Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton EA 6383 s (tuning)
 
Témaindító: gbr, idő: Nov 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 22
(#) ibpeti hozzászólása Szept 19, 2011 /
 
Sziasztok! Egy ilyen 6383-as erősítővel lenne problémám. Haveromé volt, elcseréltem vele, eddig müködött, most pedig valami baja lett... Szoval megy az erősítő, ráteszem a bemeneti jelet minden oké. Lehalkitva full csend, picit tekerek a potméteren elkezd ordítani, tovább tekerem lehalkúl, egyik oldal elkezd hangosodni, másik pedig halkulni! Egyszerüen nem tudok rájönni mi baja lehet mikor eddig még müködött Cseréltem benne komplett hangerő szabályzó modult, szabályzó modult, előerősítő modult, de semmi változás! Mi a fene csinálhatja ezt?
(#) Gery22 válasza ibpeti hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Szia Nekem is volt ilyen a poti van szét esve vagy cseréld ki vagy pedig a rajta lévő szegecseket nyomd összébb a potin ... ha kell tudok adni gyári új potit remélem segítettem
(#) ibpeti hozzászólása Szept 19, 2011 /
 
Bárcsak poti lenne Sajna nem ilyen egyszerű, mivel átcseréltem egy másik erősítővel a komplett modult amin a potméter van, és ugyanezt csinálja, pedig abban új van :no: Olyan mint ha a készülékben valahol átütne az egyik oldal a másikba, mert ha laptopon áthuzom csak egyik oldalra, csak akkor szol, másik oldalt nem!
(#) csubííí válasza Gery22 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Hello!

Nekem is van ilyen erősítőm és az enyémben már sajnos elég rossz a hangerő-poti. Azt szeretném megkérdezni,hogy ami neked volna az tényleg új és még nem volt beépítve? Mennyiért kaphatnék meg egyet? Ha jól néztem Te fehérvári vagy,van arra ismerősöm és lehet eltudná nekem hozni. Jó kijelzőt nem tudsz ehhez a típushoz? Az enyém egy része halvány másik része erős.
Erről fentebb írtam is.

Üdv.
(#) ibpeti hozzászólása Szept 19, 2011 /
 
Na tovább vizsgálódtam. Végfokok hibátlanok, előerősítő rész jó (amugy is csak Phono-ba van szerepe), szabályzó panelt kihuztam, alatta a csatornákat áthidaltam, ugyanazt csinálja, szoval az is jó! A bemeneti jel eljut a potméteres panelhoz, és szerintem itt lesz a baj. Egyik oldal hangosításra halkul, a másik erősődik, ha benyomom a MONO gombot, akkor egyformán szól mind a 2 oldal. Szoval kizárásos alapon ezzen a panellal van gond, de nem a potméterrel, mivel az jó, illetve már cseréltem is. Valaki megtudná mondani ezen a panelon mi csinálhat ilyen problémát?
(#) ibpeti hozzászólása Szept 19, 2011 /
 
Köszi a segítséget, megtaláltam a problémát! Fordítva volt a 2 egyforma csatlakozó rádugva a potméteres modulra Azé megjelölhették volna anno az őseink!
(#) Gery22 válasza ibpeti hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Szia én mikor szét szedtem vagy bármit javításra szét szedek előtte lefotózom mi hogy van benne így könnyebb újra rakni
(#) Zs_21 hozzászólása Nov 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.néhány napja kaptam egy fent említett erősítőt és egy RT 6303 s jelzésű tunert. a probléma a következő,van bemeneti jel,a kijelzőn látom is ahogy tekerem a hangerőt de max hangerőn is csak nagyon halkan szól mindkét oldal.Szétszedtem ,elkezdtem tisztogatni belülről és mindkét végfokozaton a VR 47 jelzésű ellenállás elég csúnyán el van színeződve,valamint a jobb oldalon a VR 39-40-es ellenállások(lehet most bután fogom magam kifejezni de a rézspirálok felszíne is el van színeződve. Az lenne a kérdés hogy ezek cseréje hozhat változást .és az is érdekelne hogy mi okozhatja ezt (túlhajtás)? A válaszokat előre is köszönöm ,ha lesz időm képeket is teszek fel a belsejéről.Szeretném megcsinálni
(#) Ameron24 válasza Zs_21 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
szia azok a rézspirálok ellenállások 0,47R 5Wattosak ha jól emlékszem ez a VR39-40 a VR47 az meg 4,7R 2watt.

Lehet hogy hülyeséget írok de a fejhallgató csatlakozó hibája nem okozhat ilyesmi jelenséget ?
(#) Ameron24 válasza Ameron24 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
ja még annyit hogy szerintem az egyik oka a réz elszíneződésének az oxidáció hiszen itt egy 30 éves erőlködőről van szó
(#) steelbird válasza Zs_21 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Szia!
A kijelző a végfokok kimenetéről kapja a jelet, úgyhogy ha a kijelződ azt jelzi, hogy a max. kivezérlés is megvan, akkor a végfokok jók.
A VR47 -es (4,7 Ohm ) ellenállás elég gyakran megbarnul, ha sokat hallgatják nagy kivezérlésen (és főleg sok magassal kivezérelve) a végfokot. Annak gerjedésgátló szerepe van a vele sorbakötött 150nF -os kondival együtt.
Cseréld ki nagyobb teljesítményűre, de ettől eleve nem szólhat halkan a végfok, mégha kiveszed onnan, akkor sem. (legfeljebb gerjedékennyé válik induktív terhelésnél a végfok)
A 39-40 -es ellenállások nem rézhuzalok, hanem ellenálláshuzalok. 0,47 Ohm az értékük.
5W -os kerámia teljesítmény ellenállással helyettesíthetők, ha rosszak. De akkor már más is hibás lesz, ha ezek szakadtak, viszont akkor a kivezérlésjelző nem jelezne, szóval lehet, hogy csak túlterhelés miatt pörkölődtek meg a huzalok, ami szintén gyakori...
Láma kérdés, de jók a hangszórók? Az eredeti hangfalaiban ennyi idő után már a mélysugárzók gumipereme elporladt, nem szólnak...
(#) Zs_21 hozzászólása Nov 5, 2011 /
 
Sziasztok! megpróbáltam azt hogy lehúzom a fejhallgató csatlakozót de akkor sem változott a helyzet.Philips hangfalakkal próbáltam amik jók. Itt van néhány kép a készülék belsejéről és az említett(kritikus pontokról)
(#) reloop válasza Zs_21 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Szia! A jelölt helyeken kontakt hiba lehet.
(#) Zs_21 válasza reloop hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Hello reloop! fejhallgató csatlakozón lévő kapcsoló jó és a csatlakozó is jó .úgy is próbáltam hogy lehúztam a komplett csatlakozót,de nincs változás
(#) scooby_ válasza Zs_21 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Egy jó javaslat,amivel kizárható esetlegesen a végfok hibája. Adj a végfoknak közvetlen a bemenetére jelet egy olyan jelforrásról,aminek lehetőleg változtatható a hangereje. Ha szól,akkor a végfok előtt van a probléma. Ha nem szól,akkor a végfok lesz a ludas.
Szerk: Illetve VR02 előtt és után sem ártana megmérni a feszültséget.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Bocs,most nézem a rajzot! Evvel teljesen felesleges köröket futnánk,ha látszik a kivezérlés,akkor a végfok kimenetén megvan a jel. Amit a többi kolléga mond,a fejhallgató csatlakozó. Van annak egy bizonyos funkciója,méghozzá az,hogyha beledugod a DIN csatlakozós fejhallgatódat,akkor gyakorlatilag leválasztja a hangfalakat a kimenetről és a jel egy osztó tagon keresztül jut a fejhallgatóra. Na most mint mondták ez egy több mint 30 éves gép. Lehet,hogy el van oxidálódva a fejhallgató csatlakozó ezen része. Próbálj meg beledugni egy DIN csatlakozót. Ha nincs otthon ilyen "Dominó DIN" dugód,akkor szedj szét egy olyat,amilyen van otthon,és csak azt a peremét dugd bele. Párszor csináld meg,hátha újra létre jön a egy normális kontakt. Ha netán nincs szükséges a fejhallgató kimenetére,akkor rövidre is zárhatod.
(#) reloop válasza Zs_21 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Ha lehúztad a csatlakozót akkor eleve nem is szólhatott. A 3-4 lábakon jön a jel a végfokokról és az 1-2 -n megy a hangszórók felé.
Mérj ellenállást a végfok csatlakozó 12,13 láb és a hangszóró csatlakozó között (kikapcsolt állapotban). Amennyiben 1 ohm feletti az érték akkor ezen a szakaszon vész el a hangerő.
(#) Zs_21 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Üdv scooby_! Van egy DIN csatlakozós beag fejhallgatóm, azt rádugtam és volt rajta hang,2-3 szor ki-be húztam a csatit de még mindig halkan szólnak a hangfalak.ja és ki is mértem azt a kis kapcsolót a csatlakozón és tökéletesen működik.
(#) Zs_21 válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Üdv Reloop! ma volt időm és kimértem amit írtál és nem több mint 1 ohm.valami ötlet?
(#) reloop válasza Zs_21 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Szia! A kivezérlésjelző és a fejhallgató tanulsága szerint normál jel hagyja el a végerősítő kimenetét és a mérésed alapján ez el is kell jusson a kimenetre. Még nem vizsgáltuk, hogy a kimeneti csatlakozó meg kapja-e a testet, avagy 0V-ot. Ez szintén ellenállásmérővel/szakadásvizsgálóval ellenőrizhető. Úgy emlékszem a végfok 3,4 lábai vannak testen, kérlek ellenőrizd.
(#) Zs_21 válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Hello Reloop! megkapja a testet mindkét oldalon.Az érdekes hogy max hangerőn lehet hallani de nagyon halkan.
(#) reloop válasza Zs_21 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Ilyenkor a kivezérlésjelző is mutatja, hogy plafonig vezérelted?
A hangsugárzóid egyformán szólnak mindkét csatornán?
Amik még hátra vannak: hangsugárzó, hangsugárzó kábel, végfok bemeneti némítás.
(#) Zs_21 válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
igen a plafont jelzi mindkét csatornán.egyformán halkan szólnak,Philips hangfalak,saját vezetékkel egy működő erősítő hangfalai úgyhogy jók.ezt a végfok bemeneti némítás dolgot tudnád részletezni?ha hozzáérek a bekacsoló és bemenetválasztókhoz akkor elhallgatnak a hangfalak.
(#) reloop válasza Zs_21 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
A némítód ezek szerint működik rendesen. A gombokat megérintve minden bizonnyal eltűnik a kijelzés is.
Amennyiben a hangsugárzók kábelestől, csatlakozóstól jól működnek másik erősítőben azokkal sem lehet gond.
Vissza kell térni ahhoz a problémához, hogy az erősítőben valahol elvész a jel.
Némi méréssel könnyebb célhoz érni. Mérőjel áll-e rendelkezésedre? Leválasztó trafóval készíthetsz 0,5V 50Hz-et, vagy tölthetsz is le a netről.
Ezzel megmérheted a végfok kimenő jelét, illetve ebből mennyi jut a csatlakozókra.
(#) Ameron24 válasza Zs_21 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Szia én a helyedbe megpróbálnám rádobni egy külső tápra a végfokpanelt külön meg rádugsz egy bemeneti jelforrást, persze olyat amin tudsz hangerőt szabályozni PC hangkártyája jó, kezd olyan 10%-os terheléssel, a kimenetért meg rádobsz egy 8 ohmos hangfalat ha úgy szól rendesen akkor már előrébb vagy.
(#) scooby_ válasza Ameron24 hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Szerintem nem kell az a külső táp. Elég,ha kiköti a jel vezetékét és a kimenetre közvetlen ráköti a hangfalat,a bemenetre meg egy JACK dugós vezetéket. Nem hiszem,hogy itt a táppal lenne a gond.
(#) matesarosi hozzászólása Dec 23, 2011 /
 
Videoton Ea 6383 S - Sziasztok a teljes kapcsolási rajzra lenne szükségem, de az elektrontanyáról nem tudok letölteni ilyet.
Az itteni linkeknél nincs komplett rajz, az el..tanya- st viszont nem engedi letölteni, nekem passzív az oldal bármilyen böngészővel. Ha vkinek ez megvan és feltenné sokat segítene.
(Most kaptam egy bontott, egérrágta darabot, de szeretném életre kelteni.)
(#) Gery22 hozzászólása Dec 23, 2011 /
 
Tessék itt van remélem jó lesz

6383.pdf
    
(#) matesarosi hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Nálam *

* Ez így hírdetés ami a felületen tilos, így törölve !
(#) rozsa.tamas hozzászólása Jan 8, 2012 /
 
Sziasztok!
A minap tulajdonosa lettem egy 6383-as erősítőnek.
Az előző gazdája azt mondta, tökéletesen működik.
Mégis lenne vele egy kis problémám. A jobb oldali hangszóró sokkal hangosabban szól, mint a bal .
Ha benyomom a loudness-t, Nagyjából szinkronba jönnek.
Külön vizsgálva a csatornákat, Úgy tűnik, hogy a hangosabb oldalra nincs hatással a loudness.
Loudness nélkül úgy szolnak egyformán, ha a balance potit teljesen áttekerem a gyengébb oldalra. Ekkor meg nagyon vérszegénynek tűnik a hangja. Ezeket a folyamatokat a ledes kijelzőjén is nyomon lehet követni.
A potiknak füllel érzékelhető problémája nincs/ recsegés, ilyesmi.../ Ha valaki találkozott hasonlóval, vagy van ötlete a problémára, kérem ossza meg velem .
Köszönöm.
Következő: »»   10 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem