Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek, akad egy kis problémám, a szupepe féle áramgenerátorral hajtottam a lézershow-mban a lézereket, és amikor utoljára elővettem és bekapcsoltam az összes lézerem világított, a modulációs jelet viszont a PC ről kapta. Szétszedtem, és igy igy ugyan azt csinálja folyamatosan világít. Valakinek van valami ötlete mi lehet a gond? Mert én nem találtam rajta semmi extrát. A segítséget előre is köszönöm!
Software-esen moduláltad,vagy csak bekapcsoltad és már úgy világitott?
Nem hinném hogy a lézer meghajtó a hibás,mert csakis feszültség hatására képes a diódára áramot adni,ún. analóg meghajtó. Esetleg ellenőrizd az áramgenerátoron a potmétereket,,nem-e állitódtak el? A MOD bemenet ha nem kap jelet(feszültséget)a lézer kussban kell ,hogy maradjon,ha nem igy van,akkor a másik potit ellenőrizd,mert azzal viszont lehet áramot adni a diódára(küszöb,vagy nyugalmi áram potméter) Ha minden rendben van,akkor a program-ban nézz körül. Más segitő jellegű válaszát is meghallgathatod. De már megbocsássatok,az az áramkör nem "féle",hanem egy egyszerű műveleti erősitős generátor,egy alap,ami köré épitkezik minden.Bocs Peti,de ez igy van
Az az érdekes a dologban, hogy még nem volt összekötve a géppel de az összes lézer világított amikor bekapcsoltam. Kiszedtem a panelokat a dobozból, gondoltam hogy valami zárlat lehet, de az asztalon is ha paneltartóban van, akkor is folyamatosan világít, pedig a mod in csak "lóg a levegőben" tehát semmi nincs rácsatlakoztatva, ezért fogott meg engemet is a dolog. Érdekes a dolog
Érdekes.
Tekerd mindkettő potit a 0 állásába,ha igy sem jó,akkor valamelyik aktiv alk. hibás,vagy pedig pinokkió effektus,életre kelt a driver /gerjed,vagy oszcillál ?/ Szedd ki az OPA 100k ohm visszacsatoló ellenállást.
Szerintem a Szupepe féle áramgenerátor az úgy működik jól, ha a mod in lóg a levegőbe, akkor a lézer folymatosan világít és moduláció hatására lehet villogtatni. Nekem is, az évekkel ezelőtt megépített Szupepés áramgenerátor így működött.
Csak a köztudatban így terjedt el, hogy Szupepe-féle. Ha ezt írjuk, akkor mindenki tudja melyikről van szó, hiába nem ő tervezte.
Tomi most nem az OFF-on van a hangsúly. Elvileg akkor kéne világítania, ha a mod in bemenetre + 5 voltot adsz vagy PCről kapja a jelet és hagy ne soroljam. Érdekesség a dologban, hogy semmilyen bemeneti jel nincs a MOD IN csatlakozómon, a lézer mégis világít. A potit letekerem, akkor viszont nem. Ezelőtt rendesen dolgozott és nem nyúltam hozzá. Ha nem volt bemeneti jel a lézer halványan világított, ha megkapta a jelet, akkor meg ahogy illik. Először valami zárlatra gonsdoltam, de mind a 3 panel ezt csinálja?
Az első szótagon van a hangsúly a nyelvtan szabály szerint...
Egyébként milyen tápról hajtod? Trafó+graetz+puffer+7805?
Próbáld ki másik tápról. Én is hasonlóan jártam, csak nálam pont fordítva (nem akart világítani). Másik tápról meg tökéletesen ment. Valószínűleg a trafó szakadt volt, és csak feszültséget lehetett mérni a szekunderen, áramot már nem.
Először a lézershowban lévő táppal teszteltem, majd labortáppal, a helyzet változatlan volt.
Kipróbáltam én is a lézermeghajtóm(nem a 'féle' hanem egy kicsit áttervezett 'féle') és ha a mod in üres akkor is világit ha azt a potit tekerem felfelé.Valószinüleg érzékeny valamire,vagy ahogy a talpponti ellenállás változik az OPA nem invertáló bementére,úgy reagál a kimenete is.Szóval nem hinném hogy hiba lenne.
Egyszerűen csak csatlakoztasd a modulációt a meghajtóra és a lézer kialszik,amig a program nem ad rá jelet. Bence! Az analóg lézermeghajtók,mint az imént tárgyalt,csak akkor ad le áramot,ha feszültség van a bemenetén.Nem összekeverendő a küszöbáram bemenettel,ami nem is bemenet,hanem az áramkör belső része,ami max 20-40mA előfeszitésre szolgál jelen esetben.
Szerintem új panel lesz. MErt eddig nem így viselkedett. Ahogy időm engedi kicserélem Amikor a géppel össze volt kötve akkor ugyan ez volt a progiból hiába vezéreltem mindig világított. Egy ledet beforrasztottam a csatira, és azt vezérelte a gép, viszont amikor az áramgenerátorra tettem rá akkor már ugyan azt csinálta a led is mint a lézer.
Zárlatos a FET?
De mindegyik?fogalmam se lehet a hiba okáról. Ha az összes potit lenullázod és igy is világit,akkor szerintem cseréld az összes aktiv alkatrészt,biztos ami biztos. Nekem volt némi változtatás a 'féle' áramkörön,pontosabban abszolut nem is azt vettem alapnak és problémám sosem volt vele.
Esetleg megosztassz egy kapcsolási rajzot? Vagy már feltöltötted? Mert akkor rákeresek. Nekem a FET eléggé gyanús.
Sajna nincs még megrajzolva,ha lesz időm,nekiállok be-eagle-zni
sziasztok!
én ma juttottam hozzá egy asztali dvd íróból származó diódához... mivel nem tudtam h melxik az infra, rákötöttem 2 x 1,5v elemre őket 1 soros diódán keresztül... az egyik semmilyen fényt nem produkál, a másik gyenge kis pirosat a piros kamerával megnézve sem mutat további sugárzást... Mit ronthattam el??? Van esély a piros felerősítésére, vagy halott ügy?
Szia!
Az egiyk infra dióda, azt alapból nem látod. A másik egy ~100mW-os vörös dióda. Na azt nyírtad ki.
Halli.
Sajnos rosszul kezdtél hozzá, mert egy meghajtást kellet volna építened, aztán lehet rákötni. A lézer meghajtás pont azt a feszt, és áramot adja, ami egy diódának kell. Általában 1-2V, és 50mA-1A, persze függ a dióda típusától, teljesítményétől, stb.
létezik hogy egy pillanatig sem produkált erős fényt és máris tönkrement? irl 540 + lm358 kombinációt tartjátok a legjobbnak/használhatóbbnak?
Idézet: „Mit ronthattam el???” Tulajdonképpen mindent, amit el lehetett. Idézet: „létezik hogy egy pillanatig sem produkált erős fényt és máris tönkrement?” Biztosan produkált, csak te azt nem láttad, mert 1us alatt tönkremegy. Egyébként 2darab 1,5V-os elem és egy soros dióda (ez miért is kellett bele?) nem feltétlen ad ki túl nagy feszültséget, lehet, hogy a nyitófeszültség környékén volt, azért pislákolt csak a dióda. Bár erre kicsi az esély. Több infó -> topik olvasás, hajrá.
Igen!
A lábkiosztás megfelel a képen szereplével!
Köszi a gyors választ! Két hét alatt ideért Szingapúrból.
Ha nem is dvd olvasóból(se iróból) de ugyanaz a lézerdióda felhasználva egy nagyteljesitményű vörös sugárforráshoz.
4 darab LPC-826 dióda,tükrökkel és PBS kockával kombinálva,kilépő átmérő 5mm. Meg nem mondom,mennyi lehet az optikai teljesitménye,kikiáltom 1W-osnak. Üveg,minőségi lencsével esetleg több is lesz majd.
Gyönyörű lett!! Gratula! Pont úton hazafelé kb fél órája vetődött fel bennem az a kérdés, hogy ha én is szeretnék 2 vörös lézert egyesíteni, akkor ugye beszéltük, hogy polarizálni kell. Egymással merőlegesen kell, hogy polarizáltak legyenek, eddig ez tiszta. Magát a diódát kell forgatni, igaz? Mármint úgy értem, hogy nem az optika polarizálja a diódát, vagy igen?
Nem kell polarizálni,a diódalézer már polarizált,vagy mi.A polárszűrő atomdrága és olyan vékony mint a papir...Nagyon indokolt esetben szokták használni,ahogy nézegettem a képeket.
Lényeg,hogy ha látod már az elliptikus foltokat,akkor azok egymástól 90°-ban el legyenek forditva(igen,magát a diódát kell tengelye körül forgatni),de mindenképp közel vizszint és függőleges legyenek. A függülegesbe állitott folt fog áthaladni egy az egyben a kockán,mig a vizszintre "fektetett" folt,vagy ellipszis pedig a tükrözött sugár lesz.
Oké, köszi az infót, erre voltam kíváncsi, hogy magát a diódát kell akkor forgatni.
Igazából magam sem tudom pontosan mit jelent a polarizált fény,de utánanézek.
Azt tudok a lézerfény az,mig a napfény,bagy a lámpa fénye nem az . |
Bejelentkezés
Hirdetés |