Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » infrás morzetoll
Témaindító: legnostefano, idő: Aug 17, 2007
Témakörök:
Üdv mindenkinek én egy olyan morze gépet szeretnék építeni amely infrán keresztül komunikál és egy tollban elférne a hatótáva max 10 méter lenne az egész úgy nézne ki hogy mind a
2 tollon lenne 2 db led és 2db kapcsoló + az infra adó+vevő az egész úgy működne hogy az egyik nyomókapcsolót ha lenyomnánk akkor az egyik led világítana ha másikat akor mind a kettö led égne és már lehetne is komunikálni hang nélkül. Ennek a tolnak a kivitelezésében kérem a segítségeteket Ja és az egészet ha lehetne egy 1,5 voltos elemröl kellene müködtetni
Van egy olyan érzésem, hogy ez információ-szerzés céljából kellene...
Nem rossz ötlet, de az infrához lálátás kell, és ha éppen valamilyen tárgy van a 2 toll közt, akkor már nem működik. Szerintem sokkal jobb lenne egy rádiós megoldás. Van itt az oldalon, egy cikk RF adó/vevő modulok Elemet, meg lehet kapni 6Volsat, ami kisebb, mint egy cseruzaelem(AA)
Aval nincs semi baj ez iskolában való órai használatra lenne arra pedig az infra jó lenne hogy egy két padot áthidalna és ha a ledek jó helyen vanak nem tüne fel a tanárnak hisz ez csak egy toll egy kis manikür és a tanárok észre se veszik hogy ez nem egy szokványos toll a morze kodok meg nem olyan feltünőek csak gyakorlás kérdése az egész Ja és a 6voltos elem is jó vagy az a pici 12voltos csak az a lényeg hogy beleférjen a tollba persze SMD alkatrészeket használnák de ehez kellene egy szupi kis kapcsolási rajz
Erre gondoltam én is ...
Az adó fele nem olyan bonyolult, csak egy gomb, egy előtét-ellenálás és egy infraled. A vevőnél kell keresni, egy olyan infra-érzékelőt, amin van infra-szűrő. Ez után egy tranzisztor és a led... De ebbe a nap belezavarhat. Ezért mondtam a rádiót.
ˇIS471F-SH MODULÁLT INFRA DETEKTOR
" Beépített modulációs rendszerrel. Az adót kéteru vezetéken át lehet modulálni. Az eros külso fény rásugárzást komparátorral szuri ki, és TTL jelként adja ki, ezzel elkerülheto a mérési eredmények meghamisítása. " Ezt nem értem hogy mi is pontosan INFRA ADÓVEVŐ MODUL IRDA 1.2az nem lenne jó ezis ott van fölöte na most egy kicsit hülyének érzem magam de nem értem
Ami neked kell, az ugyan az mint egy egyszerű infra kapu!
A weboldalamon van egy infra sorompó néven, az tökéletes neked! Csak persze a relé nem kell. Az egészet meg lehet tervezni smd-ben, szép hosszú nyákon és már bele is fér a tollba. TSOP-ból úgy emlékszem van picike is. Infra sorompó
De ez csak egy ledet világit meg nekem meg valahogy kőlön kellene az egyik ledett meg egyszere mind a kettőt és ezt kétszer megépíteni egybe már szerintem túl nagy lenne valamo tömör és egyszerü megoldás kellene.
Hogy az adó és a vevő is beleférjen a tolba.
Hello!
Minek neked két led? Úgy tudtam, hogy a morze rövid és hosszú jelekből áll... Azt meg bőven át lehet vinni egy leden... Vagy tévedek? Üdv.: Hurka
Értetlenkedsz miért nem jó az RF neked?
Majd rájösz akkor magadtól mikor kicsit parázva remegő(távírózni is kell valahogyan ) kézzel pozicionálod az infraledet a vevő irányába.Optikai rálátás szükséges és ha közétek kerül bármi is. Vétel oldalal milesz ? fülbevaló headset ? Azt is kell álcázni valamivel ... stb ... vevőtől a füledik el kell vinni ... vagy esetleg nagy fesz rugdos a vett jelek alapján 2 elektródán keresztül ?! Infra átvitelben nem elég csak a tápot(1 infra ledenkb 1 volt és 10-20 mA) kibe kapcsolni . Nagyobb távhoz nagyobb áram kell de ezt csakis IMPULZUS üzemmóddal érhetsz el. Kitöltési tényező szabályozza az átfolyó átlag áramot. Akár 100-150 mA is folyhat rajta csúcsban(10mA-es leden) ... csak ekkor 1:10 - 1:15 arányú kitöltési tényezőjű négyszög jelel kell hajtani a ledeket. Tehát kapcsolgatni kell 1 ilyen négyszög generátrort amire a ledet kötötted . A 433MHz -es Rf adók kb 10*7*3 mm méretüek is vannak az elem náluk 5ször nagyobb !
Hurka !
Látom nem vagy képben az információ átviteli alapokkal se . 2 pont közt szeretnél átvini (adatot) jelet oda-visza. Ehez adó vevő párra van szükséged . tegyük fel van A hely és Bhely ekkor kell neked 4 db berendezés. 2db adó 2 db vevő Aadó Bvevőre Badó Avevőre irányuljon. tehát 1 1 adó-vevő párra van szükséged a 2 helyszínen.
igen ezt értem hogy igy elgondolkodtam persze egy led is jó .- - -- - -
Szerintem is egy RF modullal kellene próbálkozni, azzal egyszerű a morzézés is, egy ducibb toll belsejében elfér mindennel. Szerintem gombelemeket kellene használnotok inkább.
OFF Anno egyetemen egy srácnak egy Casio számológépe volt, okosított kijelzővel és egy PIC-el a belsejében, nameg egy picike eeprom. Egy reed-es megoldással lehetett a számológép üzemmódról átváltani puska üzemmódba. A pici mágnes egy gyűrűben volt elrejtve, így ha az ember jól fogta a kezébe a számológépet máris sok infóhoz juthatott, ha elvették tőle, akkor max csak egy számológép tetszelgett a tanár kezében. + és - gombokkal lehetett lapozni. Gépészmérnök lett a srácból, azóta is félek egyszer olyan dolog közelébe kerülök amit Ő tervezett/épített/karbantartott...
Szóval RF modullal kellene megépíteni ?
De akor ehez is kellene valamijen kapcsolás.
Megfelel?
Az a számológép nem rossz. Én egy barátommal egy megbuherált tolltartóra gondoltunk. (számológép csak matekórán jó) Remélem nem olvassa a fórumot tanár...
Igen ezt már elolvastam jónak tünik pic nélkül meg lehet oldani a jel hoszát rövid és hoszú Ja és a toltartó szerintem feltünöbb mint egy toll a kezedben amit nyomkodsz és olvastam egy jó megoldást egy kis mágneses gyürü egy mágneses térérzékelő már ezt nem tudom pontosan hogy hívják de amíg a toll a kezedben van adig bekapcsol ha tanár elveszi akkor meg csak nézhet
Mágnes érzékelő a REED cső/relé
Mi úgy gondoltunk, hogy a tollat nyomogatod, és a tolltartóban egy rejtett kijelző mutatja a puskát.
Ez azért nem lenne olyan komoly ez csak orán való haverokall való komunikálás lenne persze ha a haverod tudja az anyago elpötyögheti Ja és a itt morze ABC rar-ban van bmp
Fájlnevekben nem szoktunk ékezetes-, különleges karaktereket használni. Szóközt se, mert ha valaki nem a Win magán(cp1250) karakterkódját használja bizony nem működik. Más oprendszerek(pl Linux) nem is engedi meg csak az a-z, A-Z, 0-9, _ karaktereket.
Jah és ZIP-et többen tudnak kicsomagolni. Egyébként a Wikipedia ban fenn van.
bocs de nincs zipem
De ha tudsz valami programot ami bmp jpg-re átkonvertál akkor úgyis felrakhatom.
Miért kell ijesztgetni a topicnyitót RF-el, impulzusüzemmel, négyszögjel-generátoral meg nagyobb árammal?!
Ez nem egy óriás tengerjáró SOS vészjelzését küldő elektronikája lesz, aminek a sikeres átvitele létfontosságú... Órán való elszórakozásra teljesen jó ez! Távolságra meg ne mondjátok már, hogy a két padsor közti kb két méteres távolság áthidalására nem képes az infra! Aki ezt mondja az vagy nem használt soha távirányítót, vagy nem emlékszik egy iskolai tanterem méreteire. Ja és még nem is említettem az RF modulok árait... legnostefano! Amit linkeletem, azon van két darab külön áramkör. Egy adó és egy vevő. Ebből mind a kettőből 2-2db-ot kell megépíteni, és 1db adót és 1db vevőt tenni egy tollba. A másik adót és vevőt pedig a másik tollba. Két LED van abban amit linkeltem, egy infra led az adóban és egy normál led a vevőben (ezt nézed a tollon).
Igen.
a vevönél a BC548 npn tranzisztor hogy ál
|
Bejelentkezés
Hirdetés |