Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Az eredeti kapcsolast nezd meg, es az alapjan kosd be a Q1 tranyot, mert a koppintas egy kicsit rosszul sikerult, es hibakat tartalmaz. Eredeti kapcsolas.
A nyákon az eredeti kapcsolásnak megfelelően van a tranzisztor bekötve , közben már le rövidítettem az lpt portról jövő vezetékeket is kb20cm es re de még mindig nem ismeri fel a pic et a program.
A program azt írja ha a tesztre kattintok hogy a hardver nem válaszol , de viszont lehet állítgatni a vdd-t meg a vpp-t és ha azokat állítgatom az áramkörön a beállításnak megfelelően világit vagy ép nem világit a hozzá tartozó led.
A DATA es a CLK labakat is kell vizsgalni, valamint a visszajovo DATA vonalat is.
Ezeket a lábakat hogy tudom vizsgálni? Mérjek feszt rajtuk?
Rögtönzött elenörzéskép rátettem egy egy ledet a DATA és CLK lábakra és mikor a program csinálna valamit, mondjuk a beírásra kattintok akkor felvillannak a ledek.
A winpic800 teszt uzemmodban mutatja a DATA vonal allapotat. Azzal probald ki. Nem artana ha megirnad a PIC tipusat es a hasznalt SW-t.
Nekem a teszt üzemmód az csak annyi hogy van egy olyan gomb hogy hardver test arra ha rákattintok akkor van hogy ki írja egyből hogy a hardver ok , de általában azt írja ki hogy a hardver nem válaszol , Próbáltam 12f629 es el meg 16f627 el de egyiket sem ismeri fel , az SW-t azt meg nem tudom mi. Kicsit tudatlan vagyok még ezen a téren .
A 16F627/628/648 PGM labat le kell kotni GND-re. A teszt uzemmodban lehet billegtetni a labakat kattintgatassal. Most hirtelen nem tudom mi a teszt uzemmod hasznalata, csak egy notebook van keznel, es ezen nincs LPT port.
Szia!
Sajnos egyel több rajz van a neten, ami nem működhet biztonságosan. A 74LS07 adatlapja szerint az alacsony szinten mérhető maximális bemenő áram 1 mA. Ha az LPT port ki is adja az alacsony szintet (max 0.4V -ot enged meg a szabvány) kb. 0.1 .. 0.2 V feszültséggel (1mA áramnál), a soros 2k2 ellenállások miatt a 74LS07 a bemenetén minimum 2200 * 0.001= 2.2 V -ot fog érezni. A magas szint minimum feszültsége az adatlap szerint 2V. A meghajtó mindig magas bemeneti szintet érez, soha nem vált a kimenete... És ezt valaki jószándékkal kiteszi... Vedd ki az R1 .. R6 2k2 ellenállásokat a vagy csökkentsd le az értéküket 470 ohm -ra.
Köszönöm neked is a válaszodat a kérdésemre , megpróbálkozok ezzel is , háthogyha valami sikerül és életre kell ez az áramkör.
PIC 16F627A programozásakor a Fuse bitek írásánál egy hibaüzenet jelenik meg "Error programming Fuses". Ez kontroller hibára, vagy programozó hibára utal?
Üdv mindenkinek!
Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy Genius G540 típusú égetőm. Amikor PIC-et akarok égetni, megtörténik a beégetés, az ellenőrzés is rendben, csak a beégetett PIC nem működik. Valami config problémát ír, viszont azt meg nem tudom változtatni.
Szia!
Idézet: „Valami config problémát ír ...” Lehetne tudni mit ír ki?
Sziasztok. Watt-nak ezt az égetőjét szeretném megépíteni. Érdekelne, hogy programozás után a program egyből elindul? Az égetésnek mi a sorrendje? Bekapcsolom a tápfeszültségeket (figyelve a sorrendre) és utána indítom el az égetést?
Szia!
Építsd meg ezt és a program maga kapcsolgatja a Vpp és Vdd tápokat.
Sziasztok!
Segítséget kérnék a következő problémához: megépítettem Watt WLPT Vpp mini v4 PIC programozóját. (három eltérés van az eredeti kapcsoláshoz képest, 2 kontroll led, az, hogy próbanyákra építettem és egy kapcsolót használtam, ami a Vpp-t és a Vdd-t kapcsolja, ez állítólag nem probléma) Letöltöttem hozzá a programokat is, utoljára Watt-ét. Abban láttam egy okos funkciót, a PIC automatikus felismerését, viszont ez nem járt sikerrel. A trafótól 14,3 voltot kap a táp, 11,92V van a 12V-os ágon és 5V az 5V-oson. IC-nek szintén megvan az 5V. Eddig jutottam a hibakeresésben. Tudna valaki segíteni, hogy hogyan tovább? Elkezdtem olvasni a topic-ot de egyelőre nem tudom, mit keressek... (PIC12F629-et próbáltam programozni, ha ez számít) Előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
A LED-eket hogy kötötted be? Van egy szuperlassú funkció, amiről az oldalamon írok az égetők élesztésénél. Olvastad, próbáltad? Feszültségszinteket ellenőrizted a kimeneteken a leírás szerint? Égető áramkörök élesztése
Szia! Zöld LED = Power on => dióda után párhuzamosan, piros LED = "égetés" => kapcsoló után az 5 voltos ágba, szintén párhuzamosan.
A szuperlassú funkcióról nem olvastam, de próbáltam, ugyanaz volt a hiba. (nem találta PIC-et) A feszültségeket is csak az áramkörben néztem eddig. Láttam, hogy sokan hivatkoznak egy leírásra, de nem találtam, úgyhogy köszi a linket, átolvasom, aztán jelentkezem az eredményekkel.
Mielőtt nagyon belemélyednék: 11,92 voltot mérek a 12 voltos helyeken; ez elegendő lesz?
Ez jó hír. =) Egyelőre ott tartok, hogy a tápok akkor rendben vannak. A kapcsoló kapcsolására kimennek a feszültségek. Amiben nem vagyok biztos, az az, hogy a PGD és PGC lábakon is mérnem kell-e az 5 voltot... (PC nélkül, csak a kapcsoló kapcsolására)
Természetesen nem, de erről a cikkben és a leírásban is részletesen írok. Kövesd az élesztés menetét!
Dolgozom rajta, csak kicsit megkavar, hogy egyszer soros, egyszer párhuzamos portról van szó. (én meg keveset értek ezek beállításához) Viszont az imént említett 5 voltot mérem a kapcsoló bekapcsolása után a PGD és PGC lábakon is, tehát valami hardveresen rossz. Keresem a hibát...
A kimenetek attól függően magas, vagy alacsony vezérlés nélkül, hogy milyen IC-t használsz. Ha 7407-et, akkor lehet magas. Itt csak a párhuzamos portos leírásra kell koncentrálnod az áramkörből adódóan.
Ez szépen hangzik, csak kivettem az ic-t (ami amúgy 7407), bekapcsoltam a kapcsolót és 5 volt jelenik meg a PGD-n és PGC-n...
Érted, mi okból van az a két felhúzó ellenállás a kimeneten? Nem akarlak bántani, de ha nem értesz az elektronikához, akkor nehéz lesz PIC-ekkel foglalkozni, miután a PIC is egy elektronikai alkatrész. Ez az égető a legegyszerűbb áramkörök egyike. Nézz utána az IC működésének és próbáld megérteni a rajzot. Utána könnyebb lesz éleszteni is.
Újra én. =) Az elmúlt pár napban sokat olvastam és mértem a leírásaid alapján. Jelenleg ott tartok, hogy a panelem valószínűleg jól működik, a feszültségek renden vannak, a port a mérések alapján szintén. Az utolsó művelet, amit próbáltam, a LED-es indikálás volt. PIC nélkül a 16F84-hez tartozó 0-k és 1-esek szépen visszajöttek, PIC-el viszont csak 0-t kaptam vissza. (csak a CLK-hoz kötött LED villog; történetesen pont egy ilyen PIC-em van, úgyhogy egybevág a példával) Sajnos előfordulhat, hogy a PIC a rossz, de nem tudom, hogyan lehetne ezt kiszűrni. Tudsz javasolni valamit?
A PIC bekötését ellenőrizd le, ha mindent rendben találsz(adatlap, leírások, PGD, PGC, MCLR), akkor a PIC a hibás, mert nem szabad 0-ra húznia a PGD kimenetet, főleg nem akkor, amikor fogadnia kéne a szekvenciákat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |