Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   98 / 148
(#) Tök Ödön válasza szucsip hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
ha jol értem valami ilyesmire gondoltatok. a trafo pc, az ic sg3525, a scotky 4x mbr3060, a fet irfp064. a trafo primer az 5 voltos rész, (nekem a 3 voltos) a szekunder a 12-tes (2x 30-40v). és leröffen 300-600w trafotol függöen. atomstabil 10-30v bemenö között.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
dolgozom rajta...
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Ha megnövelem a kondik vezetősávját akkor elég sokat dobna a panel méretén. Nem nagyon akarok már ettől nagyobbat. Inkább majd forrasztok rá rézdrótot.

Így is hogy a TL-t beteszem a borda alá kicsit növelnem kell a nyákot hogy könnyebb legyen a TL kommersz alkatrészeit hozzákötögetni és akkor az ic vízszintbe lenne 2 oldalán meg lenne hely. (alul,felül)
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Ezzel a borda alá helyezéssel csak annyi gond lesz ha a bottom layeren viszem a TLről a vezetősávokat a vcshez meg a 2 meghajtóhoz akkor szétszabdalom a teliföldet.

Mennyire lenne szerencsés mindent vezetékkel vinni a helyére? Mondjuk az elég kókányul nézne ki.
(#) Lac364 hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Ha jól számolok 3mm a vezetősávban a feszültség 0,00000001s alatt tesz meg.Ehez lehet viszonyitani a vezetősávok hosszát .Ez 10 nanoszekundum.De én azthiszem hogy ennek 100khz ig még nem sok jelentősége van tan úgy 10-100Mhz környékén.De bisztos én tévedek)
(#) szucsip hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Üdv mindenki ismét!

Kicsit tovább bontogattam a tápegységem dolgait.
Először is megmókoltam a Hitachi mérőkábelemet, utóbb rájöttem, hogy nem osztós... Sebaj, nagy nehezen összeraktam 2db, kb 20 éves, 10Mohm ellenállásból, és egy UNI-T multiméter szerinti max 58pF trimmerkondiból egy osztót.

Kicsit alulkompenzáltam, mert kalibrálásnál a szkóp CAL. jelét használtam (nesze nekem). De én mégegyszer szét nem szedem. Hogy mennyire lett túlkompenzálva, az a TL494 emitter c. képen látszik.

Aztán a tápegységemben még a kimeneti dupladióda betétele előtt megmértem a szek. oldali feszültségeket.
A trafó középkivezetéséhez képest mindkét szekunder ugyan olyan amplitudójú, és alakú jelet mutatott. Ez leátszik a szek1 képen. Mivel a berhelt osztóm 6,9-szel oszt, ezért a V/DIV értékeket nem is részletezem, én megpróbáltam kiszámolni.
Az jött ki, hogy 220Vpp a szekunder oldali tekercsek feszültsége. Semmi tüske, semmi komoly belengés. Ezt elvben bírnia kell a 200V-os dupladiódámnak.
Betettem a dupladiódát, és bírta is!

Mivel a visszacsatolást helyreállítottam, így most már valóban 42V van a kimeneten. Üresjáratban semmi nem melegszik.

Ám rákötöttem egy 100W-os izzólámpát (hálózati feszültségre méretezve), és akkor már előjött a melegedés. Kimeneti teljesítményt és hatásfokot ne kérdezzetek, mert hülyeséget mértem (soros ellenálláson 0,56V feszt mértem, az ellenállás értéke 0,33ohm) Viszont a 14,1V-os "házi" labortáp max 1,5A-t tud, és a közelében nem voltam.

Terheléskor szépen melegedtek a hűtőbordái a FET-eknek. Ismét a szélső fet melegedett picit jobban. A bordák 2-3 perc járatás után kb 45-50°C osak voltak. (éppen kellemetlen).
A dupladióda nem melegedett. A dupladióda hót hideg volt. Viszont a primer oldal snubber alkatrészei melegedtek picikét, de talán csak az ónozott rézfólia vitte át a hőt.

Lefotóztam az Ugs -eket, mindkettő tök egyforma. VIszont van benne egy csúnya, rövid ideig tartó, Uth körüli feszültségérték. Talán ettől melegednének a FET-ek, hogy nem nyitnak rendesen az alatt az igen rövid idő alatt? Amúgy az Ugs feszültség "teteje" 11V körül volt 14,1V betáplálásnál. Elvben ki kéne nyitniuk a FETeknek.

A kimeneti fesz. hullámossága 4V közelébe ért (!), de csak igen-rövid időtartamokra. Ezt nem értem.

Ezen kívül mértem még a folytótekercs feszültségét is. Na ez aztán megdöbbentő volt. Nagyon behullámzott, és egészen magas értéket vett fel. A mérés DC csatoltan történt, a dupladiódához közelebbi kivezetésen volt a melegpont. Nagyon furcsa: 68Vpp feszültséget mértem a tekercsen! Ez hogy lehet? Telítődött volna? Vagy egyik tekercs a másik kettő ellen dolgozna (ami szinte kizárt, mert átnéztem szemrevételezéssel a tekerési irányokat).

A szek1 nevű kép terhelés nélkül készült, az összes többi terheléssel.
(#) szucsip válasza szucsip hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
További képek, és a kérdés.

Az Ugs2 nevű képen látszik, hogy a lefutó élnél van egy kis lépcső. Az mitől lehet? ROssz a snubber áramköröm a prim oldalon?

Jah és az induktivitás feszültsége pici időkre, de borzalmasan beoszcillál. Még is csak kéne snubber a szekunder körbe is?

A TL494 emitter című képen látszik, hogy mennyivel fogtam mellé az osztó kompenzálásánál. (Nem sokkal szerintem.)
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Azért nem kell mindent dróton vinni. Ha rendesen van megcsinálva, akkor az egy átkötés és kész. Vannak ipari berendezések, ahol erre a célra nulla ohmos ellenállásokat használnak és akkor nagyon "ipari" lesz a kinézete... És inkább ez legyen, minthogy szétszabdalva legyen a teliföld.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
1206 0ohmos SMD átkötőm van is

pl van egy vezetősáv ami kettéválasztaná a földet. Akkor több darabbal kössem össze?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Persze, fő, hogy hiba ne legyen benne. Meg a teliföld tényleg teliföld legyen, már amennyire lehetséges.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Áthelyezett vezérlőrésszel (borda alá) A TL pozitívja középre bekötve. A Gate vezetékek a top layeren. Teliföld átkötve 0R "ellenállásokkal". Keresztkötés javítva.

Ez már építhető?
(#) Suncorgo hozzászólása Szept 10, 2011 /
 
Átrajzoltam felső huzalozásra. Így a nagy áramok nem mennek át a 0R-es átkötőkön. A töréseknél azért van 2 pad mert egyikbe lemegy a drót a másikba feljön. Az egyik képen látszik a felső huzalozás. A másikon pedig hogy a teliföldből mennyi van.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Jó. De... ( ne légy ideges.. ) spórolhatnál vagy másfél centi szélességet a panelen, ha a szekunder oldali snubber ellenállásokat felállítanád. Akkor a C50-ről felfelé menő fólia jobbra eltolható lesz. A trafót eltolhatnád balra ezzel a kb másfél centivel, a betáp +12V-ot meg egy kicsit lejjebb lehet tenni, elforgatva 90 fokot.

Lehet, hogy csak a pdf-en látszik ilyen kicsinek, de a bemeneti pufferkondik fóliája túl közel van egymáshoz. Kicsinek látszik a szigetelési távolság.

A másik, hogy nem igazán jó így a trafó primere, mert túl hosszúak a kivezetések. Fordítsd el 90 fokkal balra, akkor sokkal rövidebbek és szimmetrikusabbak lesznek. Ha máshogy nem tudod megoldani, akkor inkább a szekunder kivezetések legyenek hosszabbak.

Az miért jó, hogy a betáp -12V célkereszttel megy a gamóra? Veszteség lesz a kicsi keresztmetszet miatt.

Azt, hogy nincs e benne kötési hiba, nem néztem. Egyébként már jó a koncepció.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
nem leszek.

Itt vártalak már mint a megváltót hogy mondj valami véleményt

A bemeneti puffer szigetelését növeltem... még dolgozom rajta
(#) Suncorgo hozzászólása Szept 10, 2011 /
 
Igaz kisebb nem lett mert a trafó nem kocka.
(#) szucsip válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Sziasztok!

Ma is foglalkoztam picit a tápommal.
Valami nagyon csúnya dolog történik. Ahogy katt mondta, a millerkapacitás miatt a gyors(?) kikapcsolás miatt picit visszakapcsol a FET. Szerintem ettől melegedhet picit jobban, mint kéne. Nagyon gyanús, hogy az Uds feszültsége kb pont annyira emelkedik, amennyi a FET határértéke (55V).

A kis piros vonalak a csatornák "0V" szintjét jelölik.

Másik nagyon érdekes dolog, hogy kb 80ns ideig tart a tüske, és kb ennyi lehet az az idő is, míg a primer oldal snubber kondiai kisülnek.

Az Uds feszültség amúgy mitől hullámozhat?
A kimeneti kb 3-4V-os AC komponenst, és az induktivitás belengését (ami 68Vpp) az a nagy tüske okozza az Uds -nél?

Valaki tudna mondani valami okosat?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Jó lesz, had szóljon.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
A trafót nem lehet felállítani? Akkor kevesebb helyet foglal, legfeljebb kell csinálni egy "U" alakú bilincset aluból, amivel odaszorítod a panelhez. De sokkal kisebb nem lesz, úgyhogy nem nagyon éri meg. Gondolom, magadnak csinálod, nem iparszerűen sorozatgyártásra, így nem baj, ha nem annyira kicsi a panel.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Nem, ez nem a Miller kapacitások miatt van, az gyorsabb lenne. És sokkal rondább. Igen, ott van a határon, 55 V közelében. Nekem úgy tűnik, hogy nagyon nagy a primer tekercs szórása, így nagy az az energia, amit a snubberekkel kell felemészteni. Csak olyan áron tudja ezt megtenni, hogy ekkora túlfeszt csinál. Jobb trafó kellene, meg növelni kellene a snubberekben a kondikat. Hozzá csökkenteni az ellenállásokat. Persze, ettől az ellenállások jobban fognak melegedni.
A hullámzás attól van, hogy a szórt induktivitások, meg a FET-ek drain-source kapacitása, meg az egyéb kapacitások rezgőkört alkotnak, aztán lengedezik. Nem túl érdekes.
(#) szucsip válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Üdv!

Nem lehet, hogy azért áll meg 55V körül a tüske teteje, mert a fet már átereszt? A snubberek most 10nF+10ohm. Megpróbálok még betenni kondenzátort, mondjuk még 10nF-ot. Amúgy köszi a választ. Még egy kérdés: a kimeneti folytótekercsen miért van olyan furcsa feszültség? Nem lehet, hogy a szekunder kör is berezeg valahogy, és az hat vissza a primerre?

Írtad, hogy a millerkapacitás mást csinálna az Ugs lefutásán, hogy csúnyább lenne és gyorsabb. Hát másik kábellel mértem. Pénteki, 21:39 -es hozzászólásomban van egy Ugs2 nevű kép, kérlek nézd meg újra.

Esetleg ne csökkentsem le a gate-ellenállást? Akkor elméletileg eltünhetne a lépcső a gate-ről...
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsip hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
De, lehetséges, hogy a FET már kezd vezetni 55 V-on, azért áll meg ott fesz. De ez inkább egy szinuszos lengés, még nem annyira határozottan van vágva a teteteje. Meg tudod mérni a primer tekercs szórási induktivitását? ( szekundert és az egyik primert rövidrezárod és a maradék primert méred )

Nem a gate, hanem a drainfeszültség lenne gyorsabb. Természetesen, ez a gate-re is visszahat, hiszen azon keresztül kapcsol vissza a tranyó, de itt még nincs olyan jelenség, pont azért, mert nem elég gyors a FET kikapcsolása, meg ott van a snubber is, ami valamennyire megfogja a drain-source feszültség emelkedési sebességét. Ha csökkented a gate ellenállását, akkor nő a sebesség, de esetleg lengések is keletkezhetnek, mert a gate és a meghajtókör között mindig van valamennyi induktivitás és ezek akár alkothatnak egy rezgőkört. Az ellenállás csillapítja ezt a rezgőkört. Ha ez túl kicsi, akkor emiatt lengések is lehetnek a gatefeszültségen. 4...10 ohm a szokásos érték, ne menj lejjebb.

Esetleg, megpróbálhatsz a snubber ellenállásokkal párhuzamosan kötni egy-egy gyorsdiódát úgy, hogy a katódjuk néz a GND felé.
(#) szucsip válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Háhá... Kibújt a szög a zsákból

Már az este is gondolkodtam rajta, de most biztos vagyok benne, hogy a snubbert nem úgy kötöttem be, ahogy gondoltad. Én nem a kapcsolóval párhuzamosan kötöttem, hanem a primer tekerccsel párhuzamosan. Azt gondoltam, hogy így is limitálja a max. feszültségváltozást. Ha a drain-source közé kötném, akkor dupla annyi veszteséget termelne, talán ezért tettem a primer tekercsekre.

Ez így akkor helytelen? Csak mert ha végiggondolom, mindig arra jutok, hogy elvben jó.

Szórási induktivitást nem tudok mérni, mert nincs induktivitásmérőm, és jelgenerátorból sincs kifejezetten terhelhető darabom.

A jelformákról azt szeretném mondani, hogy mostanság a BNC - krokodilcsipesz kábelem melegvezetékével sorba kötöttem egy 10/69 -es osztót, amit magam berheltem. Igyekeztem frekvenciakompenzáltra csinálni, de sajnos túlkompenzáltam.
A másik mérőkábelem pedig egy Hitachi kábel, de sikeresen leszaggattam róla a szondát, tehát most 1krokicsipi, és egy HESTORE -os kampós mérőcsúcs van rajta.

A gate ellenállást nem akartam ész nélkül csökkenteni, mert ahhoz a meghajtó IC is elég drága.
(#) szucsip válasza szucsip hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Megnéztem a Hitachi kábellel is, valóban nincs levágás az 55V os jel tetején.
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Szerintem sem éri meg felállítani. Én is gondoltam már rá. Akkor elkezdem csinálni. Majd beszámolok a fejleményekről. Nem lesz gond hogy a szekunder oldal vezetősávjai ilyen hosszúak?
(#) Lac364 hozzászólása Szept 11, 2011 /
 
Ez sem egészen idevaló )na de mégis ..Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Nem a szekunder oldal hosszú, hanem a már egyenirányított. Nem gond.
(#) kawa1 hozzászólása Szept 11, 2011 /
 
Kapcsitápot szeretnék csinálni a mélyláda erősítőjéhez a kocsiba.

Kérdésem az lenne hogy van itthon egy rahedeli At-Atx-es táp ha abból kisztedném a nagyferekis trafót és a vezérlő ic-ket,feteket hűtőbordákat....tudnék e belőle készíterni egy szimmetrikus 12/42v-os tápot.
Használhatom e,TL494 helyett pl a Ka7500b-s ic-t?
Hogyan forrasszam át a a nagyfrerkis trafó lábait 5v-12v primer-secunder.Hova mit?Láttam néhány képet ilyen kapcsitápról,de nem igazán világos hogy mit hova.Szegény ember vizzel főz....
(#) szucsip válasza szucsip hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Nem tudom kiírtani azt a kb 50V-ot a FET-ek drainjéről!
Sehogy nem megy. A primer tekercs snubberére tettem még 56nF -ot... Aztán tettem rá 100nF ot. Semmi.
Utóbb már 330nF-dal próbálkoztam. Nem segített, csak egy picit. Próbáltam a snubberben az ellenállást kisebbre cserélni, az sem segített. Utána betettem 100nF+15ohm -ot a snubberral még párhuzamosan. Ugyan ezt próbáltam a két primerleágazás közé. Ami hatást elértem, az az lett hogy az Uds -en lévő hullám kicsit lelassult, és talán amplitudóban is csökkent.

Próbáltam 470pF+1k ellenállást tenni a szekunderre, semmi. Aztán ezt megpróbáltam a Drain -source közé tenni, semmi. Utána 100nF+15ohm-ot tettem a drain-source közé, és az eredmény: szinte semmi. Pedig próbáltam 1 rétegű kerámia és fólia kondikkal is.
Ha csak ellenállás nélkül teszem a kondit a drain-source-ra, akkor csak rosszabb.

Valami őrületes nagy energiája van annak az impulzusnak. Arra is gondoltam, hogy egy-egy diódát teszek a drainekre, és azzal vezetem vissza ezt az impulzust a betáphoz. Persze a vezérlő áramkör elé teszek egy induktivitást. Ez jó ötletnek tűnik?
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsip hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Nem jó ötlet, mert üzemszerűen, a lezárt FET drain-je a kétszeres tápfeszen van. Ha oda teszel egy diódát, akkor rövidrezárod vele a trafót.

Biztos, hogy jól mérsz? A szkóp GND-je a mérendő FET source-on van? Nem valahol távolabb, aztán az így keletkező feszt is beleméri?
(#) thedespot0 válasza kawa1 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Szia, nezd meg azokat a rajzokat amiket felraktam, az +-32 v-ot csinal elvileg, azzal a trafoval, amit kibanyaszol a tapbol.A ket ic-t szerintem hasznalhatod, mert helyettesítoi egymasnak, remelem nem mondok hulyeseget.
Valaki nezze mar meg a tervemet a vezerlo resze mar keszen van, mar csak a feteket es a secunder oldalt kellene megrajzolni, eddig jo ?Ez a kapcsolasirajz.

tap.lay
    
Következő: »»   98 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem