Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Ha megnövelem a kondik vezetősávját akkor elég sokat dobna a panel méretén. Nem nagyon akarok már ettől nagyobbat. Inkább majd forrasztok rá rézdrótot.
Így is hogy a TL-t beteszem a borda alá kicsit növelnem kell a nyákot hogy könnyebb legyen a TL kommersz alkatrészeit hozzákötögetni és akkor az ic vízszintbe lenne 2 oldalán meg lenne hely. (alul,felül)
Ezzel a borda alá helyezéssel csak annyi gond lesz ha a bottom layeren viszem a TLről a vezetősávokat a vcshez meg a 2 meghajtóhoz akkor szétszabdalom a teliföldet.
Mennyire lenne szerencsés mindent vezetékkel vinni a helyére? Mondjuk az elég kókányul nézne ki.
Ha jól számolok 3mm a vezetősávban a feszültség 0,00000001s alatt tesz meg.Ehez lehet viszonyitani a vezetősávok hosszát .Ez 10 nanoszekundum.De én azthiszem hogy ennek 100khz ig még nem sok jelentősége van tan úgy 10-100Mhz környékén.De bisztos én tévedek)
Üdv mindenki ismét!
Kicsit tovább bontogattam a tápegységem dolgait. Először is megmókoltam a Hitachi mérőkábelemet, utóbb rájöttem, hogy nem osztós... Sebaj, nagy nehezen összeraktam 2db, kb 20 éves, 10Mohm ellenállásból, és egy UNI-T multiméter szerinti max 58pF trimmerkondiból egy osztót. Kicsit alulkompenzáltam, mert kalibrálásnál a szkóp CAL. jelét használtam (nesze nekem). De én mégegyszer szét nem szedem. Hogy mennyire lett túlkompenzálva, az a TL494 emitter c. képen látszik. Aztán a tápegységemben még a kimeneti dupladióda betétele előtt megmértem a szek. oldali feszültségeket. A trafó középkivezetéséhez képest mindkét szekunder ugyan olyan amplitudójú, és alakú jelet mutatott. Ez leátszik a szek1 képen. Mivel a berhelt osztóm 6,9-szel oszt, ezért a V/DIV értékeket nem is részletezem, én megpróbáltam kiszámolni. Az jött ki, hogy 220Vpp a szekunder oldali tekercsek feszültsége. Semmi tüske, semmi komoly belengés. Ezt elvben bírnia kell a 200V-os dupladiódámnak. Betettem a dupladiódát, és bírta is! Mivel a visszacsatolást helyreállítottam, így most már valóban 42V van a kimeneten. Üresjáratban semmi nem melegszik. Ám rákötöttem egy 100W-os izzólámpát (hálózati feszültségre méretezve), és akkor már előjött a melegedés. Kimeneti teljesítményt és hatásfokot ne kérdezzetek, mert hülyeséget mértem (soros ellenálláson 0,56V feszt mértem, az ellenállás értéke 0,33ohm) Viszont a 14,1V-os "házi" labortáp max 1,5A-t tud, és a közelében nem voltam. Terheléskor szépen melegedtek a hűtőbordái a FET-eknek. Ismét a szélső fet melegedett picit jobban. A bordák 2-3 perc járatás után kb 45-50°C osak voltak. (éppen kellemetlen). A dupladióda nem melegedett. A dupladióda hót hideg volt. Viszont a primer oldal snubber alkatrészei melegedtek picikét, de talán csak az ónozott rézfólia vitte át a hőt. Lefotóztam az Ugs -eket, mindkettő tök egyforma. VIszont van benne egy csúnya, rövid ideig tartó, Uth körüli feszültségérték. Talán ettől melegednének a FET-ek, hogy nem nyitnak rendesen az alatt az igen rövid idő alatt? Amúgy az Ugs feszültség "teteje" 11V körül volt 14,1V betáplálásnál. Elvben ki kéne nyitniuk a FETeknek. A kimeneti fesz. hullámossága 4V közelébe ért (!), de csak igen-rövid időtartamokra. Ezt nem értem. Ezen kívül mértem még a folytótekercs feszültségét is. Na ez aztán megdöbbentő volt. Nagyon behullámzott, és egészen magas értéket vett fel. A mérés DC csatoltan történt, a dupladiódához közelebbi kivezetésen volt a melegpont. Nagyon furcsa: 68Vpp feszültséget mértem a tekercsen! Ez hogy lehet? Telítődött volna? Vagy egyik tekercs a másik kettő ellen dolgozna (ami szinte kizárt, mert átnéztem szemrevételezéssel a tekerési irányokat). A szek1 nevű kép terhelés nélkül készült, az összes többi terheléssel.
További képek, és a kérdés.
Az Ugs2 nevű képen látszik, hogy a lefutó élnél van egy kis lépcső. Az mitől lehet? ROssz a snubber áramköröm a prim oldalon? Jah és az induktivitás feszültsége pici időkre, de borzalmasan beoszcillál. Még is csak kéne snubber a szekunder körbe is? A TL494 emitter című képen látszik, hogy mennyivel fogtam mellé az osztó kompenzálásánál. (Nem sokkal szerintem.)
Azért nem kell mindent dróton vinni. Ha rendesen van megcsinálva, akkor az egy átkötés és kész. Vannak ipari berendezések, ahol erre a célra nulla ohmos ellenállásokat használnak és akkor nagyon "ipari" lesz a kinézete... És inkább ez legyen, minthogy szétszabdalva legyen a teliföld.
1206 0ohmos SMD átkötőm van is
pl van egy vezetősáv ami kettéválasztaná a földet. Akkor több darabbal kössem össze?
Persze, fő, hogy hiba ne legyen benne. Meg a teliföld tényleg teliföld legyen, már amennyire lehetséges.
Áthelyezett vezérlőrésszel (borda alá) A TL pozitívja középre bekötve. A Gate vezetékek a top layeren. Teliföld átkötve 0R "ellenállásokkal". Keresztkötés javítva.
Ez már építhető?
Átrajzoltam felső huzalozásra. Így a nagy áramok nem mennek át a 0R-es átkötőkön. A töréseknél azért van 2 pad mert egyikbe lemegy a drót a másikba feljön. Az egyik képen látszik a felső huzalozás. A másikon pedig hogy a teliföldből mennyi van.
Jó. De... ( ne légy ideges.. ) spórolhatnál vagy másfél centi szélességet a panelen, ha a szekunder oldali snubber ellenállásokat felállítanád. Akkor a C50-ről felfelé menő fólia jobbra eltolható lesz. A trafót eltolhatnád balra ezzel a kb másfél centivel, a betáp +12V-ot meg egy kicsit lejjebb lehet tenni, elforgatva 90 fokot.
Lehet, hogy csak a pdf-en látszik ilyen kicsinek, de a bemeneti pufferkondik fóliája túl közel van egymáshoz. Kicsinek látszik a szigetelési távolság. A másik, hogy nem igazán jó így a trafó primere, mert túl hosszúak a kivezetések. Fordítsd el 90 fokkal balra, akkor sokkal rövidebbek és szimmetrikusabbak lesznek. Ha máshogy nem tudod megoldani, akkor inkább a szekunder kivezetések legyenek hosszabbak. Az miért jó, hogy a betáp -12V célkereszttel megy a gamóra? Veszteség lesz a kicsi keresztmetszet miatt. Azt, hogy nincs e benne kötési hiba, nem néztem. Egyébként már jó a koncepció.
nem leszek.
Itt vártalak már mint a megváltót hogy mondj valami véleményt A bemeneti puffer szigetelését növeltem... még dolgozom rajta
Igaz kisebb nem lett mert a trafó nem kocka.
Sziasztok!
Ma is foglalkoztam picit a tápommal. Valami nagyon csúnya dolog történik. Ahogy katt mondta, a millerkapacitás miatt a gyors(?) kikapcsolás miatt picit visszakapcsol a FET. Szerintem ettől melegedhet picit jobban, mint kéne. Nagyon gyanús, hogy az Uds feszültsége kb pont annyira emelkedik, amennyi a FET határértéke (55V). A kis piros vonalak a csatornák "0V" szintjét jelölik. Másik nagyon érdekes dolog, hogy kb 80ns ideig tart a tüske, és kb ennyi lehet az az idő is, míg a primer oldal snubber kondiai kisülnek. Az Uds feszültség amúgy mitől hullámozhat? A kimeneti kb 3-4V-os AC komponenst, és az induktivitás belengését (ami 68Vpp) az a nagy tüske okozza az Uds -nél? Valaki tudna mondani valami okosat?
A trafót nem lehet felállítani? Akkor kevesebb helyet foglal, legfeljebb kell csinálni egy "U" alakú bilincset aluból, amivel odaszorítod a panelhez. De sokkal kisebb nem lesz, úgyhogy nem nagyon éri meg. Gondolom, magadnak csinálod, nem iparszerűen sorozatgyártásra, így nem baj, ha nem annyira kicsi a panel.
Nem, ez nem a Miller kapacitások miatt van, az gyorsabb lenne. És sokkal rondább. Igen, ott van a határon, 55 V közelében. Nekem úgy tűnik, hogy nagyon nagy a primer tekercs szórása, így nagy az az energia, amit a snubberekkel kell felemészteni. Csak olyan áron tudja ezt megtenni, hogy ekkora túlfeszt csinál. Jobb trafó kellene, meg növelni kellene a snubberekben a kondikat. Hozzá csökkenteni az ellenállásokat. Persze, ettől az ellenállások jobban fognak melegedni.
A hullámzás attól van, hogy a szórt induktivitások, meg a FET-ek drain-source kapacitása, meg az egyéb kapacitások rezgőkört alkotnak, aztán lengedezik. Nem túl érdekes.
Üdv!
Nem lehet, hogy azért áll meg 55V körül a tüske teteje, mert a fet már átereszt? A snubberek most 10nF+10ohm. Megpróbálok még betenni kondenzátort, mondjuk még 10nF-ot. Amúgy köszi a választ. Még egy kérdés: a kimeneti folytótekercsen miért van olyan furcsa feszültség? Nem lehet, hogy a szekunder kör is berezeg valahogy, és az hat vissza a primerre? Írtad, hogy a millerkapacitás mást csinálna az Ugs lefutásán, hogy csúnyább lenne és gyorsabb. Hát másik kábellel mértem. Pénteki, 21:39 -es hozzászólásomban van egy Ugs2 nevű kép, kérlek nézd meg újra. Esetleg ne csökkentsem le a gate-ellenállást? Akkor elméletileg eltünhetne a lépcső a gate-ről...
De, lehetséges, hogy a FET már kezd vezetni 55 V-on, azért áll meg ott fesz. De ez inkább egy szinuszos lengés, még nem annyira határozottan van vágva a teteteje. Meg tudod mérni a primer tekercs szórási induktivitását? ( szekundert és az egyik primert rövidrezárod és a maradék primert méred )
Nem a gate, hanem a drainfeszültség lenne gyorsabb. Természetesen, ez a gate-re is visszahat, hiszen azon keresztül kapcsol vissza a tranyó, de itt még nincs olyan jelenség, pont azért, mert nem elég gyors a FET kikapcsolása, meg ott van a snubber is, ami valamennyire megfogja a drain-source feszültség emelkedési sebességét. Ha csökkented a gate ellenállását, akkor nő a sebesség, de esetleg lengések is keletkezhetnek, mert a gate és a meghajtókör között mindig van valamennyi induktivitás és ezek akár alkothatnak egy rezgőkört. Az ellenállás csillapítja ezt a rezgőkört. Ha ez túl kicsi, akkor emiatt lengések is lehetnek a gatefeszültségen. 4...10 ohm a szokásos érték, ne menj lejjebb. Esetleg, megpróbálhatsz a snubber ellenállásokkal párhuzamosan kötni egy-egy gyorsdiódát úgy, hogy a katódjuk néz a GND felé.
Háhá... Kibújt a szög a zsákból
Már az este is gondolkodtam rajta, de most biztos vagyok benne, hogy a snubbert nem úgy kötöttem be, ahogy gondoltad. Én nem a kapcsolóval párhuzamosan kötöttem, hanem a primer tekerccsel párhuzamosan. Azt gondoltam, hogy így is limitálja a max. feszültségváltozást. Ha a drain-source közé kötném, akkor dupla annyi veszteséget termelne, talán ezért tettem a primer tekercsekre. Ez így akkor helytelen? Csak mert ha végiggondolom, mindig arra jutok, hogy elvben jó. Szórási induktivitást nem tudok mérni, mert nincs induktivitásmérőm, és jelgenerátorból sincs kifejezetten terhelhető darabom. A jelformákról azt szeretném mondani, hogy mostanság a BNC - krokodilcsipesz kábelem melegvezetékével sorba kötöttem egy 10/69 -es osztót, amit magam berheltem. Igyekeztem frekvenciakompenzáltra csinálni, de sajnos túlkompenzáltam. A másik mérőkábelem pedig egy Hitachi kábel, de sikeresen leszaggattam róla a szondát, tehát most 1krokicsipi, és egy HESTORE -os kampós mérőcsúcs van rajta. A gate ellenállást nem akartam ész nélkül csökkenteni, mert ahhoz a meghajtó IC is elég drága.
Megnéztem a Hitachi kábellel is, valóban nincs levágás az 55V os jel tetején.
Szerintem sem éri meg felállítani. Én is gondoltam már rá. Akkor elkezdem csinálni. Majd beszámolok a fejleményekről. Nem lesz gond hogy a szekunder oldal vezetősávjai ilyen hosszúak?
Ez sem egészen idevaló )na de mégis ..Bővebben: Link
Nem a szekunder oldal hosszú, hanem a már egyenirányított. Nem gond.
Kapcsitápot szeretnék csinálni a mélyláda erősítőjéhez a kocsiba.
Kérdésem az lenne hogy van itthon egy rahedeli At-Atx-es táp ha abból kisztedném a nagyferekis trafót és a vezérlő ic-ket,feteket hűtőbordákat....tudnék e belőle készíterni egy szimmetrikus 12/42v-os tápot. Használhatom e,TL494 helyett pl a Ka7500b-s ic-t? Hogyan forrasszam át a a nagyfrerkis trafó lábait 5v-12v primer-secunder.Hova mit?Láttam néhány képet ilyen kapcsitápról,de nem igazán világos hogy mit hova.Szegény ember vizzel főz....
Sziasztok!
Nem tudom kiírtani azt a kb 50V-ot a FET-ek drainjéről! Sehogy nem megy. A primer tekercs snubberére tettem még 56nF -ot... Aztán tettem rá 100nF ot. Semmi. Utóbb már 330nF-dal próbálkoztam. Nem segített, csak egy picit. Próbáltam a snubberben az ellenállást kisebbre cserélni, az sem segített. Utána betettem 100nF+15ohm -ot a snubberral még párhuzamosan. Ugyan ezt próbáltam a két primerleágazás közé. Ami hatást elértem, az az lett hogy az Uds -en lévő hullám kicsit lelassult, és talán amplitudóban is csökkent. Próbáltam 470pF+1k ellenállást tenni a szekunderre, semmi. Aztán ezt megpróbáltam a Drain -source közé tenni, semmi. Utána 100nF+15ohm-ot tettem a drain-source közé, és az eredmény: szinte semmi. Pedig próbáltam 1 rétegű kerámia és fólia kondikkal is. Ha csak ellenállás nélkül teszem a kondit a drain-source-ra, akkor csak rosszabb. Valami őrületes nagy energiája van annak az impulzusnak. Arra is gondoltam, hogy egy-egy diódát teszek a drainekre, és azzal vezetem vissza ezt az impulzust a betáphoz. Persze a vezérlő áramkör elé teszek egy induktivitást. Ez jó ötletnek tűnik?
Nem jó ötlet, mert üzemszerűen, a lezárt FET drain-je a kétszeres tápfeszen van. Ha oda teszel egy diódát, akkor rövidrezárod vele a trafót.
Biztos, hogy jól mérsz? A szkóp GND-je a mérendő FET source-on van? Nem valahol távolabb, aztán az így keletkező feszt is beleméri?
Szia, nezd meg azokat a rajzokat amiket felraktam, az +-32 v-ot csinal elvileg, azzal a trafoval, amit kibanyaszol a tapbol.A ket ic-t szerintem hasznalhatod, mert helyettesítoi egymasnak, remelem nem mondok hulyeseget.
Valaki nezze mar meg a tervemet a vezerlo resze mar keszen van, mar csak a feteket es a secunder oldalt kellene megrajzolni, eddig jo ?Ez a kapcsolasirajz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |