Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   274 / 1210
(#) siemenstaurus válasza kissi hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

p18f14k50...ezen tanulok és c18at használtam.
Persze ki volt töltve ez is, de nem másolta be mert hmmm igazad van valóban kapkodtam.
Ami jellemző rám, de úrrá leszünk rajta.
S még hogy az elektronika nem jellemnevelő hatású.
Köszi szépen! Szép napot!!!
(#) kissi válasza siemenstaurus hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Ez a jó hozzáállás, így biztosan sikerülni fog !

Steve
(#) Lacaboy hozzászólása Júl 1, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék elkezdeni foglalkozni PIC programozással. Mit ajánlanátok,hogyan lehet ezt elkezdeni?
(#) qbit válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Szia!

Szerintem az a leghasznosabb kezdés, ha elejétől a végéig áttanulmányozod ezt a topic-ot (a PIC kezdőknek címűt). Aztán utána már jobban fogod látni, mik a vágyaid és a lehetőségek...

Sok sikert!

Üdv.
(#) vilmosd válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Probalj valami 16Fxxx peldannyal elkezdeni foglalkozni. Lehet venni PK2 programozot, es melle egy 16F887 demo panelt. Adnak hozza doksit, mintapeldakat. Persze le kell tolteni a MCHP oldalarol a MPLAB fejleszto rendszert (gratisz), es egyszeru ASM mintapeldakkal elkezdeni az ismerkedest. Persze ha van affinitasod, Te magad is csinalhatsz probapanelokat. A linken talalsz 18, 20, 28 es 40 labas eszkozokhoz egyszeruen elkeszitheto (vasalasos technika) terveket. Pl a 20 labas demo hasznalhato a 12Fxxx 8 labas, a 16Fxxx 14 es 20 labas PIC-ekhez. Peldakat, es leirasokat talalsz ezen a linken ASM es C nyelven. Persze mindenfelekeppen kell egy PIC programozo. Ajanlatos a PK2, eredeti vagy klon. Tudod vele programozni szinte az osszes PIC tipust, tartalmaz logikai analizatort, ami sokszor jol johet. Ja es a demopanelek a 18 labas kivetelevel fel vannak keszitve a PK2 ICSP csatlakozasra.
(#) pajti2 válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Épp csak 1-2 lapot visszaolvasol, és látni fogod, hogy valaki más is éppen ezzel küzdött meg.

Ha van rá zsetonod (és legyen), a legegyszerűbb venni egy pickit2 debug expressz csomagot a chipcad-től. Abban van programozó, próba board, szoftverek a kezelésükhöz, és máris láthatsz életre kelni egy "hello pic / led" példát.

Lévén az oldalról nincs közvetlen get paraméteres link (szégyelld magad chipcad!), lépésenként:
1. http://www.chipcad.hu/
2."Árlista" klikk
3. "Fejlesztőeszközök" alatt "Microchip" klikk
4. "PICkit fejlesztőeszközök" klikk
5. "DV164121 PICkit 2 Debug Express 11 900 Ft "

Ha spórólnál, megnézheted vaterán, használt cikk kereskedők között meg bármi. De arra nincs ennyire precíz tippem.
(#) Pepebá válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Hali!
Frissek még nálam is a kezdés tanácstalanságai, ahogy én kezdtem:
1. PICKIT2 égető
2. PICCOLO projekt, PIC18f4550 próbapanellel és nagyon jó tananyaggal.
3. MPLABx +C18 fejlesztő krörnyezet.
4. Rengeteg olvasás (a fórumon található 4-5 PIC-l foglakozó téma, de elsősorban a jelenlegi)
5. Ezen kívül tanácsolom a "Konya-Kopják: PIC Mikrovezérlők alkalmazástechnikája című könyvet.
Mielőbbi sok sikerélmenyt.
Üdv.
(#) siemenstaurus válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Én is most kezdtem; barátnőm szervezésében kaptam kezdőlöketet egy Kopják-féle PIC könyv formájában és egy dugogatós próbapanelt minden hozzá tartozó alkatrésszel.
Így az áramköröket is magam tudom összerakni, sokat jelentett az első ugrásnál, mert pl. láttam hogyan tudok a PICre alap szintű bemenetet és kimenetet tenni; működik minden szépen. LEDezéshez, ADkonverterhez, alap dolgokhoz teljesen elég lesz...
Ezen kívül szerencsém is volt mert Vaterán sikerült lecsapnom egy PICKIT2esre...
Ha gondolod emailben elküldöm a listát, milyen alkatrészeket kaptam. Kb 5000Ft a programozó nélkül.
(#) hatcsupasz válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Egyszerűbbet is tudok, mint ahogy leírtad.
http://www.chipcadextra.com/
Beírod a keresőbe, hogy DV164121 és a találati listából előáll a PICkit 2 Debug Express képpel, árral, leírással, linkekkel.

Üdv.
(#) hatcsupasz válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

(#) pajti2 válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

"Dugasz panel" alattegy ilyesmire -> Bővebben: Link gondoltak a topicban. Van ennél kisebb is (olcsóbban), meg nagyobb is (drágábban). Személyes tapasztalataim szerint legalább egy ekkorát hatékony befektetés megvenni. Úgyis kelleni fog..

A dugasz panel arra való, hogy ne kelljen forrasztani semmit sem. Mindent mechanikailag kényelmesen lehet huzalozni. Persze egy blankoló fogót azt még beszereznék hozzá, meg a huzal boltból (a nagyvárad tér és az orczy tér között van) 1 eres vezetéket olyan 30 méternyit, mert amit "gyárilag" árulnak mellé, na az viszont nem költség hatékony.
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

(#) pajti2 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Azaz! A nevét mindig elfelejtem, pedig mindig oda járkálok huzalokért
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 2, 2012 /

Szép napot..!
Nem konkrétan pic a hardverem, de mikrovezérlő. Elkövettem egy fatális hibát. A Technika nevezetű Tesco-s webkamerám hangját próbáltam megcsinálni, csak rosszul. Így kapott egy új firmware-t, ami egy kis égető program segítségével települt és meg is írta hibátlanul a Sonix sn9c255 nevű videóvezérlőt, de most nincs kamerám sem. Az intéző úgy látja mint videó eszköz, de semmit nem csinál, azaz indításkor kiírja, hogy nem sikerült pillanatképet rögzítenie, majd bejön az üres ablak. Nem nagyon találtam egyéb firmware-t és nagy valószínűséggel temethetem ezt, ha valaki véletlen akadt ilyen remek darabba vagy kapásból tud értelmes firmware-t akkor azt megköszönném. Gondolom ezt a mikrovezérlőt, nem könnyen használhatom egyéb más célra?
(#) AZA válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Talán ha átolvasod az előző 275 oldalt.....
(#) aroxol hozzászólása Júl 3, 2012 /

Sziasztok!

Milyen formátumban tudnám eltárolni az hogy "hello"

A parancs elvileg megvan, csak a beviteli formátum nincs: LFSR 2,0x01F
(#) Hp41C válasza aroxol hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Szia!
Hova akarod eltárolni?
- Program memória: Ebben az eseben retlw utasítások argumentumaként tárolódban a karaktekek.
  1. Hello:
  2.   dt 'Hello'

vagy byte -onként (a 18F -en páros számú karakterre kiegészül)
  1. db 'Hello'

- Adat EEProm:
  1. Hello:
  2. de 'Hello'

Adatmemória: Ehhez jó a példád: LFSR FSR2,Hello
  1. movlw 'H'
  2. movwf Hello
  3. movlw 'e'
  4. movwf Hello+1
  5. movlw 'l'
  6. movwf Hello+2
  7. movwf Hello+3
  8. movlw 'o'
  9. movwf Hello+4
(#) Lacaboy válasza AZA hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
AZA! Át fogom olvasni a 275 oldalt, mert szeretnék foglalkozni ezzel a témával, de ha nem tudsz vagy nem akarsz segíteni inkább ne írj semmit, nem vagyok kíváncsi erre a flegma stílusra!
(#) aroxol válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Szia!

File registerbe, Assembly nyelven.
(#) icserny válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Idézet:
„AZA! Át fogom olvasni a 275 oldalt, mert szeretnék foglalkozni ezzel a témával, de ha nem tudsz vagy nem akarsz segíteni”
Az eddigi oldalakat azért érdemes átfutni (nem kell mindent végigolvasni, és van kereső is a "K" gomb mögött), mert sok hasznos linket, tananyagot és tanácsot találhatsz bennük. S ez legalább magyarul van.

Ezen a témakörön kívül nem árt a PIC - Miértek, hogyanok haladóknak.. c. topikba is belekukkantani, mert korábban az volt "a" PIC topik (amikor még nem volt ez a kezdő topik). Ha hiszed, ha nem, mái napig is abból keresgélem elő a régebbi beírásokat, ha valamire már nem emlékszem - tehát egyfajta jegyzetfüzetként is használható, a kereső jóvoltából.
(#) Lacaboy válasza icserny hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Értem. Köszi szépen.
(#) Hp41C válasza aroxol hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Az utolsónak leírt módon tudod, vagy a program memóriából át lehet másolni a tblrd utasítás segítségével.
(#) aroxol válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Köszönöm, teljes siker.
(#) AZA válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 3, 2012 /

Tisztelt Lacaboy!Elnézésed kérem hogy flegmán válaszoltam kérdésedre,melyre 5 oldalanként megtalálod a választ.Vannak köreinkben kivállóan képzett tapasztalt szakemberek akik szabadidejük nagy részét azzal töltik hogy bennünket tanitanak és előbb-utóbb megunnak szájbarágósdit játszani.Adok neked pár érdemi tanácsot:
-töltsd le valamelyik közepes teljesitményű PIC adatlapját
-töltsd le az MPLAB-ot
-töltsd le OSHON szimulátorát.
Ez elég ahhoz hogy elkezdj programozni és lásd is a végeredményt,és egy lyukas garasba sem kerül,valamint a legnagyobb alázattal kérlek hogy olvasd át az előző 275 oldalt.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 4, 2012 /

Jó reggelt!
Újra elkezdtem programozni. Ott hagytam abba, hogy a programszámlálóval bénáskodtam. Egyszerű óra kivitelezésében a bináris értékeket egy literális visszatéréssel oldok meg, hogy a hétszegmenses kijelzőt vezéreljem. Egy bizonyos programhosszúság után nem működik amit a PCL-hez adok, gondolom teljesen összezavarodik. Van megszakításom, lehet ez is összezavarja. Mi lenne ennek a menete? A program bőven nem ér át a 2k-s tartományba, alig 20 sor.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Szia!

A PC 14 bites, de a PCL csak 8. A movf PLC, addwf PCL,f csak az alsó 8 bitet kezeli, nincs átvitel kezelés a 9. bitre. A 13..9 biteket a PCLATH regiszterben kell ellőkészíteni.
Egy retlw utasításokat tartalmazó táblázatnál vagy kezelni kell az átvitelt (a PCL módosítása előtt), vagy gondoskodni kell arról, hogy a táblázat első és utolsó utasításának címeinek a felső bitjei azonosak legyenek.
Olvastad?
(#) szaky27 hozzászólása Júl 4, 2012 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne hogy kezdőként milyen égetőt lenne célszerű beszerezni? Elsősorban csak az itt találhatók programokat szeretném beégetni de szeretnék gyakorolni is ahogy az időm engedi. Ezért kérnék tanácsot tőletek hogy milyet kéne vennem és ezt hol tudnám megvenni? (lehetőleg ahol van futár szolgálat is mert nem pesti vagyok)

A segítséget előre is köszönöm!

üdv
szaky27
(#) Hp41C válasza szaky27 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Szia!
PICKit2 vagy PICKit3 a ChipCad -tól. A PICKit2 -t tartalmazó csomag a HEStore -ben is vásárolható.
(#) szaky27 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Köszi a gyors választ. A PICKIT3 az mennyivel tud többet?
Meg mind a kettő lehet használni laptopról és asztali gépről ugye, mert hallottam olyanokról hogy amiket nem lehetett bárhonnan működtetni.
Az oldalukon találtam olyat hogy PICKit 2 programozó és PICkit 3 programozó kb. 2e Ft a különbség. Te melyiket ajánlanád?
(#) Stefan válasza szaky27 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Ha ebben a topikban rákeresel a PicKit3 szóra, fogadni mernék, hogy a hozzászólások 90%-a a kérdeseddel kapcsolatos.
Következő: »»   274 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem