Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VU meter probléma
Lapozás: OK   10 / 20
(#) kalmangabi válasza reloop hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Köszi!
(#) Mybuster hozzászólása Szept 8, 2011 /
 
sziasztok megépítettem ezt a VU metert és az a problémám hogy MP3 ról tökéletesen működik Laptopra vagy pc-re dugom akkor meg alig megy fel a Led skála végignéztem az összes ellenálást potméterrel állítottam de hiába talán túl alacsony a hangkimenet? Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Mybuster hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Hello!
Vélhetően az MP3 fejhallagató kimenetéről hajtod, aminek nagyobb a jelszintje. (nekem nincs ilyenem nem tudom mi van rajta). De a kapcsolásban mindössze két ellenállás van. Az R1 alapvetően a Led diódák áramát állítja be, ezt változtatni nem érdemes. A legnagyobb érzékenység akkor van, mikor R2 poti rövidzárban üzemel. Ekkor a Ref-Out lábon mérhető referencia feszültség 1,25V. Így a 10. Led jelzéséhez a bemeneti feszültség csúcsértékének ezt a szintet kell elérnie. Vagy is kb. 875mV effektív értékű kimeneti jel szükséges a jelforrásnál. Két lehetőség van, vagy előerősítőt/csúcs-egyenirányítót használsz az IC előtt, vagy esetleg a Ref-Out és Rhi lábak közé, egy 10kohm-os ellenállást kötsz. Utóbbi esetben az Rhi feszültsége kb. a referencia feszültség felére csökken, amitől a 10. Led hamarabb, kb. 410mV-nál már jelezni fog. Így LINE szintű kimenet is biztosítani tudja a meghajtást.
üdv! proli007
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Helló! Kicsit átrajzoltam. Ez segítene Mybuster problémáján?
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Hello!
Valószínűleg segítene, de nem tudom meddig lehet csökkenteni "büntetlenül" a referencia feszültséget. Legfőképpen ara gondolva, hogy a belső osztó logaritmikus. Vagy is az első Led komparátor tranyója, kb. a referencia 1/31,6 részét kapja..
üdv! proli007
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Ilyet még magam sem próbáltam, esetleg a kolléga beszámol az eredményről. Üdv.!
(#) Mybuster válasza reloop hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Köszi majd megnézem!
(#) kalmangabi válasza kalmangabi hozzászólására (») Szept 25, 2011 /
 
Üdv!

Végül ezt raktam a VU meterem bemenetére.
Ezzel tökéletesen működik.
A 10Ks potit úgy kell beállítani, hogy a dióda éppen ne nyisson ki. ( legegyszerűbb az egészet rákötni a vumeter bemenetére és úgy beállítani, hogy éppen ne világítson az alsó LED.)
Ezzel kiküszöböltük a dióda nyitófeszültségéből adódó jelszintcsökkenést. Meg azért is jó ez mert a dióda miatt ha halkan szól a zene akkor amíg a jelszint nem üti meg a 0,6 V ot addig semmit nem fog mutatni a cucc. Ez pedig főleg logaritmikus skálánál elég zavaró. Így meg nem kell, hogy 0,6V legyen a feszültség hanem elég ha akkora mint amekkora a dióda nyitófeszültsége - a 10Ks potival beállított fesz.

Az 1MOhmos állítható ellenállással a feszültségváltozás lomhaságát lehet állítani. 300K körüli az ideális érték.
Jelek pozitív félperiódusai feltöltik az 1µF os kondit az ellenállással meg azt állítjuk, hogy mennyi idő alatt süljön ki.

Remélem segít azoknak akiknek olyan problémája akad mint amilyen az enyém volt.

Névtelen.jpg
    
(#) proli007 válasza kalmangabi hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Hello!
Az első poti csúszka és a dióda közé illett volna ellenállást tenni, mert ha valaki a potit minimumra, vagy maximumra csavarja, a végfok (ha arra köti) megköszöni az 1µF-os terhelést. Előfok meg esetleg torzítani fog.
(A fordított T betű meg gondolom tápfeszt jelent, mert így nem igazán érthető (nem számomra), hogy nincs mellé írva semmi.)
üdv! proli007
(#) kalmangabi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Igazad van. Gondoltam is rá, hogy leírom ezt, csak ha valaki összedobja ezt akkor azt azért csinálja, hogy kihasználja az előnyeit akkor pedig nincs értelme maxra vagy minre tekerni. De le is írtam, hogy hogy érdemes beállítani.

Üdv Gabi!
(#) fulmination hozzászólása Szept 27, 2011 /
 
sziasztok, szeretnék épiteni egy olyan "VU metert" ami hangerőtől függetlenül ugraljon. inkabb egy szobadisz lenne mint VU méter. a lényeg , hogy ha felhuzom a zenét akkor se akadjon ki a legfelső szinten. ötleteket várok, vagy esetleg telyes kapcs rajzot ha valakinek van. lm3915 (3916) os ic re gondoltam .
(#) kadarist válasza fulmination hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Szia!
Csinálsz egy kivezérlésjelzőt és bekötöd a hangerőszabályzó elé vagy valamilyen vonalkimenetre. Így a hangerő beállítástól független "ugrálást" kapsz.
(#) fulmination válasza kadarist hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
ez nem megoldható. nincs semmi jelem hangerő szabályzás elött.
(#) kadarist válasza fulmination hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Akkor adj fel minden reményt vagy bontsd meg a zenegépedet.
(#) fulmination válasza kadarist hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
kosz a biztatást, de annyira csak nem lehet nehéz.
(#) proli007 válasza fulmination hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Hello!
Tegyél dinamika kompresszort a kijelző elé. (keress it a fórumon), vagy építsd meg ezt a kapcsolást, ha csak "szobadíszt akarsz"..
üdv! proli007
(#) fulmination válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2011 /
 
kosz a segitseget.
(#) emersys hozzászólása Nov 13, 2011 /
 
Sziasztok!
Gondoltam teszek fel egy jó, és működő Vu-meter kapcsit.
Ez analóg műszerek hajtására hivatott.
A 47K-os trimer-el szépen bekalibrálható a kivezérlés.
Kalibrálása: A végfok maximum kivezérlésben, skóp , vagy jól behangolt clipp indikátor segítségével történik.
Mégpedig: Műterheléssel illesztve a végfok kimenetére csatlakoztassuk rá a meghajtóáramkörünket majd kalibráljuk be úgy, hogy még mikor az erősítőnk épp nem torzít akkor az analóg műszerünk 0Db-en álljon.
Efölötti piros rész már a torzítottságra utal majd.
Nagy előnye az lett, hogy nem terhel rá a végfokozatra sem kapacitíve sem Ohm-an.
Sok sikert az után építéshez.
(#) reloop válasza emersys hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Szia! A csúcsegyenirányító kipróbált jó kapcsolás Bővebben: Link
(#) fulmination válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
szia, nincs egy nyák terv ed is ? jol jönne. picit lusta vagyok

Azt látom az írásodon! Ment is szabályolvasásra való jegyzés számodra.
(#) emersys válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Köszi.
Nekem szem barátabb az analóg, szép haloványan,-halogén kéken megvilágított deprez műszeres visszajelzés
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Hello! Nem csak az más is..
üdv! proli007
(#) emersys válasza proli007 hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Valóban nagyon jó kapcsolás lett
Az e-bay -en vannak nagyon szép mechanikus deprez műszerek, csak némelyik horror-áron
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Helló! A vonali jel mérését tisztán értem. Amennyiben a kivezérlésmérőt a végerősítő után kötöm be - a műszer tehetetlenségből eredő túllendülést leszámítva - kerülhet a mutató a piros mezőbe?
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Hello!
Ez elvileg attól függ, hova van kalibrálva. Ha megnézel egy végfok torzítási görbéjét, akkor látható, hogy van egy pont, ahol a torzítás, már legalább másodfokú hatvány szerint nő. Ha ennek a kezdőpontjára kalibrálod a 0dB értéket, akkor lehet megfelelő. De ettől a pontól kezdve, a kimeneti jel értéke, már nem nőhet jelentősen, hiszen a végfok ekkor már vágni fog. A +3dB pedig már 142% jelemelkedést feltételezne, ami természetesen lehetetlen tápfesz miatt.
Mivel a statikus kalibrálással (generátorral-szkóppal) mutatott érték, több lesz, mint zene közben, (pont a műszer tehetetlensége miatt) ezért a beállítás úgy is módosításra kerül az érzékeink alapján.

Egy magnóban ahol jelentősége volt a kivezérlés mérésnek, általában nem volt csúcsegyenirányító, így a műszer kb. a jel teljesítményének átlagértékét mutatta, ezért kb. 6dB-el volt érzékenyebbre kalibrálva, mint "szükséges lett volna". Ekkor mutatta ugyan is 0dB kivezérlés esetén kb. a csúcs kivezérelhetőséget. Persze ezt csak átlagoz zenei anyagnál mondható el. Csak éppen egyik sem átlagos, hanem egyedi.
Ha valaki pld. a frekvenciaátvitel mérését erre a műszerre hagyatkozva végezete el, akkor becsapta önmagát, mert -6dB-el alacsonyabb szinten mért..
üdv! proli007
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Üdv! Köszönöm válaszod!
Nemrég ezen dolgoztam. Nem lehetett parlagon hagyni a deprez műszereket. Az akkori legjobb tudásom szerint, a végfok kimenő jel átlag értékét indikáltam velük. A melléklet szerinti igen egyszerű kapcsolást készítettem el, melyből a C jelű 10µF kapacitást végül eltávolítottam. A kalibrálásban segítségemre volt, hogy az egyik csatorna TDA7293-mal volt szerelve, és a kit eleve tartalmazta a clip ledet. A led felvillanásához állítottam a 0dB kijelzést (pár zenei anyag átlagából). A másik csatornát egyen feszültséggel igazítottam hozzá. Meghallgatás alapján az indikálással meg vagyok elégedve. A skála piros mezejének elérése és az érzékelhető torzítás szorosan összefügg. A "négyszögesedő" jel jobb kitöltési tényezője miatt - durva torzításnál - a műszer eljut a végkitérésig. Az erősítő többedmagával együtt is szokott üzemelni (többnyire nagyobbakkal), így nem tartom rossznak ezt a mérési elvet, mert funkcióját maradéktalanul betölti.
A csúcsegyenirányítós VU-mérőt a korábbi felvetésem miatt a végfok elé ajánlanám.

VU mérő.PNG
    
(#) MrBrown hozzászólása Dec 14, 2011 /
 
Sziasztok,
200mikroA-es érzékenységű deprezhez keresném a létező legegyszerűbb kapcsolást ami által vonal szintű bemenetről kihajthatom.
Tervbe van véve egy 6N2P-EV triódás (oldalanként 1-1 trióda) meghajtó fokozat építése, de ha nem muszály nem bonyolítanám.
köszönöm.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Igen, de ezzel a dióda nyitófeszültsége alatti bemenő-jelszint (germánium esetén is már 0,4V) indikálását buktuk. BÁR igaz ami igaz sokkal egyszerűbb mint akár csak egy triódás erősítő fokozat!
Köszi zolibácsi.
(#) colos850514 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 19, 2011 /
 
Szia. van 2 vu kijelzőm. építettem egy erősítőnek nevezett valamit tda 2030 ból és egy lm 1036 van előtte hogy hova és hogyan lehetne kötni mert az lm 1036 kimenetén kiakad a műszer és nem csinál semmit!!!! minnél egyszerűbet ha lehet de jót! előre is köszi.

DSCF1192.JPG
    
(#) proli007 válasza colos850514 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /
 
Hello!
A hiba oka, az lehet, hogy egyenfeszültség van ott, ahova a kivezérlésmérőt kötöd. Tegyél a kivezérlésmérő bemenetére egy soros 10µF-os kondit, ha a második kapcsolást készítetted el. Ha az elsőt, akkor a kondi után egy 1..10kohm-os ellenállást a GND felé. Az majd leválassza az egyenfeszültséget..
üdv! proli007
Következő: »»   10 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem