Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Subwoofer szűrő
 
Témaindító: Dzót, idő: Nov 18, 2005
Lapozás: OK   21 / 39
(#) reloop válasza Frakk hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
IC berakás előtt a kondikat süsd ki. :yes:
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 9, 2011 /
 
Hello!
Valaki megépítette ezt a kapcsolást?Bővebben: Link Működik e?
(#) suszitibi hozzászólása Jan 1, 2012 /
 
Sziasztok
Egy felüláteresztő szűrőt szeretnék készíteni, a most készülő kombómba. Lényege, hogy a nagyon mély hangok, ne lebegtessék, melegítsék feleslegesen a hangsugárzót.
Azt szeretném tudni, melyik változatot érdemesebb megépíteni, ahol a negatív bemenet és a kimenet zárva van, vagy amelyiknél van visszacsatolás és földrehúzás ellenállással. Igazán az erősítés miatt lényeges, a mostani kapcsolás be van lőve, de ha az erősítés csökken a szűrő beépítésével, akkor módosítanom kell.
(#) Gery hozzászólása Jan 13, 2012 /
 
Sziasztok!

Itt van egy aluláteresztő szűrő kapcsolás. Egy mély nyomó végfoka elé szeretném rakni. Csak egy egyszerű kapcsolásra van szükségem, szóval ha ez működőképes megteszi. A hsz-ekbe írnak problémákat vele kapcsolatban, kérdésem, hogy +-12V-ról egy TL072-es IC-vel működne? Továbbá a bemenő jelet ez kellőképpen felerősíti a végfoknak igaz?

Üdv.:Gergő
(#) reloop válasza Gery hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Szia! Nagyon szokatlan kapcsolás, másikat választanék. Topi szűrője sem bonyolultabb.
(#) Gery válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Azt még is építettem ezen nyákrajz és alkatrészek alapján, de valahogy nem vált be, mintha nagyon alacsonyan vágná a frekvenciát, összességében nem jött be. Ezért szeretnék egy másikat, egy egyszerűt.
(#) reloop válasza Gery hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Valóban elég alacsonyan vág, viszont az elv az jó. A meglévő kapcsolásodban csökkentsd felére a C4, C5 értékét és célt érsz.
(#) Gery válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Akkor magasabban fog vágni? Mert akkor újraépítem, ha jó lesz mert az évek alatt használhatatlanná vált. Továbbá, most előkerestem és látom hogy tl072 van benne, az nem probléma?
(#) reloop válasza Gery hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
A TL072 teljesen jó. A kettős potira sem kell feltétlen költened, fix ellenállás párral is pótolhatod, ha tudod milyen frekvencián szeretnél vágni. Vannak hozzá számoló programok is: képernyőmentés.
(#) Gery válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Még egy utolsó észrevétel. Én látom rosszul, vagy a beültetési rajz tényleg nem egyezik meg a kapcsolási rajzzal? Például a C5 ellenállás a sztereo poti 4lábát köti össze a kapcsoláson, a nyákrajzon viszont 3-at. A kapcsolási rajzon R6 a mono poti (azaz R3) -nak 2 lábát is össze köti a nyákrajzon viszont nem. Továbbá a kapcsoláson a sztereo poti 1 lábára megy rá a nyákrajzon viszont 2őt is össze köt. Ezekről a dolgokról mit gondolsz? Nem lehet, hogy ezért szólt nekem rosszul?
(#) reloop válasza Gery hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Szia! Funkcióban ugyan az a kettő, a 4,7k és a poti sorrendje más. Gondolom így volt egyszerűbb a nyákkialakítás. Eddig egyetlen hibát találtam a leírásban: a beültethető IC-k között szerepel a TL064,ami nem bele való.
(#) Gery válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Értem. Akkor újra legyártom ugyanazt a nyákot, majd c4 és c5 értékét csökkentem hogy feljebb vágjon.
(#) reloop válasza Gery hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
A kondik értékének 1:2 arányát érdemes megtartani.
(#) Gery válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Rendben.
(#) Lacko12 hozzászólása Jan 21, 2012 /
 
Sziasztok!!
Én egy Sony mély hangszóróhoz szeretnék egy aluláteresztő szűrőt hogy ki szűrje a magas frekvenciákat.
A hangszóróról sajnos nem találtam semmi adatot csak hogy 4 ohm-os 50 Wattos, 16-os a mérete.
Lenne valami ötletetek hogy merre induljak el kapcsolások terén??
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) reloop válasza Lacko12 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Szia! Adj támpontot, hogy milyen célból kell ez a szűrés. Egy mély hangszóró már önmagában is szűrőnek tekinthető, mivel a magas hangokat nem vagy alig adja vissza.
A szűrés elvégezhető közvetlenül a hangszóró előtt un. passzív szűrővel, ezt hangváltó néven keresd. Az erősítő láncban végrehajtott szűrésre pedig itt a téma képei között találsz kapcsolásokat.
A problémát jobban megismerve szívesen segítek.
(#) Lacko12 válasza reloop hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Szia!
Bocsi tényleg nem írtam le teljesen, természetesen hangváltó kellene a ládába a hangszóró elé!
(#) reloop válasza Lacko12 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Tedd fel itt a kérdést. Ha van elképzelésed, hogy milyen frekvencián és milyen meredekséggel kívánod megvalósítani - fűzd hozzá
(#) Lacko12 válasza reloop hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Rendben köszi.
Bár onnan küldtek ide én sem értem hogy miért de nem akartam OFF-olni a témát gondoltam biztos van alapja az átirányításnak.
(#) reloop válasza Lacko12 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Látom odaátról, hogy szubládát szeretnél. Az más, mintha egyéb okból zavarna a magasabb frekvenciák hangszóróra kerülése. Így valóban jó helyen jársz. Feltételezem, rendelkezésedre áll egy erősítő csatorna, ami ezt meg fogja hajtani. Az elé beiktathatsz egy aktív szűrőt: Topi cikke.
(#) Lacko12 válasza reloop hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Sajnos passzív ládát szeretnék mivel van egy asztali erősítő ami hajtaná csak az még nem szűrt jelet ad neki és ezért akarok a ládába rakni egy passzív hangváltót sima hangváltó tekercsel kondival.
Csak nem tudom pontosan hogy milyen értékekkel számoljak az építésénél ezért kérem a segítségeteket.
Bocsi ha bonyolultan fogalmazok vagy félreérthetően!
(#) Flatlander hozzászólása Jan 25, 2012 /
 
Sziasztok!

A kapcsolások között található sub filternél normális az ha nemkap tápfeszt akkoris szól csak nem vágja a hangot és torzan?
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Szia! Megtaláltalak a Ki mit épített?-ben, átnézem majd.
(#) Flatlander válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Rendben épp most futottam át egy elvileg újratervezett és a kapcsolásoknál lévő nyákrajzot szerintem minden jól van beültetve és jó a nyák is...igaz a panelt készen vettem és minden jónak tűnik csak nincsenek össszevissza beforrasztva az ellenállások...Másik fura dolog hogy műanyag dobozban van és ha megfogom kézzel a dobozt picit zúg,ha kézzel megfogom a nullát akkor jó...
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Akkor nem bámulom feleslegesen a fotókat, amúgy szép korrekt munka
Afelől nyugtass meg, hogy a hangerő potival le tudod-e venni nullára a hangerőt, mert ebből látnám az első fokozat helyes működését.
A kikapcsolt szűrőnél R1(R2) -> R3 -> R6 -> R5 -> C5 -> R10 útvonalon átmegy a jel, az IC-kből rákapcsolódó félvezetők okozzák a torzítást.
(#) Flatlander válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Igyekeztem azért csak közben módosítás is volt és elég kicsi dobozba gyűrtem bele a végére igen szabályoz a poti de ha hozzáérek a fém külselyéhez akkor zúg..lehet nem a legjobb de leveszi teljesen viszont kb féltől kezd el szabályozni rendesen.közben néztem a kapcsolást és láttam hogy van rajta hidegítő kondi így leszedtem az enyém mert akkor 200nF lenne bár nemhiszem hogy sokat számítana,és kicseréltem a két ellenállást az baj ha kb 1k eltérés van köztük? nemvolt két egyformám vagycsak nemtaláltam most egész jól muzsikál...egyetlen bajom amit nemértek van egy kis doboz a gép és az erősítők között amivel minden hangerejét állítom 100K A nullára levéve és maxra tekerve jó közötte viszont ha nincs pl zene akkor zúg...elég idegesítő egy idő után már.És még egy dolog de az más hogy eléggé melegszik a trafóm pedig ennek aztán tényleg nulla fogyasztása hát csak nem ég el
(#) Flatlander válasza Lacko12 hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Az aktív jobb de ha mindenféleképp passzív vegyél egy sal vagy mnc tekercset szerintem az a legegyszerűbb.
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Szia!
A szűrő hangerő poti házára - némi leleményességgel - kösd rá a testet. A poti azért nem szabályoz az első fél fordulaton, mert logaritmikus ellenállású, itt egy lineáris szerencsésebb lett volna.
A bemeneti ellenállások közötti 1k eltérésnek nincs jelentősége, mert a mély hangok azonosak a két csatornában.
A 100k poti azért zúg középállás tájékán, mert a tőle elmenő vezeték nincs kellően árnyékolva. A poti szélső állásainál az alacsony ellenállás érték elnyomja a zajokat.
Az árnyékoláson kívül segít, ha a 100k potit 10, vagy 22k-ra cseréled, esetleg a fogadó erősítő bemenetét 10-22k ellenállással terheled. Ez utóbbiak csak kényszermegoldások.
A trafó melegedést érdemes kivizsgálni. Abban a dobozban túl is hevülhet. Ha minden terhelés nélkül is melegszik, és ez egy adott hőfokon azért megáll, akkor fúrj szellőző nyílásokat a dobozra.
(#) Flatlander válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Helo!

Hát a rajzon log volt a poti azért van nekem is az benne..a trafóval nemtudom milehet régi mini hifiből van egy pár óra után azért ha kézzel megfogom eléggé meleg de nemtudok rájönni mitől alapjáraton melegszik mert terhelve szinte nincs is...
(#) reloop válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Tényleg "log" van a rajzon, a meglátásomat fenntartom ennek ellenére.
Ha a trafó pár óra után kézzel még megtapintható, hűvösebb mint 50°C, akkor néhány szellőző furattal tartósan bírni fogja.
Következő: »»   21 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem