Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Commodore 64 javítás
 
Témaindító: boliver, idő: Aug 7, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 17
(#) Lüke Aladár hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Üdv.! Elővettem a régi C64-emet és szomorúan tapasztaltam, hogy ha bekapcsolom a floppyt, a gép megfagy és csak kikapcsolás után éled újra. Ha a floppy be van kapcsolva, el sem indul. A meghajtó másik géppel kifogástalanul működik. Mi lehet a baj?
(#) Zsora válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Hasonló problémával már javítottam 1541-es floppylemez meghajtót. A soros porton lévő meghajtó IC bemenete bezárlatosodott és a Reset jelet alacsony szintre húzta. Így a rákötött C-64 gép is reset állapotba került, vagyis "lefagyott".
(#) sityu válasza Zsora hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Talán egy pici off belefér!A C64-es, ebben az évben ünnepelheti 30.születésnapját.Pátyolgassátok tovább,sok sikert! Üdv sityu.
(#) Prometheus01 hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Sziasztok,

Segítségeteket kérném. Van egy C64-esem, illetve kettő. A következő történt: 1-2 hónapja nem volt bekapcsolva a gép. Kedvet kaptam kicsit játszani, ezért összedugtam, (c64, floppy, magnó, monitor), azonban a gép nem akart működni. Sötét képernyő, kis szőnyegmintával (ez egyébként mindig benne volt), és 50Hz-es hang a hangszórókból. Elővettem a másikat, hogy majd azzal játszok akkor, de az is ugyanezt mutatta. Amit eddig méregettem: feszültségek (9VAC megvan, 4,61V 5V helyett), és megpróbáltam SID, ill VIC nélkül "vakon" begépelni parancsokat. Kazetta motor is folyamatosan forog, ha nincs lenyomva rajta a play akkor is. Monitor működik Plus/4 - el simán. Mit tudnék még méricskélni egy multiméterrel, ami közelebb vinne a javításhoz?
(#) kadarist válasza Prometheus01 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Szia!
Cserélgess elkókat a tápegységben, különösen az 5V-os ágban.
(#) satuka hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Szép napot mindenkinek!

Segítségre lenne szükségem. C64-es gép, a régi nagy alaplapos (1984-es). Bekapcsoláskor bejön a képernyőn a szokásos szöveg, de a kurzor folyamatosan megy jobbra. Ha jól emlékszem, ilyen jelenséget a joy produkál, ha az 1-es porton van, és balra húzzuk.
Viszont itt semmi nincs a gépre csatlakoztatva, és megy a kurzor. Kipróbáltam, ha lehúztam a billentyűzetet, akkor is. Van valakinek ötlete, mi lehet a hiba?
Előre is köszönöm a segítéget.

Másik problémám a 1541-es floppyval kapcsolatos. Van egy meghajtóm, ami ha bekapcsolom, folyamatosan forgatná a lemezt, és világít a piros led, pedig bekapcsoláskor csak 1 pillanatra kéne hogy elinduljon.
(#) Zsora válasza satuka hozzászólására (») Ápr 20, 2012 / 1
 
1. Hibás lehet a CIA áramkör.
2. A meghajtó soros portjának bemeneti meghajtója lehet zárlatos.
(#) _vl_ válasza satuka hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Idézet:
„Másik problémám a 1541-es floppyval kapcsolatos. Van egy meghajtóm, ami ha bekapcsolom, folyamatosan forgatná a lemezt, és világít a piros led, pedig bekapcsoláskor csak 1 pillanatra kéne hogy elinduljon.”


Folyamatosan resetel. Pl. elpusztulhattak benne az elkók, nem jó a tápja, meg ilyesmik.
(#) satuka válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Előbányásztam a régi 1541-esem, és elkezdtem cserélgetni az IC-ket. A bűnös (ami cseréjével a másik meghajtó produkálta ugyan azt) a panelen UB4 jelzésű, MOS 901229-05 feliratú IC! Mi volna ez, és honnan lehet beszerezni? Előre is köszönöm.
(#) satuka válasza satuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Közben találtam képet is róla. Pontosan így néz ki, még a sárga pötty is rajta van: http://www.faime.demon.co.uk/retro/images/roms.jpg
(#) _vl_ válasza satuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 / 1
 
Ebben van a programja (ROM). Ilyet ugye értelemszerűen csak egy másik bontott 1541-ből lehetne szerezni...

De ahonnan a képed van, le is írták, hogyan lehet helyette egy EPROM-ot berakni (pl. 27C64, de nyilván nagyobb is jó lehet, csak a lábkiosztást hozzá kell igazítani az adapterpanelen).

http://www.faime.demon.co.uk/retro/2364.html Itt meg fent van a beégetendő tartalom: http://unusedino.de/ec64/technical2.html
(#) satuka válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Köszönöm, ez biztató, de sajna még sosem foglalkoztam epromokkal. Ehhez valami külön égető panel is kellene, ugye?
(#) _vl_ válasza satuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Hát, EPROM-égető nélkül nem fogod megúszni. Szerintem keress valakit, akinek van ilyenje (ezért az egy EPROM-ért én sem nem vennék, sem nem építenék ilyet).
Plusz mivel a lábkiosztást kicsit megkavarták, igazából kéne oda csinálni egy Móricka-szintű kis panelt, amibe be tudod rakni egy foglalatba az EPROM-ot, plusz lefele egy foglalat + egy kétoldalas tüskesorral meg a panelt tudod bedugni az eredeti ROM helyére.
(#) satuka válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
A láb kiosztást gondolom, meg lehet oldani pár foglalattal is. Közben feldúrtam a régi cuccaim, és találtam pár EPROM-ot: Am2732ADC, TMS2732A, D2764A-2, Am27010
és egy AT29C010A (ezen nincs ablak) viszont mellékelem amit a neten találtam róla. Nem tudom, ezzel lehet-e valamit kezdeni. A 27C010-ről is van, azt is csatolom.
Remélem, EPROM égetésben jártas embereknek mond is ez valamit.
(#) szikorapéter hozzászólása Máj 12, 2012 /
 
Helló.Nekem annyi lenne a problémám hogy a commodore 64-emnek valamiért nem működik rendesen a tv modulátora.Nemtudom hogy mi lehet a baja csak csikozza a képet.(mellékeltem a képeket)A tápegység saját készités:9V ac 350mA 5V dc 500mA.Nemtudom mi lehet a baja nemis nagyon értek hozzá de nagyon szeretném megjavitani.Nemvagyok idős de imádom a régi számitógépeket és ezt is szeretném a gyűjteményem működő darabjai között tudni.Segitségeteket előre is köszönöm!
(#) satuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Próbáld meg RF kábel helyett a másik csatlakozóról a TV AV bemenetére kötni. Ehhez szükséged lesz egy 5 pólusú DIN dugóra, és 2 db. RCA dugóra, vagy 1 SCART dugóra. Én ilyen kábelt csináltam hozzá: lásd kép

DSC00345.JPG
    
(#) szikorapéter válasza satuka hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Most akarom megpróbálni az rca kábellel hátha sikerül.De ez a tápmegoldás jó mert amikor rákapcsolom akkor megy a led megy csikozza a képet.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Ha digitális hangolású a TV -d, akkor ilyen lesz a képed, Túl nagy a frekvencia eltérés a modulátor, és a TV vételi frekvenciája között. Próbálj meg analóg hangolású TV -t szerezni monitornak, vagy használj kompozit jelet.
(#) szikorapéter válasza satuka hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Én e szerint a rajz szerint kötöttem be de igy is semmi.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Megpróbáltam úgy hogy 2 db jelszigeteletlen kábellel áthúztam a jelet egy rca ajzatra-Onnét pedig egy rca káelen keresztül a TV-re de igy is semmi.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Na a régi TV-vel ennyire jutottam ittsem tudom mi a hiba de a hátsó csavaron látszik hogy valaki eltekergette.A képről meg lehet mondani hogy mi a hiba?(a kép mellékelve)
(#) kadarist válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Szia!
Ha jó a tápszűrés és a tápfeszültségek is jók, akkor be kell tenni a vitrinbe a gépet és jó szívvel gondolni a szép múltjára.
(#) Zsora válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Ez lenne a bekapcsolás utáni alapképernyő? Ha igen, akkor itt valami nagyon elszállt, de nem a modulátor. Meg kellene nézni hogy a begépelt parancsokra reagál-e a gép, vagy már a Basic értelmező is működésképtelen. (Különböző POKE utasításokkal háttérszínek változtatása, kazettás egység elindítása, töltés hajlékonylemezről, stb.) Jó esetben csak valamelyik DRAM, ill. azt kiszolgáló multiplexer/latch szállt el. Rossz esetben a VIC, vagy más speciális cucc.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
A kép már jónak tűnik, hiszen olvasható. További csavargatás nem szükséges. Így már legalább láthatod, hogy mit csinál a géped.
(#) Zsora válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Nem lenne rossz színes képet varázsolni a monitorra.
A karakterek olvashatóságából és elhelyezkedéséből én a DRAM multiplexáló áramkörének hibájára tippelek így elsőre.
(#) szikorapéter válasza Zsora hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Már a szín is megvan benne a betűk kékkel az alsó 3 sor pedig valamiért szivárvány színü.Ha esetleg egy speciális cucc szált el benne van itthon egy commodore pet-em szétszedve megy egy marék 6502-es processor.Még egy bontott +/4-esem is akad.Ezekből ha esetleg valami nagyobb baja lenne meg lehet javítani?
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Néha még az a kép sem jön be gondolom valahol érintkezés-hiba lenne de hol?Mert úgy nem láttam felpúposodott kondit-sem se égésnyomot.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Ha a vídeó processzorának az órafrekvenciája nem pontos, akkor van ilyen gond. ha jól emlékszem, valamilyen 14, vagy 18 MHz körüli kristályról van szó. Ebből csinálja a sor, a képfrekit, és a színsegéd vivőt is. Ha ez picit csúszik, akkor a kép vége felé már fázisproblémák lehetnek, ez okozhatja a szivárvány színezést.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
De ezt a képet is csak néha adja be valamiért.Gyanakodtam rá hogy a kábel a rossz ami a TV és a gép közt van de semmi baja mert a videoton gépemmel meg működik.Akkor lehet hogy kristálycsere?
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Ilyenkor van szükség a fagyasztó spray -re. Szépen egyenként lefújkálod, ahol a hiba ott vagy elromlik, vagy megjavul átmenetileg, de tudod, hogy melyik alkatrészt kell cserélni, vagy újraforrasztani.
Következő: »»   4 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem