Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égető kapcsolás. Szerintetek működni fog?
Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Van egy JDM kompatibilis PIC égetőm, a régi gépen a PIC16F84A-t gond nélkül égeti. Viszont szeretnék áttérni PIC18F4550-re. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ez az áramkör jó-e hozzá? (a rajzot még régebben ezen az oldalon találtam, ezért nem töltöm fel, viszont már nem emlékszek, melyik topicban) Az adatlapból kinéztem, hogy mely lábakat kell bekötni, szerintetek jó így: MCLR 1 Vss 12 Vdd 11 RB6/CLK 39 RB7 DATA 40? Nem szeretném első alkalommal tönkretenni. Előre is köszönöm a segítséget!
Vannak ott a másik oldalon is táplábak, azokat is be kell kötni. Talán 31 és 32, fejből nem tudom. Már többször elhangzott, hogy az égető áramkör hardveresen minden 8 bites pic kontroller számára azonos. Az eltérés az égetőszoftverben van. Ha az tudja kezelni a 18F4550, akkor ok, ha nem , akkor nem.
Értem, köszi szépen!
A progi (ICProg) tudja, csak nem voltam biztos benne, hogy a megfelelő lábakat akarom-e bekötni.
Rátettem a PIC18F4550-et próbapanelra és összedrótoztam az égetővel. Viszont az ICProg hibát jelez ellenőrzéskor, különféle címeken. A bootloadert szerettem volna beleégetni.
Ellenőríztem a drótokat, jó helyen vannak és rendesen a helyükön vannak. Esetleg az lehet, probléma, hogy így már túl messze van a COM porttól? Építsek másik égetőt? Azt reméltem, megúszom, hiszen csak egyszer kell használni ennél a típusnál. Ha nincs más megoldás, mond vki egy egyszerű égetőt amivel tudom ezt a típust programozni egy mai PCn is? Előre is köszönöm a segítséget!
Végre beégette, persze nem változott sehol semmi, szal nem értem.
Átraktam egy minimális demópanel félébe ami a PIC18F4550 útmutató c. cikkben is van. Sajna nem bootol, már 2 gépen is próbáltam. Mégse sikerült volna beleégetnie a progit az icprognak? A demó kapcsolás mennyire kényes a kondikra? A 470nF kondi nem elektrolit, nem tom ennek a fajtának a nevét, nagyobbacska szürke téglatest formája van. Átnéztem az áramkört és nem találtam hibát, annyi, hogy csak a minimálisan szükséges dolgok vannak rajta, a kimeneteit majd sorkapocsba kötöm.
A táplábak közé mindkét oldalon tettél 100nF-os kerámiát? A kvarc frekvenciája jó (bár enélkül azért a gép reagál valamit, kiírja, hogy nem ismerhető fel). Az MCLR lábon van felhúzóellenállás?
Egyszerű, de megbízható égető az oshon féle: http://www.oshonsoft.com/picprog
Kerámiák vannak, az MCLR láb úgy van bekötve ahogy a rajzon, ellenállással és gombal.
Csak találtam 1 hibát, rossz helyen volt az egyik ellenállás . Javítottam, most viszont a Driver nem tetszett a Win2000nek. A másik gépen az XP meg kiírta, h az eszközt nem lehet felismerni. Eszközkezelőben se jelent meg XP alatt. Már 2000 alatt se . A 2000 funkció-illesztőprogramot hiányol.
Működik, viszont nem értem, h mi volt a gond.
Még albérletben lefordítottam a bootloadert, most azt égettem bele és a drivert is elfogadta. Amit ezen a gépen fordítottam, azzal nem tom, mi lehetett a baj. Már a CDC is fut, látom soros portként, éljen!
Nézegettem az oshon féle égető rajzát, néhány dolgot nem értek:
- nem találtam itthon semmit ami 16V és 20V közötti feszt ad, 12V-ből nem lehet egyszerűen és olcsón előállítani a 13,2V-ot? - néhány kivezetés, mint pl a Data kétszer szerepel, ezekből mindkettő megy a PIChez? - a 74LS06-nak leválasztó (buffer) szerepe van? ha igen, akkor helyettesíthető SN74LS245N-el? (lpt-s áramkörhöz ezt használtam buffernek, a lábkiosztása barátságosabb) - a kábelek hossza számít? kényelmesebb lenne egy hosszabb kábellel legalább az IC foglalatot az asztalra rakni
Megvettem az alkatrészeket az oshon féle égetőhöz. A kérdéseim továbbra is fenállnak, a 74LS06 ic-vel kapcsolatos kivételével.
Plusz mégegy: A rajzon egy Lvp jelű vezeték is megy a programozandó PIChez. Ez mi, hova kell kötni? PIC18F4550 adatlapján nem találtam ilyen lábat. Eddig ezt meg a 16F84A-t égettem, ezekhez nem volt Lvp, csak a másik 5 lábat kellett bekötni.
Hello!
Ezt a pic égetőt szeretném elkészíteni pic16f84a-hoz. A gond az, hogy van benne egy 14V-os zenner, amire azt mondták a boltban, hogy nem szabványos, de vettem helyette egy 13 és egy 15 V -osat. Működhet valamelyikkel? Először 13-assal kellene megpróbálni nem? Vagy ki lehet rakni, ha sorbakapcsolok pár kisebb értékűt? Vagy az már más karakterisztikát eredményez? A készítője nagyon dícséri, hogy nem kell külső táp, se szabványos soros port. Kíváncsi vagyok rá, hogy működik-e.
Jó oda a 12V-os Zener is, ha olyanod van, ha nincs, akkor meg a 13-as
sztem a 12V kevés. Én is ezt használom égetésre. Én 2db-ból raktam össze.(5.1V+9V)
Építs normális égetőt! Nézz be a PIC Miértek topicba épp most akadtam ki!
Idézet egy specifikációból (DS39589B, 16F87x-hez van, de eddig még mindegyiknél alkalmazhatóak voltak a feszültségszintek, F84-nél is):
High voltage on MCLR pin: Vihh = Vdd + 3.5 V, max 13.5 V 11-ről is úgy tudtam írni, hogy soha nem panaszkodott, Vdd = 5 V mellett...
Mindenki dicséri a saját munkáját, de azért lássuk be, aki ezt készítette, nem volt tisztában az RS232 szabvánnyal.
Hello, én nem bízom ebben az égetőben, Az égetőfesz vagy ott van, vagy nem. Készíts külső tápos égetőt.
Kedves Kollégák! Hagy nem mondjam miből nem lehet várat építeni! Idézet: „Kezdetben a PIP02 programozó azért volt szimpatikus, mert nem igényelt sok alkatrészt, nem kellet hozzá külső tápfesz, csak a soros portra kellet rádugni. Több probléma is volt vele. Nem mindegyik alalplapból jött ki akkora fesz, ami elég lett voln a PIC égető feszültségéhez. Nem lehetett vele a PIC-eket az áramkörbe beépítve programozni. A programja elég kevés PIC-et ismert és DOS alatt futott. A vezérlő programra a megoldást az IC Prog (Bonny Gijzen - Www.h2deetoo.demon.nl) jelenti, ami a jelenlegi verziójában nem tartalmaz korlátozást. A program Win9X alatt fut, a legtöbb PIC-et ismeri, valamint több programozó adaptert is képes kezelni. Az általam készített adapterhez a JDM84 beállításait kell használni. A kapcsolás az eredeti PIP02 tovabbfejlesztett változatának az általam továbbfejlesztett változata, talán nevezzük egyszerűen 3BMI_PIP-nek a továbbiakban. A programozás érdekes módon a soros porton nem a szokványos TXD adat kimeneti vonalon keresztül történi, ahogy első nekifutásra gondolná az ember, hanem a RTS és DTR jelek kapcsolgatásával. A PIC olvasása a CTS bementen keresztűl történik. A soros portnak szabványosan +/- 12V-os kimenő feszültség szinteket kell produkálnia. Azért lehet a szintillesztést néhány ellenállásra bízni, mert a PIC minden lábára belül egy-egy vágódióda van ráintegrálva a föld (Vss) és a táp (Vdd) felé, amelyek levágják ezeket +5.6V...-0.6V-nál. A soros port bemeneti vonalai 3V-nál komparálnak (vagyis felette 1-nek, alatta 0-nak érzékelik a szintet), amit így meg tud hajtani a PIC 0...5V-tal. A PC-knél a TXD kimenet programból invertálható, ez biztosítja a PIC programozásához szükséges táp és égető feszültség. A 470uF, és a 14V-os zéner teszi lehetővé egyfajta töltés pumpálással gyengébb soros vonalak esetén is a megfelelő égető feszültség előállításást. Alap helyzetben a TXD vonalon -12V van. A zéner nyitó irányban diódaként viselkedit, és a 470µF-os kondenzátor feltöltődik 12V-ra. Amikor programozásra kerül a sor, TXD +12V-ra változik, amihez hozzáadódik a kondenzátor 12V-ja, és egyböl agyoncsapná a PIC-et, ha nem fogná meg a 14V-os zéner. Lehetne kisebb kondit is választani, de úgy találtam, hogy kell ekkora, ha biztonsággal akarjuk programozni a nagyob PIC-ek 8kszó memóriáját is. A 14V-os zéner helyett nem jó két kisebbet sorba kötni, mert azt tapasztaltam, hogy a 7...8V feletti zénerek meredekebben kapcsolnak, vagyis kisebb zenerek esetén a névleges feszültség alatt is jelentös áram folyik a diódán át, ami a programozás alatt az égetőfesz lecsökkenéséhez vezet. ” Na a készítő ezt írja róla. Számomra meggyőzően hat, habár nem sokat tudok a port protokoljáról.
Volt egy ilyen érzésem nekem is, csak hát ha egyszer agyondicsérték, lehet, hogy én vagyok lüke hozzá...
Azt semmiképp sem értettem, mit jelent a "nem szabványos port". Megtiport...? Idézet: „A soros portnak szabványosan +/- 12V-os kimenő feszültség szinteket kell produkálnia” Ez így ebben a formában egyáltalán nem igaz. Javaslom a neten való szétnézést, különös tekintettel a tiltott sáv +/- 3 V-os leírására, valamint a +/- 15 V-os határok emlegetésére. Miért nem építesz inkább olyat, ami tutira működik? Kismillió példa van a neten... Ps: ha valamivel baromira meg lehet nehezíteni a programozást, az az instabil táp. Medvének igaza van, használj külső tápot, megéri.
Na a probléma ott van, hogy a szabvány szerint a port -3V alatt érzékel logikai 1-et, és +3V felett logikai nullát, nem pedig +3V-nál komparál. Sőt, a +3V..-3V tartományban még hiszterézis is van, tehát ha a gyártó pontosan tartotta magát a szabványhoz, akkor ez az égető eleve nem működhet. Persze a számítástechnikában eléggé szeretnek eltérni a szabványoktól, de bizonytalanra nem lehet építeni.
Azt még elfelejtettem, hogy a feszültségek sincsenek konkrétan megadva, tehát a +-12V sem igaz. +3..+25V a logikai nulla, és -3..-25V a logikai egy.
Épitettem egy PIC égetőt, de az se megy!
Hol vitassam meg, hogy miért nem megy? itt, vagy aPIC-s témába?
Attól függ, milyen típusú... ha JDM, akkor jobban jársz, ha sehol sem.
A pic guruk megesznek
nemnem. Olyan sz@rt senki se épit. Oshon.
Javaslom, hogy könnyítsd meg a saját és fórumozó társaid életét azzal, hogy használod a lap tetején található keresőt és kiválasztod a sok topicból a megfelelőt.
Bővebben: Link
De nekem ez a 2topic felete meg. Épitettem vlamit, de nem működik. Valahol emg kell tudni hogy miért nem megy. Hát gondoltam, hogy itt a ki mit épitettebe, vagy a PIC,s topicba.
Javaslom (ha már ennyire csökönyös vagy), hogy itt kezdted, maradjon itt (és ne tedd fel a kérdésedet több helyre). Azon viszont ne csodálkozz ha nem kapsz választ...
Azért mondjuk nem mondanám hogy a jdm sz..r.
Vannak korlátai, és ennek megfelelően kell tudni használni. Első égetőm volt, és pöpecül sikerült vele égetnem 12C509 -et, és 16F84 -et is, sőt még 16F877 et is. Még ilyen gány módon megépítve is.
Csináltam egy propic2 típusú picégetőt és töbféle progival probáltam, de valahogy nem megfelelően mükszik. A beolvasás és a törlés müködik, de az írás ami a legfontossabb nem .
A gáz a, hogy időre kéne megcsinálnom mivel elvileg ez lenne a vizsgamunkám(?). Ha valaki tud valami müködő Pic égető kapcsolást vagy megoldást (ha van) a problémámra az írjon.
Én az oshon PIC égetőt ajánlomBővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |