Fórum témák
» Több friss téma |
Csak 1 kérdés: A kijelződ lábkiosztása megegyezik a cikkben szereplő LCD lábkiosztásával?
Írj típust, adatlapot, és hogy mit hova kötöttél. Esetleg fotó a bekötésről...
Képet sajnos nem tudok küldeni, de adatlapot azt igen! A bekötést pedig az adatlapjából néztem!
Bocs de most mennem kell, majd holnap folytatjuk!
Istenem! Ezektől az adatlapnak csúfolt sajtpapíroktól sikítófrászt kapok. Ez persze a gyártónak szól, nem Neked. Valójában ez SpecSheet, nem Datasheet, és igazából nem derül ki belőle sokminden.
A bekötés: szemből nézve a jobb alsó a föld, mellette a +5V, a föld fölött a kontraszt, amit beköthetsz földre. Ennyi dróttal már látnod kellene a "tesztábrát" a felső sorban. Esetleg tehetsz egy potit a kontrasztra, és csavargathatod, de szerintem felesleges. Ha így kötötted be a tápot, és nincs "tesztábra", akkor a kijelző rossz valószínűleg. Azért én azt is kimérném, hogy a kijelző fémháza valóban az 1-es kivezetéshez van-e kötve.
Helló!
Rájöttem a hibára! Reggel írtam egy mailt az eladónak és visszaírta, hogy a kontrasztot nem 0-5 V között, hanem -5-0 V között kell szabályozni. Úgyhogy megoldódott a probléma. Köszi nektek a segítséget!
Sziasztok!
Én is megépítettem ezt egy 2X16os kijelzővel. Nagyon király csak kicsi. Ezért szeretnék egy grafikusat építeni. 320X240eset. Tudna valaki rajzot linkelni meg progit ajánlani? Előre is köszi.
Hello!Egy kapcsolást tudok http://babelfish.altavista.digital.com/babelfish/trurl_pagecontent?...d.html" target="_blank" rel="nofollow" >Itt, csal még igazából nem n agyon találtam LCD-t hozzá. Lehet hogy a ChipCad-nél van, de nem néztem át az adatlapokat.
Ha kicsinyelled a kijelzőt, mért nem nagyobbat vettél? Egy 4x20-as már szinte mindenre elég. (Nem akarom reklámozni, de Topi 2000-ért árul 4x20-as kijelzőt kék háttérrel és fehér betükkel.)
Szia. Ez nem 128X64eshez van? Vagy jó lesz a 320X240hez is? Amúgy köszi szépen.
Amúgy azért vettem ezt, mert még régen vettem a digitális frekimérőhöz .
Általában a szoftveren múlik a dolog, ha ismeri az LCD vezérlő IC-jét. Van több szoftver grafikus LCD-hez, némelyik csak egy féle vezérlőt ismer, de van olyan, ami sok félét.
Engem az érdekelne, hogy láttam 1-2 progiban, hogy maga a progi tudja a háttirvilágítást ki-be kapcsolni effekt ként. Ez csak bizonyos lcd-k tudják? vagy van rá valami kapcsolás.
A másik kérdésem, hogy nekem az LCD Smartie-ban nem megy a Hőfök, Volt, Venti RPM mérő, mit kell vele csinálni hogy mérjen?
Ha jól emlékszek alapból a Motherboard Monitor-ból veszi az adatokat, tehát annak futnia kell mellette.De van a Speedfan-hoz is plugin, azzal is jól működik.
Helló!
Lenne egy kérdésem, de lehet hogy kérés! Valaki nem tud olyan programot amivel a kijelzőbe be lehetne vinni a magyar ékezetes betüket inditáskor. Ha valakinek van ilyen progi írjon!
Egyszerűen át kell küldeni a kijelző minden bekapcsolása után a megfelelő kódsorozatot.
A magyar ABC-ben, ha jól számolom, 9 ékezetes karakter van. Ha a kis- és nagybetűk külön leprogramozásától eltekintünk, és felhasználjuk a felső 128 karakteren levő ö és ü betűket, akkor már csak 7 karakter kinézetét kell átküldeni. Vagy kell szerezni olyan HD44780-as kijelzőt, aminek a rendes ASCII tábla van a ROM-jába égetve (lásd: adatlap, A02-es ROM). Ez valószínűleg elég ritka. :no:
Ezt eddig én is vágom, csak kellene valami progi amivel a gépről lehetne ezeket automatikusan beírni indításkor.
Hát írd meg!
Nem bonyolult. Ki kell számolnod a karakterek "képét", ezt akár egy konstans tömbbe is teheted, és ezt egy ciklussal ki kell küldeni néhány vezérlőkód kíséretében. A kiírandó ékezetes karaktereket konvertálni kell majd (már normál üzemben), mert csak a 0.-7. karakter képét lehet megadni.
Ezzel csak az a gond, hogy nem vagyok egy informatikai zseni. Pár éve tanultam a suliban Pascal nyelven vagy egy hónapig és ennyi.Úgyhogy én ezekhez nem értek!
Na, az pl. pont jó. (Mondjuk XP alá nem, de ahhoz ott a Delphi, amibe könnyen be lehet hajítani a DOS alá megírt kódot.) Egy ilyen programot Manyika is meg tud írni, csak szövegszerkeszteni kell hozzá, azaz gépelni, meg kell hozzá egy kevés IQ. De nem sok. Csak ahhoz kell, hogy az adatlap alapján tudj küldeni vmit az LCD-nek.
Milyen oprendszer alá kellene egyébként?
Ha van kedved kiszámolgatni a karakterek képét az adatlap szerint, én megírom Neked a progit hozzá. Mi szerint van bekötve? Az itteni cikkel megegyező módon?
A bekötés a cikk alapján van. Láttam itt egy cikket Topi írta az LCD vezérléséről. Abban láttam, hogy hogyan kell a kijelzőkbe beírni a kódot. A karaktereket hogy kell számolni, mert nekem van itthon egy újság, ahol megvannak a magyar karakterek ilyen kijelzőkhöz. Lehet hogy még a kódjuk is megvan. Mindjárt megkeresem.
Megtaláltam az újságot, de sajnos csak az angol nagybetük és karakterek voltak benne.
Hát igen, ránk nem gondolnak se az újvilágban (ahol a szabványokat gyártják), se távolkeleten (ahol a kijelzőt gyártják). :no:
Most már értem nagyjából, hogy hogy kell. Csak egy baj lesz, a program amivel most vezérlem a kijelzőt honnan fogja tudni, hogy a cgramba be vannak ezek írva és hogy mi hol van? Szerintem így nem lesz jó. Ja amúgy LCD Smartie-t használok!
hali!
van nekem egy 4*20as kiejlzőm, tökéletesen működik is, csak a saját gépemen nem az a baj hoyg nem működik az lpt portom. vettem egy pci-os kártyát ami +2 port de azokon sem mi lehet a baj? amúgy usbre nehéz az átkötés? valamint kellene egy olyan progi is ami az újabb alaplapok hőmérsékleteit érzékeli mert a mbm 5 elég régi. segítsetetk kérlek. thx
Sziasztok!
Vettem a Lomexben egy ilyen kijelzőt. Szépen bekötöttem mindent amit kell és illik (legalábbis nagyon remélem). Bekapcsol a kijelző, lehet állítani a kontrasztot szépen. De hiába állítom be a DIP kapcsolót (ahogy Topi cikkében van leírva), hogy bekapcsoljon a kijelző, valamint látszódjon a kurzor. Megnyomom az Enable gombot de semmi nem történik . Mennyire könnyű tönkretenni egy ilyen kijelzőt, mert elkövettem azt a hibát, h az adatvonalakon volt feszültség, de a Vdd-t nem kötöttem rá. (ez benne van a leírásban, hogy nem illik)? Van vkinek esetleg vmi épkézláb ötlete, hogy használható-e még a kijelző, valamint hogy tudnám kideríteni róla, h tényleg rossz-e. Köszi, Blint
Lehet, hogy a PCI-os LPT portok nem a szabvány 378, 278, 3BC hexa címeken érhetők el. Sőt, lehet, hogy csak a Windows kezeli le őket valahogy. Esetleg a kártya doksijából vagy a driverből több kiderül.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |