Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Ne ragaszd vissza,inkább vágd ki a lelazult drótot,és forraszd össze a végeket.Utána kend át vékonyan kétkomponensü ragasztóval,és minél szorosabban nyomd vissza az eredeti helyére.Ha hozzám hoznak ilyet,az minimum 2000ft...Aki már tekercselt 4soros lengőt,az tudja miért...
Miért? Nem tök mindegy hogy hány soros? Tőllem lehet 100 is. (Bár ilyen nincs)
Piros, kék, zöld technocol felejtős.
A huzalt se forrasztgasd, hanem irány egy tekercselős aki pici pénzért meg műti neked.
Általában a hangszórók két sorban vannak tekerve.Ezt nem nagy müvészet megcsinálni.De a 4soros tekercsek vastagabb huzallal készülnek.Ezt úgy megtekerni hogy a sorok ne csússzanak össze,hidd el,nem egyszerű.A napokban kellett tekercselnem egy 8 soros Ultimate hangszórót...már majdnem megkötött a hőálló ragasztó mire sikerült...Nyugodtan elvághatod,és megforraszthatod.
Átnyálaztam a témát, rengeteg információ megtalálható.
Ragasztót majd veszek kétkomponensűt, ami kibír legalább 80fokot. Ezzel ragasztom majd meg a csévét. Úgy gondoltam, hogy veszek huzalt (talán fazonhuzalt, bár nem jöttem rá, hogy mi a különbség a sima tekercselő huzal és ez között), és kézzel elkészítem a tekercset. Szegeden hol lehet kis mennyiségben huzalt vásárolni? Itt felvetődött bennem a kérdés, hogy eleve a csévetestre tekercseljek, vagy külön egy sablonra, aztán pedig csak a tekercset húzzam rá a csévetestre, és úgy ragasszam rá? Előbbi esetben az egész membrán is forogni fog a csévetesttel együtt, esetleg deformálódhat is, ha nem "dúcolom" ki a belsejét valamivel (valami fekete anyag fogja össze a membránt és a csévét, hígító nem viszi, melegre kicsit lágyul), utóbbi esetben pedig nem tudnék olyan pontosan tekercselni, a kis hézagot a ragasztó töltené ki (légrés van bőven ). A 4 réteget pedig úgy képzeltem el, hogy mindig megvárom, amíg egy réteg megszárad, és utána folytatom az előzővel. Még gondolkozom azon, hogy az eredeti huzalt érdemes lenne-e használni, szerintem a lakk már néhány helyen elfüstölt róla (nem tudom, hogyan tudnám megállapítani), elképzelhető, hogy menetzárlatos már néhány helyen a tekercs, de ezt kimérni nem tudom.
En csak kezzel tekerek. )
- nem lesz egyszeru meg akkor sem ha mar van gyakorlatod hasonlo muveletben. Nem tudod utolag a csevet rahuzni a csevetestre. Nem is lenne elonyos. Formahuzalt ha tudsz szerezni 2 negyzetmilimeteres keresztmetszett alatt, akkor azt oszd meg velunk is, mert en mar regota vadaszom a beszerzesi lehetoseget. A kor keresztmetszetu es a fazonhuzal kozt a kulonbseg ugye fizikailag lathato. A fazonhuzal a huzalozaskor egymasmelle fektetett retegek kozt levo "urt" hivatott megszuntetni.
Te is koránkelő vagy
Miben rejlik a nehézség? Mire kell majd ügyelnem? Készítek majd egy kézi tekercselő szerkezetet. Arra felrögzítem a csévetestet a membránnal együtt, és arra tekerek majd (esetleg a csévestestet belülről kitöltöm valamivel, hogy ne deformálódjon). Tehát a fazonhuzal a négyzet keresztmetszetű huzal. Visszább van róla néhány vélemény, a minőségét illetően. Nekem szerintem jó lesz a kör km-ű huzal is, mert óriási a légrésem... Köszi!
Nem hiszem hogy nagy kihívás lenne egy 8 soros mivel hangszóró tekeréssel foglalkozok.
Bár az autós vackokat kerülöm.
Mindenféleképp tegyél ujj csévét, és ne alut. A cséve alá pedig a sablont esztergáltasd. Kicsit vissza olvasol és nézegeted a képeket akkor találsz képet az én egyszerű tekercselőmről.
Láttam a tekercselő géped, nem lesz olyan nehéz összerakni szerintem. Lehet butaságot kérdezek. A csévetest ez lenne, a cséve alatt pedig a huzalból tekert tekercset érted, magában csak a rezet? Nem is gondolkodtam rajta, hogy alumíniumból tekerjek. Akkor keresnem kell még egy embert, aki esztergál A témát már 3x átolvastam, lehet, hogy lesz még 4. is
Nem tudtam módosítani
Tehát a sablonra rátekerek egy laza réteget, amit majd lebontok, ha kész a cséve, és így le tudom venni a sablonról. Minden réteget lekenek vékonyan kétkomponensű ragasztóval, és megvárom amíg megszárad. Nem fog a sablonhoz hozzáragadni a cséve? Ezután a csévét ráragasztom az eredeti csévetestre, bekötöm a huzalvégeket, és rakhatom össze a hangszórót. Mindent megkérdezek, mert még sosem javítottam hangszórót, és szeretném, ha elsőre jó lenne. Köszönöm a segítséget!
Úgy se lesz jó elsőre! De gyakorlat teszi a mestert.
Szóval a sablonra felrakod a csévetestnek való anyagot alu, kapton, papír, vagy más anyagot. Ezt úgy tedd fel hogy majdnem össze érjen! Ez után bekened ragasztóval a csévének azon részét ahova a huzalt szándékozol feltenni és már tekerheted is.
De nézd mit találtam neked. Remélem a modik nem harapják le érte fejem.Bővebben: Link
Helló!
Vettem pattex shoe glue, cipőragasztót, ezzel a membránt szeretném rögzíteni, és pattex repair extreme power glue-t, rezgés, hőálló, rugalmas, extra erős, ezzel a csévét ragasztanám. Kétkomponensű ragasztót nem akartam venni, mert az epoxi alapú, és oda volt írva, hogy keményedés után véshető, fúrható... Szerintem ez előnytelen lett volna, mert az alu és a réz hőtágulása nem azonos, meg írtátok, hogy repedezik is. Jók lesznek ezek a ragasztók? Palmatex-et nem láttam a boltban.
A membránt mihez?
A huzalt ne pattex ragaccsal ragaszd a csévére. Oda vagy lakkot használj vagy olyan 2k ragasztót ami bír legalább 180 fokot vagy többet. Én vettem a télen lidl gazdaságos 5 perces 2k ragacsot és tökéletesen bevált.
Cipőragasztóval a membránt a peremhez akarom ragasztani. De lehet, hogy a peremet is leveszem, és először a membránhoz rögzítem, majd ezt az egészet a vas kerethez. A másik ragasztó, amivel a csévét szeretném ragasztani, elvileg bír 120fokot. De szerintem még az is rengeteg. Van tapasztalatod ezzel a ragasztóval, és azért nem ajánlod? Utánanéztem ennek a K2-nek, nem lehet, hogy egyenértékű az én ragasztómmal? Olcsó sem volt, 1eFt volt 8g. Bővebben: Link
Már csak rezet kell szereznem. Nincs valakinek eladó? Méréseim alapján lakkal együtt a rézhuzal 0.062 mm2 keresztmetszetű, és kellene belőle 22m-nyi... Köszönöm.
Nos a huzal a csévéhez kétkomponensű ragaccsal ragaszd vagy lakkal. A csévét a membránhoz szintén kétkomponensűvel. Pillét a membránhoz kétkomponensűvel. A többit amivel, ahogy akarod.
A LIDL gazdaságos ragasztó csak 500huff volt de bevált, a lényeg hogy a kötési idő végén kemény legyen mint a fagyott kutya lába. Nem muszáj megfogadni a tanácsot legfeljebb rutinos tekercselő leszel.
Köszönöm a tanácsokat, megnézem, hogy mik a lehetőségeim, levonom a tanulságokat, és úgy tekerek, ragasztok! A pillét a csévét és a membránt még nem szedtem szét, de nem is nagyon szeretném. Megpróbálom így megtekerni, hátha jó lesz.
Az a repair extrém baromi jó ragasztó, talán a legjobb kapható. Törött cipőtalphoz, stb. De hangszórózni sehová nem való. Pillét kosárhoz, szélt kávához, papirhoz jó lehetne, de az ára miatt nem az igazi
Képet tudnál felrakni róla ?
Meglepne, ha tudna 180 fokot
Akkor veszek ilyet. Ezzel majd a csévét ragasztanám a csévetesthez.
Mondjuk nem tiszta " a csévét a csévetesthez", de biztos ragad.
Pattognod kell majd a rövid száradási idő miatt Nem viszik túlzásba az adagot
Tisztázom: az ALU csévetestre a huzalt, 4 rétegben. Most javítottam egy 20cm-es H2000-es hangszórót, a tekercs és a vastagabb kivezető huzal találkozása előtt volt egy huzaltörés, ezt javítottam, és összeraktam a hangszórót. Pattex cipőragasztót használtam, majd kiderül, hogy mennyire vált be.
Nem akarlak elkeseríteni, de a "másik" patex cipőragasztó az nagyon karcsú lett. Jónak indult, aztán elbac. Most csak az a 8 gramos a repair extrém a jó, de nem erre a célra. Remélhetőleg az nem esik a termék módosítás (lerontás) kategóriájába.
Jó néhány ragasztóval már megszívtam.
Te milyen ragaccsal szoktad a csévét a huzalhoz, és a membránt a szélhez és kávához ragasztani?
2k ragaszto - 2 komponensu gyanta.
De milyen ? Polieszter gyantat ne hasznaljatok a cseve ragasztasahoz, mert sokkal kevesbe birja a hot. Az epoxygyanta szilardsaga is sokkal jobb. Es egy idezet a "gyantak" forumbol: "Szokás is mindkettőt epoxival ragasztani. Az általánosabban használt lakkoknál erősebbek, de a hőállóságuk lehet kisebb. A papírmembrán impregnálásánál nem szempont a hőállóság, de a tekercsnél már igen. Egyébként a magasabb hőállóságú epoxik a papírmembránt is merevebbé és erősebbé teszik. "
Nekem már van 3 féle ragasztóm, szerintem ezek jók lesznek. Meg sikerült szereznem rossz hangszórót is, van min gyakorolni. A lényeg tehát, csévét kétkomp. ragasztóval, a többit valami normál, de erős ragasztóval. Bennem már csak egy kérdés van, honnan tudom, hogy egy ragasztót fel tudok-e később oldani nitrohígítóval, vagy sem?
Azzal biztosan nem.
A palma ragasztót oldja a toulol és xilol , ami szerintem megtalálható az aromás hígítóban. De minek feloldani? Habperemet ,és pillét, porvédősapkát lehet venni újat is. A membrán ne sérüljön meg.
Fazonhuzalt rendelésre talán lehet szerezni itt: Bővebben: Link. (Valaki kérdezte régebben)
Ptesza: Rosszul emlékeztem, szintetikus hígítóval oldottam a ragasztót. Szerintem akkor beszerzek aromás hígítót is, nem baj, ha van a háznál. Lehet nincs is köztük sok különbség.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |