Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Próbáld ki poros fórumtárs álltal készített kapcsolást, .pára peltierrel mint olvashattad megépítettem és működik is bár azt, hogy mennyire pontos azt még nem sikerült megmérnem.
A cikkeknél most került fel egy olyan ami neked kell. Nézd meg mert jó.
Végül ez lett a nyerő kapcsolás, köszönöm!
Tegnap megépítettem, azóta üzemben van, és tökéletesen teszi a dolgát. Ajánlom mindenkinek!
Sziasztok!
Találtam az alábbi kapcsolást és nem tudom milyen érzékelőt tudok belerakni. Mi a jo bele és mit ajánlotok? Ott van az érzékelő mellet, hogy NH3 vagyis ammónia. Ez csak ammónia mérésre lehet használni vagy páratartalmat is tud? Igazából azért kellene nekem, ez a szabályozás, mert nem ki be kapcsolgat, hanem feszültséget szabályoz. Csibekeltetőbe párásítónak szeretném felhasználni. Egy fűtőbetét lenne rajta ami egy tál vizet melegítene a párásításhoz és azt hiszem úgy a legpontosabb a megfelelő pára elérése ha szinten tartom a víz hőfokát is. Segítsetek légyszi! Nagyon amatőr vagyok, építettem már több működő kapcsolást de ez nagyon fontos lenne. Előre is köszi!
Hello!
Ajánlom figyelmedbe EZT a fórumot. Itt írják azt, hogy az általad kitalált párásító nem a legjobb megoldás a keletkező plusz hő miatt. Ultrahangos hidegpárásítót használnak többen is. Ennek a vezérléséhez pedig szerintem tökéletesen megfelel a Roky által szerkesztett kapcsolás. Megtalálod ITT.
Gondolkodtam az ultrahangoson na meg utána jártam és igen drágállom a párologtatót. Ha mégis az első megoldást választom akkor szerintem ha megfelelő a hőfokszabályzóm akkor az hozzáigazítja a hőt megfelelően. Szerintem működhet. De mondjatok róla véleményt mennyire lesz pontos. A hőmérséklet szabályozás KTY81-210-es hőelemmel történik. Eredetileg KTY10 volt írva de nem kaptam és az előbbi felelt meg adataiban. Sőt még kisebb a histerezis görbe is.
Szerintem egy ilyennel lehetne figyeltetni a pára tartalmat.Egy komparátorral./fűtőtest fűti a vizet- komparátorral figyeltetni a páratartalmat ha eléri a beállított szintet kapcsol egy relét ami megszakítja a fűtőtest feszültség ellátását./ http://www.hestore.hu/prod_10026603.html
Ehhez nem tudnál nekem valami kapcsolást mellékelni?
köszi, elfelejtettem beírni, hogy már megtaláltam.
Még egyszer köszi.
Relatív, hogy mi a a drága.
Láttam a múltkor piacon 3000-ért no name kínait, szerintem le lehet alkudni még belőle . Ez is eldolgozna benne. Gondolkoztam is rajta, hogy megvegyem, mert a szobai szökőkútban megdöglött. Egy barátomnak a terráriumában van ilyen, már lassan 1 éve működik gond nélkül
Sziasztok nekem automata öntözőhöz kellene nedveség érzékelő rajz, hogy esőbben ne locsoljon.
Szeretnék egy páratartalom különbség mérőt készíteni.
A lényege annyi lenne, hogy ha kint alacsonyabb a páratartalom, mint bent akkor bekapcsol egy ventilátort. Alapvetően a páratartalom mérő pár kiválasztásával van gondom: Ezt találtam: SYH-1S Ez vajon jó lenne a feladathoz? Egyszerűen a két ellenállást hasonlítanám össze, az nem érdekel, hogy pontosan mennyi a levegő páratartalma csak, hogy hol kevesebb.
Sziasztok. Szeretnék építeni egy páratartalom mérőt ami bizonyos páratartalomnál bekapcsol egy ventilátort, majd ha elért egy alacsonyabb szintet, akkor kikapcsolja.
Ebben szeretnék tőletek segítséget kérni, hogy melyik kapcsolás lenne megfelelő.
Igen ezt láttam, de ennél azt írja, hogy csak kissebb hőmérséklet változásnál jó.De mennyi lehet a szórás?Lakásba szeretném használni.
Pontos értéket a szerző tudna mondani. De szerintem lakásban nincs akkora hőmérséklet ingadozás ami a működést befolyásolja. A problémát az okozhatja ha a nagy hőmérséklet ingadozás miatt a pára kicsapódik a szenzorra.
Köszönöm a segítséget. Akkor megpróbálkozok vele.
Sziasztok!
Adva van egy fürdőszobai páraérzékelővel ellátott ventilátor. Talán egy hete azt vettem észre, hogy nem kapcsol be, ha megemelkedik a páratartalom. A ventilátort kipróbáltam, tehát azzal nincs gond. Vagy a páraérzékelő vagy a páraérzékelő érzékenységét állító potméter a ludas. AZ is megtörténhet, hogy a sok pára hatására, csak esetleg valami kontakt hiba lehet. Agy ilyen páraérzékelőben mi van és hogyan működik? Hogyan lehet leellenőrizni, hegy melyik a hibás? AZ érzékelő vagy a potméter? 1. potméter 2. páraérzékelő
Itt nézted már?
Bővebben: Link
Én az elektronika tápja körül keresgélnék.Itt a kondis tápokra jellemző zéner zárlat ,kondi szakadás előfordulhat.(ha az elkó két lábán nem mérsz min 3-4 V ot akkor szinte biztos ez a baja .)
Nekem akkor rendült meg a bizalmam, amikor egy németországi média mark-ban vizslattam a kirakott több tucat elektronikus relatív páratartalom mérőket.
Mindegyik más értéket mutatott. Kérdeztem az eladót, hogy miért van ez? Csak a vállát vonogatta. Másnapra az összes ki lett kapcsolva. Általános, hogy kevesebbet mérnek a valóságos értéknél. Ezért visszatértem a definíció-szerű meghatározáshoz a kéthőmérős és a hamatpintos módszerhez. Megdöbbentő hibákat tapasztaltam pl. 38% helyett az elektronikus műszer 20 %-ot mutatott. Azóta nem párásítok éjjel-nappal.
Nagyon jó kis kapcsolások vannak ezen az oldalon, viszont sokak problémája lehet hogy mennyi a valós páratartalom!
Az elektronikák valóban kapcsolnak tól-ig, de nehéz eldönteni mennyi az annyi! Lehet-e pl. asztali páratartalom és hőmérséklet mérő egységet egy ilyen zárt rendszerbe beépíteni ellenőrző kontrollnak? Itt pl. arra gondoltam , hogy adott egy keltető ami 38 fokos vagy egy szellőztetőgépes technika ami változik 22-40 fok között! Nyilván nem mindegy a változó hőmérséklet, és az erre történő reakció! (más hőmérsékleten más tartományban kapcsol a kapcsoló!) Hogyan lehet egy ilyen egységből a szenzort megfelelően telepiteni? Ha egyáltalán érdemes foglalkozni vele. azért gondoltam erre, mert olcsó maga az időjárás állomás (egy-két ezer Ft), s bár önmaga nem tud kapcsolót vezérelni, de a beállított értékek jól követhetőek lennének, Egyébként mennyire pontosak ezek az eszközök?
Sziasztok,
Vannak nekem a képen látható olcsó kínai páratartalom mérőim. Ezekkel az a bajom, hogy kezdetben jól mérnek (összehasonlítva egy DHT-11-essel), de egy év alatt összeszednek egy jó +10% eltérést. A szenzorjáról semmi infóm nincs, csak az hogy hogyan néz ki (kép). Véleményem szerint rezisztív. És akkor a kérdésem az lenne, hogy egy ilyen szenzor mitől megy tönkre? Mert ha visszakalibrálom, akkor 1 év múlva megint rossz lesz, és megint, és megint...
Szia!
Hogy kalibrálod vissza, és kérhetnék egy fotót a belső panelről(alkatrész felöli oldal).
Amúgy nem találtam az okára nagyon elfogadható magyarázatot, írnak ezt azt, anyit tudok biztosan mondani , hogy ezeknek a szenzoroknak van a gyártó által megszabott [drift %/év] határuk, hogy 1 év során hány százalákos eltárést mutathat. Nálad tehát olyan 10%/év, a legjobb szenzorok olyan 1%/év.
Persze, csatoltam.
Most még nagyon elméleti síkon mozgok, igazából a legértelmesebb dolog amit találtam az ez (képet már nem találom): egy mikrokontroller egyik IO lába hajtja négyszögjellel a szenzort, egy másik IO lába egy potmétert. ezek össze vannak kötve, és egy ADC lábra vannak vezetve. Ez így kb illene az én panelemre is, azzal a módosítással, hogy R2 még párhuzamosan van kötve a szenzorral (ez okozza hogy ha kikötöm, akkor még mindig mutat, 10%-ot). R3 képviselné a potmétert, tehát elméletem szerint R3-at kikötve egy megfelelő potméter segítségével (és persze egy referencia műszerrel) vissza lehetne kalibrálni.
Ami nekem van szenzor, annak az adatlapjában kifejezetten azt mondják, hogy ne legyen egyenkomponense a meghajtó jelnek. Szerintem igénytelen esetben akár ettől is "süketülhet" folyamatosan a szenzor (elektrokémiailag károsodik)...
Én olyanokat olvastam, hogy négyszögjel vagy sinus. Semmit nem tudok sajnos a szenzorról, adatlap meg a világon sincs Egy biztos: 10 másodpercenként kap egy négyszögjelet (csatolva), nem számoltam meg, kb 15 darabot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |