl válasza Collector hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Neeem nem. Letettem a több wattos lézerről... ipari dolgokban nem gondolkozom. Amúgy igen a másik gondolat a forgó marófejes megoldás lenne, csak mint mondtam TQFP tok 0.5mm-es lábtávolság... szóval azt nem tudom hogy ezzel a megoldással el tudom e érni. De ezen a ponton nagyon eltérek a fórum témájától...
tehát érdekel, hogy az UV lézer hatással van e a POZITIV20-al fedett nyákra. Ha igen akkor ez kell nekem és akkor UV lézert használok (elvileg kis megvilágítás is elég a lényeg, hogy mennyi energia kell, hogy kifejtse a hatást) Ekkor nagyon vékony vonalakat készíthetnék, és nincs a marással járó macera.
(#) Collector válasza hgpl hozzászólására (») Jún 30, 2011 / 1

Hát megnézed a lézer hullámhosszát, és a pozitív 20 adatlapját, ilyen egyszerű.
(#) hgpl válasza Collector hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Ez jó ötlet volt.
KONTAKT CHEMIE UVA, 340 nm to 420 nm
Azaz a Bluray 405nm-es dióda megoldja a problémát )))
Kafa, akkor.. őőő ki is tud nekem ilyen diódát )
(#) wir12 hozzászólása Júl 8, 2011 /

Sziasztok ti sokat kísérleteztek ezzel szóval az a kérdésem lenne hogy porított műanyag megolvasztásához
mekkora teljesítményű infra dióda kellene persze pici pontra összefókuszálva? Ja és ezt az megolvasztást egy pillanat alatt kellene tudnia....

Előre is köszönöm a segítséget

UI.:Erőforrás és idő hiányában nincs lehetőségem kisérletezni
(#) epyn válasza wir12 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Olvasztani,vagy hegeszteni kellene?Szerintem 1-3W elég lenne megfelelően befókuszálva,bár egy pillanat alatt tuti hogy nem csinálna semmit,ahhoz impulzusos lézer(Nd:YAG) kell és osk sok Watt teljesitmény(vagy joule)
Máskülönben, az infra-és a DVD dióda nem ugyanaz.
Csak a topic cime miatt.
(#) wir12 válasza epyn hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Tudom de hátha alapon írtam ide azért köszi
(#) epyn válasza wir12 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Hátha szivesen irtam.
Hátha nem!
Éljen a DVD lézer topic!
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

A YAG az ide nem a legjobb, rögtön elpárologtatná azt a felületet, amit megvilágít. Diódalézer az megfelel.
(#) David 3g hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok. Egyszerüen nem tudom melyik lencsével lehetne központosítani a fényt a dvd olvasoból :-S mindegyikkel szorodik és csak nagyon közel lessz egy pontban ,de akkoris csak világít.
(#) Collector válasza David 3g hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Nem tudom, hogy mi az, hogy központosítás, gondolom kollimálásra gondolsz. A szóródás szennyeződés miatt van.
Idézet:
„de akkoris csak világít”

Miért mit kéne még neki csinálnia?
(#) szlaci001 válasza David 3g hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Én simán a DVD olvasóban található lencsét használom, és teljesen jó. A szóródás, ahogy Colletor kolega is írja, a szennyeződéstől van. Mekkora a dióda, és mekkora árammal hajtod?
(#) David 3g válasza szlaci001 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Nemtudom mekkora lehet mert nincs adat rajta. 250 mA vesz fel.
(#) David 3g hozzászólása Júl 17, 2011 /

na megtudtam csinálni hogy egy pontba villágítson ,de semmi ereje :S nem is melegít :S mit rontottam el ?
(#) Collector válasza David 3g hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Idézet:
„:S nem is melegít :S mit rontottam el”

Egész pontosan: valamit. (:S)
(#) David 3g válasza Collector hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Köszi a választ
(#) doomkiller válasza David 3g hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

A DVD olvasó lézerének tudtommal nincs annyi energiája, hogy melegítsen, az írónak viszont igen vagy tévedek?
(#) epyn válasza David 3g hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

A DVD olvasóban 10mW-os 650nm dióda van.
Ennek teljesitménye olvasási sebességtől függően 3-7mw közötti.
Ha erre 250mA-t adtál,akkor az már nem működik lézerként,mert maximum 70mA-t viselnek el hűtés mellett ezek a diódák.
(#) tib12 hozzászólása Júl 20, 2011 /

Üdv.
Szétszedtem 1 olvasót, benne egy olyan lézerrel ami inkább infra... azt szeretném kérdezni lehet-e az ilyennel mondjuk gyufát gyujtani? De valamiröl ezt hajtani kell, eddig az olvasóban(doboz nélkül) próbáltam használni de csak épp lemez-ellenörzésig világít, ezt lehetne meghackelni hogy folyamatosan menjen? Vagy valami egyszerű meghajtó-áramkört tudnátok linkelni/mutatni? Segítséget előre is köszi.
(#) telectro válasza tib12 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Idézet:
„-e az ilyennel mondjuk gyufát gyujtani?”

Nem.

Idézet:
„Vagy valami egyszerű meghajtó-áramkört tudnátok linkelni/mutatni?”

Esetleg próbálj meg visszaolvasni, számtalan megoldás létezik.
Következő: »»   121 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem