Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   154 / 1210
(#) vilmosd válasza doup hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Mivel a ebben az esetben a hattervilagitas LED termeszetesen kell aramkorlatozast alkalmazni.
(#) pcroland hozzászólása Okt 26, 2011 /

Ma megpróbáltam újra programozni egy új PIC-et. Most az első égetés sem jött össze. Viszont most már tudom sikeresen törölni, úgy, hogy az OSCCAL-t is helyre állítom. Viszont a programozás nem megy. Mit tudok elrontani? Csatlakoztatom a PK2-őt, bekapcsolom a progit, kiválasztom a PIC családját, csatlakoztatom a PIC-et az adapterrel, importálom a hex-et és égetem. Ezt az egészet végig csináltam Use VPP first-el és a nélkül is. Tudom nagy kérés, de ha valaki 8 lábút programoz, akkor Screen recorderrel nem venné fel a folyamatot?
(#) brato válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Üdv!

Javasolnám a kiemelt részhez hozzáadni, hogy az abszolút kezdők használjanak elektronikai szimulátor programot.
(#) Hp41C válasza pcroland hozzászólására (») Okt 26, 2011 / 1

Ha jól emlékszem ez egy Szilva féle klón...
- Próbáld ki másik USB kábellel, másik USB porton, esetleg másik gépen.
- Mérd meg az USB táp feszültségét a klón csatlakozóján. Abból már volt többeknek problémája, hogy az USB táp nagyobb volt, mint 5V.
- Programozandó pic nélkül hajtsd végre a Tools / Troubleshoot összes mérését. Az előírt méréseket a PICKit2 programozó kimenetén feszültségmérővel (és, ha van rá lehetőséged, oszcilloszkóppal is) végezd. A Vdd értéket - mivel ezzel a klónnal nem lehet állítani - 5.00V beállítással végezd el. Egy ellenállással terhelheted a Vdd-t.
- Még mindig programozandó pic nélkül hajtsd végre a Tools / Calibrate Vdd menüpontot is. Ez a PICKit2 nevét is módosítja (lehet ugyanazt is megadni).
(#) pcroland válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Köszi! Veszek egy új kábelt. Tuti ez a baj, mert két kábelből van összeforrasztva és zsugorcső van rajta Vicsys tesztelte. Szerintem megoldódik a gond az új kábellel. Ha nem oldódik meg, akkor kipróbálom a többit.
(#) pcroland válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

5.03V-ot mértem az USB-n. Szerzek új kábelt, utána megpróbálom és elvégzem a kalibrációkat.
(#) vicsys válasza pcroland hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Én is, meg Watt kollega is járt már így... A kábelt késsel 10cm-es darabokra vágtam és úgy dobtam ki, nehogy valaki még megpróbálja összerakni zsugorcsővel...
(#) pcroland válasza vicsys hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

És szerinted jó kábellel sikerülni fog úgy ahogy leírtam? Család beállít, PIC-et adapterrel csatlakoztat, család megint beállít, éget. Hogyan csináljam ezt meg? Use Vpp first-el vagy nélküle?
(#) elektromania92 hozzászólása Okt 26, 2011 /

Sziasztok.
Szeretnék készíteni a barátnőmnek egy ajándékot, ilyet:
Bővebben: Link

A kapcsolásban szereplő PICet nem tudok beszerezni, csak PIC12C508A-04/P vagy PIC12F508-I/P tipusút.

Megtudná valaki mondani, hogy helyettesíthetem-e ezekkel? Esetleg lenne itt valaki aki módosítaná az SW-t? Én sajnos nem értek ezekhez, viszont ezt szeretném megcsinálni.

Köszönöm szépen :worship:
(#) elektromania92 válasza elektromania92 hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Közben még szétnéztem jobba, ilyeneket találtam:

PIC12C508A-04/P
PIC12C509A-04/P
PIC12F508-I/P
PIC12F629-I/P
PIC12F629-I/SN
PIC12F675-I/P
PIC12C508A-04/SM
PIC12C509A-04/SM

Valamelyik csak jó helyette, remélem.
(#) watt válasza elektromania92 hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

A PIC kapható, 260Ft+áfa. (chipcad).
(#) icserny válasza elektromania92 hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

A C jelzésűeket felejtsd el, csak egyszer programozhatóak. A PIC12F675 a legközelebbi rokon, de pont a PWM (és a hozzá kapcsolódó Timer2 modul) hiányzik belőle. Ha ezeket nem használja a program (szoftveres PWM, és elég a Timer0 vagy Timer1 időzítő) akkor használható.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

A forráskódot futólag megnézve: elvileg jó lehet a PIC12F629 vagy 675-öt is helyettesítőnek, de nem tudom, hogy belefér-e a memóriájukba a lefordított program. (a PIC12F683 memóriája ugyanis nagyobb)

Javaslom, hogy előbb a telepítsd a fejlesztői környezetet, s csinálj egy próbafordítást, abból kiderül.
(#) Hp41C válasza elektromania92 hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Megnéztem a kódot, nem használja csak a timer1 -et. Tehát jó hozzá a 12F629, 12F675 is, de nem jó a 12F508, 12F509, 16F505, a 12C508 és a 12C509.
(#) doup hozzászólása Okt 27, 2011 /

Sziasztok, van egy LCD 16x2 kijelzőm hogy tudom megállapítani hogy hibás e, mert erősen gyanakodom hogy hibás? Hiába írok rá progit mindig a felső sor mind a 16 kis kockája full fehéren megy.
(#) potyo válasza doup hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

És abban biztos vagy, hogy a kontroller azt írjá rá, amit kellene?
(#) doup válasza potyo hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Miben tudnék egy értelmes igényes kapcsolási rajzt csinálni?

Egyébként a forrás itt van
  1. sbit LCD_RS at RB4_bit;
  2. sbit LCD_EN at RB5_bit;
  3. sbit LCD_D4 at RB0_bit;
  4. sbit LCD_D5 at RB1_bit;
  5. sbit LCD_D6 at RB2_bit;
  6. sbit LCD_D7 at RB3_bit;
  7. sbit LCD_RS_Direction at TRISB4_bit;
  8. sbit LCD_EN_Direction at TRISB5_bit;
  9. sbit LCD_D4_Direction at TRISB0_bit;
  10. sbit LCD_D5_Direction at TRISB1_bit;
  11. sbit LCD_D6_Direction at TRISB2_bit;
  12. sbit LCD_D7_Direction at TRISB3_bit;
  13.  
  14. char *text;
  15.  
  16. void init()
  17. {
  18.   INTCON    = 0;  // Disbale ALL interrupts
  19.   OSCCON = 0x71;  // Internal OSC 8Mhz
  20.   while ((OSCCON & 0x4)!=0x4); // wait for clock stable
  21.   ADCON1 = 0x06;
  22.   TRISA = 0x00; //Clear TRISA
  23.   TRISB = 0x00; //Clear TRISB
  24.   TRISC = 0x00; //Clear TRISC
  25.   TRISD = 0x00; //Clear TRISD
  26.   TRISE = 0x00; //Clear TRISE
  27.   PORTA = 0x00; //A PORTA kimenetre állítom
  28.   PORTB = 0x00; //A PORTB kimenetre állítom
  29.   PORTC = 0x00; //A PORTC kimenetre állítom
  30.   PORTD = 0x00; //A PORTD kimenetre állítom
  31.   PORTE = 0x00; //A PORTE kimenetre állítom
  32.   delay_ms (500);
  33. }
  34.  
  35. void main()
  36. {
  37.   init();
  38.   Lcd_Init();
  39.   Lcd_Cmd(_LCD_CURSOR_OFF);        // LCD command (cursor off)
  40.   Lcd_Cmd(_LCD_CLEAR);             // LCD command (clear LCD)
  41.   while(1)
  42.   {
  43.     text = "Hello Word!";       // Define the first message
  44.     Lcd_Out(2,1,text);               // Write the first message in the first line
  45.   }
  46. }
(#) vicsys válasza doup hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

(#) doup válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Lehúztam a földre.
(#) doup válasza vicsys hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Köszönöm.
(#) qvasz2 válasza doup hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Ha csak a téglalapokat látod és csak a felső sorban, akkor hibás a vezérlésed. Vagy a programod rossz, vagy a vezetékezésed.
Ilyenkor a kijelző csak tápot kap, de értelmezhető jelet nem!
Letesztelni úgy a legegyszerűbb, ha egy biztosan működő, többször tesztelt-utánépített kódot égetsz egy PIC-be. Persze még ekkor is elkötheted, és akkor szintén nem megy.
(#) doup válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Köszönöm válaszod újra bekötöm de ez a progi a 16f818-as PIC-el kiírta a kijelzőre.
(#) pcroland hozzászólása Okt 27, 2011 /

Szereztem egy új kábelt. 1.8 méteres volt a legrövidebb. Ezzel se megy. Mi a #&@>-ért nem megy?
(#) doup válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Képzeld hogy a szerint kötöttem be de nincs itthon potméterem ezért a kontrasztot csak a földre húztam de ennek így is működni kellene.
(#) vicsys válasza pcroland hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Az égető?
Nem is értem mit variálsz... Nálam a menete:
PICKIT az usb-n és rádugom a picre (minden külső cucc nélkül) az ICSP-t. Elindítom a PICKIT2 programját. Ekkor a PICKIT2 felismeri a PIC-et (!), majd mehet a hex importálása.
Ha nem ismeri fel és családot kell választani, az már gond. A PIC és a PICKIT között 10cm-es szalagkábel van, vagy breadboardos dugdosós kábel.
(#) watt válasza doup hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Ha te mondod, akkor úgy van...
(#) doup válasza watt hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Most valamit értelmesen megkérdezek nem tudom minek kellenek ezek a beszólások, de ha te ettől jobban érzed magad akkor csak csináld pff.
(#) pcroland válasza vicsys hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Így is megcsináltam. Felismeri, programozásnál kiírja, hogy Invaled Osccal..., ok, figyelmeztet, hogy nincs meg a min 4.5V, ok, utána pedig 4-5 mp programozás, és kiírja, hogy programing falid at.... és a hibakód mindig más. A PIC az ICSP csatitól 5cm-erre van.
(#) vicsys válasza pcroland hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Gyere át ide:
Bővebben: Link
(#) watt válasza doup hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Azért, mert ha te azt mondod, hogy működnie kell, más meg azt, hogy nem, akkor biztosan úgy van ahogy te mondod. Ez evidens nem? Itt offolod szét napok óta a hülyeségeiddel a topicot, nem hallgatsz senkire, csak kapkodsz, mint Bernát a ménykűhöz. Egyszer LED villogtatás, aztán LCD rögtön. Következő mi lesz, atomreaktor vezérlő? Többen mondtuk, hogy ez nem fog menni így soha! Vedd észrem hogy aki itt számít, már nem válaszol, csak tőmondatokban, ha még is. Ennek semmi értelme így, szerintem fogd magad, tanulj pár hónapot elektronikát, addig is nyugtunk lesz!
Következő: »»   154 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem