Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 132
(#) Balagemann2031 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Szia!

Igaz, tehát léptetőmotort szeretnék hajtani, az adatok szerint 24V / 210mA (nekem kevésnek tűnik kicsit de ez van rajta) szal 300ma elég lenne... Üdv!
(#) proli007 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Hello!
Ebben az esetben nem túl értelemszerű, kapcsolóüzemű táp kimenetére kapcsolóüzemű tápot szerkeszteni. Sokkal ésszerűbb a táp átalakítása. Amire van is itt külön topik..
üdv! proli007
(#) David 3g válasza foxi63 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Azért szeretnám tudni hogy úgy mégis lehetne e előállítani 230V -at és mennyi W lenne pár A-ből.
(#) lazsi válasza David 3g hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Idézet:
„mennyi W lenne pár A-ből.”

Szerintem első körben számolhatsz 90%-os hatásfokkal (80-95%).
(#) David 3g válasza lazsi hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Bövebben ?! nem vagyok nagyon otthon az ilyenekben.
(#) kadarist válasza David 3g hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Mennyi az a pár amper? watt=amper szorozva volttal.
(#) lazsi válasza David 3g hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Teljesítmény (Watt) = bemenő feszültség X pár amperrel X hatásfok
( hatásfok = 0.9 )
(#) soskajoska hozzászólása Szept 19, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék 4-10 power LED-et 12Vról üzemeltetni. Tudom, hogy számos kapcsolást találhatnék itt. Azonban én UC8343 IC-vel felépített step-up(boost) konverterre gondoltam. Egyrészt az IC olcsósága és könnyen beszerezhetősége révén gondoltam erre. Másrészt a külső FET sokkal szabadabb elrendezést tesz lehetővé és szintén nem drága. Tudom, hogy az IC-t elsősorban flyback kapcsolásokban alkalmazzák, viszont "current sense" üzemmódban nagyon egyszerűnek tűnik az áramkorlátozás megoldása. Tudna valaki segíteni kapcsolással, vagy esetleg on-line tervezési segédlettel?
(#) proli007 válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Hello!
A "DC-DC konverter" témába kellett volna feltenned a kérdést, mert ez tulajdonképpen az lesz. A hozzáértők ott csücsülnek.
De a Led-ek típusát vagy paraméterét is meg kellett volna adni.
""current sense" alapvetően a végtranyó áramának korlátozására lett kitalálva, nem a kimenőáram határolására. De ez nem az én asztalom..
üdv! proli007
(#) kadarist válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Szia!
A current sense egy védelmi jelegű funkciót szolgál. Ha ezt használod, akkor villogni fog a LED-ed egy bizonyos időálladóval, ami a kimeneti pufferektől és a védelem reakcióidejétől fog függeni. Használj inkább speciális LED-mehajtót. De gondolom az UC3843-ra gondoltál.
(#) soskajoska válasza proli007 hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

CREE XR-E WHT ledek. Tudom, hogy a CS a meghajtó tranzisztor (MOSFET) áramának korlátozására lett kitalálva, de egy picit "odébb rakva" a LED-ek áramát is korlátozhatja. Vagy nem jól gondolom?
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Sajna kevés cég teszi elérhetővé a tervezési segédletét. Üdítő kivétel a NatSemi Webench-e. De az LM3404 buck konverter, így nekem nem jó.
(#) soskajoska válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Idézet:
„A current sense egy védelmi jelegű funkciót szolgál. Ha ezt használod, akkor villogni fog a LED-ed egy bizonyos időálladóval, ami a kimeneti pufferektől és a védelem reakcióidejétől fog függeni.”

A külső kapcsoló FET áramának korlátozásával nem tudom megoldani a LED áramának a limitálását?

Ha áramkorlátozod egy kapcsoló áramát, akkor a kapcsolóüzem előnyét vonod meg az áramkörtől. De itt kísérleteznek ezzel az IC-vel, nézd meg.

Idézet:
„Használj inkább speciális LED-mehajtót.”

Vagy tudsz esetleg itthon könnyen beszerezhető, olcsó (viszonylag) powerLED meghajtót, ami step-up üzemmódban működik?

Szerintem ez nem rossz választás.
(#) pgabor2 válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Nézz körül a Chipcad honlapján a Monolithic Power Systems IC-k között. Itt találsz ezekhez való kondenzátort és induktivitást is.

Idézet:
„Ha áramkorlátozod egy kapcsoló áramát, akkor a kapcsolóüzem előnyét vonod meg az áramkörtől. De itt kísérleteznek ezzel az IC-vel, nézd meg.”

Az R4-en keresztül itt is a FET áramát "korlátozza" és ezen keresztül gondolom a LED-ek áramát is. A korlátozás azonban az oszcilláció tiltását jelenti (az adatlap szerint), tehát nem megy a hatásfok rovására. Már ha jól értem. De az itt közreadott kapcs. rajz is buck. Nekem pedig boost kéne. 7db LED 12V-ról.
(#) soskajoska válasza pgabor2 hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Idézet:
„Nézz körül a Chipcad honlapján a Monolithic Power Systems IC-k között.”

Köszi. Azon már túl vagyok. A gond az, hogy az alsó határ a TSOT-23 tokozás. Az alatt nem próbálkozom kézi forrasztással.
(#) soskajoska hozzászólása Szept 22, 2011 /

Lehet, hogy mégiscsak marad az ON Semi CAT4240-es áramköre? Csak ott egy kis kellemetlenséget okoz a külön +5V-os táplálás.

Oszcilláció tiltása=villódzás.

Ez az IC sem rossz megoldás. A LED-eket kötheted párhuzamosan vagy vegyesen is.

Idézet:
„A LED-eket kötheted párhuzamosan vagy vegyesen is.”

OK-OK! csak az a frány 7db!
.OO
OOO
.OO
Nem megy a soros-párhuzamos kapcsolás!

De miért nem megy? Nem akar folyogatni az áram?
(#) pucuka válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Miért pont 7, lehetne 9 is, és akkor könnyebb a helyzet.

Nagy gond a fényerőcsökkenés a hármas soros kapcsolásnál? És tényleg lehetne 8 LED-et is használni.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

A 8 -asnak a közepén van a 9 -dik. Azért 7, vagy 9, ami viszont 3×3, 3 sorban, és 3 ilyen párhuzamosan.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Ezt nem értem. Magyarázd el, kérlek.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Nézd meg a soskajoska O -ból kirakott rajzát.
. O
.O O
O O O
.O O
. O
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

De ha kettesével köti sorba a LED-eket, akkor 8 is jó lenne
OO
OO
OO
OO
Következő: »»   39 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem