Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró tekercselés

Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 34
(#) msteve válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Ne ragaszd vissza,inkább vágd ki a lelazult drótot,és forraszd össze a végeket.Utána kend át vékonyan kétkomponensü ragasztóval,és minél szorosabban nyomd vissza az eredeti helyére.Ha hozzám hoznak ilyet,az minimum 2000ft...Aki már tekercselt 4soros lengőt,az tudja miért...
(#) pacal76 válasza msteve hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Miért? Nem tök mindegy hogy hány soros? Tőllem lehet 100 is. (Bár ilyen nincs)
(#) pacal76 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Piros, kék, zöld technocol felejtős.
A huzalt se forrasztgasd, hanem irány egy tekercselős aki pici pénzért meg műti neked.
(#) msteve válasza pacal76 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Általában a hangszórók két sorban vannak tekerve.Ezt nem nagy müvészet megcsinálni.De a 4soros tekercsek vastagabb huzallal készülnek.Ezt úgy megtekerni hogy a sorok ne csússzanak össze,hidd el,nem egyszerű.A napokban kellett tekercselnem egy 8 soros Ultimate hangszórót...már majdnem megkötött a hőálló ragasztó mire sikerült...Nyugodtan elvághatod,és megforraszthatod.
(#) Kovidivi válasza skero hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Átnyálaztam a témát, rengeteg információ megtalálható.
Ragasztót majd veszek kétkomponensűt, ami kibír legalább 80fokot. Ezzel ragasztom majd meg a csévét. Úgy gondoltam, hogy veszek huzalt (talán fazonhuzalt, bár nem jöttem rá, hogy mi a különbség a sima tekercselő huzal és ez között), és kézzel elkészítem a tekercset. Szegeden hol lehet kis mennyiségben huzalt vásárolni? Itt felvetődött bennem a kérdés, hogy eleve a csévetestre tekercseljek, vagy külön egy sablonra, aztán pedig csak a tekercset húzzam rá a csévetestre, és úgy ragasszam rá? Előbbi esetben az egész membrán is forogni fog a csévetesttel együtt, esetleg deformálódhat is, ha nem "dúcolom" ki a belsejét valamivel (valami fekete anyag fogja össze a membránt és a csévét, hígító nem viszi, melegre kicsit lágyul), utóbbi esetben pedig nem tudnék olyan pontosan tekercselni, a kis hézagot a ragasztó töltené ki (légrés van bőven ). A 4 réteget pedig úgy képzeltem el, hogy mindig megvárom, amíg egy réteg megszárad, és utána folytatom az előzővel. Még gondolkozom azon, hogy az eredeti huzalt érdemes lenne-e használni, szerintem a lakk már néhány helyen elfüstölt róla (nem tudom, hogyan tudnám megállapítani), elképzelhető, hogy menetzárlatos már néhány helyen a tekercs, de ezt kimérni nem tudom.
(#) hugi00 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

En csak kezzel tekerek. )
- nem lesz egyszeru meg akkor sem ha mar van gyakorlatod hasonlo muveletben.

Nem tudod utolag a csevet rahuzni a csevetestre. Nem is lenne elonyos.

Formahuzalt ha tudsz szerezni 2 negyzetmilimeteres keresztmetszett alatt, akkor azt oszd meg velunk is, mert en mar regota vadaszom a beszerzesi lehetoseget.

A kor keresztmetszetu es a fazonhuzal kozt a kulonbseg ugye fizikailag lathato.
A fazonhuzal a huzalozaskor egymasmelle fektetett retegek kozt levo "urt" hivatott megszuntetni.
(#) Kovidivi válasza hugi00 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Te is koránkelő vagy
Miben rejlik a nehézség? Mire kell majd ügyelnem? Készítek majd egy kézi tekercselő szerkezetet. Arra felrögzítem a csévetestet a membránnal együtt, és arra tekerek majd (esetleg a csévestestet belülről kitöltöm valamivel, hogy ne deformálódjon). Tehát a fazonhuzal a négyzet keresztmetszetű huzal. Visszább van róla néhány vélemény, a minőségét illetően. Nekem szerintem jó lesz a kör km-ű huzal is, mert óriási a légrésem... Köszi!
(#) pacal76 válasza msteve hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Nem hiszem hogy nagy kihívás lenne egy 8 soros mivel hangszóró tekeréssel foglalkozok.
Bár az autós vackokat kerülöm.
(#) pacal76 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Mindenféleképp tegyél ujj csévét, és ne alut. A cséve alá pedig a sablont esztergáltasd. Kicsit vissza olvasol és nézegeted a képeket akkor találsz képet az én egyszerű tekercselőmről.
(#) Kovidivi válasza pacal76 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Láttam a tekercselő géped, nem lesz olyan nehéz összerakni szerintem. Lehet butaságot kérdezek. A csévetest ez lenne, a cséve alatt pedig a huzalból tekert tekercset érted, magában csak a rezet? Nem is gondolkodtam rajta, hogy alumíniumból tekerjek. Akkor keresnem kell még egy embert, aki esztergál A témát már 3x átolvastam, lehet, hogy lesz még 4. is
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Nem tudtam módosítani
Tehát a sablonra rátekerek egy laza réteget, amit majd lebontok, ha kész a cséve, és így le tudom venni a sablonról. Minden réteget lekenek vékonyan kétkomponensű ragasztóval, és megvárom amíg megszárad. Nem fog a sablonhoz hozzáragadni a cséve? Ezután a csévét ráragasztom az eredeti csévetestre, bekötöm a huzalvégeket, és rakhatom össze a hangszórót. Mindent megkérdezek, mert még sosem javítottam hangszórót, és szeretném, ha elsőre jó lenne. Köszönöm a segítséget!
(#) pacal76 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Úgy se lesz jó elsőre! De gyakorlat teszi a mestert.
Szóval a sablonra felrakod a csévetestnek való anyagot alu, kapton, papír, vagy más anyagot. Ezt úgy tedd fel hogy majdnem össze érjen! Ez után bekened ragasztóval a csévének azon részét ahova a huzalt szándékozol feltenni és már tekerheted is.

De nézd mit találtam neked. Remélem a modik nem harapják le érte fejem.Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza pacal76 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Helló!
Vettem pattex shoe glue, cipőragasztót, ezzel a membránt szeretném rögzíteni, és pattex repair extreme power glue-t, rezgés, hőálló, rugalmas, extra erős, ezzel a csévét ragasztanám. Kétkomponensű ragasztót nem akartam venni, mert az epoxi alapú, és oda volt írva, hogy keményedés után véshető, fúrható... Szerintem ez előnytelen lett volna, mert az alu és a réz hőtágulása nem azonos, meg írtátok, hogy repedezik is. Jók lesznek ezek a ragasztók? Palmatex-et nem láttam a boltban.

A membránt mihez?
A huzalt ne pattex ragaccsal ragaszd a csévére. Oda vagy lakkot használj vagy olyan 2k ragasztót ami bír legalább 180 fokot vagy többet. Én vettem a télen lidl gazdaságos 5 perces 2k ragacsot és tökéletesen bevált.

Cipőragasztóval a membránt a peremhez akarom ragasztani. De lehet, hogy a peremet is leveszem, és először a membránhoz rögzítem, majd ezt az egészet a vas kerethez. A másik ragasztó, amivel a csévét szeretném ragasztani, elvileg bír 120fokot. De szerintem még az is rengeteg. Van tapasztalatod ezzel a ragasztóval, és azért nem ajánlod? Utánanéztem ennek a K2-nek, nem lehet, hogy egyenértékű az én ragasztómmal? Olcsó sem volt, 1eFt volt 8g. Bővebben: Link
Már csak rezet kell szereznem. Nincs valakinek eladó? Méréseim alapján lakkal együtt a rézhuzal 0.062 mm2 keresztmetszetű, és kellene belőle 22m-nyi... Köszönöm.

Nos a huzal a csévéhez kétkomponensű ragaccsal ragaszd vagy lakkal. A csévét a membránhoz szintén kétkomponensűvel. Pillét a membránhoz kétkomponensűvel. A többit amivel, ahogy akarod.
A LIDL gazdaságos ragasztó csak 500huff volt de bevált, a lényeg hogy a kötési idő végén kemény legyen mint a fagyott kutya lába.
Nem muszáj megfogadni a tanácsot legfeljebb rutinos tekercselő leszel.

Köszönöm a tanácsokat, megnézem, hogy mik a lehetőségeim, levonom a tanulságokat, és úgy tekerek, ragasztok! A pillét a csévét és a membránt még nem szedtem szét, de nem is nagyon szeretném. Megpróbálom így megtekerni, hátha jó lesz.
(#) hangszoros válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Az a repair extrém baromi jó ragasztó, talán a legjobb kapható. Törött cipőtalphoz, stb. De hangszórózni sehová nem való. Pillét kosárhoz, szélt kávához, papirhoz jó lehetne, de az ára miatt nem az igazi
(#) hangszoros válasza pacal76 hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Képet tudnál felrakni róla ?
Meglepne, ha tudna 180 fokot
(#) Kovidivi válasza hangszoros hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Akkor veszek ilyet. Ezzel majd a csévét ragasztanám a csévetesthez.

Mondjuk nem tiszta " a csévét a csévetesthez", de biztos ragad.
Pattognod kell majd a rövid száradási idő miatt
Nem viszik túlzásba az adagot

Tisztázom: az ALU csévetestre a huzalt, 4 rétegben. Most javítottam egy 20cm-es H2000-es hangszórót, a tekercs és a vastagabb kivezető huzal találkozása előtt volt egy huzaltörés, ezt javítottam, és összeraktam a hangszórót. Pattex cipőragasztót használtam, majd kiderül, hogy mennyire vált be.

Nem akarlak elkeseríteni, de a "másik" patex cipőragasztó az nagyon karcsú lett. Jónak indult, aztán elbac. Most csak az a 8 gramos a repair extrém a jó, de nem erre a célra. Remélhetőleg az nem esik a termék módosítás (lerontás) kategóriájába.
Jó néhány ragasztóval már megszívtam.

Te milyen ragaccsal szoktad a csévét a huzalhoz, és a membránt a szélhez és kávához ragasztani?
(#) hugi00 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

2k ragaszto - 2 komponensu gyanta.
De milyen ?

Polieszter gyantat ne hasznaljatok a cseve ragasztasahoz, mert sokkal kevesbe birja a hot.
Az epoxygyanta szilardsaga is sokkal jobb.

Es egy idezet a "gyantak" forumbol:

"Szokás is mindkettőt epoxival ragasztani. Az általánosabban használt lakkoknál erősebbek, de a hőállóságuk lehet kisebb. A papírmembrán impregnálásánál nem szempont a hőállóság, de a tekercsnél már igen. Egyébként a magasabb hőállóságú epoxik a papírmembránt is merevebbé és erősebbé teszik. "
(#) Kovidivi válasza hugi00 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Nekem már van 3 féle ragasztóm, szerintem ezek jók lesznek. Meg sikerült szereznem rossz hangszórót is, van min gyakorolni. A lényeg tehát, csévét kétkomp. ragasztóval, a többit valami normál, de erős ragasztóval. Bennem már csak egy kérdés van, honnan tudom, hogy egy ragasztót fel tudok-e később oldani nitrohígítóval, vagy sem?
(#) ptesza válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Azzal biztosan nem.

A palma ragasztót oldja a toulol és xilol , ami szerintem megtalálható az aromás hígítóban. De minek feloldani?

Habperemet ,és pillét, porvédősapkát lehet venni újat is. A membrán ne sérüljön meg.
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 2, 2011 /

Fazonhuzalt rendelésre talán lehet szerezni itt: Bővebben: Link. (Valaki kérdezte régebben)
Ptesza: Rosszul emlékeztem, szintetikus hígítóval oldottam a ragasztót. Szerintem akkor beszerzek aromás hígítót is, nem baj, ha van a háznál. Lehet nincs is köztük sok különbség..
(#) hugi00 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Kosz a linket ! Holnap hivom is oket.
Következő: »»   23 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem