Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sziréna
 
Témaindító: vanzerr, idő: Jan 5, 2006
Lapozás: OK   47 / 51
(#) Tonsil válasza még1MbR hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Nálam is volt egy, amibe gyárilag elég vad értékek voltak beépítve,gondolom pont ilyet fogtál ki.
(#) merlingerin hozzászólása Jún 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Nincs valakinek egy nyák terve Watt szirénájához? Normál DIP tokos PIC, semmi sallang, jumper, vagy hasonló hangválasztással. 1 hang kell összesen. Valami jó, idegölő.

Szereztem 4 Elektris 12 Ohm 50W hangszórót, építenék 4 szirénát, a lakásba. Egyet a nappaliba, egyet a műhelybe, egyet az előszobába, egyet meg a dolgozóba. Ha azt nem tudom meggátolni, hogy a tisztelt betörő Úr bejöjjön, a bentmaradását viszont igyekszem lehetetlenné tenni.

Mindegyik saját akku backup, had ordítson... Aztán ha kibírja, kutasson csak.

Illetve a trafót hogy kell átméretezni, milyen menetszámokat alkalmazzak, ha 50W 12Ohm a terhelés?

Köszönöm!
(#) még1MbR válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
A Watt sziréna trafója pont az Eriston 150 szirénaerősítő trafójával megegyező menetszámú, nem kell semmit változtatni rajta. Akkor kellene, ha 4 ohmos tölcséreid lennének.
Gyárilag is ilyen trafókkal hajtja meg a tölcséreket az Eriston.
(#) Tonsil válasza még1MbR hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Azért nem árt a végére rámérni mielőtt a hangszórókra kötjük,mert az enyémből a megadott menetszámokkal 32V jött ki,ez pedig nem biztos,hogy visszaesik az Elektris hangszórók által megkívánt 25V-ra.
Inkább 11Ohm/100W-okhoz ideális a Watt féle kapcsi,ahogy a leírában is szerepel.
(#) merlingerin válasza Tonsil hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia!

Igen, én is ezt mértem. Igaz, hogy páros lesz a hangszórók száma, de mégsem szeretném 2,5-ös kábellel vinni a falban a hangszórókhoz a jelet Ha mondjuk a "tisztelt" látogatók jönnek, tojok rá, ha a hangszórók beáldozódnak, csak ordítson. De mégis.. Ha tekercselés közben ez kivédhető, megtenném. Zárt térben ezt nem lehet tartósan bírni Pláne nem ilyen sokat.
(#) még1MbR hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Saját akkukról szerintem nem fog felmenni 30v körüli értékre, ez inkább akkor jellemző, ha az autóban rajta van a töltés 14V. Ha kettőt párhuzamosan kötsz rá, akkor pláne nem.
Durva lesz a 4db tölcsér, ha véletlenül megszólal, amikor épp bent vagy!
(#) merlingerin válasza még1MbR hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Én nem leszek bent.. Késleltetve fog indulni, 15sec meg elég, hogy az egyik kezelőn bevéssem a kódot. Viszont azért az biztos, hogy bent nem marad senki pakolni. És ez még csak az egyik, az egyedi megoldásokb közül
(#) watt válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Szia! Javaslom, hogy arányosan kevesebb menetet tekerj rá a hangszórókra menő tekercsre (32/25 arányban).
Azért ha valami miatt éjjel megszólalna, nem lennék a család helyében. Emlékszem én egy 100ohm-os ellenállással sorbakötve próbáltam a nagy kürtöt, első alkalommal biztosan megállt egy pillanatra az ütőm! Füldugó nélkül teljes terhelésen nem lehet károsodás nélkül megúszni 15 másodpercet sem! Mondjuk nem tudom milyen hangosak a tieid, de 4db...? Én kicsit tartok a hasonló megoldások hátulütőitől. Egy boltban, raktárban van létjogosultsága, de egy "hálószobában"?
(#) merlingerin válasza watt hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Szia!

Hálóban nem lesz... Ott, egyedül.

Amikor megszólal a külső sziréna, akkor indul a 15 sec.

Utána a kürtök.

Éjjel nem indul el. Nem részletezem a megoldás lényegét, de nem fog magától, csak valós zónasértésnél..

Ha meg a betörőnek kifolyik az agya, az sem érdekel..

Azt sajnos a sündőrség nem tudja megoldani, hogy kevesebb legyen a betörés. Áramot nem vezethetek a kerítésbe. A krokodilos vizesárokhoz kicsi a telek. Altatógázról lebeszélt a rendőr. Ezt is megkérdeztem, mosolygott a főkapitány, és áldását adta rá. Erre tanuk is vannak
(#) watt válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Teljesen off, de mi lesz, ha a betörő bedugja a fülét? Részemről befejeztem az offolást, sok szerencsét a riasztóhoz!
(#) merlingerin válasza watt hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Azért Érden nem olyan rutinosak Meg azért egy sima papírgalacsin nem sokat véd ez ellen. Viszont elég kitartónak kell lenni, hogy füstben, villogó piros fényben ordító szirénákkal keresse a családi aranyat, ami egy bebetonozott széfben van, ami tűz, és vízzáró, MABISZ minősített. Ez inkább arra való, hogy ne is jusson eszébe kutatni, mert értelmetlen.
(#) merlingerin hozzászólása Júl 23, 2012 /
 
Sziasztok!

Készülnek a szirénák a riasztóhoz, de elakadtam, bevallom nem tudom, hogyan tovább.

A helyzet az, hogy működnek, de a kimenő gőz kevés. Betáp 12V, hangszóróval terhelve a felvett árama 3A. Úgy, hogy 1db 12Ohm-os Elektris hangszóró van rajta. Ez kevés... Több trafóval próbáltam, azonos a jelenség. A tekercsekre rámérve, amiket a FET-ek hajtanak, 8,5V mérhető szirénázás közben (nem horn hang..) True RMS műszerrel. A FET-ek szerintem melegebbek, mint kellene lenniük. Mi lehet az oka, hogy a FET-ek nem nyitnak ki teljesen? Csökkentsem a 470Ohmokat? Scope-pal nézve a jelalakot, tele van túllövéssel, gyakorlatilag nem is négyszög, amit látok.

PIC-ből 2321-et tettem bele, mert ez volt maradék itthon. Ez nem lehet szerintem bibi. Vagy de?

Szerintetek?
(#) még1MbR válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Hmm. Tedd be a nyák rajzot, nincs e valami tervezési hiba esetleg... vagy a trafó bekötésnél is történhet gikszer. Működnie kellene, többen is utánépítettük mindenféle verzióban.
(#) merlingerin válasza még1MbR hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Szia!

Nyák rajz innen van a fórumból, többen használták.

A trafón ha mérem a kivezetéseken a feszültségeket, minden jó, a kezdet/végek jók, mert nem vonódnak ki a feszültségek. Mindenképp gyanús, hogy 8,5V-ot mérek a trafó primerein. Ha 12V valóban oda is jutna, jó lenne. Meg a FET-ek olyan alacsony Rds-űek az adatlap szerint, hogy nem melegedhetne. Valami a vezérlésükkel nem jó. Szerintem.

Trafónak át kellene vinni a négyszöget, nem? Ha nem is élesen, de nem is tele túllövésekkel, meg letörésekkel.. Szerintem.
(#) ezsoltindex hozzászólása Júl 25, 2012 /
 
Sziasztok !

Hosszas kutató és gyűjtőmunkával sikerült beszereznem egy retro eredeti NYSA szirénát, ami működőképes. Ha ráadom a 12 V-ot szól mint mentő ... ha elveszem "lecseng" mint az eredeti. Hogyan tudom azt megoldani, hogy ne kelljen a feszültséget ki be kapcsolgatni, hiszen gondolom a korabeli mentők sem a gombot nyomkodták ... Várom segítségeteket. Ismerősöm indexrelét javasolt de az sajnos 1,5 mp es szerintem túl gyors, az erdeti visításához képest.
(#) Frankye válasza ezsoltindex hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Bár én nem vezettem anno Nysa-t, de minden valószínűség szerint úgy működött, hogy nyomták-elengedték. Esetleg egy astabil multivibrátor kapcsolással, és egy relével meg tudod oldani.
Bővebben: Link (Ez még relé nélkül!)
(#) merlingerin hozzászólása Júl 27, 2012 /
 
Sziasztok!

Nos, kezdek idegbajos lenni. Megtekertem 6 trafót, leírás alapján. Megcsináltam 3 elektronikát, a leírt FET-ekkel. A trafókat egyenként hanggenerátorral táplálva leellenőriztem, bár megjelöltem tekercseléskor, de az ördög nem alszik alapján, kiméregettem a kezdeteket/végeket. Teljesen mindegy, melyik elektronika, melyik trafóval, azonosan viselkedik. 2db NYÁK-on van, 1 próbapanelen, teljesen kuszán. Mégis azonos a viselkedése. A kimenő gőz kevés. Ha a zenereket kicserélem 5.1V-ról 5.6V-ra, jobb lesz a helyzet, úgy már 9,6V jut a tekercsekre, de így is melegszik, és így sem jön ki 50W sem. Próbáltam másik PIC-et is. Lehet a FET "hamis"? Tud az ilyet? Vagy a programmal lehet bibi? Fórumban a keresésbe beírva szűrésként hogy hex, amit leltetm 2321-hez, azt gyömöszöltem bele. Mi a fészkes fene szivathat?

Köszönöm!
(#) watt válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Szia! Fényképet tudnál küldeni? Valami jó felbontásút, hogy lehessen követni, mit hogyan kötöttél. A trafóról is írj többet, hogyan értelmezted a tekercselését, bekötését. Mekkora tápegységről próbálod? Ennek kell legalább 10A ha terheled. Ha leesik a 12V tápfesz, melegszik minden.
(#) még1MbR válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Szia!
Ha végképp nem akar összejönni, előkerítem a régebbi nyákomat és van egy zsír új trafóm is, itt lakom a 18.kerületben, egyik délután összefuthatunk és kipróbáljuk keresztben, én trafóm-te elektronikád és fordítva.
Célszerű autóakkuról és kövér drótokkal táplálni, mert kívánja az ampert, Watt mester jól írja
A nyák lapon is érdemes végigónozni vastagon a tekercsekhez menő részt.
(#) merlingerin válasza watt hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Szia!

A labortáp 50V 40A HP táp azzal nincs bibi, autót is indítottam már róla. Tápfesz nem esik.

Trafó értelmezés? Rajzon ahol x van, az a kezdet. Primer 1.3 CuZZ, a 2db 9menetes meg 2*1mm, mert 0,8 nem volt itthon. Szigetelés kondipapír, kívül meg bandázsszalag. Fényképet max. a próbanyákosról tudok küldeni, a többi otthon van, jövő hétig arról nincs. De teljesen azonos a jelenség a próbanyákossal is. Holnap fényképelek egyet.

A vasmag Orion erősítő hálózati trafójának magja, fizikailag azonos méretű.
(#) merlingerin válasza még1MbR hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Szia!

Ha nem jutok tovább, lehet, meglátogatlak, hozok pár trafót De egyszerűen nem fér a fejembe, mi okozza. Ha valamit elszúrok, akkor azt szisztematikusan. Tényleg az a gyanús, hogy a FET-en marad bőven fesz. Mint ha lenne egy átmeneti tranziens. 22Ohm terheléssel kb 2A áramot eszik. A trafó szépen szirénázik.

Biztos, hogy jó ide a 2321-es PIC is?
(#) merlingerin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szia!

A kapcsolás Watt féle 1:1. PIC 5V-ról, FET-ek 470Ohmon keresztül hajtva. A FET-ek IRF3205-ök, HQ videoból.

Képek a próbanyákosról mellékelve, a másikakhoz most távolság miatt nem férek hozzá. A képen 2db trafó van, különbség csak annyi, hogy az egyiken a 9 menetes tekercs dupla vastagból van tekerve. Egyébként ikrek.
(#) még1MbR hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
A kapcsolás tuti jó, sokan megépítettük Watt után anno. Valami banális dolog lesz, amolyan homlokra csapós hiba
(#) watt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szia! Az IRF3205 egy 110A-es FET. Ha megnézed az adatlapját, akkor 5V-os Gate fesznél kisebb a belső ellenállása 10A-nál, mint egy L-es FET-nek. Ezért nem választottam L-es FET-et.
(#) watt válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Szia! A 7805 lábainál nem látok 100nF-os kondikat és csak egy elkót látok. Nézd meg az adatlapjában a bekötését.
Fontos, hogy a PIC tápja nem lehet egy nagyáramú vezetékből leágazva. Annak a betáp pontokból kell táplálkoznia. Nem nagyon tudom kivenni a nyák képről, hogy ez hogyan van. Nagy az esélye, hogy gerjed a PIC.
A másik lehetőség, hogy valami nem pontosan egyezik meg a rajzzal.
(#) merlingerin válasza watt hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
PIC0084.jpg-n van bal oldalon 2db piros kanóc. Az egyik a trafóhoz megy, a másik a betáp. Onnan viszem a PIC fele. A PIC táp lábánál van SMD 100nF, látszik a képen, csak nagyon gyengén, mert a színe azonos a próbanyákkal, de ott van Közvetlen a PIC lábán. Megscopeoltam, és a táp nem gerjed.

A fekete kanóc a GND, az a nagy GND paca egyben a PIC - lába, illetve a FET-ek is ide mennek, az jó vastag.

1:1 a rajz, milliószor átnéztem és a nyákosak is ezt produkálják.

Közös pont: PIC, trafó.

Kipróbáltam autó akkuról is. Teljesen azonosan viselkedik. Lehet a vas rossz? Úgy értem, hálózati trafóból van a vas. Trafó-trafó, legalábbis szerintem. Ezen a frekin legalábbis.

Ami még lehet, hogy nyomra vezethet: Amikor tápot kap, jön magas horn, magas horn, mély horn, majd a sziréna hang. Ezt nem tudom, hogy direkt így van, vagy ez egy nyom A kért horn minden esetben megvan, mindegy, a jumperrel melyik hangot választom ki. A riasztó bemeneten természetesen ott van a rajzon is szereplő ellenállás.
(#) watt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Igazad van, ha nem nyit ki teljesen, akkor így van. De nézd meg az adatlapot! Jobb mint egy L-es FET. Ráadásul 4,5V-nál néztem.
(#) watt válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Nem lehet, hogy a 12 kapcsolós programot töltötted be? Ahhoz ez a rajz jár és a hozzá való hex:
(#) watt válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Próbáld ki ezt is. Elvileg mennie kell 2321-el a 8 gombossal:
(#) merlingerin válasza watt hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Köszi! Beleprogramoztam, betettem, minden azonos.

Aztán eldurrant az agyam, kerítettem egy gyári eriston 150-et, és áttettem az én trafóm. Szitu azonos. trafó jó.

Most már csak egy dolgot tudok elképzelni. Buta a műszer, bár egy TrueRMS Voltcraft műszer, de ettől még szivathat.

Megmérné nekem valaki, ha van kéznél, hogy mekkora áramot vesz fel egy kürt, sima sziréna hanggal? nem horn, hanem sima vinnyogó, mondjuk ismert ellenállással terhelve? 22ohm, vagy 10Ohm, vagy bármivel. Nálam 22Ohm terheléssel az eristonról is, meg az én próbanyákomról is 2,2-2,3A a felvett áram, a labortáp deprez műszerével mérve. Kétségtelen, hogy a hallás szubjektív, de az eriston szerintem hangosabb, ha a 12,5Ohm-os hangszóróval sorba teszek másik 12Ohm-ot.

Gyárilag az eristonon a 2db 12Ohm-os hangszóró párhuzamosan van kötve? Vagy hogy kötik hivatalosan? 1 hangszóró direktben, 2 meg párhuzamosan? Vagy 2 sorba? Én sorba tenném. de úgy meg kicsi a kimenő gőz. Szerintem.

Elképzelhető, hogy a műszerrel magamat szivattam napokig? De akárhogy számolok, a Watt által rajzra vésett 8A, vagy az Eriston tetejére írt 14A sehogy nem jön ki nekem Nem tudok akkora áramot megetetni vele.
Következő: »»   47 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem